Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Lányok!
Közel négy hónapos kisfiam van.Az elsõ napoktól kezdve nehezen ment a szoptatás a bal mellembõl, befelé forduló, és hamarosan több helyen berepedt, lassan gyógyuló bimbóm miatt. Minden praktikát kipróbáltam, több hétig csak egy mellbõl szoptattam és fejéssel tartottam fenn a tejtermelést, majd lassan visszatértünk a bal mellemhez is. Hat hét után már kisebb fájdalommal szoptattam ebbõl, és rendezõdni látszott a dolog. De egy-két hete újabb kín gyötör. A szopi elején még nem, de kb. tíz perc után erõs égetést érzek, ami nem múlik, már alig várom, hogy kisfiam jóllakjon és abbahagyja a szopást. A másik, jobb oldali mellemmel minden rendben. Ha van ötletetek, hogy mitõl fájhat ennyire a szoptatás, kérem írjátok meg! Mivel naponta ötször eszik a kisfiam, ez a egyik napon kettõ, másnap három bal mellbõl való etetés tortúrához hasonlít. Nem adom fel, végigcsinálom, ha így fog fájni végig, akkor is. De mégis, olyan jó lenne, ha nem kellene minden második etetést fogcsikorgatva átvészelni! Dóra
Névtelen
 


Ágci!

Mit csinál olyankor a babuci? Mert Lili meg nem is volt csak elõtejem és már remegtette a cicit a nyelvével. Aztán amíg bimbóvédõvel szoptattam meg ki be tologatta néha a bimbóvédõt. Ezt néha ha próbálok neki valamit üvegbõl adni is csinálja. De szerencsére a cici nem csúszik úgyhogy azzal nem tud ilyet. Egyébként ügyesen szopizik.

Bubu
bubu
 
 


Bubu!

Balazs is a kezdetektol, amikor kezd jollakni, elmosolyodik szajaban a cicivel es kozben csiklandozza a nyelvevel. Olyan aranyos!

Annamari
muter
 
 

 
 

Szia Bubu!

Nem hiszem, hogy az volna neki. Akkor észrevennéd! Nem kell olyankor a cici. Ha a cikket elolvasod, abból jól látható mi a lényege. Nálunk az volt eredendõen az ok, hogy mivel nagyon sárga volt, sokat volt a fényben, csak 3 óránként hozták ki, akkor is aludt, a nõvérkék, meg jól beetették nagy lyukú cumisüvegbõl, mikor felkelt az újszülött osztályon. Így macerás volt neki a szopi, beidegesedett mindig, ha nagy néha éhes volt a pár nap alatt, ameddig benn voltunk a kórházban. Nem úgy jött mint az üvegbõl. "Nem dõlt a lé..." De, az már a múlté!KépKépKép
A cikk:
[url=http://www.lll.hu/leche/32h.htm" TARGET="_top]Cumi-mellbimbó zavar[/url]

Annamari,
nekem is szokott ilyet csinálni Gabó, sõt van olyan, hogy hangot is hallatt.Kép

Eszti,
ismerõs amit leírtál. Csak én 6 hétnél tovább nem bírtam, lesz, ami lesz alapon, végül sikerült megtanítanom a kisfiamat szopizni.

Dóri,
légy még egy kis türelemmel, talán nemsokára bekukkantanak a profi tanácsadók, jó?
Azt nem próbáltad, hogy mikor kezdõdik a fájdalom, leveszed, kicsit büfizteted, addig is pihen, szellõzik a melled? És ha visszateszed, akkor ugyanúgy folytatódik vagy újból kell 10 perc?

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Kedves Dóri!

Ilyen esetben elõször az a lehetõség merül fel, hogy vagy nincs jól a melleden a kisbabád vagy nem jó technikával szopik.

Figyeld meg, hogy helyesen teszed-e mellre a kicsit. Az oldalán kell feküdnie, egész testének a te testeddel szemben, úgy, hogy ne kelljen elfordítania a fejét a szopizáshoz. Legyen egy magasságban a mellbimbóddal, ne lógjon a melleden.

Várd meg, hogy a kisfiad nagyra nyissa a száját, mielõtt gyorsan mellre helyeznéd, hogy ajkát összezárva a bimbóudvarból a lehetõ legnagyobb területre harapjon rá. Ne hagyd, hogy csak a bimbót szopja vagy rágcsálja! Akkor rögtön vedd le a melledrõl, a vácuumot a kisujjaddal megszakítva. Csiklandozd meg a száját a mellbimbóddal, s amikor a reflex hatására nagyra nyitja a száját, mintha ásítana, gyorsan helyezd be jó mélyre a melledet a szájába. Lehet, hogy jó párszor gyakorolnia kell még, ne add fel! Meg fogja tanulni. Ha nem megy a helyes technika neki, a szoptatás fájdalmas lesz, vagy kireped újra a mellbimbód. Ezen kizárólag a helyes pozícionálás tud segíteni.

Az is fontos, hogy hol fáj/ég a bimbód. A tetején, alján, oldalán, hegyén?

Javaslom, hogy olvasd még el a La Leche Liga honlapján a Tájékoztató füzetek rovatban a Csecsemõ mellrehelyezése és az Érzékeny emlõbimbó címû írásokat.

Lányok, most egy darabig nem jövök, de emailben elérhetõ vagyok, ha kérdésetek lenne. eboy@freemail.hu

Üdv
Iboly
iboly
 
 


Ágci!

