Page 5 - Babanet magazin 2024
P. 5

 BABANET.HU
           Mi várható az első trimeszterben?
Az első trimeszter az utolsó menstruációd első nap- ján kezdődik – mielőtt ténylegesen terhes lennél –, és a 13. hét végéig tart. Ez az időszak a nagy vára- kozások és a gyors fejlődés ideje, mind számodra, mind pedig a babád számára. Sok kismama az első trimeszter végéig nem tapasztal jelentősebb válto- zást. A szervezetben azonban sok minden átalakul, és a magzat is elképesztő ütemben fejlődik.
MILYEN VÁLTOZÁSOK LEHETNEK
A KISMAMA SZERVEZETÉBEN?
Reggeli rosszullét: a terhesség egyik leggyakoribb tünete a hányinger. A nők 85%-a tapasztalhat reggeli rosszullétet, ami a szervezetben végbemenő hormo- nális változások eredménye. Gyakori tévhit, hogy a reggeli rosszullét csak reggel fordulhat elő, valójában a nap bármely szakaszában bekövetkezhet. Az émely- gés általában rosszabb reggel, innen ered az elneve- zés. Az émelygés csillapításának érdekében kerüld a zsíros és fűszeres ételeket, próbálj meg többször és keveset enni, valamint igyál nagyon sok vizet. Ameny- nyiben a tüneteid rosszabbodnának, mindenképpen keresd fel az orvosodat.
Vérzés: a terhes nők körülbelül 25%-ának van eny- he vérzése az első trimeszterben. De ha súlyos vér- zést, görcsöket vagy éles fájdalmat érzel a hasadban – ezek akár vetélés vagy méhen kívüli terhesség jelei lehetnek –, mindenképp keresd fel az orvosodat.
A mell érzékenysége: a várandósság egyik legkoráb- bi jele a fájó mell. Ezt hormonális változások okozzák, amelyek felkészítik a tejcsatornákat a baba táplálására.
Gyomorégés és székrekedés: az emésztőrendsze- red lelassul, hogy az ételnek több ideje legyen fel- szívódni. A gyomorégés enyhítésére próbálj meg gyakrabban és kevesebbet enni, kerüld a nehéz fogá- sokat. A székrekedés enyhítésére próbálj meg minél több rostos ételt enni és minél több folyadékot inni, valamint növeld a fizikai aktivitást, például sétálj min- dennap egy órát.
Fáradtság: a tested keményen dolgozik, hogy támo- gassa a növekvő babát. Ennek következtében gyor- sabban el is fárad, mint máskor. A nap folyamán pi- henj, amennyit csak tudsz.
Kívánósság: előfordulhat, hogy bizonyos ételek után sóvárgást érzel, míg lehetnek olyan ételek is, ame- lyeknek már az illatától is rosszul vagy. Csak azt egyél, amit kívánsz. A tested tudja, hogy mire van szüksége.
Fokozott vizelési inger: a babával együtt növekszik a méhed, amely nyomást gyakorol a hólyagodra. Emiatt úgy érezheted, hogy állandóan mosdóba kell menned.
Hangulatingadozás: a megnövekedett fáradtság és a megváltozott hormonszint miatt érzelmi hullám- vasút alakulhat ki, amelynek következtében a neve- tés akár pillanatok alatt sírásba fordulhat.
Súlygyarapodás: a terhesség azon kevés esetek egyi- ke egy nő életében, mikor a nagyobb súlygyarapodást elfogadottnak tartják, de jól teszed, ha odafigyelsz a súlyodra. Az első trimeszterben a kismamák körülbelül 1,5–3 kg-ot híznak (azonban az orvos javasolhatja, hogy növeld/csökkentsd a súlygyarapodást, ha a terhessé- get alacsony testsúllyal vagy épp túlsúlyosan kezdted).
A BABÁD LEGFONTOSABB MÉRFÖLDKÖVEI AZ ELSŐ TRIMESZTER VÉGÉIG:
> Kifejlődik az összes fontosabb szerve és bein- dul a vérkeringése.
> Elkezdenek kialakulni a nemi szervek.
> Kialakul az arcszerkezete (szem, fül, orr, száj).
> Kifejlődnek az ujjai és elkezdenek megjelenni a körmei.
> Az első trimeszter végére a baba körülbelül 6,5–7 cm hosszú lesz, elkezd mozogni – de ezt te még nem érzed.
          magazin > 2024. I.
 5
     












































































   3   4   5   6   7