Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Szteroid-kúra a lombik alatt

Tisztlet Doktor Úr/Doktornő,lombik program előtt állunk, áprilisban kezdjük a hormonkezelést. Oka a párom chron betegsége, jelenleg biológiai terápia alatt áll. Még a terápia kezdete előtt lefagyasztattuk a spermát, de akkor is szteroidot szedett (medrol 16mg). Az eredmény sem lett igazán jó, spermiumszám 11 M/ml, morfológia 5% (fejeltérés 89%, középrészeltérés 6%). Kérdésem az lenne, hogy ilyen eredmények, és legfőkébb a szteroid hatása alatt van esély sikeres és egészséges lombikra? Válaszát előre is köszönöm,Adrienn

Válasz

Kedves Adrienn!
Ha lombikbébi programban gondolkodnak, akkor ez a spermium szám nem számít kevésnek, ilyenkor ui. nem bízzák a véletlenre a petesejt és a hímivarsejt találkozását, hanem a hímivarsejtet "belelövik" a petesejtbe, és megindul az osztódás. Tehát elég 1 db aktív, és egészséges hímivarsejt a procedúrához. A steroid szerintem nem gátolja a teherbeesést, de ezt a lombikbébi centrumban pontosan el fogják mondani Önöknek. Szép napot!

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Endometriózis és fogantatás 1.

A kérdésem: Endometriosis mellett mennyi esély van rá hogy egészséges gyermekünk legyen? Válaszát előre is köszönöm

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Az endometriózis egy teherbe esést nehezítő tényező. Többféle stádiuma van, és sokféle szervet érinthet – sőt okozhat működési zavart a kismedencében. Ezek mind befolyásolják a teherbe esési esélyeket. A gyermek egészségi állapotára nincs hatása az endometriózisos betegségnek, csak a teherbe esési esélyeket befolyásolja. Ennek megítélését csak szakvizsgálat és esetleg műtéti kezelés után lehet megpróbálni.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

 

 

Üdvözlettel: D. Fülöp István

 

Kerdesem az lenne hogy en magyar allampolgar vagyok, a ferjem viszont nem. 6 inszeminacion tul va ...

Kerdesem az lenne hogy en magyar allampolgar vagyok, a ferjem viszont nem. 6 inszeminacion tul vagyunk ami utan a lombik kovetkezne ami ugye tb tamogatott. A lombik a ferjem rossz sperma eredmenyebol kifolyolag kovetkezik. Akkor most igy ez a lombik tb tamogatott lesz vagy nem? tudom hogy a magyar allampolgarsag kovetelmeny-de csak nalam vagy mind ket fel az kell hogy legye?

Válasz

Tisztelt Levélíró!A minisztériumnak címzett, lombikbébi-programról érdeklõdõ levelére az alábbiakban válaszolok.Javaslom, hogy kérdésével forduljon bizalommal a témában illetékes szervhez, az Egészségbiztosítási Pénztárhoz. Ügyfélszolgálatuk a 061 288 5100 számon érhetõ el. Levélcím: 1139 Budapest, Pf. 27. Személyes félfogadás: 1139 Budapest, Teve utca 1/a-c. Hétfõn, kedden és csütörtökön 8-14.30-ig, szerdán 8-17.30-ig, pénteken 8-12-ig.

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fe ...

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fervex oldatot iszom, de sajnos a tájékoztatóban az áll: "Ha Ön terhes, szoptat vagy terhességet tervez, akkor nem szabad szedni a granulátumot." Tudomásom szerint nagyon más, nátha elleni szert sem ajánlanak. Akkor mi a teendő ebben az esetben? Mi a garancia arra, hogy a 9 hónap alatt senki sem lesz beteg?
Előfordulhat az is, hogy csak elővigyázatosságból írták rá, hogy terhes, illetve terhességet tervező nők ne szedjék? Lehet ebből valamilyen problémám?

Válasz

A megfázásos (lényegében vírusos felső légúti hurutos) betegségből meg kell gyógyulni, erre számtalan patikaszer létezik, de ne feledjük a c-vitamin, a kalcium, az aszpirin és a bő forró folyadék áldásos hatásait. Vírusos fertőzések ellen antibiotikum nem hatásos, csak esetleges bacis szövődmények esetén jön szóba. Arra valóban nincs garancia, hogy a terhesség alatt nem kap el ilyesmit, de a fentiekkel terhesség alatt is kezelhető, illetve mára fogantatás előtt arra kell törekedni, hogy a babát a lehető legjobb testi és szellemi egészségben várja, mondhatni "felkokszolja" magát a terhesség előtt. Ez akár sok apró életmódbeli változtatást is igényelhet: gondolja végig jelen helyzetét. A túlzott aggódás pedig öl, butít és nyomorba dönt. Cinikusan azt is mondhatom, minél korszerűbb, divatosabb és reklámozottabb egy szer, annál biztosabb, hogy terhesség alatt nem javallt. kérdés, hogy máskor is nem kell-e a bevált módszerekhez folyamodni?