Köszönöm már olvastam korábban, de akkor ezek szerint a mit a kicsi csinál az csak arra jó hogy szórakoztassa magát.

Annamari!
Nekem sajnos van hogy fáj is.

Bubu
bubu
 
 


Kedves Ágci és Iboly!
Köszönöm a tanácsokat, már alig vártam következõ szopit, hogy kipróbálhassam a tanácsokat! A szellõztetés tényleg segít, pár napja így csinálom. A helyes mellrehelyezésre is nagyon ügyelek és ez is könnyebbé teszi. Az oldalán fáj egyébként. Úgy érzem, alakul a dolog. Sziasztok, Dóri
Névtelen
 


Sziasztok!

Ágci! Köszi a tanácsot a bukással kapcsolatban. Amióta szopi közben magasabra tartom Dani fejét tényleg kevesebbet bukik, szóval bevált.

Márti! Akkor Te mindig fejsz, ha PiciLaci éppen nem akar enni? És minden szopi után?

Annamari! Dani is szokott vigyorogni cicivel a szájában. Ugye milyen édesek tudnak lenni?!

Újabb probléma akadt nálunk a széklettel. Eddig elég sok volt (napi 2-3)újabban meg 4 naponta egyszer, de akkor 4 napi adag egyszerre. Tudom, hogy anyatejes babáknál az is normális, ha egy hétig nem kakilnak, de Dani mintha gyûjtögetné a napi adagokat. A doki néni hashajtót írt fel (laktóz-szirup). Tudtok valami okosat?

Anita
Anita
 


Sziasztok!

Anita! Balazs is 3 naponta kakil, mar legalabb 1 honapja, altalaban akkor 2 adagban jon ki, mindket adag akkora, hogy popsitorlokendovel nem is probalkozom, megyunk a zuhany ala :-))
Ez allitolag tenyleg igy normalis es mostmar nem viseli meg annyira, mint amikor attert a 3 napi kakira, szegeny akkor nagyon szenvedett mar a 2. naptol. Most kaki elott par oraval elkezd nyogdecselni, de nem veszes.

Mostmar van, hogy Balazs szopi kozben vigyorodik el, aztan, mint aki jol vegezte dolgat, folytatja a szopit.
Sajnos mostanaban nagyon konnyu elterelni a figyelmet, mintha a vilag dolgai jobban erdekelnek a kajanal, mar nem a szopi a kozponti tema Nala.

Annamari
muter
 
 


Szia Anita!

Nem, én szinte egyáltalán nem fejek, csak amikor PiciLaci komolyabb éhségsztrájkot tart. Ez valószínûleg a ciklusommal függ össze, mert pont 4 hetente 4-5 napig csinálja. Pedig igazából nem jön meg a mensim, de valamit mégiscsak megérez rajtam, sír, hisztizik, és alig-alig eszik. Ilyenkor szoktam fejni, mert amikor a 4-5 nap letelik, akkor egyik szopiról a másikra vált az éhségsztrájkról a zabálásra, és ilyenkor elõ szokott fordulni, hogy kevésnek bizonyul a tejecske.

Kakilás ügyben csak dettózhatok, szóról szóra úgy zajlik nálunk is minden, mint ahogy Annamari leírta.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


Ja, és még annyit, hogy amikor PiciLaci éhségsztrájkol, akkor minden szopi után fejek.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


Sziasztok!

Ha egyik mellem sem csomos, akkor nem lehet mellgyuszim, ugye? Eleg rosszul erzem magam, faj mindenem, mintha izomlazam lenne, pedig nem csinaltam semmi extrat.
Most elkezdek fejni minden szopi utan, bar az eredmeny cseppekben merheto. Remelem, ezzel megelozom a bajt.

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!

Annamari, BMárti! Akkor nem izgulok a kaki miatt, csak ha Danit is zavarni kezdi...
Köszi!

Még egy kérdés: Változik az anyatej kalóriatartalma az idõvel? Nem egy szopi alatt, akkor tudom, hogy igen, hanem a szoptatás egész idejét nézve. Azért kérdezem, mert Dani fiam (2 hónapos - 7100 gr) újabban egyértelmûen kevesebbet eszik, mégis hízik rendesen...

Anita
Anita
 


Annamari!
Nem akralak elkeseríteni, de pontosan úgy kezdõdik. Semmi pánik: idõben észrevetted. Vegyél be egy Panadolt, pihenj nagyon sokat(!!!), és szopizzon minél többet a kisfiad. Ha fejsz, próbáld meg minél jobban: segít: ha masszírozod elõtte esteleg közben, meleg zuhanyt engedsz rá. Szerintem nem lesz komolyabb probléma! Szorítok!Kép HA mégis megjelenne piros folt a melleden, akkor DE csak arra hideg vize vattát tehetsz borogatást, de csak arra, mert ez amúgy appassza a tejet!

Anita,
lehet, hogy csak rövidebb ideig eszik, de nagyobb erõvel szívja ki a tejcit. Ne aggódj, figyelj a csemetére és minden rendben leszKép! Különben a baba igényei szerint az anyatej összetétele és minõsége a szoptatás folyamán állandóan változik.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Szia Iboly!

