Page 17 - Babanet magazin 2024
P. 17

Unióban forgalmazott élelmiszereken 2011 óta kö- telező feltüntetni a jogszabályban előírt tápanya- gokra vonatkozó adatokat. Az itt található felsoro- lásban a szénhidrátokon belül tudod ellenőrizni, hogy mennyi a termékben a hozzáadottcukor-tar- talom. A legjobb persze az lenne, ha te magad ké- szítenéd el az összes ételt, amit elfogyasztasz, de lássuk be, ez elég megterhelő. Első körben elég, ha csökkented az előrecsomagolt ételek arányát.
A feldolgozott élelmiszerek mennyiségének csökkentése mellett kiemelten fontosak a vitaminok és ásványi anyagok, a várandósság alatt is figyelj a tested megfelelő tápanyag-ellátottságára.
Ahhoz, hogy a babád megfelelően fejlődjön, és te is megkapd a szükséges ásványi anyagokat, vita-
hogy krémes állagot kapj, csak addig járasd a késeket, ameddig a diót össze nem zúzod. A datolyát áztató vízzel tudsz az állagon ja- vítani, ha túl sűrű lenne. Mikor a dió már darabos, állítsd le a gépet, majd vizes kéz- zel formázz golyókat a masszából, és tedd a hűtőbe pár órára.
A dió telis-tele van értékes ásványi anya- gokkal: A- és E-vitaminban gazdag, de sok benne a magnézium és kálium is. A dato- lyában nagy mennyiségű kálium, kalcium, magnézium, valamint A-, B6- és K-vitamin is található. A zab pedig egy gluténmentes gabona, így bátran használhatod, akkor is, ha kerülöd a gluténtartalmú élelmiszereket.
+1 tipp: megbolondíthatod egy kis teáska- nál fahéjjal a keveréket, ezt is add hozzá a többi összetevővel együtt még az aprítás előtt. A fahéj a terhességi cukorbetegség megelőzésében is segít azáltal, hogy képes csökkenteni a vércukorszintet.
minokat és nyomelemeket, törekedj rá, hogy minél több frissen készült étel kerüljön az asztalra. A táp- lálékkiegészítők mellett fontos a friss, feldolgozatlan ételek fogyasztása is. Minél több zöldség és gyümölcs kerüljön a tányérra, ezek mellé válassz alacsony zsír- tartalmú húsokat. A fehérjét, rostokat, egészséges zsírokat ötvöző harapnivalók energikussá tesznek és hosszabban megőrizhető a jóllakottság érzése.
Köztudott, hogy a kismamák bizonyos ételeket jobban kívánnak, és ezek jellemzően az édességek. Ezért két főétkezés között érdemes készíteni magad- nak egy-egy tápanyagdús snacket.
Mutatok egy olyan gyorsan elkészíthető édes- séget, mely telis-tele van vitaminnal, ásványi anyag- gal, egészséges zsírokkal, rostokkal, és egyik sem tartalmaz hozzáadott cukrot, mindemellett rendkívül finom is. Válaszd inkább ezt a bolti feldolgozott pék- áruk, kekszek, müzliszeletek helyett.
Szerző: Petri Nóra, ÉLÉSKARMA (eleskarma.hu) életmód- és táplálkozási tanácsadó
Recept
az alábbi linken és QR-kódon található!
babanet.hu/eletmodi/egeszseges-snackek-a- varandossag-alatt/
A cikk teljes egészében elérhető a fenti linken és a QR-kódon keresztül.
BABANET.HU
       magazin > 2024. I.
 17
 

















































































   15   16   17   18   19