Új privát üzeneted érkezett!

Lorca!

3 gyerek bolcsis tapasztalatai alapjan mondom, h biztos, h foglalkoznak a gyerekekkel. Igaz, h gondozonoje vaalogatja, mennyire, de a legtobb tudja, h egyszerubb a babaakkal, ha lekotik a figyelmuket. Kulonben folyton kiabaalnaanak.
Sok rosszat hallottam maar bolcsikrol, de ezt meeg nem.

Csak ugyesen!

Ilon
Kép
ilon
 
 


Sziasztok!

Ilon Kép Hát, ez elég sokkoló bizonyítvány... Kép Tanítónéni valóban nem állhat a helyzet magaslatán. Esetleg lehet, hogy inkább téged nem csíp, nem is a gyereket? Vagy a késésekre allergiás... Szerintem mielőtt másik suliba vinnéd, azért gondold meg nagyon. A kisfiad biztos nagyon érzékeny lelkű, jót tenne-e neki ez a sűrű váltogatás? Nemrég szakadt ki az oviból, valamelyest megszokta az új társakat, és megint menjen... Van az osztályban már jó barátja? Mennyire sikerült beilleszkednie a gyerekek közé? Ha ő jól érzi magát, akkor ne robbants. Ha viszont sokat panaszkodik, nem szívesen jár, netán felborulóban a lelki egyensúlya, akkor valóban érdemes lehet másfelé próbálkozni. Írtad, hogy az utolsó pillanatban változtattál suli ügyben. Eredetileg melyikbe ment volna Jakab? És miért lett mégis a Hunyadi? Szoktál beszélgetni a tanítónénivel? Én rákérdeznék: miben kellene, hogy többet segítsen a fiam a többieknek? A meséket szöveg szerint, memoriter kell megtanulniuk fejből? Dehát még nem tudnak annyira olvasni, nem? Hát fura. Mindenesetre ha így áll a dolog, pláne maradunk még egy évet az oviban. Nem hiányzik ilyen stressz egyelőre se a fiamnak, se nekem. Kép
Ilon, látom, két egyidős és egynemű gyerekünk van! Írsz dátumot, csak hogy lássam, mennyire vannak közel egymáshoz korban? A 2. fiad melyik oviba jár? Én sem szeretek adatokat felrakni a netre, képeket se nagyon, de ennyi talán még belefér. Kép És ugye jól emlékszem, hogy ti is kerületszomszédok vagytok? (Mármint nem XIV.)

Szti, oké, jövő hétfő délelőtt. Kép Remélem, összejön. 9 után valamivel alkalmas neked? Akkor bölcsi után beugrom. A térképemen Rákosfalvának vagytok írva, de ha gondolod, javítom. Kép

Puszi, Klára
klara
 
 


Ilon-
szerény javaslatom, hogy ne verekejél vele, mégha
nagyon rosszul hangzik is, amiket itt leírtál. Kulonosen azért szornyu ez, mert a leírtak háromnegyedérol egy elsos nem is tehet.
Ez most komoly, hogy a szoveges értékelést valójában megszégyenítésre lehet használni? És azt sem értem, hogy miért nem Neked mondta el, hogy a gyerek fuzetét kosd be, ha ez neki nem tetszik?
Talán az igazgatóval kellene beszélni, nem?

Mi bolcsinkben, nem tudom, hogy konkrétan, hogyan foglalkoznak a gyerekekkel, de a Luca egy csomó mondókát tud már, azon kívul is, amit tolem tanul, pedig az a kicsi csoport, a nagyoknál pedig azt látom, hogy délután viszik haza a rajzaikat a gyerekek.
Nem értem ezt a sok ellenérzést a bolcsikkel szemben.
Kópé-hú, amikor én voltam bent, akkor is volt olyan szobatársam, aki hálás volt a sorsnak, hogy ott volt a dokim és kozbeavatkozott a szulésénél.

Bella

Bella



Kép


Kép
bella2
 
 

 
 

Sziasztok!

Ilon!
Én úgy tudtam, hogy negatívumot nem is lehet írniuk a szöveges értékelésben, pont azért nem kapnak jegyet. Ezek szerint rosszul tudtam, vagy csak a tanítónéni nem tudja. Kép
Először mindenképpen a tanítónénivel beszélj, aztán menj tovább.

Bella!
Gyurmázni, ollóval vágni és ragasztani is szoktak. Kép

Tegnap Zolinak ismét kificamodott a keze, és most begipszelték. Kép A bölcsi csak akkor fogadja, ha viszek igazolást, hogy mehet közösségbe. Ezt persze tegnap est elfelejtettem kérni, így most megint nem mennek. Kép

Eri
simones
 
 


Ilon, én is a tanárnőt kérdezném meg először, de csak kedvesen, mondván, hogy úgy látod inkább téged értékelt, mint a gyereket... Sosem lesz jó vége ha ujjat húzol egy tanárnővel, szóval csak finoman!

Egyébként én is felháborítónak tartom, hogy az egész osztály előtt tette mindezt. Nem tanult pszichológiát??? Ezzel csak megutáltatja magát és a sulit a gyerekkel, arról nem is beszélve, hogy a többi gyerek hogy mert volna ellenkezni vele, hogy de, márpedig segít a kissrác. Most az osztálytársai is úgy fogják kezelni, hogy ez egy problémás gyerek, mert jól beléjük ültette ezt az előítéletet. Hol van itt a pozitív ösztönzés???? Kép

Edit, Kalra, mz/x lett volna, de ez a lüke rendszer a / jelet kihagyja valamiért. Kép

Kép

Kép
mzx
 
 


Széchenyi fürdőzés:
Azért 16 óra, mert bébiszitter lesz Lackóval, persze így könnyű Kép

Ilon,
tényleg rosszul hangzik a dolog Kép

Bella:
Lackó is köhög pár napja reggelente, de napközben nem, hálisten. Ilyenkor persze izgulok, hogy nehogy rosszabbra forduljon a helyzet a bölcsiben.
Tegnap Melindát is elküldték a dokihoz, mert napok óta köhögött, kaptak egészséges igazolást, hogy nem fertőz, nincs gyulladása. Lázas Luca?

Eri:
Ezek szerint megint otthon buliztok. Mi lett a tisztasági csomag üggyel?

