Sziasztok Lányok! No, látom a fejés megint terítékre került:
Szóval: jól szopizó babáknál nem fontos fejni, de szvsz az elsõ hetekben jobb! Mivel a baba tudja leginkább eltávolítani a tejet, ezért ha vmi probléma merül fel, sûrûbben kell szoptatni, és megoldódik minden.
Korábban azért kellett fejni (anyukád elmondása szerint elapad a tej), mert akkor az anyukák csak 3-4 óránként szoptattak, nem igény szerint; 4 hónaposan, ha nem elõbb megkezdték az elválasztást, amivel párhuzamosan iszonyúnak megcsappant a tej!
Szóval: az elsõ hetekben szerintem jobb, ha fejtek, de nem kell minden etetés után. Ha úgy érzed, na most jól kiürítette a kisbabád, akkor pihenj inkább helyette. Elõször csak 1 fejés marad el, aztán 2...stb.
Kata007,
nagyon jól csinálod, hogy nem kelted fel a picit. Mielõtt lefeküdnél, fejd le a tejcit, és hagyd aludni Dórit!
(Off: emlékszel még rám, azóta már megtanultam kakaós csigát sütni. Fincsi!)
Zsunya,
hidd el NEM apad el! Ha mégis úgy veszed észre nem elég, vagy többször mellre teszed, vagy ha erre vmi oknál fogva nincs lehetõség, akkor a szopi után lefejed a maradékot. Néhány nap után megint alkalmazkodni fog a termelés és újra visszaáll a rend!
De, ha az megnyugtat, küldök neked tejserkentõ "varázslatokat", ki lehet próbálni. Bár nekem nincs okom a panaszra, a hétvégén én is kipróbálok egyet. Ha kell szívesen elküldöm a receptet.
Norci,
ha lehet, ne nyomogasd a melledet. Állandóan felesleg mérni a hõdet! Észreveszed úgyis, ha nem stimmel vmi. Annamari nagyon jól megfogta a kezdõdõ mellgyulladását, igen nagyon jellegzetes tünet, hogy olyan mintha izomláza lenne az embernek abban a vállában.
Korábban leírtam, leírom mégegyszer: lázcsillapító (én Panadolt vettem be), többszöri szopi, illetve fejés, minél hamarabb ürüljön ki a mell. A szoptatási helyzetek változtatása. Ezt még lehet úgy fokozni, hogy evés után fejés, fejés közben masszírozás, illetve meleg zuhannyal masszírozás. Ez még inkább fellazítja a mellet, könnyebben lehet kifejni. Én még használtam a melegítõpárnát is, nagyon jó hatású volt, de akkor tél volt!
A tejci a te esetben a hormonoktól indul be, figyeld meg, ha csak róla beszélgetsz a barátnõddel, már akkor is elindulhat, illetve még át is áztathatja a betétet.
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy mellgyulladás ill. kezdõdõ mellgyuszi alatt, legjobb, ha nem viseltek melltartót, hogy az se szorítsa.
Különben a kezdõdõ mellgyuszinál nincs feltétlenül tapintható csomó (tapasztalat), de beköszönt az rendesen, ha nem kapjuk el a grabancát, higgyétek el!
A mellgyulladást
okozhatja a kialvatlanság, pihenés hiánya! Vagy ha pl. megemeld magad, és ezt bizony nagyon könnyû elérni a babakocsikkal, úgyhogy tessék vigyázni! Fõleg az elsõ idõkben! És pihenni, pihenni, pihenni!
Anita,
lehet hogy a kánikula bûnös. Csak semmi aggódás! Ha nagyon tele lenne a melled, javaslom, hogy fejjél egy kicsit belõle!
Különben, ha van lefagyasztva kezdettõl fogva tejci, azon is meg tudod nézni, valóban változik, a baba igényeit követve: a születés után aranysárga volt az enyém, most már szinte fehér!
Használ cumit a kicsid? Cumisüveget? Különben, ha szépen fejlõdik, nem kell pánikolni! Mosolygós, alszik stb. nem kell vele foglalkozni, mennyit eszik!
Ja, és az egyik barátnõm fogalmazta igazán jól meg:
"ha mérem attól nem eszik többet!" Milyen igaza van!
Ez különben ma divat a védõnõknél, hogy állandóan méricskélésre késztetik a mamákat, ami további bonyodalmak okozója.
Bocsi, ha hosszú voltam, remélem mindenkinek válaszoltam! Leginkább azt tudnám tanácsolni, figyeljetek a babáitokra, pihenjetek, amennyit tudtok, feküdjetek le korán (nagyon fontos!), legyetek jókedvûek, és gyönyörködjetek, abban a pici csodában, akit a karotokban tartotok!
Ágci