A véleményedre és a tanácsodra lenne szükségem! A kislányom, Helena 4 és fél hónapos. Nagyon-nagyon szeretem szoptatni és õ is szereti a szopikázást. Azt hiszem elég a tejem is, bár mostanában a "biztonság kedvéért" annyiszor szoptatom meg, ahányszor csak elfogadja. Így átlagban kb. 2 óránként szopizik. Már 6,5 kg. körül lehet, vidám, jól fejlõdik. És itt jön a DE: mostanában nagyon nézi, ahogy eszem és iszom és ma megnyalogatattam vele egy meggy húsát és úgy tûnt, hogy érdekesnek találta az ízét. Szóval az a gyanúm, hogy ha el kezdeném hozzátáplálni, akkor simán elfogadná. De én úgy szeretek szoptatni és tisztában vagyok azzal is, hogy mekkora a jelentõsége a minél további kizárólagos anyatejes táplálásnak. (Ráadásul nagy az allergia veszélye is, mert ekcémás.) Félek, ha elkezdem a hozzátáplálást, akkor gyorsan átszokik rá és esetleg a cicirõl meg leszokna. Mindenképpen azt szeretném neki nyújtani, ami NEKI a legjobb, de nem tudom eldöneni, hogy melyik az. Szerinted...?

Köszi!
Menta
menta
 
 


Kedves Menta!
Bár nem nekem szólt a kérdésed, Iboly biztos, hogy meg fog erõsíteni! Nyugodtan várj még a hozzátáplálással! Nekünk kb. 5 hónapos volt Gabó, mikor az apukája vaníliáscsigát evett, közben a pici a karján ült. Majd kiesett a szeme, még nyúlt is érte. Ennek ellenére nem etettük meg vaníliás csigával!Kép
Szóval nyugodtan várd ki a 6 hónapot!!! Kislányodnak hidd el az legjobb! Sõt... Ha esetleg zavar, ahogy néz, próbáld úgy intézni, hogy ne lássa, amikor eszel.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci! Köszi szépen azért neked is a választ. Sajnos olyanokkal vagyok körülvéve, akik már azzal nyúznak, hogy hozzá kellene már táplálnom. Ezért jól jön egy kis megerõsítés errõl az oldalról! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Agci, koszonom szepen a valaszt, megfogadom! Eddig nincs semmi nagyobb baj, ugyanugy erzem magam,+kis hoemelkedes.

Annamari
muter
 
 


Anita!

Nekem ugyanaz a problémám, mint neked. Eddig a kisfiam (4 hónapos, 7300 gr) szépen, aránylag egyenletesen evett kb. 200 grammot alkalmanként. Az utóbbi idõben azonban sokkal kevesebbet hajlandó szopizni, fõként a délutáni, esti órákban. Ennek ellenére szépen hízik (kb. 200-300 grammot hetente). Én is arra "gyanakszom", hogy talán idõvel nõ a tej kalóriatartalma és ezért fejlõdik a babám rendesen.

Igika
igika
 
 


Sziasztok!

Menta,
írtam neked e-mailt.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci! Megkaptam! Köszi! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Teljesen elmult az izomlaz-szeruseg, egyik pillanatrol a masikra! :-)
Lehet, hogy eppen megusztam egy mellgyuszit?

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!

Én eddig azt hittem, hogy a mellgyuszi a tejpangás következménye, de Annamari, Te azt írod, hogy nincs csomód, mégis kezdõdõ mellgyuszid volt... Akkor ez most hogyan van?
Nálunk most elég gyakran van csomó, mert Dani "sztrájkol", a fejés meg nem az igazi..

Ágci,
lemértem és tényleg kevesebbet eszik, nem gyorsabban (alig 80 g alkalmanként). Ráadásul ritkította a szopik számát is. Én etetném gyakrabban de kiköpi a cicit és sír. Ha sokat nyúzom, akkor végül elogadja, de csak egy-kettõt szív, és már köpi is ki (sírva), szóval tényleg nem kell neki. Tej pedig van, ilyenkor csak úgy ömlik, minden elázik... Igyekszem nem aggódni, biztos a kánikula ártott meg neki.

Igika,
azt hiszem a kánikulát bírják ilyen rosszul. Dani néha megtáltosodik, de egészébe véve keveset eszik. Na, de amíg egyébként rendben van, igyekszem nem aggódni...

Anita
Anita
 


Sziasztok!

Norci vagyok és van egy 19 napos édes kifiam. Vilike.
Már az elsõ napok hetekben feltettem a kérdést, de ott mindenki mást mondott, hiszen mondta a saját tapasztalatát.
Úgy hogy egy profi 1segítségét kérem.

A "problémám a fejjek, vagy ne fejjek" kérdése.
Szakkönyvekben utána olvastam és azok szerint éjjel nappal szopizó babáknáknál nincs szükség fejésre. Nos az én fiam éjjel is felkel (kétszer is), másrészt órákat is tud szopizni, most kezd lerövidülni 1 óra-3/4 órára a szopi idõtartama. Elég jól fejlõdik mert 4520g volt a születési súlya, majd lefogyott, a kórházból 4280 g jöttünk haza, ma meg 4820g volt már. (Múlt hét szerdán 4420)

Mindkét mellbõl szoptatom, fõleg ebbe a melegbe nem árt ha a szomjoltó elõtejcibõl is több jut, mivel nem kap mást, viszont a mellem szopi után sem lesz "száraz", az nem baj?
De nem érzem túl feszesnek, a csomókat meg nem annyira tudom megkülönböztetni maguktól a mirigyektõl.
A tej folyni már nem szokott, kivéve ha nagyon sír, agy ha egyik mellembõl szoptatom, akkor rendszerint elkezd folni a másikból is.