Jut eszembe jelmezt kell Lackónak csinálnom Kép Bölcsi buli lesz...farsangolnak. Ötleteket várok...Kép
klarissza
 
 


Klarissza-
nem lázas, sot már vasárnap óta nagyon jól van, nem kohog és nem is taknyos, viszont szétszedi a házat.
Szerencsére te még nem kellett, hogy kipróbáld, de ez a dokihoz mászkálás, várakozás 2-3 órákat igazolásért, ha meg beteg a gyerek akkor úgy ucsorogni a végtelenbe, nagyon macera.
Mikor lesz a bolcsi farsang?

Ilon kisfiához még csak annyit, hogy kérdés,egy ennyire empátia nélkuli,rosszindulatú emberrel lehet-e egyáltalán megbeszélni dolgokat?!

Bella



Kép


Kép
bella2
 
 


Sziasztok!

Jobbulást a kicsi betegeknek!
Hála az Istennek mi a 10 hónap alatt egy kis náthát leszámítva, még egyszer sem betegedtünk meg, de lelkiekben már készítem magam az általatok leírt dolgokra.
Mi más problémával küszködünk. Lackó ugyanis borzasztóan rossz étkű. Gyakorlatilag a szopin kivül semmit nem hajlandó megenni. Úgy kell beleeröltetnem egy pár kiskanál főzeléket. Ezt is csak úgy hajlandó, ha valamivel lekötöm a figyelmét. A gyümölcsöket se nagyon szereti. Szóval, néha jön, hogy bőgjek, mert már nem tudom, hogy mit kezdjek vele. Ennek ellenére nem sovány, de jó ég tudja, hogy mitől hízik. Van valami jó ötletetek, hogy miként vehetem rá az evésre.

Köszi az infokat a tornával kapcsolatban. Ha valakit még érdekel, akár együtt is mehetnénk.

Nagyon ledöbbentem azon, amit Ilon írt. Egy ilyen nőszemély nem tudom, hogy mit keres a pedagógusi pályán. Én beszélnék vele négyszemközt és visszajelezném neki sérelmeimet, jelezve, hogy a gyerek érdekeiről van szó.

Üdv.
Mese
mese75
 
 


Kellett ez a szöveges értékelés mint púp a hátunkra! A "régi szép időkben" megoldották egy 3-sal vagy 4-essel, "megfelelt"-tel, vagy "jól megfelelt"-tel és nem a tanítónéni pszichológiai érzékére (érzéketlenségére) bízták ezt a dolgot.

Én azt nem értem, hogy egyátalán miért kell felolvasni az egész osztály előtt. Hol vannak ilyenkor az annyit emlegetett személyiségi jogok? Ez max. a szülőre és a gyerekre tartozik, nem hiszem, hogy a tanárnak közönséget kellene verbuválnia a tanítványaiból.
Ez tényleg így megy mostanában?


Kópé
Vendég
 


Ez valóban megdöbbentő. Az osztályzatokat nem olvasták fel a bizonyítványból szerintem. Úgyhogy ez az új szisztéma bőven megalázóbb. És ha úgy vesszük, osztályközösségromboló.

Mese, hogy vedd rá az evésre? Szerintem sehogy... Csak annál rosszabb lesz, mert kialakul egy játszma, aminek a szülő csak vesztese lehet. A fiamnál én is elkövettem ezt a hibát, azóta is balhé van a kajálás körül, a lányomra már ráhagytam, ő egész jó evő mostanában. Ha a baba fejlődése megáll, netán lefogy, akkor persze lépni kell valamit, de ha minden rendben, akkor nyugodtan rá lehet hagyni, az anyatej sokáig elég neki, kis kiegészítésekkel. Egyedi, hogy melyik gyerek hány hónaposan mit fogad el, mennyire ragaszkodik még a szopihoz a kaják ellenében... A lányom pl a pépállagtól irtózott (azóta is!), és csak darabosat kért volna, de mivel a fogai nagyon későn jöttek (13 hó), így azt nem igazán kaphatott még. Abban meg, hogy mikor mi ízlik nekik, gyümölcs-e, zöldség-e, korszakok vannak. És van úgy, hogy egyik sem Kép Szóval csak lazán, tényleg nem érdemes stresszelni az evésen. Kép

Klára
klara
 
 


Mese,
Nati még csak 8 hónapos, úgyhogy nem vagyok túl nagy szakértő, de szerintem nem kell aggódnod. Szerintem ne próbáld meg rávenni az evésre, ha nem akarja. Mint írod, hízik rendesen, de még ha kicsi súlyú lenne, akkor is rá kell hagyni. Kb 1 éves korig az anyatej, ha van, fedezi minden szükségletét. Ha majd úgy érzi, kevés, biztos nekiáll enni. Ha megpróbálod "kicselezni", akkor még gyanakvóbbá fog válni, és védekezni fog. Egy gyerek önkéntesen soha nem fog éhen halni. Ezt egy könyvben olvastam, és mindig ehhez tartom magam, ha momentán Nati elutasít valamit. Vas és hasonlók miatt se kell aggódni, ha te változatosan táplálkozol, mindent megkap. Próbáltál a kezébe adni dolgokat? Nati pl a brokkoli rózsáját imádja majszolni. Tudom, fura izlése van. A pépes kaját pedig mereven elutasítja.

