Page 9 - Babanet magazin 2024
P. 9

 10 tévhit a várandósságról a várandósságról
BABANET.HU
 SZÁJHAGYOMÁNY ÚTJÁN ÉS PERSZE AZ INTERNETEN IS RENGETEG TÉVHIT KERING A VÁRANDÓSSÁG- GAL KAPCSOLATBAN. TÍZ PONTBA GYŰJTÖTTÜK ÖSSZE A LEGGYAKORIBB FÉLREÉRTÉSEKET, AGGO- DALMAKAT, VÉLT VAGY VALÓS VESZÉLYEKET, HOGY NEKED MÁR NE KELLJEN KOMOLYABB KUTATÓ- MUNKÁBA FOGNOD, ÉS HOGY SEGÍTSÉGÜNKKEL ELOSZLATHASD AZ ESETLEGES KÉTELYEIDET.
 HA FIATAL, EGÉSZSÉGES ANYUKA VAGY, NEM LEHET SEMMI GOND Alapvetően ezek még nem jelentenek ga- ranciát arra, hogy a terhességet semmilyen
komplikáció nem nehezíti majd. Továbbra is figyelj oda a hasznos tápanyagok bevitelére, a testmozgás- ra, és jelenj meg rendszeresen a várandósgondozá- son: ezekkel teheted a legtöbbet saját magadért és a babád egészségéért.
MIVEL KETTŐ HELYETT ESZEL, NEM KELL VISSZAFOGNOD MAGAD
Az első trimeszterben kb. 6–7 százalékkal nő egy várandós anya energiaigénye, ami
csupán napi 100–150 pluszkalóriát jelent. A máso- dik harmadtól átlagosan napi 200–300 kalóriával növekedhet egy átlagos felnőtt táplálékbevitele a megszokott 2000–2500 kalóriához képest. Na- gyobb energiatöbblettel inkább a szoptatás kezde- tétől kell számolni a kismamának, ilyenkor ugyanis akár napi 400–500 kalóriapluszra is szüksége lehet. Kettő helyett enni tehát semmiképp nem kell, in- kább a felelős étkezésre jól fókuszálni, vagyis táp- anyagban gazdag, minőségi ételekkel érdemes fel- töltened az éléskamrát.
EGY IDŐRE JOBB, HA ELBÚCSÚZOL
A SPORTTÓL
Ha eddig is sportoltál, most sem kell róla lemondanod. Fontos azonban, hogy a ter-
vezett testmozgásról egyeztess a nőgyógyászoddal. A kismamajógát jó szívvel ajánljuk neked, szinte bár- mikor be lehet csatlakozni egy ilyen foglalkozásba, a várandósság hetétől függetlenül.
A REGGELI ROSSZULLÉT MINDENKÉPP UTOLÉR
Egyáltalán nem biztos, hogy téged is érint majd a „reggeli rosszullétnek” nevezett,
leginkább a korai terhességben tapasztalható „tü- netegyüttes”, mint például a szédülés, a hányinger, az émelygés vagy a hányás. Vannak olyan kisma- mák, akik ezekből szinte semmit vagy csak keveset élnek át, ahogy természetesen igaz ennek ellenke- zője is: olyan leendő anyukák is akadnak szép szám- mal, akik a teljes várandósságukat végigszenvedik ezekkel a bajokkal, rosszabb esetben még krónikus hányással is, ami cseppet sem veszélytelen állapot. A rosszullétek – hiába a reggeli jelző – szinte bár- hol és bármikor rád törhetnek, ezért légy előrelátó: mindig tarts magadnál egy palack vizet és némi en- nivalót, amivel csökkenteni tudod a váratlanul elő- jövő tüneteket is.
VÁRANDÓSAN NEM SZEDHETSZ SEMMILYEN GYÓGYSZERT
Ha a várandósságod előtt tartósan gyógy- szert szedtél, azt mindenképpen érdemes
egyeztetned a kezelőorvosoddal, hogy továbbra is alkalmazhatod-e. Nem szabad azonban aggód- nod, ha a babavárás alatt véletlenül megbeteg- szel, egyszeri alkalommal szedhetsz-e például an- tibiotikumot vagy megfázás elleni készítményeket. Természetesen minden esetben konzultálj ezekről a háziorvosoddal és a nőgyógyászoddal is, hogy mely készítmények a legbiztonságosabbak számodra, de tudd, hogy több esetben az ilyenkor javallott orvos- ságok bevétele általában veszélytelenebb, mintha az állapotod súlyosbodna.
Szerző: K. V.
   babanet.hu/gyermekvallalas/ 10-tevhit-a-varandossagrol/
A cikk teljes egészében elérhető a fenti linken és a QR-kódon keresztül.
   magazin > 2024. I.
 9












































































   7   8   9   10   11