Kicsit félek a mellgyulladástól, pont azér mert sosem szopizza szárazra õket Vili. Mindenesetre mérem a hõmérsékletemet minden nap, mert az biztos jelezné ha gond van, de még nincs.

no most mondjon nekem valaki valami okosat, hogy mitévõ legyek! (Csak ne egymásnak ellentmondó dolgokat, mert attól már kezd a hajam égnek állni)

Elõre is köszi mindenkinek!

Norci
Norci
 


No még annyit, hogy amig itt olvasgattam a topicot elkezdett folyni a tej. Ja és általában csak az egyik mellembõl folyik, ill. onnan jobban, igaz abból evett most utoljára Vili és gondolom onnan kevesebbet.

Norci
Norci
 


Sziasztok!

Anita!
Nem tudom, hogy mellgyula volt-e, nagyon sajogtak az izmaim es hoemelkedesem volt es nincs ra magyarazat, szoval ez rejtely marad, azt hiszem :-))

Norci!
Szerintem ha erzel VALAMIT a melledben, akkor az csomo. En a tejmirigyeket csak akkor erzem, ha erosebben megnyomom a cicimet, a csomot viszont akkor is, ha csak hozzaerek. Pl. a jobb cicim eloszeretettel csomosodik a honom alja kornyeken, ilyenkor nagyon faj es nagy kemeny gobok vannak benne. Ez csak akkor fordul elo, amikor kimarad egy szopi.

Annamari
muter
 
 


Annamari!

Azokat csak akkor érzem, ha erõsebben megnyomom. szóval a csomót nem csak akkor érzio az ember, no megint tanultam.

Norci
Norci
 


Norci!
Én is ebben a dilemában élek. Minden szopinál felteszem magamnak a kérdést, hogy na akkor most fejjek vagy ne. Van mikor rászánom magam, de 10ml-nél nem birok kicsikarni többet. A fiam hat hetes, szépen szopizik, semmi mellgyulladás. De folyton fülemben cseng anyám döbbent szava, hogy ha nem fejek elapad.

Szóval én nem tudom mi a helyes, csak gondoltam jelzem, hogy én is hasonló cipõben. És persze kiváncsian várom mi a helyes a többiek szerint.

Zsunya

zsunya
 
 


Sziasztok!

Még nem jártam itt, így bemutatkoznék én is.
Kata vagyok, és kislányom Dórika ma 3 hete született császárral.

Én is kíváncsi lennék, hogy Norci milyen választ kap majd itt. Igaz nekem 3. baba, de egyik sem volt ilyen jól szopizó mint Dóri.
Szóval engem is érdekelne ez a dolog. Fejjek vagy ne fejjek? Egyenlõre kifejem ami megmarad, mert lefagyasztom, hogy legyen majd a szûkösebb napokra. Nekem sincs semmi csomó, sem mellgyulladás, stb.

Most úgy csinálom, hogy ha van idõm, nem megyünk éppen valahová, vagy nincs itt senki akkor fejek. Egy-egy fejéskor ami a ciciben marad, 20-25 g. No meg este, mert Dóri 10-kor eszik, aztán reggel 5 körül újra. Fölösleges felköltenem mert próbáltam az elsõ napokban, de egyszerûen nem lehet felkölteni. Ha mégis felébredt, szívott 3-4-et majd újra aludt.
Szóval nem tudom meddig kell fejni, mikor jön el az az idõ amikor kialakul a kereslet-kínálat.

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok Lányok!


No, látom a fejés megint terítékre került:
Szóval: jól szopizó babáknál nem fontos fejni, de szvsz az elsõ hetekben jobb! Mivel a baba tudja leginkább eltávolítani a tejet, ezért ha vmi probléma merül fel, sûrûbben kell szoptatni, és megoldódik minden.
Korábban azért kellett fejni (anyukád elmondása szerint elapad a tej), mert akkor az anyukák csak 3-4 óránként szoptattak, nem igény szerint; 4 hónaposan, ha nem elõbb megkezdték az elválasztást, amivel párhuzamosan iszonyúnak megcsappant a tej!
Szóval: az elsõ hetekben szerintem jobb, ha fejtek, de nem kell minden etetés után. Ha úgy érzed, na most jól kiürítette a kisbabád, akkor pihenj inkább helyette. Elõször csak 1 fejés marad el, aztán 2...stb.

Kata007,
nagyon jól csinálod, hogy nem kelted fel a picit. Mielõtt lefeküdnél, fejd le a tejcit, és hagyd aludni Dórit!Kép (Off: emlékszel még rám, azóta már megtanultam kakaós csigát sütni. Fincsi!)

Zsunya,
hidd el NEM apad el! Ha mégis úgy veszed észre nem elég, vagy többször mellre teszed, vagy ha erre vmi oknál fogva nincs lehetõség, akkor a szopi után lefejed a maradékot. Néhány nap után megint alkalmazkodni fog a termelés és újra visszaáll a rend!Kép De, ha az megnyugtat, küldök neked tejserkentõ "varázslatokat", ki lehet próbálni. Bár nekem nincs okom a panaszra, a hétvégén én is kipróbálok egyet. Ha kell szívesen elküldöm a receptet.

