Sziasztok!
Jó sokat írtatok! Nekiállok válaszolni, aztán lehet, hogy már van olyan, akinek más írt, de most így egyszerűbb.
Banya, elvileg a táppénz úgy néz ki, hogy ha eddig nem voltál beteg, akkor amit kapsz, az 15 napon keresztül a fizud 80%-a (kb), ezt teljes egészében a munkáltatód állja (tehát olyan, mint a fizetés). Ezek után van tényleges táppénz, ami a fizud 70%-a, és ennek az 1/3 részét fizeti "vissza" a TB-nek a munkáltatód.
Katus, azt nem tudom, hogy a nem helyben házasodottakkal mi a helyzet, de én a körzetes védőnőt kérdeztem, és azt mondta, hogy elég az eredeti.
Pilchard apu, akkor tessék szép ajándékokkal, sok-sok puszival bepótolni a szülinapozást, de csak óvatosan!
Edina, én 30+4 létemre kb. +1-1,5 kilónál tartok. Tegnap a védőnő szó szerint félelmetesnek titulálta ezt, hogy szinte nem is híztam.
Adi, nálunk pl. a bnőm toxoja negatív lett (engem nem is szűrtek, szerintem a barátnőmet is azért, mert takarítónőként dolgozott), pedig gyerekkora óta állatokkal volt körülvéve, és mégsem esett át a fertőzésen. Ha valaki átesett, az pozitív eredményt jelent, de akkor néznek valami összetevőt, amiből megállapítható, hogy friss vagy régi-e a fertőzése adott emberkének.
THGY=TGYÁS=terhességi-gyermekágyi segély. A
www.magyarorszag.hu oldalon vagy a
www.oep.hu oldalon találsz róla konkrét infokat (mikortól jár, meddig jár, mennyi az összege, stb.).
Az AFP-vel egy időben történő UH-val csak annyi a gond, hogy az eredmény (még ha megbízhatatlan is) nincs a kezedben. Mert ha mégis magas vagy alacsony az érték, akkor a doki tudja, hogy mit nézzen meg jobban! Nem véletlenül találták ezt ki. Szóval a dokid nem felelőtlen, de ez az UH egyáltalán nem felesleges, viszont a 16. heti az!!!! (szerintem)
Melinda, nem igazán értettem ezt amit átmásoltál. Ugyanis tény, hogy a magzatvíz mintavétel kockázattal jár. Az egyáltalán nem igaz, hogy csak a 35. év felettieknek ajánlják fel a lehetőséget (legalábbis itt nem ez a jellemző), mivel a nálam 1,5 évvel idősebb barátnőmnek is mondta az orvosa, hogy csináltasson, mivel mikor összejött náluk a baba, akkor épp antibiotikumot szedett. Persze az más lapra tartozik, hogy a 12. heti UH-n minden OK volt, jó az AFP-je, így én lebeszéltem róla. Húszhetes UH-ra meg ápr. 11-én megyünk.
A dolog másik része az, hogy létezik vérből történő szűrés is, de az most még a fizetős kategóriára tartozik, és gondolom nem kell részleteznem, hogy sokaknak nincs erre valójuk...
, de azért ez mégis csak veszélytelenebb, mint az az 1%, ugyanis a doki könnyen kijelenti, hogy 2500-ból csak 25 vetélés van, de mi van akkor, ha ez a 25 épp olyan, hogy nagy nehezen összejött első baba???
Na ehhez ennyit, de ne kövezzetek meg!!!!
Melinda, az anyasági támogatás alanyi jogon jár, akkor ha itt szültél, és megvannak a pecsétjeid, tehát ettől szerintem független, hogy a munkahelyed hol van.
Jurem, ez nagyon szomorú hír, főleg, hogy köztudott, hogy az egypetéjű ikrek nagyon kötődnek egymáshoz --> fennáll a veszély, hogy a másik bébi is meghal.
Csibemanó, nálunk apu és anyu is bika, és jelentem, még bírják egymást!
Mézgombi, akkor nálatok pont fordított a helyzet a tornán, mint nálunk. Itt ugyanis mindig rengetegen vagyunk, igaz, már jó rég nem voltam, de akárhányszor igen, akkor mindig tele volt a terem.
Tgyás és a többiek. A jogszabály szerint, a TGYÁS kezdőnapját megelőző évben van 180 napi jövedelem, akkor a TGYÁS-t a megelőző év keresete alapján számolják. De ha te csak szeptembertől dolgoztál (és előtte nem volt járulékköteles jövedelmed), akkor nálad ez nincs meg, tehát a minimálbér kétszerese után kapsz pénzt. Én azt mondom, hogy apósodnak felesleges nagy pénzzel bejelentenie, mert az átlagodat csak nagyon kis mértékben rontaná a későbbiekben, amikor már lesz a megelőző évre eső 180 napi jövedelmed (tehát 2007-ben, a GYED esetén).
Norwell, nálunk a Klinikán van egy doki, aki csak az utolsó utáni esetben császároz. Valahol egyetértek ezzel a ballonos dologgal, mert biztosan jobban fáj, de egy kicsit természetesebb, mint a császár, nem????
Kisvirág, ha a céged TB kifizető hely, akkor minden papírt ők intéznek!!!
Más: tegnap jót játszottam TörPetivel. Bekopogtam - visszarúgott. Legalább 5-ször 6-szor eljátszotta ezt, én meg vigyorogtam rajta ezerrel.
Na lelövöm magam, mert ez kicsit hosszú lett.
Ági