Dr. Nagy László

Második gyermeket szeretnénk és olvastam hogy a megtermékenyítés előtt károsodhatnak ...

Második gyermeket szeretnénk és olvastam hogy a megtermékenyítés előtt károsodhatnak az ivarsejtek fertőzésektől. Férjem majd én is néhány napos náthán estünk át, gyógyszert nem szedtünk csak Calciumot és férjem 1-2 szem AspirinC-t. Kérdésem az hogy várjunk-e inkább a következő ciklusig a próbálkozással vagy ez a nátha nem befolyásolja az ivarsejtek állapotát?

Válasz

Egy banális légúti vírusfertőzésnél általában felesleges az aggodalom. A férfi ivarsejtek képződési ciklusa egyébként 80-90 nap, tehát emiatt sem kell feltétlenül aggódni.

Dr. Nagy László

A petevezeték elkötése milyen hatással jár a későbbiekben? Felborul-e a hormonháztartás ...

A petevezeték elkötése milyen hatással jár a későbbiekben? Felborul-e a hormonháztartás?

Válasz

A petevezetők elkötésének egyetlen következménye van, nevezetesen az, hogy utána nem tud teherbe esni. Ha a műtét rendben zajlik le, akkor annak a hormonháztartásra semmilyen hatása nem lesz.

Dr. Ács Nándor

Olvastam a napokban egy cikket (egy helyi újságban) és nem tudom szó nélkül hagyni. Arról t ...

Olvastam a napokban egy cikket (egy helyi újságban) és nem tudom szó nélkül hagyni. Arról tudósít, hogy brit okosok kimutatták, hogy az eldobható pelenkák rovására írható a mai fiatal férfiak meddőségi problémái. Azt állítják, hogy a műanyag borítású eldobható pelenkák szigetelő tulajdonsága miatt a herék pár fokkal melegebbek és ezek károsítják azt. Ellentétben a hagyományos textil pelenkákkal, amelyek "hidegebbek". Csak azt nem értem miért lenne jobb a textilpelenka, amelyre ugyebár szintén műanyag bugyit, kendőt tekersz. És még szorosabb is mint a másik. És ha jól tudom már léteznek olyan eldobható pelenkák, amelyeknek nincs műanyag borítása. Ezekre is érvényes lenne?

Válasz

Köszönöm érdekes kérdését, amelyre részben már Ön adta meg a választ. A cikkben idézett vizsgálat módszerei, állításai és következetései egyaránt vitathatók. A szakmai közvélemény azóta részletekbe menően cáfolta a szerzők hibás következtetéseit is. (Hibásak voltak a mérési módszerek is, és a vizsgálat során műanyag fólia, illetve bugyi nélkül használták a textilpelenkákat!!!) 
Kimutatták azt is, hogy az európai férfiak nemzőképessége a vizsgálatok tanúsága szerint az 1960-as években csökkent a legjelentősebben - amikor Európában még senki sem használt eldobható pelenkát!!!
Nagyon sajnálom, hogy a szenzációhajhászó újságírók ismét feleslegesen rémisztgették az aggódó szülőket.
Dr. Körmendi Miklós

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, ...

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, mert míg édesanyámnak ilyen tünetek mellett háromszor sikerült spontán és nagyon hamar teherbe esnie (és megszülnie minket), nekem kellett hormonkezelés.