Norci,
ha lehet, ne nyomogasd a melledet. Állandóan felesleg mérni a hõdet! Észreveszed úgyis, ha nem stimmel vmi. Annamari nagyon jól megfogta a kezdõdõ mellgyulladását, igen nagyon jellegzetes tünet, hogy olyan mintha izomláza lenne az embernek abban a vállában.
Korábban leírtam, leírom mégegyszer: lázcsillapító (én Panadolt vettem be), többszöri szopi, illetve fejés, minél hamarabb ürüljön ki a mell. A szoptatási helyzetek változtatása. Ezt még lehet úgy fokozni, hogy evés után fejés, fejés közben masszírozás, illetve meleg zuhannyal masszírozás. Ez még inkább fellazítja a mellet, könnyebben lehet kifejni. Én még használtam a melegítõpárnát is, nagyon jó hatású volt, de akkor tél volt!Kép A tejci a te esetben a hormonoktól indul be, figyeld meg, ha csak róla beszélgetsz a barátnõddel, már akkor is elindulhat, illetve még át is áztathatja a betétet.
Ja, azt elfelejtettem írni, hogy mellgyulladás ill. kezdõdõ mellgyuszi alatt, legjobb, ha nem viseltek melltartót, hogy az se szorítsa.
Különben a kezdõdõ mellgyuszinál nincs feltétlenül tapintható csomó (tapasztalat), de beköszönt az rendesen, ha nem kapjuk el a grabancát, higgyétek el!
A mellgyulladást okozhatja a kialvatlanság, pihenés hiánya! Vagy ha pl. megemeld magad, és ezt bizony nagyon könnyû elérni a babakocsikkal, úgyhogy tessék vigyázni! Fõleg az elsõ idõkben! És pihenni, pihenni, pihenni!

Anita,
lehet hogy a kánikula bûnös. Csak semmi aggódás! Ha nagyon tele lenne a melled, javaslom, hogy fejjél egy kicsit belõle!
Különben, ha van lefagyasztva kezdettõl fogva tejci, azon is meg tudod nézni, valóban változik, a baba igényeit követve: a születés után aranysárga volt az enyém, most már szinte fehér!
Használ cumit a kicsid? Cumisüveget? Különben, ha szépen fejlõdik, nem kell pánikolni! Mosolygós, alszik stb. nem kell vele foglalkozni, mennyit eszik!
Ja, és az egyik barátnõm fogalmazta igazán jól meg:
"ha mérem attól nem eszik többet!"Kép Milyen igaza van!
Ez különben ma divat a védõnõknél, hogy állandóan méricskélésre késztetik a mamákat, ami további bonyodalmak okozója.
Bocsi, ha hosszú voltam, remélem mindenkinek válaszoltam! Leginkább azt tudnám tanácsolni, figyeljetek a babáitokra, pihenjetek, amennyit tudtok, feküdjetek le korán (nagyon fontos!), legyetek jókedvûek, és gyönyörködjetek, abban a pici csodában, akit a karotokban tartotok!KépKépKép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci köszi a biztatást, és igen, szeretnék praktikákat! Kép

Zsunya

zsunya
 
 


Sziasztok!

Ágci!
Köszi a kimerítõ válaszokat! Kép
Látod 3. babásként nem vagyok tisztában, hogy fejjek vagy ne... Kép
A nagyobbik lányom 6 hetesen egyik napról a másikra sugárban kihányta a tejet. Ezt természetesen meg kellett mutatnunk 3-szor a dokinéninek is, hogy elhiggye. Szóval tápszeresek lettünk. Nem voltam terhes, nem ettem olyat amit nem szabad, szóval a mai napig sem tudom miért jött ki belõle a tejcsi.

A középsõ lányom egyszerûen nem tudott szopizni mert fájt tõle a hasija. Ráharapott, szívott kettõt, aztán összekuporodott és fájdalmasan sírni kezdett. Szóval már a kórházból úgy jöttünk haza, hogy valamilyen hormon felszabadul a szopizáskor a babáknál ami a lányom hasikáját bántotta. Tehát fejtem mellszívóval 6 hónapig!!!! Eddig volt tejem. Ezidõ alatt még 2 babának hordták a tejcsimet olyan sok volt.

Aztán most itt van Dóri aki gyönyörûen szopizik! Mellszívót nem vettem, kézzel fejek, egész jól megy. Viszont már nagyon unom. Kép Ezért érdekelt volna, hogy meddig kell fejni.

OFF: hát persze, hogy emlékszem rád... KépKépKép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok!

Nekem a gyermekorvos doktornõnk mondta, hogy márpedig fejni kell, mert az a tapasztalat, hogy aki nem feji, annak elapad a teje. Kép Na, én fejtem is, mint a kisangyal, lett is belõle olyan mellgyuszi, hogy namég! De én fejtem tovább, merthogy a doktornõ már csak tudja... Kép Már ott tartottam, hogy undorítónak éreztem az anyatej szagát, így a kisbabámét is, akinek persze kicsit mindig tejszaga van, és utáltam magam, a nagy pükkedt tõgyeimet, az egész fejõstehénséget. Aztán kaptam az LLL-es lányoktól (tényleg, Iboly, Bóbita, hova tüntetek???) azt a tanácsot, hogy hagyjam a fenébe a fejést, a tejtermelõdés majd szépen beáll a kereslet-kínálat elve alapján, de csak akkor tud beállni, ha nem fejek. Eleinte még kb. egy hétig reggelente azért kiürítettem a cicket, mert akkor annyi volt a tej, hogy PiciLaci nem gyõzte, de aztán fokozatosan elhagytam azt is. Azóta megtanulták a cicik, hogy éjszaka õk is pihenhetnek. Kép Mostmár tényleg csak akkor fejek, mikor õhuncutsága IV. László nem hajlandó rendesen szopizni. A tejem nem apadt el, és amióta nem fejek, semmi bajuk a ciciknek. Már az az aggodalmam is elmúlt, hogy kevés lesz a tej, mert megtapasztaltam, hogy milyen gyorsan nõ a tej mennyisége a gyakoribb szoptatástól és az alaposabb kiürítéstõl.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


Sziasztok!