Ilon,
Nekem nem a saját gyerekem ilyen koru, nekem ez szakmai. 2 évet Angliában hasonló koru gyerekekkel dolgoztam. Középiskolai tanár vagyok, de tanítottam általános iskolában is és ez a végzettségem.
A tanítónéni hülye. A szöveges értékelést sokan ellenezték, ő valószínűleg közéjük tartozik, nem érti a lényegét. Lehet negatívumokat írni, de NEM az osztályra tartozik, és amiket leírt, azt neked kellett volna személyesen elmondani. Van házi feladat füzete? Én sokszor a feledékenyebbektől megkövetelem, és nem okoz túl nagy gondot, hogy az óra végén rávessek egy pillantást, hogy valóban leírta-e. Pedig ők minimum 14 évesek! A pótlás hiányát jelznie kell a szülőnek, írásban. Ha nincs üzenő füzet, a hf füzetében. Tudnia kell, hogy ilyen korban a szülő pakol, de honnan tudná a szülő, hogy mit pakoljon, ha nem jelzi?! Írásban. Ceruza. Leesik a gyűrű az ujjáról? Nem feltétlenül tud egy 6-7 éves hegyezni. Füzet. Írásban figyelmeztetnie kellett volna téged. Segítőkészség. Mit gondol, ő miért van ott?! Erre kéne nevelnie, az első évnek nem az oktatás a lényege, pont ezért nem lehet buktatni. Talán ezt az előadást kihagyta a főiskolán. NEM emelhet ki olyan dolgokat, mint pl lassúság. Kicsiknél ez sokszor önvédelmi taktika, pláne a szemüvegeseknél. Tudhatná, hogy a gyerek azonosul a róla szóló véleménnyel, ezért még egy csigát is meg kéne dícsérnie, hogy milyen ügyesen futott. Ez a mese dolog engem is érdekelne, hogy hogy gondolja. Meg az is, hogy miért is marad ki bármiféle játékból. Kérd meg, hogy ne mondja az osztálynak, hogy "segíteni kell neki". Ezzel elszigetelheti. Módszertani idióta.
Mit tehetsz? Hááát. Ne fordulj ellene nyíltan, és ne a gyerek előtt. Inkább emeld ki, hogy a tanítónéni hogy szereti őt, mivel okosnak és értelmesnek tartja. Módszertani továbbképzésre nem küldheted el, de finoman közölnöd kéne vele néhány dolgot, de ezt már leírtam. Elvinni nem lenne jó, az osztálytársak legalább olyan fontosak, és mi van, ha a másik se jobb? Viszed tovább? Ha sokat jársz kedvesen a nyakára, hátha megváltozik. Az igazgatóval felesleges beszélni, nem ő van az osztályban. Mit tudna tenni? Annyi haszna van, mint a vásárlók könyvének. Beszélne jó esetben a tanítónénivel, de változás emiatt?

Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam. Szerintem mindenkit az bosszant legjobban, ha a saját szakmabelije barbár. Inkább gyorsan elküldöm, még mielőtt belőlem állna a topic.

Kép KépKép
lorca
 
 


Most csak berakok egy linket, többre most sajna nincs időm. Ezt a linekt egyik tanítványomtól szereztem.
http://www.hajdu-ped.sulinet.hu/tantan/
http://www.hajdu-ped.sulinet.hu/tantan/leggyak.htm

Eri
simones
 
 


Sziasztok!

Este majd körmökök hossazabban, különösen Ilonnak, csak most éppen el kezdett valami aggasztani.
Tudni kell rólam, hogyha a gyerekek betegek akkor én minden tünet körül el kezdek kombinálni és könyveket bújni.
Szóval az én drága kis Ancsám, aki elég keveset iszik, két nap óta önmagához képest többször pisil. Tegnap és ma éjjel is felkelt hajnalban háromszor ill. kétszer pisilni,és napközben 7-8 alkalommal ment, pedig nem iszik többet.
Gondoltam felfázott, de máskor ha ez volt nem járt ki annyiszor.
Szóval szakirodalom szerint a cukorbeteg gyerkőcök kezdik így, hogy a vizeletűrités szám növekszik.
Egyéb tünet egyelöre nem utal erre.
Nem tudom, hogy lehet-e ilyen dolog a háttérben, vagy tényleg felfázott, esetleg a gyógyszerektől.
Mi a véleményetek?
Lehet, hogy doktornénitől kérek egy laborvizsgálatot,

Szti
szti
 
 


Szti, te még nálam is rosszabb vagy aggodalmaskodásban, úgy látom Kép Mi egyszer Gellértet mononukleózisra vizsgáltattuk ki Kép Persze negatív lett. Na jó, komolyra fordítva: a cukorbetegség egyik első tünete szokott lenni a rossz szagú lehellet. Tapasztaltál ilyet újabban Ancsánál? Meg tényleg több pisilés, de ezzel együtt szájszárazság, többet ivás is. Kép Különben Janka is kb kétszer annyit pisilt pl tegnapelőtt, mint átlagosan szokott, pedig felfázva sincs szerintem.
Lorca, kajatémáról nagyon egyet mondtunk Kép

Kép Klára
klara
 
 


Szti,

De ismerős! Kép Nekünk is volt már minden betegségünk Kép, a legújabb "paránk" a lisztérzékenység. Bár sorvadtnak egyátalán nem nevezném az óriásgyermekünket, de minden negyedévre jut valami amin aggodalmaskodunk.

Mi pl. csecsemőkorában arra gyanakodtunk, hogy süket, képesek voltunk egy éjszaka bemenni hozzá, és szólongatni, meg el sem mondom, hogy még hány hülyeséget vizionáltunk. Úgylátszik ez az anyaság velejárója.

Szerintem, ha elmúlik ez a kórság, és egyébként minden ok, akkor figyeld a pisi mennyiséget, addig ne!

A laborvizsgáatokról nincs túl jó tapasztalatom. Töltöttünk már egy éjszakát feleslegesen kórházban egy rosszul levett vizeletminta miatt, de egy alvadékos vérvétellel is kaptunk már beutalót a hematológiára. Aztán persze minden rendben lett, de azt a pár napot neem kívánom senkinek! Szóval én csínján bánnék a felesleges vizsgálatokkal!

Ja és ne olvasd a szakirodalmat!!!! (mondom én, akinek minden orvosi link itt van a gépemen Kép)

Kópé
Vendég
 


Kép Kép
ööööööö lehet, hogy Laca azért nem beteges, mert általában sohasem parázok a betegségekkel kapcsolatban Kép Kép

Klarissza
klarissza
 
 


Sziasztok!

Köszi mindenkinek aki a 3 napos lázas dolgunkra reagált, valószínüleg ez volt Reginél, már kutya baja, és pöttye sincs.
Ami viszont aggaszt, hogy ugye Rózának kb. két és fél hete volt 2 napig láza, rá úgy egy hétre jöttek a pöttyök, amik azóta sem múltak el, sőt. És viszket is neki baromira, most azon vagyok, hogy nem bárányhimlő-e.
Én is belépek a para-mama klubba. Lehet hogy holnap elviszem az orvoshoz.

Bella, ha még aktuális, a homeot én úgy tudom nyugodtan adhatod a más gyógyszer mellé. Legalábbis a mi dokink így szokta.

Klarissza, a Széchenyibe én isnagyon szivesen mennék, talán fél év múlva el is jutok.

Ilon, a többieknél okosabbat én sem tudok mondani, de elég felháborító.