Válasz

A női ciklusban alapvetően két, petefészek eredetű hormon vesz részt: az ösztrogén(ek) és a progeszteron. Ezek egy bonyolult agyi szabályozás alatt állnak. Ösztrogén a ciklus teljes ideje alatt termelődik, progeszteron csak a ciklus második felében, és csak akkor, ha peteérés-petekiszabadulás (ovuláció) történt. Ilyenkor van mérhető progeszteron szint, laborfüggő, hogy mit tartunk alacsonynak, de, ha alacsony az azt jelzi, hogy a petefészek működése nem kielégítő, nem alakult ki kellően hatékonyan a sárgatest. Ezt kívülről bevitt progeszteronnal alig lehet javítani, inkább a peteérést kell serkenteni. Általában a progeszteron szint nem ok, hanem következmény ( a terhesség alatt is), ezért nem tüneti (progeszteron adás), hanem oki (a peteérés elősegítése) kezelést kell folytatni. A teherbe esés és a progeszteron szint között NINCS direkt összefüggés, a progeszteronnak a korai beágyazódásnál van szerepe, de az sem csak ettől függ. Azaz lehet alacsonyabb progeszteron szint mellett is terhes, de kicsit kisebb az esély a terhesség kihordására, mint magasabb értékek mellett. 
A méh nyálkahártya a ciklus alatt végig "vastagodik és érik". Ha elér egy bizonyos vastagságot (érettséget), akkor lelökődik: ez a menstruáció. Definíció szerűen menstruációról csak akkor beszélünk, ha a vérzést peteérés (ovuláció) előzte meg. Vérzés enélkül is lehet, ezt peteérés nélküli (anovulatios) ciklusnak nevezzük.
Normálisan a ciklus azért tart 28 napig, mert a peteérés a 14. nap körül van (13-15) és a progeszteron szak mindig 14 nap! Azaz, a normális ciklus tart a menstruációtól a peteérésig +14 nap! Az elsõ fázis lehet hosszabb, néha rövidebb is, de az ovulációt követő időszak meglehetősen kötött. 
Rendszertelenek az anovulációs ciklusok (ezekben teherbe esés nem lehetséges) és azok a ciklusok, ahol az elsõ (ösztrogén) fázis valamiért (agyi szabályozás pl) megnyúlt. Ezekben a ciklusokban lehetséges a teherbe jutás, csak az ideje nem jósolható meg elõre. Mivel ezekben a típusú ciklusokban a méhnyálkahártya érése sem szabályos, ezért a vérzés sem jelentkezik (nem mindig van így) szabályos formában: elhúzódik, elején-végén barnás folyással zajlik. Az okok megkeresése segíti a megszüntetést.
Tehát szabályos az a ciklus, mely 28-34 napos (és kimutatható benne peteérés, de ez már csak vizsgálatokkal). 42 nap felett már majdnem mindig baj van.
Dr. Csákány M. György


Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, ...

Módfelett érdekelne a rendszertelen, hosszú, barnás vérzésekkel tarkított ciklus oka is, mert míg édesanyámnak ilyen tünetek mellett háromszor sikerült spontán és nagyon hamar teherbe esnie (és megszülnie minket), nekem kellett hormonkezelés.

Válasz

A női ciklusban alapvetően két, petefészek eredetű hormon vesz részt: az ösztrogén(ek) és a progeszteron. Ezek egy bonyolult agyi szabályozás alatt állnak. Ösztrogén a ciklus teljes ideje alatt termelődik, progeszteron csak a ciklus második felében, és csak akkor, ha peteérés-petekiszabadulás (ovuláció) történt. Ilyenkor van mérhető progeszteron szint, laborfüggő, hogy mit tartunk alacsonynak, de, ha alacsony az azt jelzi, hogy a petefészek működése nem kielégítő, nem alakult ki kellően hatékonyan a sárgatest. Ezt kívülről bevitt progeszteronnal alig lehet javítani, inkább a peteérést kell serkenteni. Általában a progeszteron szint nem ok, hanem következmény ( a terhesség alatt is), ezért nem tüneti (progeszteron adás), hanem oki (a peteérés elősegítése) kezelést kell folytatni. A teherbe esés és a progeszteron szint között NINCS direkt összefüggés, a progeszteronnak a korai beágyazódásnál van szerepe, de az sem csak ettől függ. Azaz lehet alacsonyabb progeszteron szint mellett is terhes, de kicsit kisebb az esély a terhesség kihordására, mint magasabb értékek mellett. 
A méh nyálkahártya a ciklus alatt végig "vastagodik és érik". Ha elér egy bizonyos vastagságot (érettséget), akkor lelökődik: ez a menstruáció. Definíció szerűen menstruációról csak akkor beszélünk, ha a vérzést peteérés (ovuláció) előzte meg. Vérzés enélkül is lehet, ezt peteérés nélküli (anovulatios) ciklusnak nevezzük.
Normálisan a ciklus azért tart 28 napig, mert a peteérés a 14. nap körül van (13-15) és a progeszteron szak mindig 14 nap! Azaz, a normális ciklus tart a menstruációtól a peteérésig +14 nap! Az elsõ fázis lehet hosszabb, néha rövidebb is, de az ovulációt követő időszak meglehetősen kötött. 
Rendszertelenek az anovulációs ciklusok (ezekben teherbe esés nem lehetséges) és azok a ciklusok, ahol az elsõ (ösztrogén) fázis valamiért (agyi szabályozás pl) megnyúlt. Ezekben a ciklusokban lehetséges a teherbe jutás, csak az ideje nem jósolható meg elõre. Mivel ezekben a típusú ciklusokban a méhnyálkahártya érése sem szabályos, ezért a vérzés sem jelentkezik (nem mindig van így) szabályos formában: elhúzódik, elején-végén barnás folyással zajlik. Az okok megkeresése segíti a megszüntetést.
Tehát szabályos az a ciklus, mely 28-34 napos (és kimutatható benne peteérés, de ez már csak vizsgálatokkal). 42 nap felett már majdnem mindig baj van.

Dr. Csákány M. György





 

X
EZT MÁR OLVASTAD?