Egy barátn?m története, kicsit abban er?sített meg, hogy nem kell a fejés.
A lány soha nem fejt, a lány soha nem fejt, talán ert nem bújta a szakkönyveket, nem volt emmlgyulladásoso ismer?se, vagy fejésre ideje, fej? gépre péze, kézzel fejéshez ideje, türelme. Mivel az elején volttej b?ven az elapadástól sem tartott, és lás csodát hónapig csak szoptatott és ,ég hónapos babáját is naponta kétszer szoptatja. Semmi mellgyulladás, semmi elapadás.

V.ki nekem a chaten azt mondta, hogy a legjobb fej?gép egy éhes csecsem?. Nálunk azt hiszem ez jön be. Néha azt hiszem én csinálok nagyon rosszul v.mit.
Vilike egybefügg?en ma csak órákat aludt délel?tt, és cuppogot közben meg sírt, hogy még enni kér, aztán jó 15-30 percek után mikor bealaudt a cicin hiába vettem elsírt vagy nyekerget utána, vagy rögtön, vagy kb. 45 perc múlva. Most 3/4 3 óta alszik és a pociján.
Tegnap pedig már eljutottunk odáig, hogy 45 perc kaja, pelus csere, büfi és ezek közt 3 óra alvás, a learakáshoz képest.
Állítólag két hét alatt be ell állni, nálunk meg még sem, az viszont megnyugtat, hogy jól fejl?dik a lurkó.

Még valami. Ez a különböz? pozókban szoptatás. Hát lehet, hogy nekem nagyon gyér a fantáziám, egyenl?re csak feve tudok szoptatni és u. abban a pózban. Ill. most ár tudok ülni, de valahogy úgy még nem tudom jól mellre tenni Vilit, végülis a kórházban is csak fekve mutatták meg, hogy hogyan kell. Másrészt amíg ilyen hosszan szopik nincs ember aki megbírná tartani ennyi ideig. Azért próbálkozom, jobb kézzel néha sikerül, pedig balkezes vagyok. Jó lenne ezt is megtanulni, mert hát a játszótéren, vagy a rendel?ben még sem vet?dhetünk el, hogy bocsi mi most szopizunk. Enélkül meg nagyon be vagyunk a 4 fal közé zárva. A rövidebb séták kivételével. Szóval erre is várom a tippeket.

Norci

Norci
Norci
 


szóval 6 hónapig csak szoptatott és 15 hónapos koában is szopizott a baba napi kétszer.

Norci
Norci
 


Szia Norci!

Nekem az ülve szoptatáshoz nagyon bevállt a Hami (vagy Hammi?) nevû szopi-párna. Ez egy nagy félhold alakú monstrum, körülöleli az ember derekát, és a háton meg lehet kötni. A MegaToysban vettem, ha jól emlékszem 6.000,- Ft. volt. A hajnali szopi közben gyakran elalszom, de még akkor is biztonságban eszegethet a kisfiam tovább. Kép Mondjuk játszótéren vagy rendelõben ez se praktikus, mert nagy böszme, de egyébként nagyon kényelmes. Talán hasznos lenne az ülve szoptatás megtanulásához valami ilyesmit beszerezned. Egyébként szvsz nem kellhet erõbõl megtartani a gyerkõcöt szopizás közben. A legkisebb és leggyorsabban evõ babácska is túl nehéz ehhez. Szoptatni kényelmes testhelyzetben, ellazulva kell, szóval legalább valami hagyományos párnával támaszd meg a karodat, amelyiken Vilit tartod.

Nálunk a fekve és ülve szoptatáson kívül még a hónalj tartás volt mûben, abban az a jó, hogy más irányból szívja a cicit.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


BMárti!

Akkor most ne gondold, hogy hülye vagyok, de nem derült ki az írásodból, hogy akkor mennyi idõ után hagyjam abba a fejést?
Dóri már 3 hetes múlt tegnap. Van olyan, hogy megyünk valahová és nincs idõm fejni, de mire újra arra a cicire kerül a sor szopáskor van benne elég Dórinak. Ezek szerint ha rendesen szopizik már ne kínlódjak a fejegetéssel? Te mikortól nem fejsz?

Norci!
A sebem miatt én is sokáig fekve szoptattam, de most már ülve. Nálam nagyon bevált a fotel, ahol meg tudom támasztani a könyököm, tehát nem kell tartanom Dórit egész szopi alatt. Tartja a könyökömet a fotel. Szerintem gyakorold, és menni fog. Tényleg jó ha megszokod, mert én pl. már rákényszerültem, hogy a kocsiban kellett megszoptatni. Ment!!!! Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Szia Kata!

Az, hogy én mióta nem fejek, nem mérvadó, mert szerintem túl sokáig (kb. PiciLAci 2 hónapos koráig) fejtem. Azóta csak akkor, ha nagyon tele van a cicim még szoptatás után is, és akkor is csak annyit, ami úgy nagyon akar kijönni. Szóval amíg több sugárban dõl a tej. De én teljesen laikus vagyok, úgyhogy ha tutit akarsz, akkor írj Ibolynak az e-mail címére (eboy@freemail.hu). Írta itt néhány hete, hogy egy darabig nem jön, de ezen a címen elérhetõ.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


BMárti!

