Kérdések-válaszok
Válasz
A tejcukor érzékenység valójában nem allergia, hanem a bélfalban levő tejcukor bontó enzimek kisebb koncentrációjának, ill. csökkent működésének következtében létrejövő tejcukorbontási zavar. Ennek következtében a tejben lévő tejcukornak csak kisebb-nagyobb mennyisége bomlik el enzimatikus úton, a többi erjedni kezd. Természetesen ennek következtében a bélben felszaporodnak a savas bomlástermékek és a gázok. Ezek hasmenést, puffadást, hasfájást okozhatnak. Következményesen egyéb tápanyagok emésztési zavara is kialakulhat. Igen, a baba is örökölheti a tejcukor érzékenységet, tehát már az erjesztett tejtermékek adását is később-9hó- javasoljuk. A tejföl tejszín, tej adását pedig csak 1 éves kor után. Ezek bevezetése nagyon fokozatos legyen. Ez utóbbiak tejcukor tartalma teljes, az erjesztett tejtermékekben pedig csak kis mennyiségben található tejcukor, de akár már az is okozhat gondot. Szoptatás ideje alatt, ma már minden anyukának azt tanácsoljuk, hogy ne vigye túlzásba a tej és tejtermékek fogyasztását. Önnél is csak ezt tanácsoljuk, hiszen mint írtam nem kialakuló allergiáról van szó.
Dr. Gömöri Ágnes