Klara, az iwiwen Klara, mint becenév? Mert én olyat nem írtam be, de akkor most beírom a nick-emet. A monogram alapján ugyanaz a védőnőnk, úghogy inkább nem is mondok semmit.
Jankának az első foga jött ki 13 hósan? Mert akkor nem parázok, hogy még nekünk sincs.

Beteg gyerkőcöknek jobbulást.
Dike

Dike
KépKép
KépKép
dike90
 
 


Elfelejtettem az előbb kérdezni, hogy használt-e valamelyikőtök nem porszívós orrszívót, gondolok itt a pesztonka, ill. nem jut eszembe a neve, de egészen kicsi, vagy egyáltalán bármilyen. Szóval hogy mi volt vele a tapasztalat.
Előre is köszi
Dike

Dike
KépKép
KépKép
dike90
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a reagálásokat.
A helyzet most annyiban változott, hogy bár semmivel nem ivott többet mint szokott, 7 és 10 óra között kb. hétszer pisilt, a végén már szinte nem volt mit.
Milyen éjszakára és egyáltalán milyen folytatásra számíthatok?????!!!!!
Tudom, hogy sokat parázom, de ez most eléggé aggasztó?

Szti
szti
 
 


Szti, ez alapján hólyaghurut. Legalábbis nekem sokszor volt kiskoromban, és az volt ilyen. A lehellet a cukornak meghatározó tünete, ha nem rossz szagú, akkor más van a háttérben. Ellenben a hólyaghurut az bacis dolog, antibiotikumos. Vidd el dokihoz, és vigyetek első pisimintát szerintem, reggelit. Na nem diagnosztizáni akarok, csak tipp. Kép

Dike, védőnő Kép Igen, első fog 13 hósan!!! Pedig ilyet ki látott? Kép Most is csak 16 van neki, pedig maholnap 3 éves. De szép, erős fogai lettek, amik már kinn vannak. A kisfiam sem kezdte még el a fogváltást, pedig így 6 éves kor körül még aktuális. Nem sietik el. Kép
Nálunk a porszívós orrszívó vált be, a többi gyengének bizonyult.
Az iwiwen Klara mint azonosító. Zárójelben a nevem után.
Bárányhimlőt szerintem felismernéd. Elég tipikusak azok a hólyagok, csak nagyon az elején kiütésszerűek, utána nedves izé van bennük, később pedig hegesednek. Láz is jellemző egyébként. Van egy ilyen lap: www.baranyhimlo.hu
Laborvizsgálatot a Bethesdában is csinálnak, szimpibb hely, mint az Örs, és nincsenek is sokan.

Klára
klara
 
 


Szia Klára!
Még estefelé beszéltem a doktornőnkkel,aki azt mondta, hogy amig nem gyógyul meg, addig nem érdemes nagyon laborvizsgálatot csinálni, mert az antibiotikum elfedi ha valami van, ha pedi vért is vizsgálnak akkkor az meg legyen részletes, és betegségből gyógyulóban nem lennne pontos.
Az Augmentint még szedi, ami ugye antibiotikum, akkor meg ez nem hatna felfázásra, hólyaghurutra?
Egyébként midkét betegségre vannak családi hagyományok.
A füle miatt csütörtökön kell visszzamennni, ha Ancsa nem változik, akkkor kihajtok belőle egy papírt.
A leheletével semmi gond, bár ez nem az első tünetek közé tartozik a szakirod. szerint. Amúgy én is úgy tudtam, mint Te, hogy az azért elég jellegzetes.

Szti
szti
 
 


Hólyaghurutra spéci antibigyót szoktak adni... Nem minden AB jó minden bacira... Bár tény, az Augmentin széles spektrumú. Másfelől meg a hólyaghurut fájdalmas is nagyon, csíp a pisi, és Ancsaáról nem írtad, hogy panaszkodott volna...
Hát, reméljük, nem cukorbetegség... Kép
Különben én is rögtön a legrosszabbra gondolok, szóval nagyon megértelek. Kép
klara
 
 


Köszi a drukkolást, nagyon félek. Bele sem tudok gondolni, hogyan kell átszervezni és újragondolni mindent, ha netán igazam lesz.
Megyek aludni, mert ha hajnaltól megint pisilni járogatunk, akkor kell egy kis előalvás.
Szti
szti
 
 


Sziasztok!

Koszi az egyutterzest, lassan een is megnyugszom.
Leirtam egy papirra a valaszomat az ertekelesre, meeg finomitani kell. Kép
Valoban az a leghelyesebb, ha beszelek a tanitonenivel. Biztos, h velem van baja, de ez alapjaan barmikor a gyereken csattanhat.
Ugy ertem, maar regen (a 15 evvel fiatalabb hugom eseteen) eszrevettem, h ha a gyerek szuloje nem tart folyamatos kapcsolatot a tanitonovel, akkor az azt hiszi, h ezt a gyereket lehet rugdosni!
Most pedig nem voltam ott a legutobbi szuloin, sztem ezert is szallt el ennyire a dolog.
Most is azt kellene, ami sohasem ment: uszni az arral! Akkor nyugi lenne. De mindig kiprovokaalom a "megveteest" (most nem talalok jobb szot erre).

Klara!

Persze az iskolavaltas osszetet dolog.
De maar eev elejeetol nem tetszik valami. Az elso nap elott kaptak egy kis meseet (a tobbi szulo az eev veegi szuloi ertekezleten, mi pedig szept elseje elott levelben). Ez szo szerint arrol szolt, h a nagyszaju kiskakas hogyan esett pofaara. (Felmaszott a leetrara, h leszedje a holdat, ees eldolt a letra. Uana maar nem volt nagyszaaju.)
Ezt a meseet kuldte a tanitoneni a gyerekeknek. A tobbi Benedek Elek mese is hasonlo, neme ertem, miert ezeket kell kivaalogatni a gyerekeknek.
Ha csak azert nem, mert ilyen a tn lelkivilaaga, ezt uzeni nekik! Elege lehet a tanitaasbol, de nem tud maast tenni, hisz ez a munkaaja. Gyakori eset sajnos.
A tn a mesejaatszos, hires a fellepeseirol, van, aki epp ezert hozta ide a gyerekeet. Mi a zenei helyett kerultunk ide. Most maar oda sem adnaam.

