Szia Laura!
Akár csak rólunk írtál volna!
PiciLacitól egyszerûen semmihez nem merek hozzáfogni, vagy ha mégis, akkor tutira akkor kezd el üvölteni, amikor éppen a rántást kavarom.
A "napirendünk" egyébként úgy alakul, hogy hajnalban kb. 4 óra körül megébred, akkor szopizik, és általában már hiába teszem vissza a kiságyába. Amióta 4:30 körül már világosodik, azóta neki a hajnali szopi után reggel van.
Ez ellen bevált módszer, hogy átviszem közénk (külön szobában alszik), ott elfészkelõdik, gagyarászik egy kicsit, de legalább nem bömböl, így én még tudok szundítani. Legtöbbször õ is elbóbiskol még, mikor megunja, hogy mindketten alszunk körülötte.
Életem Párja 6:30 körül kel fel, zuhanyozik, kávét fõz, és visszajön vele hozzánk. Akkor PiciLaci is megébred a mozgolódásra, babázunk, dumcsizunk, kávézunk, azután felkelünk. Laci felöltözik és elmegy Pampers-re valót keresni, én meg leteszem õbabaságát a kiágyába, és gyorsan letusolok. Ha nem üvölt, mire végzek, akkor még meg is reggelizek, de az már ritkán jön össze.
8 óra körül esedékessé válik a reggeli szopizás, utána megint megpróbálkozok a kiságyban hagyással, ami vagy bejön, vagy nem. Ha övült az ágyában, akkor viszem magammal a reggeli körútra, reggelizés, öltözés, stb. Amikor a reggeli kötelezõkön túlvagyunk, akkor leteszem a nappaliban egy franciaágy méretûvé nyitott ülõgarnitúrán egy csómó játék közé. Egyelõre ez elég biztonságos, mert nem nagyon forog még (kis lusta
), a hátán kukacolva meg elég lassan ér el az ágy széléig. Ilyenkor megpróbálok csinálni valamit, pakolászni, vasalni, vagy éppen babanetezni, ameddig õbabasága hajlandó egyedül elszórakoztatni magát. Hamarosan üvölteni kezd, akkor felveszem, játszok vele, és ha reményt adó jeleket tapasztalok, akkor megpróbálom lefektetni. Ez vagy sikerül, vagy nem, és ha sikerül, akkor vagy perceket, vagy órákat alszik. De ez biztos.
Dél körül eszik legközelebb, utána megismétlõdik a reggeli utáni program.
16 óra körül újra szopizik, utána már nem nagyon tudom elaltatni. Megpróbálok vacsorát csinálni, a hordozóban beültetem a konyhába magam mellé, dumálgatok, énekelgetek neki, ha nagyon nyûgizik, akkor hagyom a fenébe a vacsit, és dajkálom vagy játszok vele.
5 és 8 óra között valamikor megérkezik az Apja (a fiához hasonlóan kiszámítható a pasi
), ha van még idõ, akkor babázunk és dumcsizunk, vagy õ babázik én meg vacsorát csinálok, de sokszor azonnal fognunk kell a fürdetéshez. Lacika 8 óra körül vacsorázik, és rendszerint a cicimen cumizva, az ölemben alszik el. Amikor már annyira bealszik, hogy kicsúszik a cicibimbó a szájából, és nem kap utána, akkor leteszem a kiságyába.
A hajnali szopiig általában 2-3 alkalommal ébred meg, de ilyenkor elég ha átmegyek, megsimogatom és odaadom a cumiját. Persze ha valami nyûglõdés van (foga kínozza, telihold vagy vihar van, stb.) akkor az éjszakai megébredések száma jelentõsen megugrik, és a visszaalvás is nehezebben megy.
A megadott szopizási idõpontok erõsen körülbelüliek, + / - 1 óra teljesen normális, megszokott eltérés. Általában a hajnali és a reggeli szopi között nincs meg a 4 óra, és a reggeli és a déli szopi között se. Viszont a déli és a délutáni szopi között néha 5 óránál is több telik el.
A szopizással töltött idõ is elég változó, a 10 perctõl a 1,5 óráig minden elõfordulhat, amikor leülök vele a szopi fotelba, még gözöm sincs, mikor fogok felállni legközelebb.
A napközbeni elalvás csak a mi ágyunkban lehetséges, és csak úgy ha mellé fekszem, magamhoz ölelem, ringatom és énekelgetek neki. Amikor már bealudt, akkor legtöbbször otthagyom, de igazán nagyot és igazán békésen csak akkor alszik, ha velemaradok. A délutáni szunyáláskor elõfordul, hogy be is alszom vele én is.
Az, hogy mikor és hogy hogyan ébred, megint teljesen kiszámíthatatlan, perceket, vagy órákat alszik, és mosolyogva vagy üvöltve ébred, ráadásul gõzöm sincs, hogy mitõl függ. Néha jóformán csak újrabootol, mégis kipihenten, vidáman ébred, máskor nagyot alszik, mégis nyûgös. Tegnap légkalapáccsal verték a betont a házunk elõtt, és akkorát aludt, hogy 1,5 órát csúszott az uzsonnája. Máskor meg a légyzümmögésre is felébred. Egyszerûen semmilyen következetesség sincsen benne.
Annyi, ami valószínûsíthetõ, hogy ha délelõtt nagyot aludt, akkor délután 20-30 percnél többet nem fog, és fordítva is, ha délelõtt nem, vagy keveset aludt, akkor délután többet fog. Talán...
Ezen az alapon szoktam a sétálást idõzíteni. Ha a délelõtti szundizásból úgy ébred, hogy van még 1,5-2 óra a várható ebédidõig, akkor 1-1,5 órára lemegyünk sétálni. Ha ennél többet alszik délelõtt, akkor ebéd után indulunk útnak, bár ehhez lassan túl meleg lesz.
Ez a napirend érvényes kb. egy hete, és lehet, hogy már holnap se lesz az.
Egy-két héttel ezelõttig szinte nem is aludt napközben. Valószínûleg az én hibám volt, nem ismertem fel a nyûgösködés mögött az álmosságot, mert amikor megpróbáltam lefektetni, akkor azonnal cirkuszolni kezdett. Amióta a reggeli visszaalvásból sikerült kialakítanom ezt az elaltatási módszert, és már tudom, hogy milyen stílusú nyögösség utal álmosságra, azóta alszik naponta összesen 3-4 órát. Persze most is kiveri a balhét, ha felismeri az elaltatás sötét hátsó szándékát az ölelésemben, de már nem tud becsapni vele.
Nálatok hogyan alakul a napirendszertelenség? Jól emlékszem, ugye Romola csak pár nappal idõsebb PiciLacinál? (PiciLaci most 5 hónap + 1 hetes.)
BMárti