Kérdések-válaszok
Válasz
Az ételallergiák a kiváltó allergének szempontjából 3 nagy csoportba sorolhatók: állati fehérjék (tej, tojás, húsok, halak), gabonafélék (búza, árpa, rozs, zab), hüvelyesek (borsó, bab, mogyoró, szója) által kiváltott allergiákra. Ez utóbbi csoportban a szója allergia a leggyakoribb. Ma már többek között ezért nem ajánljuk tejallergiás csecsemőnek a szója alapú tápszert, fél éves kor alatt. A kiváltott reakciók szempontjából pedig a következőképpen csoportosíthatjuk az allergiákat: légúti tünetekben megnyilvánuló: szénanátha, asztma, bőrtüneteket okozó: ekcéma, csalánkiütés és gyomor- bélpanaszokat : hányás, hasmenés, rossz felszívódás miatti gyarapodászavart okozó megnyilvánulási formák szerint. A szója allergia leginkább gyomor- bélpanaszokat, bőrtüneteket okoz, akár a tej, vagy a tojás. Hogy kisgyermekénél melyik étel elfogyasztása okoz panaszt, hosszas diétás program során kideríthető lenne, főleg ha az élelmiszerek pontos összetételét a szülő ismerné. Valóban számos felvágott, és egyéb húskészítmény, de hús nélküli készétel is tartalmaz szóját. De gyakran tartalmaz tojást is, sőt tejport, és számos adalékanyagot is. Az ok kiderítése (allergia vagy egyéb felszívódási, emésztési zavar) tehát gyorsabban és korrekt módon megtörténhet gasztroenterológiai kivizsgálás során. Arra viszont háziorvosi beutaló szükséges, kérjék ezt orvosuktól.
Dr. Gömöri Ágnes