A 2. fiam jan 26-an volt 6 eves, a Tihany oviba jaarunk - na az is eleeg bonyolult dolog az ovonenikkel. Raajuk nem lehet panaszom, meegis... ugy erzem, a gyereknek valami nagyon nem jo ott. De megallapithatatlan, mert lehet, h itthon nem jo neki...
Most, h veege a vizsgaimnak, kap 2 hetet, de annyira meg van billenve, h nem tudom,hogyan nyuljak hozzaa. Probaalkozunk. Kép

14. kerben, albeerletben lakunk.

Szia!
Ilon
ilon
 
 


Szia Bella2!

Igyekszem nem verekedni vele, pedig az egyeertelmu lenne. A volt szomszeedasszonyom fia is most elsos, egy honap alatt 3 iskolat probaaltak ki. Valahol a 7. karuletben asszem.
Anyuka megverte a tn-t (el is hiszem neki, nem az elso eset), mert a gyereket korbevitteek az iskolaaban, ees mindenkinek megmutattaak, h ez milyen rossz, stb. gyerek.

Homeopatiaval pedig csak ovatosan, een most dobtam ki az osszeset, mert kiderult, h olyan (hosszutavu) mellekhetasaik lehetnek, amik kezelhetetlenne teszik az egeeszet. Meg maas okok is voltak, ugyhogy azota mindenkit lebeszeelek errol, pedig evekig hasznaltuk mi is, sokszor laatvaanyos sikerekkel.

Szia!
Ilon
ilon
 
 


Szia Simones!

Igen, eloszor a tn-vel kellene beszelnem, de hova mehetneek tovabb? Az igazgato ha jo fej lenne sem tehetne semmit. Valami Iskolaszeekre gondoltam, csak h nyoma legyen... Remeeljuk nem fajulunk addig.

Ilon
ilon
 
 


Szia Mz/x!

Ez az, amit huszonvalahany ev alatt nem tanultam meg: h hogyan ne huzzak ujjat egy tanaarnovel! Kép
Az osztaalytarsai amugy is utaaljaak sokszor, hiszen eros szemuveget hord, meg a gyakori keseseimet sem tudta igazaan kezelni a tn.

A tn igyekezett, sokszor, nagyon sokszor mutatta, h o azeert jo fej a gyerekkel, de sztem egyszeruen csak nem kellett volna eszrevennie, ahogyan a szemuvegesseget is: nem segitsegre kellett volna kernie a gyerekeket, hanem egyszeruen nem kellett volna tudomaast vennie a "maassaagrol".
Ez maar emberi dolog, de nagy eredmeeny, h nem rohogte ki. (Egyszer maar ugy is jaartunk, egy szemeeszdoktorno a SOTE-n ezt a verziot adta elo!)

Sziasztok
Ilon
ilon
 
 


Szia Lorca!

Amiket irtal, azok nagy reesze mar tul van targyalava tn-vel. Pl. kapott egyszer a gyerek egy "szomorkodot", mikor megkeerdeztem, h mire, azt mondta a tn (a gyerek nem tudta), h nem vitt be gyogyszeresdobozt! Es a gyereknek ezt maar tudnia kellett volna (oktoberben).
Mostanaaban mar beirja magaanak Jaksi a fuzeteebe, ha kell valami, de akkor elvileg meeg nem tudott irni. Es mar picinek is olyan volt, h hetekkel kesobb mondta el, ha tortent vele valami.
Ezzel egyutt a tn arra nagyon buszke, h o "embereket nevel", tehat nem csak azt neezi, h ki hanyas...

A legrosszabb az egeeszben, h een is tn-nek keeszulok, ees nem vagyok egy tapintatos alkat. Nem tudsz valami jo kommunukacios treninget?

Szia
Ilon
ilon
 
 


Sziasztok!

Klára! Csinálhatnál még agy oszlopot a táblázatba, hogy ki angol tanárKép) Végzettségem szerint én is az vagyokKép) Alsórákoson lakunk, Ákos 2002.10.19, Enikő 2004.12.13

Oviról: a Hétszínvirággal kapcsolatban megerősítést kaptam, hogy az nem olyan jó nekünk. A tavalyi nyílt napon egy nagycsoportban voltunk (legalábbis azt hiszem az volt, mert senki nem szólt hozzánk), és a falon kint volt egy "tanmenet" szerűség az óvonéniknek, hogy pl. hétfőn számtan tanulás, kedden anyáknapi műsor tanulása, stb. Elég rémisztő! Nekünk a Bóbita a körzetink, de tavaly azt mondták, hogy nyílt nap nincs és még a körzeteseknek sincs hely, úgyhogy ne is próbálkozzak. A Kerékgyártó szimpi volt, de gyanítom ott is az a helyzet.

Simones, Kópé!

Jó, hogy nem vagyunk egyedül 3+ pelós témában. Ti azért próbálkoztok? Én fiam olyan makacs és fafejű ebben a témában, hogy már a bili/WC szó hallatán üvölt. Szóval mi még mindent és mindig pelóba intézünk.

M.
mathilda
 
 


Sziasztok!

Szti, mi volt ma Ancsával? Ma is sokat pisilt? Dokit megkérdezted?

Mathilda, oké, angoltanárokat pl csillaggal megjelölöm Kép
Azért ilyen nincs ám, hogy körzetes gyerek ne is próbálkozzon. Körzeteseket muszáj fölvenniük, ha idejében jelentkeznek. Különben hová mehetnétek? Magánoviba, vagy mit gondolnak? A többi ovi is a saját körzeteseit veszi előre, még kisebb az esély, mint náluk. A Kerékgyártóba is óriási a túljelentkezés.

Ilon, homeo kapcsán fizikai vagy szellemi jellegű mellékhatásokra gondolsz? Kép Én utóbbira. De lehet, hogy ez túl kényes téma, mert nagyon népszerű a homeós gyógymód mostanában.
Botond fiad marad még az oviban egy évet, vagy iskolás lesz szeptembertől? Másfél hónap van egyébként a fiaink között, és a lányok? Janka 2003. febr. 8.
Benedek Elek mesék Kép
Mondjuk a késéseket nagyon szokták utálni a tantónénik, esetleg a párod nem tudja bevinni reggel valamelyik gyereket, akkor könnyebben elkészülnétek... Kitartás, és beszélj a tn-vel, tartsál vele kapcsolatot, hátha megbékél. Kép

Sziasztok,
Klára
klara
 
 


Klára, Ilon

Most aztán felcsigáztatok homeopátia ügyben. Írjatok már a mellékhatásokról, lécci! A szellemiekről is... Nem vagyok egy homeo-fan, ezért érdekelne.

