Sziasztok!
Marycus! Munkáról inkább privátban írnék, gyesen vagyok különben. Az ovit még igazából nem tudom, mert egyelőre csak kósza információim vannak az itteni oviról. Leírom, amit tudok, leginkább a zenebölcsiben hallottam sok mindent, meg érdeklődtem is ismerősöktől. Az biztosnak tűnik, hogy Miksa ide fog járni a faluba, és az is, hogy megy 3 évesen. Be is jelentettük a házba, hogy ne legyen ebből gond. Ugyanis lassan 20 fő körüli csoportok vannak a kiköltözők miatt, az meg már nem kicsi, és a nem állandó lakosokat ugye el is utasíthatják. A II. kerületbe meg nem akartam hordani
A nagy létszám nem nagyon tecc, de állítólag lesznek átszervezések. És jól felszerelt az ovi, jó óvónőkkel. Ja igen, és azért is nő a létszám, mert egyre elterjedtebb, hogy 6 évesen nem mennek a gyerekek suliba. Eddig korosztályos csoportok voltak, de már olyat is hallottam, hogy vegyeset terveznek. Tavasszal lesz a beíratás, talán márciusban vagy áprilisban, most már föl is hívom őket, hogy mikor. A faluban különben 1200-an laknak, Horányban meg 700 körül, szóval itt egy-egy csopi van mindegyikből jelenleg. Miksa októberi, úgyhogy én személy szerint arra gondoltam, hogy mehetne szeptembertől, ha az oviban is belemennek, hogy a többiekkel egyszerre szokjon be, és ne újként kelljen csatlakoznia pár hónap múlva. Igazából nekem szeptemberi meg januári kezdést emlegettek az anyukák, de utóbbi csak úgy menne, ha gyes után kivenném a szabikat. Az meg nem tuti, mert az se biztos, hogy oda megyek vissza, ahonnét eljöttem, még teljes homály van. Voltak átszervezések, ráadásul nekem olyan volt a munkaidőm, hogy egyik nap reggel 6-tól du. 3-ig, másnap du. 3-tól éjfélig, következő nap szabad, majd megint hajnal és így tovább. Hétvégén reggel 7-től este 7-ig, bár ez azt hiszem azóta változott. Szóval az nem fog menni ovi mellett. Ha sikerülne a kistesó, akkor is szeretném, ha menne Miksa, legalább fél napra. Ha még pocis lennék ovikezdéskor, akkor legalább kapok egy kis levegőt délelőttönként. Más változat nem nagyon van, ahhoz már lassan babásnak kéne lennem, namost nem vagyok
Persze, ha beveszik úgy is az oviba, mert erről is hallottam rémtörténeteket, bár nem a faluban. Szóval a fél nap szerintem jót tenne neki, kell neki a társaság. Én már kevés vagyok neki szerintem, hiába foglalkozom vele sokat, 3 éves kiscsaj nem tudok lenni, meg gyerekcsoport se, meg óvónéni se. A zenebölcsi is kifejezetten jó hatással van rá. Ha úgy alakul, hogy itthon dolgozom, akkor majd meglátjuk, hogy fél nap vagy aludni is ott maradna.
A zenebölcsiben többen nem a faluba akarják adni a csemetéjüket. Innen szokás Dunakeszire vagy Szentendrére vinni a gyereket oviba és suliba, de én ezt nem szeretném. Mondjuk reggel és délután is útba esik, valamelyik szülő munkába menet kidobja a gyereket, majd hazafelé fölszedi, de én ezt azért nem akarom, mert 1. itt a szigeten fantasztikusan tiszta a levegő, ami a másik kettőről nem mondható el 2. ha lesznek kis barátai, akkor ne a Duna túlpartján legyenek, hogy bonyolult legyen a találkozás délután, hétvégén, nyáron 3. Ha odaviszem, akkor már suliba is oda kell adni, mert a faluban senkit nem fog ismerni, márpedig a falusi sulit nagyon dicsérik 4. ellenőrizhetőbbek a gyerekek, mert pici falu, mindenki tudja, melyik kölök épp merre jár, megmondják a boltban, a virágosnál, a zöldségesnél 5. kifejezetten jólnevelt gyerekeket látok a faluban, szépen köszönnek mindenkinek, valahogy itt még megvan a tisztelet az idősebbek iránt 6., ha véletlenül megcsúszom idővel, akkor itt mindig meg tudok kérni valakit, hogy hozza el a gyereket, míg máshonnét ez macerásabb. Naszóval akik máshová akarják vinni a gyereket, azoknak olyan okaik vannak, hogy szeretnék, ha mást is tanulna, különfoglalkozások, hasonló. Van egy német nemzetiségi ovi Dunabogdányban, azt is dicsérik. Ott van a gyerekdokink, tizenvalahány km. De a tesóm kislánya ilyen oviba jár Szekszárdon, vannak németfoglakozások, beszélnek is velük valamennyit, namost ennek annyi a haszna, hogy tud egy halom német dalt meg mondókát, fogalma nincs, mit jelent, szóval ezért kár nyüstölni a gyereket szerintem. Magyarul is csak most tanul, fél év múlva szerintem korai egy idegen nyelv. Szentendrén és Leányfalun hallottam magánovikról, az egyik lány mondta, hogy ő megnézi őket, mert jó a hírük. Van angol, néptánc, lovaglás, balett, úszás. 58 ezer Ft/hó. Nemtom, nem biztos, hogy kell ez, főleg ennyiért. Az ember azt mondta, hogy azér csak menjek el, nézzem meg, hogy lássam mi a különbség. Mondjuk erre még hajlok, kíváncsi is vagyok kicsit. De a nyelvről leírtam a véleményemet, balettozni az én fiam nem fog
, a néptáncot sejtem, hogy mennyire lehet megtanítani az ovisoknak (körjáték nagyjából szerintem), a lovaglástól féltem, úszásra meg a jövő évtől innen a faluból is viszik őket (és korcsolyázni is
). Mondjuk állítólag a kaja is tudományosan egészséges, nagyon derűs a légkör, barátságosak, jó kedélyűek, kiegyensúlyozottak a gyerekekek (zenebölcsis csaj mondta, ő szentendrei), de ez meg valszeg az óvőnénin is nagyon múlik, szóval végülis ez akár itt is meglehet. És tartok attól is, hogy baromira sok sznob járatja oda a gyerekét. Én is jót akarok a fiunknak, de nem felvágósan, hanem csak úgy egyszerűen szép gyerekkort. Ehhez meg nem biztos, hogy kell lovagolni. Mindenesetre akik ide járatják a gyereküket Szigetmonostorra a faluba, azok nem panaszkodnak az ovira, sőt. Ja, van még valami új ovi Pócsmegyeren is (szintén majdnem szomszéd falu), de erről senki semmit nem tud, majd ennek is utána kell nézni. Nem tudom, hogy ez az állami ovi felújítva, vagy egy magánovi. Utóbbi is lehet, mert hozzájuk tartozik Surány, és ott is nagyon sok a kiköltöző. Majd megtudom ezt is
Na, levezettem az ovival kapcsolatos eddigi agyalásaimat
És engem is érdekelne, hogy a többiek hogy csinálják. Bár Hanzi Marcija gondolom zökkenőmentesen átmegy oviba, Kriszta Mátéja megy Regi óvodájába, Manó Emmája meg már ovis. Jól gondolom, lányok? Ildiék már bonyolultabb ügy
Nem is mondtad, hogy vettetek ikerbabakocsit
Többiek, hahóó!
szirom