Page 6 - Babanet magazin 2024
P. 6

 6
   BABANET MAGAZIN
         Mi várható a MÁSODIK trimeszterben?
 A kismamákban ebben az időszakban kezd igazán tu- datosulni, hogy kisbabájuk lesz. A reggeli rosszullétek remélhetőleg már elmúltak, a harmadik trimeszter tünetei pedig egyelőre nem jelentkeznek. Mondhat- juk, hogy a második trimeszter a várandósság legkel- lemesebb időszaka.
A második trimeszter a 14. héten kezdődik, és a 28. hét végéig tart. Ez a terhesség középső szaka- sza, amikor elkezd látszódni a „babapocak”, és elő- ször érezheted pocaklakód mozgását. Az előző hóna- pokban esetlegesen érzett reggeli rosszullétek és a fáradtság mind elhalványulnak. A szervezetben még mindig sok változás történik, a baba gyorsan növek- szik, valamint a neme is megmutatkozik.
MILYEN VÁLTOZÁSOK LEHETNEK
A KISMAMA SZERVEZETÉBEN?
Fájdalom az alhasban: a második trimeszterben gör- csöket és fájdalmakat érezhetsz az alhasban, amelyek azért alakulnak ki, mert a méh kitágulása nyomást gya- korol a közeli izmokra és szalagokra. A fájdalom enyhí- tése érdekében próbálj ki relaxációs gyakorlatokat, vál- toztasd meg a testhelyzetedet, vagy rakj törölközőbe csavart meleg vizes palackot a hasad alsó részére.
Braxton Hicks-összehúzódások: a második tri- meszterben érezheted, hogy a méh izmai megfe- szülnek – ezek nem valódi összehúzódások vagy a szülés jelei, hanem normális tünetek. Az összehúzó- dások véletlenszerűen jönnek és mennek, valamint szabálytalan a ritmusuk és változó az erejük – gyak- ran több kellemetlenséget okoznak, mint fájdalmat. Az ellazulás érdekében igyál egy meleg teát, változ- tass a testhelyzeteden, esetleg igyál több vizet.
Szédülés: ahogy a méh tágul, az erekhez nyomódik, és időnként szédülést okoz. A szédülés enyhítésének érdekében próbálj meg ne túl sokáig állni, lassan kelj fel a székről/ágyról, egyél rendszeresen, maradj hid- ratált, ne hordj szűk ruhákat, kerüld a forró fürdőt/ zuhanyt, és a terhesség hátralévő részében próbálj meg a hátadon nem feküdni.
Fejfájás: az egyik leggyakoribb terhességi panasz a fejfájás. Próbálj sokat pihenni és végezz relaxációs gyakorlatokat (például mély légzés).
Visszér és aranyér: a terhesség alatt a kismamák hajlamosak a visszér- és aranyérpanaszokra. Ennek enyhítése érdekében próbálj meg minél kevesebbet egy helyben állni, valamint ülés közben ne keresz- tezd a lábad.
Húgyúti fertőzések: a második trimeszterben gya- koriak a húgyúti, vagy a húgyhólyag bakteriális fertő- zései, amelyek a méh tetején helyezkednek el. Ezeket a húgyutak vagy a növekvő méh változásai okozzák, ami megnehezíti a hólyagürítést. Olyan tünetei lehet- nek, mint a fájdalom vagy égő érzés pisilés közben, gyakori vizelési inger, zavaros vagy bűzös vizelet, has- fájás, vér- vagy nyálkanyomok a vizeletben. A hólyag- fertőzések átterjedhetnek a vesére, és korai szülést vagy a csecsemő alacsony súlyát eredményezhetik, ezért, ha ilyet tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz!
A BABÁD LEGFONTOSABB MÉRFÖLDKÖVEI A MÁSODIK TRIMESZTER VÉGÉIG:
> Kinyílik a szemhéja, valamint megjelennek a szempillái és szemöldöke.
> A baba bőrét finom szőr borítja be és magzatmáz védi.
> Kialakulnak a reflexei – nyelés, szopás.
> Elkezd nőni a haja.
> Kialakulnak az ujjlenyomatai.
> Elkezd mozogni, valamint reagálni a külső
hangokra és érintésekre.
> A második trimeszter végére a baba akár
40 cm hosszú is lehet.
babanet.hu/gyermekvallalas/masodik-trimeszter/ megvaltozott-eletritmus-a-masodik-trimeszter/
A cikk teljes egészében elérhető a fenti linken és a QR-kódon keresztül.
           magazin > 2024. I.
   








































































   4   5   6   7   8