Ditke,

Ha bárányhimlőre gyanakszol, inkább ne vidd el a dokihoz, hanem hívd ki. Fertőző betegség gyanúja esetén ki kellene mennie. Meg aztán én sem örülnék, ha épp elvinném a gyerekemet egy náthával, és egy bárányhimlővel jönnénk haza, pont a dokitól...

Kópé
Vendég
 


Kópé, van erről egy ilyen topik itt lejjebb:
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/282/315626.html?1134773686
Remélem, sikerült a link. Ezen belül van egy még jobb link a témával kapcs.
Kép
klara
 
 


Gondoltam, hogy ilyesmire gondolsz. Kép

Én is "filóztam" ezen, aztán, mikor olvastam, hogy Mo-n először a Református Egyház Bethesda kórházában nyílt homeopátiás osztály, akkor "felmentettem" magam az ilyesfajta szkepticizmus alól. Bár igaz, ami igaz, az a bizonyos rázás nekem is kissé bizarr. Kép

Egyelőre hat, (vagy az anyatej Kép), a mögöttes filozófiával meg igyekszem nem foglalkozni. (Azt is mondhatnám, hogy teljesen tájékozatlan vagyok)
Nincsenek még varázslós könyveink, a feng shuiról valójában azt sem tudom, hogy mi, és tartok tőle, hogy az asztrológusokat és a kineziológusokat is kihagyom az életemből... Kép

Kópé
Vendég
 


--------------------------------------------------------------------------------
Sziaszstok

Kismamaként találtam egy jo melot,net kell hozzá csak.Heti kerest akár több ezer forint is lehet. érdeklödj a mariann10@freemail.hu n
üdv:Mariann
mariann2
 
 


Hű, nem csak én vagyok az egyetlen homeoszkeptikus? Már kezdtem úgy érezni magam. Mondjuk részemről annyi, hogy ha Nati beteg, én szívrohamot kapok, tehát olyankor úgysem vagyok beszámítható. A para-mama klubtagságim él. Nati a 4 hónapos oltást egy kicsit rosszul viselte. Õ másnapra kiheverte, én napokig beteg voltam. Azonkívül egyszer volt lázas, ki is hívtam az ügyeletet pánikhangulatban. Karácsonyi ajándékom pedig egy Gyermekgyógyászat c. tankönyv volt, magamtól. Persze nem az első a témában. Ha arról van szó, hogy beteg, és csak az albán szamár ordítása gyógyítja meg, szerzek egyet. Amíg egészséges persze rendkívül felvilágosult módon tudom kezelni a témát.

Ilon,
Nem arra gondoltam, hogy a gyereknek magának kéne beírnia dolgokat. Azért én feltételezem a középiskolásaimról hogy tud írni, de egy elsős tn-nek nem kéne. Az iskolával a kapcsolattartás nagyon fontos, szerintem főleg neked. Már sok száz diák átment kezeim alatt, és nagyon jól látszik hogy azokkal a gyerekekkel nem szokott gond lenni, akiknek nem lehet lerázni a szüleit. Nekem 4 év szívás egy elrontott általános, de a szülőnek sokkal rosszabb. A Benedek mese vszínűleg nem lenne benne az én ajánlásomban, de annyira nem ítélem el. Jó kommunikációs tréning? Szelidítsd meg a tanárnénit.Kép Nagyon nehéz pályára készülsz!

Szti,
Remélem, nem lesz probléma!
Mathilda,
Ismét szakmabeli! Te merre végeztél? Ha jól értelmezem te a galád szakmaelhagyók táborát gyarapítodKép

Kép KépKép
lorca
 
 


Sziasztok!

Tobbet nem leszek olyan hosszu Kép

Szti!
Kislanyod gyakori pisileesenek oka engem is eerdekel. Tipp: olyasmit eszik, amitol gyakrabban kell neki. Pl. az ananaszrol a multkor azt olvastam, h kismamak este fogyasszak, mert vmilyen vizvisszatarto (? nem emlekszem pontosan) hataasa van, ami segit az ejszakakat ataludni. Kiprobaltam (nem vagyok kismama most), de nekem folyton szaladgalnom kellett utana. Lehet ilyen hatasa vmilyen E-nek is, vmilyen eelelmiszeradaleeknak.

Klara!

Lili Szentivaanej elott szuletett egy nappal. Kép Kép szoval 4 hďż˝nap van kďż˝ztďż˝k.

A homeopatia most teenyleg nagyon megy, neheez igy "kritizaalni", ezzel a jelenseeggel maar talalkoztam. Azzal is, h mondom, h tudom, h rossz hataasa van, ees az illeto nem hallja meg, amit mondok.
Pedig szaamomra egyre inkabb ugy tunik, h hihetetlen szerencsees helyzetben vagyok. 2002-ben elkezdtem foglalkozni az agykontrollal. Tanfolyamra nem mentem el, mert nem akartam aartani vele Lilinek, akit akkor vaartam (!), de a konyvet elolvastam. Keesobb probaaltam alkalmazni. Magamon, gyerekemen is. Volt, ami bejott.
De paar honappal keesobb visszautott. Rendszeres reemalmaim voltak.
Talalkoztam valakivel, aki elmondta, maar sok olyan embert laatott, aki ilyen dolgokba belehulyult. De ezt is tobbektol is hallottam maar, itt az volt eerdekes, h a pasi pont azt a tunetet emlitette, ami velem is volt.:
Almomban lattam magam a lakaasban, az aagyban, a ferjem mellett, de nem tudtam felebredni.
Viccesnek hangzik, de rettenetes remulet, amikor harmadszor hiszed azt, h felebredtel, es meeg mindig nem!

Bocsi, nem ezzel kellett volna kezdenem, mindjart a fizikaiakrol is...
Szoval azert eerzem magam szerencsesnek, mert azota ha barmilyen okkult dolog kozeleebe megyek, azonnal (1-2 napon belul) jelentkezik ez a tunet.
Ugyanigy jaartam a feng shui konyvvel es a napi horoszkop olvasassal is.
Ilyenkor az ember nem kivanhat maast, csak h probaljatok inkabb az een kaaromon tanulni, ne kelljen nektek is veegigszenvedni egy utat feleslegesen - de ez igy tul egyszeru lenne... sajnos senki nem kerulheti el a sajaat sorsaat, a sajaat vargabetuit. Vagy meegis? Kép
(muszaaj ilyesmikre pazarolni kozos eronket, amikor annyi fontosabb ceel van, amit meg kellene valositanunk?!)