Itt is köszi! Kép
Várok egy pár napot, hátha megjelenik Iboly. Addig még fejegetek, mert a fagyasztóban elfér. Sosem lehet tudni... Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok!
Kata007,
fentebb is írtam, hogy ha eddig fejtél, akkor nem szabad egyik napról a másikra hirtelen leállni, mert az bizony okozhat mellgyulladást, sõt termelés visszaesését is.. Szépen lassan napról napra egyre kevessebbet. Most pl. ha minden evés után fejsz, akkor próbálj kihagyni egy-kettõ után, mikor úgy érzed, hogy most jól kiszívta a tejcit Dórit.

Norci,
csatlakozom az elõttem szólókhoz helyzetváltoztatás ügyben. Ülve is nagyon fontos, hogy forduljon a hasikájával feléd a babuci, jól kapja be az udvarral együtt a cicit, és mindketten kényelmesen érezzétek magatokat.
Amúgy van egy ismerõsöm 2 éves koráig szoptatta a kislányát, és csak fekve szopizott a kiscsaj!Kép
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Egy hasznos olvasnivaló:
[url=http://www.lll.hu/leche/107h.htm" TARGET="_top]A csecsemõ mellre helyezése[/url]
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!
Én is mondok okosat, hátha segit Kép Ha ülveszopit nem tudod karos fotelban végezni, vagy a karfa nem elég magas/alacsony akkor segithet ha a szopi oldali lábadat feltámasztod. (bal cicibõl eszik akkor a bal lábadat) Én ezt csinálom. Van rendszeresitve két vaskos könyv (lexikonok) és arra lépek az aktuális lábammal. Igy a térded és a combod pont a megfelelõ magasságba tudod állitani. A karod igy már csak a fej megfelelõ beállitására szolgál. Tartani nem kell vele. És igy szembe tudod forditani a babád testét is, pont mint fekvéskor.

Zsunya

zsunya
 
 


Sziasztok!

Kislányom 3 és fél hónapos. Csak anyatejet kap. Naponta 5x szoptatom. Pár napja szoptatás közben gyakran elengedi a cicit rámnéz, újra beveszi, rámnéz, elkezd keservesen sírni. Sokszor annyira sír, hogy alig bírom megnyugtatni.Van olyan, hogy már az etetés elején, tehát mielõtt bekapná a cicit már elkezd sírni. Eddig gyönyörûen, folyamatosan és nyugottan evett, most olyan nyugtalan. Ha bimbóvédõt odaadom elfogadja. Az elsõ hónapban használtam bimbóvédõt (sajnos), alig bírtunk leszoknai róla, és nem akarok visszaszokni. Cumisüveget soha nem használtam. Játszócumit igen. Tejem bõven van, ezzel nem lehet gond. A foga hamarosan kijön (a férjemnek 4 hónaposan már volt foga, õ 6 hetes kora óta nyáladzik) talán fáj az ínye, ahogy a szoptatásnál megtámasztja? Kenjem be Dentinox-al? Próbáltam büfiztetni, megnéztem nem fogyott-e ki a mell, de egyik sem. Nem menstruálok, szóval nem tudok mire gondolni. Tudtok segíteni?
dóri
 
 


Szia Dóri!

Az, hogy nem menstruálsz, sajna nem jelent semmit. Nálunk is ez a mûsor, pontosan 4 hetente 4-5 napig, pedig nekem se jött meg PiciLaci 6 hetes kora óta. (Most fél éves lesz vasárnap. Kép) Szóval négyhetente eljõ a szopisztrájk ideje, ilyenkor alig néhány pecig szopizik, sír, hátrafeszül, erölködõ hangokat hallat, elvörösödik a feje, hisztizik, és alig valamicskét eszik. Amikor elõször csinálta, nagyon megrémültem, de mostanában már rezignáltan tûröm. Ha nagyon nem eszik, és már nem bírom idegekkel, akkor kifejt tejet kis kávéscsészébõl szoktam adni neki, azt mohón megissza. Ilyenkor rajtam szoktak jelentkezni a régebben jellemzõ mensizõs tünetek, kijönnek a pattanásaim, még a hasam is fájogat egy kicsit. Te nem tapasztaltál ilyeneket?

Esetleg még egy ötletem van, azt ellenõrizd, kap-e az orrán levegõt. Nálunk még orrdugulás okozott ilyen cici kiköpõ és újra bakapó tüneteket, de akkor nem hisztizett ennyire, csak egy kicsit elégedetlenkedett, hogy õ így soha nem fog jóllakni.

Tényleg elveheti a szopizástól a kedvét a fogfájás is. Én úgy szoktam ellenõrizni, hogy azzal van-e gond, hogy bekenem Dentinoxal, és ha attól megbékül, akkor a foga a bûnös. Viszont az nem csak szopizáskor jelentkezik, hanem egész nap folyamatosan nyûgös tõle.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


Ágci!

elméletileg tudok mindent, csak a gyakorlati megvalósítással vannak gondok. Mindig úgy fordítja a fejét, hogy az orrocskáját a cicmbe nyomja, aztán úgy szuszog, persze hogy kiejti.

Arra nem tudtok v.mi okosat mondani, hogy normális-e, hogy még mindig órákig szopizik?
(Ma három hetes a drágám) Igazából, he errõl leszokna az ülve szopi is könnyebben menne.

