Sziasztok!
Kriszta
Köszönöm kérdésed, a genetika eredménye még nincs meg. Viszont nem telefonáltak, és merem remélni hogy ez is eredmény...
Kicsit belenéztem a HRG honlapjába –hááát, elég borsosak az áraik, de a módszer szerintem nagyon jó, ha tudjátok finanszírozni. Ha mozgásterápiában gondolkodsz, érdemes megnézni az Ayres (Érísz) terápiát is, a HRG is abból indult ki. Ayres terápiát sokfelé csinálnak nevelési tanácsadókban is, és biztosan olcsóbb.
Lakatos Kati mobilját ha elküldenéd magánba (
h-szucsilona@freemail.hu ) nagyon megköszönném. Még a továbbképzésen beszélt nekünk egy gyerekkori oltásról és annak szövődményéről, kivédhetőségéről, csak nem emlékszem jól, a jegyzeteimet pedig költözés óta nem találomL. Pedig most a babavárás kapcsán nagyon aktuálissá vált a téma számomra, régóta tervezem hogy megkeresem és beszélek vele. Ha sikerül, majd beszámolok nektek, nagyon tanulságos.
Ancsi
A bébiúszásról:
Ugye mindnyájan tudjuk, hogy ez nagyon felkapott, reklámozott dolog, csak sajnos a lehetséges szövődményeiről nem nagyon hallani. Előrebocsátom, hogy az összefügés nem bizonyított, de szerintem az okfejtés roppant logikus. Megpróbálom összefoglalni –nem szakszerűen, csak laikus szinten - emlékeimből, amit közel 10 évvel ezelőtt a továbbképzésen hallottam, remélem érthető lesz.
Az idegrendszer fejlődése során az emberben különböző reflexek alakulnak ki, illetve a fejlődés meghatározott szakaszában ezek le is épülnek, hogy átadják a helyüket egy magasabb rendű idegműködésnek, ami magasabb szintű tanulást tesz lehetővé. Ilyen pl. a csecsemő kapaszkodóreflexe, vagy a Moro féle karolóreflex, ami a törzsfejlődés egy szakaszán az életbenmaradás feltétele volt, de ma már nincs rá szükségünk, ezért néhány hónapos korban ezek el is tűnnek. További ilyen reflex a búvárreflex, azt nyilván tudjátok, hogy a bébiúszás erre épít. A búvárreflex velünk születik, és azt teszi lehetővé, hogy a csecsemő a víz alatt nem vesz levegőt. Ezáltal az úszás tanulásában valóban jó szolgálatot tehet, csakhogy...A búvárreflex kb. 8 hónapos korig váltható ki, utána leépül, ha nem kap megerősítést. A bébiúszás során viszont ezt a reflexet újra és újra aktivizálják, és itt jön a bökkenő. Ezzel nem hagyják, hogy leépüljön, ami az idegrendszer fejlődésének normális folyamata lenne, hanem mesterségesen fenntartják, ezáltal mesterségesen beleavatkoznak az idegrendszer fejlődésébe. Ez a mesterséges beleavatkozás viszont előre nem látható következményeket hozhat magával. Persze az összefüggés nem nagyon bizonyítható, hiszen ki tudja, milyen lenne a gyerek, ha nem járt volna bébiúszásra... De szerintem az érvelés rendkívül logikus, és egy olyan, máig is sok rejtélyt tartalmazó területen, mint az idegrendszer, én biztosan nem kockáztatnék...Én személyesen 2 gyereket ismertem, akik bébiúszásra jártak. Az egyiknél iskoláskorban derült ki, hogy súlyos dyslexiás, olyan fokú olvasási zavara volt, hogy még negyedikes korában is az anyja olvasta fel neki a tananyagot, mert képtelen volt értelmezni amit ő maga olvasott, pedig egyébként ép értelmű kislány. A másik gyerek 3 éves korában még egyáltalán nem beszélt, és nagycsoportos korára is komoly beszédnehézségekkel küzdött. Hangsúlyozom, nem tudhatjuk, mi lett volna, ha nem járnak bébiúszásra...És nyilván van sok olyan gyerek is, akinél nem okoz nagyobb zavart a fejlődésében – ellenkező esetben nyilván nagyobb nyilvánosságot kapna ez az aggodalom. De engem ez a gondolatmenet a tudományos bizonyítás hiányának dacára is meggyőzött. És a szülők, akik nyilván jót akarnak, lehet hogy többet ártanak ezzel, mint használnak. Persze nem kell egyetérteni ezzel, de szerintem érdemes elgondolkodno rajta.
A süti tésztáját szerintem bármilyen alakúra nyújthatod
, ha téglalap alakú tepsid van , az is jó, ha négyzetes, az is. Csak azért írtam a tepsit hogy nem kicsibe, hanem nagyba való a mennyiség. Az én tepsim - most megmértem- kb. 30x38 cm, de ettől eltérő méretűre is lehet nyújtani természetesen. Ez csak támpont, mert kicsi tepsihez túl vastag lenne a tészta.
Nálatok volt délután Babanet? A receptküldés után már nem tudtam elérni ezt a topicot.