Kérdések-válaszok
Válasz
A tejcukor "érzékenység" a bélben a tejcukor bontó enzim elégtelen mennyisége, vagy működése miatt alakul ki. A tejfehérje allergia az étel allergiák egyik -kisgyermekkorban leggyakoribb- formája. Mindkettő különböző mértékű, hevességű lehet. A tünetek eszerint változnak enyhétől súlyosig. A tejcukor érzékenység leginkább has puffadást, hasfájást, hasmenést okozhat. A tejallergiának számos megjelenési formája ismeretes: hasfájás, laza székletek, hasmenés akár véres-nyálkás, bőrkiütések, légúti hurutos tünetek stb. Elképzelhető, hogy kifejezett és hosszan tartó hasmenés esetén a bélfal károsodik és ennek következtében kialakul a tejcukor emésztési zavara is. Ez az ok-okozat összefüggés egyértelműen nem bizonyítható, rá csak következtetni lehet. Azonban megfelelő diétával, főleg kisgyermekkorban a tejallergia kinőhető. A vizsgálati eredménytől- az allergia súlyossági fokától- függően ez a diéta szigorúan tejmentes, ill. engedélyez bizonyos mennyiségű erjesztett tejterméket. Ezeknek a tejtermékeknek e fehérjéét bizonyos mennyiségben a tejallergiások /az enyhébb tünetekkel rendelkezők/ jól tűrik. Ezekben a termékekben a tejcukor már jórészt bontva van. A tejmegvonás ideje az eredmények alapján már az első vizsgálatkor valószínűsíthető, és azt a kontrollvizsgálatok eredményei alapján /javulás esetén/ bizonyos időközönként a mennyiségeket fokozatosan növelve visszaadják. Súlyosabb esetekben ezt célszerű intézetben elvégezni.
Dr. Gömöri Ágnes