Rendelő

ADHD

Asperger-szindróma

B-vitamin

Bolus adstringens

Brulamycin

CMV vírus

Crohn-betegség

Enterococcus

Fenistil

Gripe Water

Hirschsprung-kór

Kouriles emulzió

Leiden-mutáció

Maalox

Maltofer

Neo-panpur

Recklinghausen-kór

Smecta por

Staphylococcus

Streptococcus

Streptococcus pyogenes

Tamarin

Tobrex

UV szűrés

Vermox

abortusz

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Kétéves kisfiam a nyers eperre kiütésekkel reagál (nem viszketnek, nem hólyagosak). Egyévesen ugyanez volt a helyzet, azóta nem kapott, most is csak pár szemet. Az epres joghurt, illetve a gyümölcslevesben főtt eper nem okoz tüneteket. A családban semmilyen allergia nincs. Mi a teendőm? Ne adjak neki semmilyen epret, főttet sem? Vagy azt adhatok, és a nyerset jövőre próbáljuk újra?

Válasz

A leírásból nem teljesen egyértelmű, hogy allergiás bőrjelenségről van szó, bár ha az adott táplálékhoz köthető, akkor mégis valószínű. 
Mások mellett az apró magvas gyümölcsök allergizálhatnak. Ezért fiatal gyermeknek nem szoktuk ajánlani. Ugyanakkor később - tapasztalataim szerint - már nem olyan nagy probléma ez, és idősebb gyermekeknél kevésbé találkozhatunk konkrétan az eperhez köthető allergiával.
Az Önök esetében is arról van szó, hogy főzött ételben - illetve a gyümölcsjoghurtban - nem okoz bajt. (Ez utóbbiban azért más összetevők is lehetnek, meg az eper jellege is másféle.)
Tehát azt gondolom, hogy később - igen alaposan megmosva - megpróbálható, és akkor kiderül, hogy állandó allergiáról lehet-e szó.

Érdekes, de az ételallergia esetén az egyes táplálékok másként viselkednek. Pl. gyümölcs esetén nem mindig erősbödik a reakció az újabb és újabb allergén-provokációnál. Ugyanakkor tejallergiánál viszont már láttam igen heves reakciót, ami az újabb adag tej adásánál alakult ki. Az étel-allergia - általában a túl érzékenységi reakciók - külön és sokszor önálló életet élnek.
Dr. Péter György




X
EZT MÁR OLVASTAD?