Sziasztok!
Ilke! Pontos idõpontot nem tudnék / mernék mondani a fejéssel való leállásra. Érezni fogod, amikor beálltak a cicik, jól jön a tej, nem kõkemények, szoptatás után jól áttapinthatóak, meg ilyesmi. Nálam ez olyan 5-6 hét alatt alakult ki, de biztosan egyéni. Talán a Szoptatás topikban tudnának az LLL-es lányok pontosabb információt adni, én csak gyakorló laikus vagyok.
Jól ismerem az életérzést, amirõl írtál, PiciLaci is maratoni cicinlógó volt, 1-1,5 órát szopizott egy-egy nekifutásra, és (szopi kezdettõl számított!) 2,5-3 órát bírt ki eleinte egy evéssel. Két szoptatás között el tudtam menni WC-re, és vagy letusolni, vagy enni még volt idõm.
Egyébként nem is feltétlenül kell (szerintem) minden szoptatás után fejni, ha úgy érzed, hogy jól kiürítette Lilike a cicidet, vagy éppen nagyon fáradt vagy, és eleged van az egészbõl, akkor hagyd a fenébe. Mindkettõtöknek sokkal jobbat teszel, ha inkább ledölsz kicsit pihenni, zenét hallgatni, vagy bármi olyat csinálni, ami téged pihentet, relaxál. Annak meg tényleg nincs értelme, hogy amint befejezed a fejést elkezdj szoptatni. Lilike se lakik jól, és a cicijeid is bedurranhatnak. Lazíts! Nem fog leállni a tejtermelés, ha egy-két fejést ellógsz, és ha éppen kevés lesz valamikor a tej Lilikének, akkor bármikor szoptathatsz mindkét mellbõl (én minig így csinálom), vagy gyakrabban, és 1-2 napon belül beáll a kínálat a kereslethez. Tapasztalatból írom, én eleinte mindig aggódtam, hogy lesz-e tej holnap is, és elég lesz-e, aztán átéltünk 1-2 nehéz idõszakot, amikor PiciLaci néhány napig nem evett rendesen, beállt a tejtermelés ehhez az igényszinthez, és õbabasága meg egyik szopiról a másikra visszatalált a régi étvágyához. Elõször megrémültem, mert szemmel láthatóan éhes maradt, de gyakrabban szoptatva 3-4 szoptatás múlva már érezhetõen több volt a tejecske, és 2 nap múlva minden rendben volt.
Panda! Anyatejjel nem lehet egy babát túletetni, szóval annyit hízik, amennyit jónak lát. Nálunk a csúcs a heti 30-33 deka volt, és a mi védõnénink is cimmogott, mikor két szuri között (egy hónap alatt) több mint egy kilót gyarapodott PiciLaci. Én meg jól bepöccentem, és megkérdeztem, hogy mégis mit javasol, diétáztassam??? Vegyem el tõle a cicit, amikor még szopizna??? Lehetett a hangsúlyomban valami támadó
, talán egyenesen agresszív
, mert a védõnénink alig gyõzött viszakozni, és mentegetõzni, hogy dehogy, minden oké, nagyszerûen fejlõdik a kisfiam!
Dodus! Mi kaptunk egy csomó dizájnos cumisüveget meg babatányért, meg ilyen hülyeségeket, amit azóta se vettünk elõ, örül a lelkem, ha valakinek praktikus 5letre van szüksége!
Szóval cumisüveget és babaetetõ-készletet szvsz ne vigyél, az elõbbi optimális esetben nem is kell, az utóbbi meg majd fél év múlva, addig minek porosodjon?! A babaruha mindig jó 5let, abból sosincs túl sok, és az igazán klassz darabok bazi drágák. Mindig egy számmal nagyobbat vegyél, mint amekkorának a babát sejted, hogy tuti jó legyen. Ja, és figyelj az évszakra is, mert ha meg még nagy neki amit veszel, akkor lehet, hogy pl. nem lesz már elég meleg egy napozóhoz, mire belenõ. Most én viszonylag vékony anyagú rugit javasolnék. De jó ajándék (én azt vettem egyik rokon kislánynak) a szép fürdõlepedõ is, tudod, az a sarkos. Abból se árt soha, ha eggyel több van. Egy dologra figyelj, ne vegyél meg 80*80-asat, mert az most jó, de két hónap múlva már nem lehet benne megtörölni a babát. Nekünk 100*100-as méretû Colortexes (nem, biztos, hogy így kell írni, a filatorigáti HÉV megállónál van a mintaboltjuk) fürdõlepedõink vannak, nagyon beválltak. Ha ismered a baba szobáját (és a szülõk ízlését) vehetsz falvédõt, képet, textílbõl varrt díszeket is, ezeket szeretik nézegetni a kicsik elõször. Ha tudod, hogy nincs még nekik, akkor jó 5let az ágy fölé való zenélõ forgó, vagy az ágy oldalára akasztható felhúzhetó zenélõ figura is. Ezeknek feltétlenül hallgasd meg a zenéjét, mert az kevés, hogy jól néznek ki, a szülõknek ezerszer kell majd meghallgatniuk a dallamot. A csememõ játékok, csörgõk, rágókák kicsit koraiak még, de esetleg azok is szóba jöhetnek. Most hirtelen nem jot más az eszembe, de így is jó hosszú lettem.
A papának az ital tökéletes. A mamának a torta szerintem nem jó ötlet, és a bonbon is hüm-hüm, a csokizástól a tejben baba-allergizáló anyagok jelenhetnek meg, nomeg szülés után a legtöbb nõ nem vágyik további plussz kilókra. Szerintem a virág bõven elég. Esetleg jól jöhet valami szép, és köldökig kigombolható pamut hálóing a szoptatáshoz, ha vagy olyan viszonyban az anyukával, hogy ilyesmit vegyél neki.
Hú, de hosszú lettem, bocs...
BMárti