Klarissza!
Van egy kihalt topic a gyereknevelés témakörön belül, indigókék gyerek témában. Most, hogy írtad, beugrott, hogy olvastam valahol itt a babanetes topicok között ezt az indigó kifejezést, de akkor nem foglalkoztam vele. Most viszont én is belenéztem, és egyből diagnosztizáltam az enyémet is!
Komolyra fordítva a szót, van egy elméletem -biztos sokan nem fognak vele egyetérteni- miszerint a mai alulfinanszírozott, alkalmatlan személyi állománnyal rendelkező oktatási rendszer (tisztelet a kivételnek!!) egy csomó problémával nem tud mit kezdeni, és mivel sem anyagi sem szakmai lehetőségei nincsenek, hogy többet és másként foglalkozzon az átlagostól egy kicsit eltérő gyerekekkel, gyorsan az egészségügy hatáskörébe utalja ezeket a "problémás eseteket". Ha egészségügyi problémaként kezelik, akkor a másik kasszát terheli, hogy leegyszerűsítsem.
Miért van manapság annyi hiperaktív, dislexiás, autista gyerek?
Egy példa:
Az én öcsém máig nem tud olvashatóan kézzel írni (31 éves), akkoriban ezt megoldották, egy kettes vagy hármas írás osztályzattal, a dolgozataira azért kapott 4-est, mert a tanárok tudták, hogy biztos jókat ír, de nem tudták elolvasni.
Végigjárta a normál iskolarendszert kisebb-nagyobb problémákkal (túlzott igazságérzete nem mindig tetszett), OKTV-t nyert (ott gépelve adta le az anyagot
), mára több nyelven beszélő jogász, akinek publikációi jelennek meg. Na nem fényezem tovább!
A lényeg: ha ma bekerül egy ilyen gyerek az oktatási rendszerbe, egyből ráhúzzák, hogy dislexiás vagy hiperaktív, vagy bármi. Esetleg el sem jut egy normális iskolába, hanem egyből valami "modern kisegítőbe". Onnantól a gyerek azt érzi, hogy ő más, vele valami baj van... És nem tudom, hogyan vezet vissza az út a normál középiskolákba, egyetemekre stb.
Ezt én csak "fejlesztő-biznisznek" hívom, mert ebben nyilván nagy pénz van és erre mindig áldoznak a szülők, ha kellőképpen megijesztik őket.
Hangsúlyozom, hogy mindez nem a tényleg komoly szellemi- fizikai eltérésekkel küzdő gyerekekre vonatkozik, amit leírtam, hanem kifejezetten azokra, akik csak egy kicsit "mások".