Fizikai:
A sajaat es egy jo ismerosom eseteerol tudok biztosan, plusz meeg egyvalakirol hallottam: a szulees utaan arnica-t kaptam, aminek szakadt, teepett szeelu sebek eseteen gyors verzescsillapito hataasa van. A lepeny levalasakor kellett. Viszont ebben a 2-3 esetben az torteent mellekhataaskent, h netekig nem volt eleeg anyatej.
Ez nekem meeg kevees volt ahhoz, h kidobjak mindent, ahogy tettem, de hallottam egy maasik sztorit is (remeelem nem toled, Klara, ha igazibol nem Klara vagy Kép ). Eszerint egy Anyuka a kb. 5 eves fianak kohogesre adott homeos bogyot, a gyerek pedig attol kezdve bepisilt ejszakankent. Addig maar majdnem szobatiszta volt.
Most az een Botim 6 eeves es szinteen minden ejjel bepisil, een is adtam neki tobbszor bogyokat.
Emiatt (sem) nem megy jovore suliba - persze olvas, szamol, ir.
Igen, ennek ezer mas oka lehet, eleeg zurosek vagyunk mi magunkban is. Hamarosan megyek vele kivizsgalasra, majd megirom mi volt.

Bocsanat, h megint sokat voltam, lehet ugrani... Kép

U.i.: a sulikerdes meg fog oldodni, mert ki fogom iratni. Egyenlore nincs kedvem iskolaaba menni vele (nekem!!!), annyira nem akarok talalkozni a helyzettel, a tn-vel.


Ilon
szmaake
ilon
 
 


Szia Lorca!

Ahogy valaszolgattam a tobbieknek multkor, az jott ki, h ezt a tn-t een maar nem szelidithetem meg. Olyan ponton rugott beleem, ami nem mulo sebeket okoz. Hogyan szolgaltassam ki a gyerekemet ezek utaan akar egyetlen napra is neki?
Egyszeruen nincs kedvem megprobaalni.
Nagyon sokat kinoztam maar een a fiamat, nincs szukseeg arra, h maas is ezt tegye! Hihetetlen neheez helyzete van szuleteese ota. Hol lelki, hol testi dolgokban. stb.

Virtuaalis puszi:
Ilon
szmaake
ilon
 
 


Ilon, ezt hogy érted: "remeelem nem toled, Klara, ha igazibol nem Klara vagy"? Olyan valaki mondta, aki lehetnék én is, de nem Klára? Én tényleg Klára vagyok Kép Úgyhogy nem. De enyémgyerekek hálisten nem pisilnek be már nagyon régóta éjjel. Kép Meg nem is szoktam nekik homeós bogyókat adni... Igaz, előfordult már, de mivel mi rezisztensek vagyunk, vagy mi, szóval semmit nem használt egyik sem, így leálltam vele. Illetve a lehetséges szellemi hatások miatt többet nem is kísérletezek. Kép Én is hiszek ezekben a dolgokban. Az a baj, Ilon, hogy hiába írjuk le, amiket mi gondolunk és átéltünk, úgysem fogják elhinni az emberek, amíg a maguk bőrén nem tapasztalják. Pláne így, virtuálisan. Élőben talán hitelesebb, de még úgy is inkább csak megmosolyognak. Nem? De látom, te is jócskán konfliktuskereső típus vagy, ez mozdítja előre a világot Kép Bár az életedet biztos nem könnyíti meg.
Jakabot kiiratod a suliból: ez azt jelenti, hogy otthon fogsz tanulni vele, vagy hogy máshová viszed?
Kópé, Bethesda és homeo: hát igen, ez pl mellette szól, de az az ember sem volt tévedhetetlen, aki akkor ez ügyben döntött és elfogadta ezt a gyógymódot. Most sincs szentszéki állásfoglalás a homeo ellen, szóval ismerek számos hívőt, aki használja, viszont nagyon hiteles, karizmatikus emberek pedig ellene vannak. Szerintem jobb az óvatosság. Az a baj, hogy nem mindenki olyan, mint Ilon, hogy hamar megtapasztalja a hatásait ezeknek a dolgoknak, lehet, hogy más csak évek múlva fog tapasztalni bármit, pl depressziót, ilyesmit, és nem is tudja, hogy esetleg ettől is lehet.
Na jó, azt hiszem, így is túlzottan belementünk, mert mindenki nagyon elhallgatott. Asszem én is túlzottan konfliktuskereső vagyok...
Beszéljünk inkább másról?
Kép
Klára
klara
 
 


Huha, én ezt most nem is értettem...a homeotól baja lehet az embernek???
Vagy micsoda?

Klarissza
klarissza
 
 


Sziasztok!

Én alapvetően konfliktuskerülő típus vagyok, (bár amióta gyerekeim vannak egyre kevésbbé) de az elmondottak alapján nem törnék pálcát a homeopátia fölött, hozzátéve, hogy a tünetek közötti összefüggést korántsem vonom kétségbe. Itt jön a képbe, hogy miért foglalkozhatnak ezzel csak hozzáértő orvosok Mo.-n Elvileg! Mert hogy egy- egy szernek valóban lehetnek nem kívánt hatásai és nem igaz a sokat hallott frázis sem, miszerint ártani nem lehet vele. Hallottam én is tragédiáról, ott is a hozzártés hiánya volt a gond. De tapasztalt orvos által kiválasztott szernél szerintem minimális ezeknek a kockázata.
Szóval ez az én véleményem, szakmabeliként:-)
Más, Róza még mindíg csupa pöttyös, és viszket de tuti nem bárányhimlő.
sziasztok Dike

Dike
KépKép
KépKép
dike90
 
 


simones
 
 


simones
 
 


Na kösz Eri! Ebben a hónapban mindkettő kap oltást... Kép Kép


Kópé
Vendég
 


Kópé!
Már nekünk is aktuális lenne, de eddig mindig közbejött valami.

Klarissza!
Végülis bevittem 1 adagnyit, és ez elég volt.

