Sziasztok MSZP szavazók!
Nem kéne átírni a történelmet, alig 12 évvel a rendszerváltás után. Ha tényleg sok a baloldali az ismerõseid között, lehet, hogy nem is tudsz arról, mi volt itt 40 évig? Na nem a párttagoknak, mert azok jól megvoltak, ha betartották a játékszabályokat.
Volt olyan kislány, (gondolom még az 50-es években), akirõl tudták, hogy vallásos, ezért a tanára végigvesszõztette az osztálytársaival, miközben leköpdösték és csúfolták.
Voltak fiatal fiúk, akik katolikusok voltak és "szervezkedés" címszóval elvitték õket az Andrássy út 60-ba. Amelyikük pár hónap után szabadult, azt nagymamámék attól fogva kerülték, mert nyilvánvaló volt, hogy csak azért szabadulhatott olyan hamar, mert besúgó lett.
Volt olyan pap, aki kiállt a tanítványaiért az ÁVÓval szemben (nem adta ki a kislányt a kollégiumból), persze börtön lett belõle, meg képzeld: számûzték a városboól, ahol addigi életét töltötte! (Hihetetlen nem? Egyszerûen kitiltották. Rendõri ellenõrzés alatt volt, és a személyiébe is beírták nyilván.)
A keresztapámat (50 körül született) többször megverték a rendõrök: nem azért mert csinált valamit, hanem mert hosszú haja volt!
Ezek után kinek lett volna kedve, mersze mást mondani, mint amit lehetett? Az, hogy voltak búcsúk, a kirakatpolitika miatt volt, hogy a Nyugat úgy láthassa, nincs itt semmi baj. Gondolod, hogy tõlünk keletebbre is ilyen engedékenyek voltak az elvtársak?
Fõleg, mivel a papok addigra már teljesen ki voltak herélve, csak az lehetett pap, akit az állam hivatalosan odaengedett.
És ne mondjátok, hogy az régen volt, ez már az MSZP, nem ugyanaz, stb.
De, Ugyanaz. A régi reflexek 94-ben is beindultak. Volt, aki 4 évig nem kapott munkát semmilyen végzettségének megfelelõ helyen, mert az Antall-kormány alatt államtitkár-helyettes volt (ismerem, külföldrõl kellett a pénzt küldenie a kisgyerekeinek és a feleségének. Ugyanez az ember a Fidesz kormány alatt odafigyelt, hogy MSZPs is dolgozzon mellette, ha az volt rátermett a feladatra. Gondolom most is repülni fog. Ígérem, hogy megírom, ha nem!)
És írtam már: 95-ben az MSZP sajátos módszereivel úgy engedte mûködni a Katolikus Egyetem Jogi Karát, ha felvesznek 30 fõt, akiket õk akarnak. Két legyet ütöttek egy csapásra, mert "MSZP Cigánytagozat" néven adták oda a dossziét nekünk, csak sajna ezek között 2-nek volt érettségije. Volt, akinek 8. osztályos bizonyítványa sem volt! Valalaki megkérdezte itt, hogy külön oktatták-e az így felvetteket, vagy a többiekkel együtt. Semilyen formában nem volt szabad megkülönböztetni õket és különben sem indítottak külön elõadásokat azért a pár emberért.
Jó lenne, ha átéreznétek, hogy a világ minden pontján az Egyetemek önálló autonómiával rendelkezõ intézmények (megfelelõ keretek között persze, de ilyen akkor sem lehet egy demokratikus államban.)
Aki mostantól csak "beszól az ismerõsének a megfelelõ helyre" és ezért egyszerûbb lesz az élete, az biztos jól járt, de én azt látom, hogy legtöbben bizony magatok ellen szavaztatok. És nem is ez a baj, hanem hogy észre sem fogjátok venni, mi történik, olyan szépen el fognak mindent magyarázni azokon a csatornákon keresztül, amin eddig is tájékozódtatok.
Gondolkodtam a Bokros dolgon is. Megpróbálom megint egy hasonlattal (nem sokat tehetek az ellen, hogy félreértsék néhányan
). Ha a behajtó éppen veri a pácienst, aki tartozik a "fõnöknek" és közben fél kézzel szabadkozik, hogy muszáj, õ sem örül a helyzetnek, vajon hihetünk-e neki? Közben tudjuk, hogy bizony a behajtott összegbõl százalékot kap.
iii
U.i.: Õszintén: volt valami újdonság abban amit írtam, vagy nektek ez így ááll össze: jól csinálták, ezt akarjuk.