Jucus!
Lehet akár a front hatása is!! Stressz, megfázás, kevesebb mozgás, esetleg eddig lassan felszívódó szénhidrátokat ettél zömmel, most esetleg áttértél gyorsabban felszívódóra, vagy a glikémiás indexekben van eltérés. Én pl. nem mindegy, hogy a krumplit milyen formában eszem: bár ugyanannyi Ch-t eszek, mégis más-más mértékben emeli a cukromat.
Ha pl. olajban sül: lassabban, mert a zsíros.
Ha pl. krumplipürének, hú hát mintha (enyhe túlzással) cukrot ettem volna. (Alapigazság: minnél inkább "aprított" egy élelmiszer, annál inkább emeli a vércukrot!)
Na ezeknél már csak a krumplipüré porból készített a rosszabb!!
Esetleg érdemes ám azt a zsemlét is mérni, én már találkoztam 44 grammossal, de 110 grammos zsemlével is... A 30 g CH pedig igazából az 54 grammos "etalon" zsemlében van.
Ami esetleg még gyorsabb vércukoremelkedést okozhat: tej, diétás gyümölcslevek (!!!). Nem a 0-kalóriásokra gondolok, hanem a Top-joy, Garden és hasonlóakra.
Lehet, hogy mostanában esetleg rizs, vagy tészta helyett krumpli a köret??
Szóval a diétán is sok múlik, és ehhez még hozzá kell venni azt is, hogy tulajdonképpen az aktuális vércukor-szintet nem is tudom, hogy mi NEM befolyásolja....
Marad tehát a mérés (vércukor, CH) és odafigyelés... Leginkább arra, hogy a Te szervezeted miként reagál bizonyos dolgokra.. Mindenki egy kicsit más...
Kitartás!!
Ági