Page 19 - Babanet magazin 2024
P. 19

 Vérezhetek a várandósság alatt?
Vérezhetek a várandósság alatt?
szülész-nőgyógyász szakértőnk válaszol
A várandósság alatti vérzés mindig ijesztő egy újdon- sült kismama számára, hiszen ő maga egész biztosan nem tudja megállapítani a vérzés valódi okát. Amel- lett, hogy bizonyos mértékű és típusú vérzések álta- lánosnak vagy normálisnak tekinthetők, sosem sza- bad elbagatellizálni a dolgot.
A legégetőbb kérdésekkel most dr. Nagy László Zoltánt, a Pillangó rendelő szülész-nőgyógyász szak- orvosát kerestük meg.
> Melyek lehetnek a várandósság alatti vérzés leggyakoribb okai?
Koraterhességben a beágyazódás, későbbiekben pe- dig a méhlepény leválása. A vérzések tisztázása min- den terhességi korban a szülész-nőgyógyász felada- ta, ezért nem szabad várni az orvos felkeresésével.
> A terhesség mely szakaszában fordulhat elő jellemzően pecsételő vérzés?
A leggyakrabban az első trimeszterben, a 12. hétig fordulhat elő. Minden esetben szükséges szakorvos felkeresése, mert lehet komolyabb baj előjele is.
> Miben lehetünk elővigyázatosak a várandósságunk alatt, hogy elkerüljük a gyulladásokat, amelyek, ha minden igaz, szintén okozhatnak valamilyen fokú vérzést?
A gyulladások vérzést ritkábban, de méhnyak- elégtelenséget és vetélést – a későbbiekben kora-
szülést – okozhatnak. A vérzés csak ezek követ- kezménye.
Amennyiben valaki hajlamos a visszatérő hüvelygyulladásra, ha teheti, még a várandósság előtt menjen el szakvizsgálatra. Amennyiben a ter- hességi teszt pozitív, akkor az első alkalommal tá- jékoztassa visszatérő problémájáról a gondozást végző orvost. A legfontosabb minden esetben a terhesgondozáson való rendszeres részvétel, mivel szakszerű kezeléssel számos probléma könnyedén megelőzhető.
> Vannak konkrét jelei, ha a vérzésnek veszélyt jelentő oka van?
A vérzés mennyisége és az alhasi görcsök jelenléte nagyobb bajra utal. Ha menzeszerősségű vagy annál intenzívebb a vérzés – főleg, ha ez alhasi görcsökkel is jár –, komoly gondra hívhatja fel a figyelmet.
> Mit tegyünk, ha bármilyen fokú vérzést tapasztalunk?
Amint azt már a korábbi kérdéseknél megemlítet- tem, a vérzés kivizsgálása mindenképpen szakorvos feladata. Lehetnek banális okai, de akár az anya és a gyermek életét veszélyeztető helyzetet is jelezhet. A várandósság gyönyörű, de nagyon bonyolult fo- lyamat. Ennek ellenére az esetek döntő többségé- ben problémamentesen zajlik. Ha vérzések esetén azonnal orvoshoz fordulunk, ez az arány jó eséllyel tovább javulhat.
BABANET.HU
      magazin > 2024. I.
 19















































































   17   18   19   20   21