Másik, mem akarok senkit bántani, de "bedöltem", annak amit a szoptatós füzetben olvastam "konfort szopás", cicin aludjon el, játszon vele nyugodtan, mert ha már nem kell úgy is kiköpi. Hát nem köpi ki, viszont a bimbókat már alig érzem. De a hõs anya nem használ bimbó védõt.
No most nem értelmesebb lenne szoktatni, hogy a cici csak szopira való, mert egy idõ után már úgy szétáztatja a bimbókat, hogy evésre már nem fogja tudni használni?

Az elsõ napok hetekben írtam, mosrt, talán ez is abban erõsít meg, hogy azért lehet, fenntartással fogadni a dolgoakt.

Apósóm mondta, hogy dobjam ki az összes szakkönyvet nyugodtan, mert olyan fejezet úgy sem lesz benne, hogy Vilike.

Norci
Norci
 


Sziasztok!
Rohanok, bocsi hogy csak Norcinak írok:
apósodnak teljesen igaza vanKépKépKép!
A cicit óvatosan nyomd el onnan, ahol az orra van az egyik ujjaddal. Majd leszokik magától a hosszú szopiról, és meglátod hiányozni fog. Nekem Gabó nagyon sokáig hosszúkat szopizott kb. 4,5 hónapos koráig, aztán mikor azt kezdte el csinálni, mint Dóri babája, teljesen oda voltam, hogy akkor most mi van?! Esetleg az is csinálhatod, hogy 15-20 percig szopi egyikbõl, aztán büfi másik, és nem hagyod annyit cicizni csak úgy. De ugyanúgy ott maradsz még mellette, hogy érezze az illatod. DE te tudod mi nektek a legjobb!

Dóri,
hasonlókról már volt szó, tudod BMárti mikor olyan sokat értekeztünk egymással, légyszi irányísd oda (1 hónapja?). Hátha van vmi használható abban is. Ma délután elutazunk úgyhogy rohanok. Mindenkinek kellemes hétvégét:
ÁgciKép

Kép
Ágci
 
 


Szia Dóri!

Az én fiam 4 hónapos és hasonlókat mûvel néha szopi közben. Elõször nagyon megijedtem, mert borzasztó látni, hogy a szoptatás nemhogy nem vígasztalja meg, hanem az okozza a bajt. Nálunk nem rendszeres ez a szopi közbeni sírás, hanem néhány alkalommal tart, aztán megint minden rendben. Én is arra gondolok, hogy a fogzás lehet az oka, mert nálunk az vált be, hogy Dentinox-szal bekenjük, de ettõl még nem nyugszik meg azonnal, hanem akkor még kap cumit 1-2 percre. Kicsit fura, hogy az jó a cici meg nem, de így megnyugszik és utána szépen eszik amíg jól nem lakik. Próbáld ki, de ha mások mást javasolnak és az még jobban mûködik akkor írd le légyszi! Köszi és sok sikert!
Meszti
meszti
 
 


Sziasztok!û
Nem akarok okoskodni csak a mi esetünket mondom el!
Szóval én az elsõ csemeténél csak kétszer fejtem , de alig jött. Így abba is hagytam. Gergõ 25 hónapig szopott , egy éves koráig csak ez volt a tápláléka! (mást nem fogadott el) Soha nem volt mellgyuszim!!!
Most is így csinálom. Sok tapasztalatom most még nincs. (Blanka 3 hetes) De most is addíg fogom szoptatni amíg igényli!
Üdv
Kanga
Ui:.Mellesleg én is Ligás vagyok! Kép
Kanga-Zsebibaba
 


Sziasztok!

Ismét írok, mert megnéztem a régebbi hozzászólásokat, amiket Ágci említ. BMártinek akkor nem ez volt a problémája, henem igen szórakoztató - jó értelemben! Kép - írásaiban arról számolt be nagy izgalmakkal, hogy miként élte meg a "6-8 perc alatt jollakom és kezet rágva dumálok a cicizés helyett" címû változást. Ezt mi is már elértük kb 3 hete. Nagyon aranyos olyankor, de BMártival egyetemben én is csak egy-egy mérlegelés után nyugodtam meg, hogy így is eszik 160-180 grammot. Amit Dóri írt és ami nálunk is történik az valami egészen más, nem ilyen "happy end"-es történet.
Más: BMárti! Hogy alakultak nálatok az éjszakák? Most 4 hónaposan nálunk is a 3-4 körüli evés a divat, majd reggel alig éhes. Nálatok ez meddig tartott? Mármint ha már változott!?
Meszti
meszti
 
 


Norci!

Szerintem ne hagyd órákig szopizni. Nekem Dóri vagy négy napja reggel 5-kor úgy szopizott, hogy mindketten elaludtunk. Természetesen a cici a szájában. Mondanom sem kell, hogy feláztatta. A csillagokat láttam amikor az a cici következett. Rendesen visszatartottam, hogy ne bukjon rá mohón, mert elõre féltem a fájdalomtól... Kép
Szóval tegnap egész nap csupasz cicivel voltam itthon. Ma már nem fáj annyira. Te is így fogsz járni, ha engeded neki feláztatni a cicit. Szopjon, büfizzen, szopjon, de utána vedd el tõle. Maradj mellette, érezze a bõrödet, az illatodat, a tejcsi illatát, de ne játszon, ne aludjon a cicin.
Mi sem alszunk a konyha asztalon, nem??? Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?