A PCO-val kapcsolatban nekem az a véleményem h. ha bevezetnék az UH-ot, mint szűrést, akkor sokkal több nőről derülne ki h. érintett!
DE:
-Az alacsonyabb iskolai végzettségű nők( gondolok itt a 8 ált.-ra)
1. hamarabb férjhezmennek, hamarabb szülnek, valszeg még mielőtt a PCO teljesen kialakulhatna.
2. nem igazán járnak nőgy.-hoz, akkor sem ha baj van
3. ha meg elmennek, mert nem jön össze a baba, akkor sokkal könnyebb lerázni őket, mert nincs meg az érdekérvényesítő képességük
4. nincs internetük, nem olvasnak utána( és nem találnak egy ilyen jó kis fórumot, ahol támogatnánk őket
)De viccen kívül, szerintem sokuk azt sem tudja, mi a baja!
De nem csak az alacsony iskolai végzettségűek!!!!!!
Csak néhány példa:
- A PTE-n végzett anonym kérdőív szerint az orvosegyetemista lányok 30-40%-ka jár rendszeresen nőgyógyászhoz, a jogon és a közgázon alig 15-20%!!!!!!!!!!!!
- A közvetlen környezetemben 5 nőt ismerek akiknek rendszertelen a ciklusa, de meg sem fordult még a fejükben h. orvoshoz forduljanak miatta!
- Van egy tipikusan hasi elhízásos, csúnyán kopaszodó ismerősünk, fiatal nővér, akit anyám diszkréten felvilágosított a PCO-ról, de ő abszolút elzárkózott a dologtól.
- Van egy volt csecsemősnővér/nőgyógyászasszisztens ismerősöm, aki sokáig küzdött az egyszem fiáért(stimu, lombik stb. )és amikor megkérdeztem h. mi a baja, azt mondta sárgatest TÚLMÛKÖDÉSE van!!!!!!!!
- Mi itt mindannyian szinte napi rendszerességgel vívjuk a kis harcainkat a különböző vizsgálatokért, adjuk egymásnak a tanácsokat: kihez érdemes menni, ki mit talált.
Ugyanakkor a nők döntő többségének nincs ilyen lehetősége! Õk annyit tudnak amennyit a dokijuk elmond nekik( már ha egyáltalán elmond!!!!!), és azt teszik amit a doki mond! Ha azt mondja, várnak 3-5 évet is hátha alapon, ha azt mondja, kés alá fekszenek, ha semmi sem jön össze, akkor örökbefogadnak v. elválnak.ÉS NEM CSAK AZ ALACSONY ISKOLÁZOTTSÁGÚAK!!!!!!!!!
És az az igazán elkeserítő h. nincs honnan ismereteket szerezni: iskolai felvilágosítás nulla, Veres Pali bácsi és társai kihaltak, női magazinok akkora marhaságokat bírnak összehordani h. mindíg felhúzom magam rajta ezért már nem is olvasok ilyeneket!Akkor meg honnan?