Page 7 - Babanet magazin 2024
P. 7

 BABANET.HU
          Mi várható a Harmadik trimeszterben?
 A harmadik trimeszter a 29. héten kezdődik és a 40. hét végéig, a szülésig tart. Ez a várandósság utol- só szakasza, ebben az időszakban a baba tovább növekszik, fejlődik, és testhelyzetet változtat, hogy felkészüljön a születésre. Már csak néhány hét van hátra a szülésig, de a terhességnek ez az időszaka je- lentheti a legnagyobb kihívást.
MILYEN VÁLTOZÁSOK LEHETNEK
A KISMAMA SZERVEZETÉBEN?
Vérzés: az enyhe vérzés a terhesség vége felé a szü- lés megindulásának jele lehet. Az erősebb vérzés azonban néha súlyos probléma jele lehet, beleértve a méhlepény leválását vagy a koraszülést. Ezért, ha bármilyen vérzést észlelsz, azonnal hívd az orvosodat.
A mell váladékozása: a szülés időpontjához köze- ledve előfordulhat, hogy sárgás folyadék kezd szivá- rogni a mellbimbóból. Ez a kolosztrumnak nevezett anyag táplálja a babát a szülés utáni első napokban.
Hüvelyi folyás: a harmadik trimeszterben több hü- velyi folyás jelentkezhet. A szülés időpontjához kö- zeledve előfordulhat, hogy sűrű, tiszta vagy enyhén véres folyás jelentkezik. Ez a nyákdugó, és annak a jele, hogy a méhnyak elkezdett tágulni a szülésre való felkészüléshez. Ha hirtelen folyadékkiáramlást tapasztalsz, az azt jelentheti, hogy elfolyt a magzatvi- zed. Ebben az esetben hívd az orvosod.
Fáradtság: lehet, hogy a második trimeszterben energikusabbnak érezted magad, de most újra fá- radt vagy. A pluszsúly cipelése, az éjszakai többszö- ri ébredés, hogy kimehess a mosdóba, és a babára való felkészüléssel járó szorongás mind-mind meg- viselheti az energiaszinted.
Isiász: a harmadik trimeszterben valószínűbb az idegfájdalom, amely a hát alsó részéből a fenékbe és a lábszárba hatol. Ezt okozhatják a terhesség alatti hormonális változások, vagy az, hogy a baba növekvő teste nyomja az isiászideget. Az isiászfájdalom jöhet
és elmúlhat, de állandó is lehet. A jóga, a masszázs enyhítheti a fájdalmat, de a probléma általában el- múlik, miután a baba megszületik.
Légszomj: ahogy a méhed tágul, felemelkedik, amíg közvetlenül a bordakosár alá nem kerül, kevesebb hely marad a tüdődnek a táguláshoz. Ez a tüdőre nehezedő nyomás megnehezítheti a légzést. A test- mozgás segíthet a légszomjon.
Striák: a mellen, a fenéken, a hason vagy a combon striák jelenhetnek meg, amelyek akkor keletkeznek, amikor a bőr megnyúlik a terhesség alatt. Szülés után a hideg vízben úszással a bőr egészséges visz- szahúzódása és feszessége elősegíthető.
Duzzanat: a vízvisszatartás miatt a kezed és a lábad megduzzadhat, az arcod pedig puffadtabbnak tűnhet. A duzzanat csökkentése érdekében polcold fel a lábad.
Súlygyarapodás: ebben a trimeszterben 0,25–0,5 kg az átlagos súlygyarapodás hetente. Ez a babán kívül a méhlepényből, a magzatvízből, a megnövekedett vér- és folyadékmennyiségből, valamint a hozzáadott mellszövetből tevődik össze.
A BABÁD LEGFONTOSABB MÉRFÖLDKÖVEI A HARMADIK TRIMESZTER VÉGÉIG:
> A baba szervei teljesen kifejlődtek és felkészül- tek a kinti működésre.
> A baba egész testét borító finom szőr eltűnik.
> Valószínűleg a baba már fejjel lefelé elhelyezke- dett a medencében, készen állva a megszületésre.
> A harmadik trimeszter végére a baba általában
48–53 cm hosszú és 2,75–4 kg.
babanet.hu/gyermekvallalas/harmadik-trimeszter/ a-harmadik-trimeszter-egy-uj-eletre-varva/
A cikk teljes egészében elérhető a fenti linken és a QR-kódon keresztül.
         magazin > 2024. I.
 7
      









































































   5   6   7   8   9