Hétfőtől újramehetnek bölcsibe, a vezetőnő megbeszélte a bölcsis dokival Kép, bár a sebészeten a dokinő nem adott igazolást írásban.Kép

Még eszembe jutott az is, hogy a Föld mégis majdnem gömbölyű. Kép

Eri
simones
 
 


Szokásos gyorsolvasással nem értettem meg igazán, hogy a homeopátia meg az egyház hogyan is áll egymással. Érdekes dolgokról írtok, nem azért nem szólok hozzá, mert nem érdekel, inkább mert nincs tapaszatlatom és véleményem.
A védooltások téma is tobb mint rázós-szerintem.
Konfliktuskeresés és kerulés, én kerulom, de pl. Ilon és a tanítónéni esetében pl. teljesen meg tudom érteni Ilont, ha elviszi onnan a gyereket.

Szti- anyósom cukros, de nem jár annyira gyakran pisilni, amennyirol te írsz.

Eri-halleluja újra bolcsi. Jól értem, hogy elvitted reggel a gyerekeket és hazakuldtek, mert nem volt igazolásod, hogy kozosségbe viheted a karja miatt? Sebészeten miért nem adtak igazolást?

Bella

Bella



Kép


Kép
bella2
 
 


Bella!
Nem, telefonon hívtam fel a bölcsit reggel. Még jó, hogy kedden később megyek.
Mert nem vállalja a felelősséget, de szóban mehet szerinte. Rám és a vezetőre bízza Kép

Eri
simones
 
 


Klára:
Ja most jöttem rá, hogy miért nem hat a homeopátia Kép Akkor Nektek a Harry Potter sem jön be.... pedig aranyos mese. Mondjuk nem a hollywoodi baromságra gondolok.

Bella:
Luca jön bölcsibe hétfőtől?
Ma Lackót később vittük (útlevél miatt) és ő volt az egyetlen fiú. Remélem kényeztette ma a 3 kiscsaj. Ha jól emlékszem, akkor a farsang 9-én lesz, csütörtökön, de nem bizti...erősen gondolkodom valami egyszerű jelmezen, talán lótenyésztő lesz Lackó... Kép

Eri:
Hálisten a reuma dokim is úgy gondolkodik, ahogy kell....mondjuk sajna megint kezelésekre kell járnom a derekam miatt több hétig, de legalább nem akar gyógyszerrel tömni.
Tavasszal el akartam menni egy dél-olasz vulkántúrára, de lehet, hogy megint halasztanom kell... Kép Kép

klarissza
klarissza
 
 


Mathilda!
Bocsi, neked még nem válaszoltam. Kép
Õk a bilit nem szeretik, a WC-t használják, de csak akkor ha meztelenek. KépKép Zoli még így bekötött kézzel is, csak most kell segíteni. Azt nem mondják, hogy kell nekik, csak kimennek.

Klarissza!
Igen, akkor lesz a farsang, legalábbis hétfőn ez volt kiírva. Én nem készítek jelmezt, úgyis azt mondták nem kell. Majd jövőre. Kép De valami finomságot viszek.

Ilon!
Az iskola szmsz-ében benne kellene lennie, hogy mi a menete ha van valami panaszod, és szeretnéd kivizsgáltatni. Ha nem abban van, akkor is valamelyik másik dokumentumban. Ezeket a szülőknek joguk van elolvasni. Kép

Eri
simones
 
 


Klarissza,
Szerintem igen. Én abból indulok ki, hogy egy kisbabának az ételeket egyenként adjuk, várunk napokig, hogy van-e valami hatás. Ha nincs, megyünk tovább, próbálva a következőt. Pedig olyan "veszedelmes" dolgokról van szó, mint pl tojás. Amit az emberek elsöprő hányada fogyaszt nap mint nap problémamentesen. Én minden egyes új ételt aggódva adok. Nincs sok esély rá, hogy allergiás lenne, mivel nálunk nincs a családban ételallergia, de volt ismerősöm, akinek a gyereke az intenzíven végezte egy ilyen próba után, pedig 6 hónapos koráig csak szopott és mindent betartottak. Ehhez képest a homeós bogyók sok összetevőből állnak, amit sokkal kevesebben, sokkal ritkábban szednek, tehát az esélye egy komoly mellékhatásnak, amiről nem tudunk, nagyobb. A hagyományos gyógyszereket sem szeretem, apukám novokainérzékeny. Ez egy foghúzás után derült ki. A fogát szó szerint ott hagyta, de majdnem átvitt értelemben is. De ha Natasám beteg, kap gyógyszert, lázcsillapítót, mivel a betegséget nagyobb veszélynek érzem. Nem is aggódok annyira. ÁÁÁÁ... (para-mama)
Én szeretem a Pottert, mindet olvastamKép
A vulkántúra Baraka féle lenne?

Simones,
Miért kell papír egy sebészetről, hogy közösségbe viheted a kicsit? Ha mondjuk szamárköhögése lenne, még érteném is. Valahol a bürokráciában elveszik itt a gyerek.

Kópé,
Nagyon sajnálom a piciket a szurkálás miatt. Az mondjuk igaz, hogy nálunk Nati jobban viselte ezeket, mint én.

Ilon,
Mi fog történni Jakabbal most?

Kép KépKép
lorca
 
 


Szerintem pedig a homeónak fizikai, kémiai hatása nem lehet, mert a hígítás, amiben tartalmazza a hatóanyagokat, olyan nagy, hogy ez egyszerűen képtelenség. Ellenben ami tényleg hat, az a rázogatás, vagyis a mágia. Abból pedig kösz, nem kérek akkor sem, ha meggyógyulnánk tőle, ha hinnénk benne. Ennélfogva mellékhatása sem lehet gyógyszerészeti értelemben, csak szellemileg. De úgy viszont simán.
Harry Potter: hát valóban nem épp az a mese, amit kötelező olvasmánynak adnék a suliban. Bár jómagam ismerem. Nem is magával a mesével van sztem baj, hanem a körülötte kialakult kultusszal azokkal, akik komolyan veszik, és belemagyaráznak olyat, amit nem kéne. Akik valódi varázslóiskolákat nyitnak, és HP követői akarnak lenni a valóságban. Na ez tényleg nagyon nem tetszik. Kép Magát a könyvet korhatárhoz kötném, az tuti, éspedig kb 12 éves kor alatt egész biztos nem adnám a gyerek kezébe.
Dike, Bella, a linket elolvastátok? Szerintem elég meggyőző. Na nem mintha győzködni akarnék bárkit is, de ha keresztény szempontból érdekel a dolog, akkor okvetlenül olvassátok el. Fontos tudni, hogy van ilyen vélemény is. Kép
Kép
Klára
klara
 
 

Vissza: Lakóhely szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?