Új privát üzeneted érkezett!

Hahó,
Kópé,
most jut eszembe, hogy nálunk is van egy pici nyűglődés kaki előtt (pl. a kölök abbahagyja a szopit, és vörös fejjel nyomja a cuccot kifelé), pedig a kaki nálunk is híg, és naponta van.

Judit,
kizárólag szoptatott napi 5-6 pisis eldobható (kortól függően mérhető kanállal, hogy mennyi a minimum), illetve ha textil, akkor 6-8 textil. A kaka meg a pisi azért együtt szokott jönni, nem? Kép Na szóval nem kell nyolc pelus, csak az adott számú pisis, és kakis csak az első hat hétben kell minden nap, ha később nincs is minden nap, az sem gáz. Ha meg több is van, annál jobb, ha nincs hasmenése (Zezének, amíg zabált, napi 4-5 is volt, Cicónak régen zabálás nélkül is, amíg el nem kezdett szilárdat enni).

GyeZsu,
tök jó, hogy már okés vagy Kép Nálunk ma éppen jobb nap volt, de muszáj elvinni szegény kölköt dokihoz holnap, mert olyan hangokat ad ki folyamatosan, mintha állandóan csorogna le a slájm a torkán, plusz köhög is. Pedig nem taknyos, legalábbis az orrán-orrában nem látszik semmi. Úgy látszik, az torkos fajta kölök lesz. A nővére ütkoppecs fajta, magyarul vele inkább a sebészeti ügyeletre járunk, nem a belgyógyászatira Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Innen lehet babamasszázst tanulni pl.:
http://www.vitalitas.hu/konyvek/bab/babmasz.htm

Kriszi! Szegény Zeze! Gyógyuljatok hamar! KépKép
(Lehet teljes zöldség, de te mennyi tejet iszol? Mert azt tudom, hogy a tejallergia ki tud jönni ilyen füles-torkos formában - mondjuk arról még sose hallottam, hogy áttételesen is létezik ilyen, csak találgatok.)

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Jaj Csajok!
Ma mar megint halalra idegesitettem magam.
Eves utan mosolygott, kimentunk az udvarra. Meg vigyorgott is, aztan egyik pillanatrol a masikra elkezdett orditani. Jartuk fel-le vele, de semmi, aztan kiderult kakis volt. Kicsereltuk a pelust, de ujra kezdte. Ja, azt nem mondtam, hogy a ferjem kezeben elaludt, csak amikor lerakta, akkor kezdett ujra sirni. Azt hittem ehes, hogy nem volt eleg tejem. Allandoan az az elso gondolatom, hogy biztos keves a tej Kép Ez mar nem fog valtozni

Egy kerdes: megvan a napi ket kakis pelus, viszont nagyon hig, szinte folyik a pelenkaba. Ez nem baj?

Valtozni fog ez valamikor, erre az idegessegre gondolok?

Csajok mindent koszonok, mar az nagy segitseg volt, hogy megirhattam

Jo ejt!
Judit

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 

 
 

Kedves Zita!
Én nem a szakmai könyvek és ajánlások kapcsán és azt szajkózva írok, hanem a saját véleményemet mondom el, persze tapasztalatok alapján.Miért kellene a könyvekben leírtak mellett kiállnom ha azzal esetleg nem értek egyet.Több olyan ismerősöm is van,akinek segített egy kis gyümölcslé.Légyszi azt is írd le nekem,hogy mi bajuk lehet a babáknak tőle!Nem értem azt sem, hogy milyen allergiáról beszélsz.Azt sem mondtam,hogy több tíz milit kell megitatni a babával, egy két kanálnyi elég lehet.
Más.Egy példa a WHO és egyéb szerv. ajánlásaiból,amivel szintén nem értek egyet.Bölcsőhalál:legtöbbször hasonfektetett gyerekeknél fordul elő.Na erre szinte minden anyuka csak háton /ez a legveszélyesebb / vagy oldalt fekteti a babát.Ez csak statisztika. Szerintem a bölcsőhalálnak semmi köze a fektetési módhoz.Ha viszont háton fektetik a babákat sokkal nagyobb a veszélye, hogy félrenyelhet.Ez a magánvéleményem.Köszi,hogy olvastál.
lamar
 
 


Judit!

Szerintem olyan sose lesz, hogy nem aggódunk valamin.Most a szopás,aztán némi gyermekbetegség, pár év múlva az óvoda, aztán egyszer csak már azt várjuk ébren, hogy mikor ér haza a diszkóból....

Különben én is mindig azt gondoltam, hogy azért sír éppen, mert éhes.Volt bőven gondunk a szopással.De én olyankor megpróbáltam szoptatni. Ha éhes volt szopott, ha nem akkor legalább kiderült.
A híg széklet szerintem nem gond, inkább alkati dolog is lehet, mert az én kisebbik fiam úgy kezdte pár naposan, hogy minden kaja után alkotott egy adagot,ami néha a háta közepéig folyt.Aztán ez kicsit csökkent, de most 2 évesen is még van olyan, hogy háromszor is megrekja a pelust, de olyan jó kenőcsössel főleg most gyümis szezonban.Mondjuk még szopik is nagy odaadással és az anyatejtől is lehet szerintem, mert én is sok gyümölcsöt szoktam enni.Lehet, hogy nálatok is attól fájhatott esetleg a pocija, amit Te ettél.
Lényeg, hogy ne sokat méricskélj, mert nekem legalábbis az okozta a legtöbb fejfájást, és aggodalamat.Most már belátom hogy gyerekek közt is van, aki fél adagtól is meghízik, a másik meg duplát eszik, mégis cingár.

Üdv Andana
andana
 
 


Kedves Lamar,
Pedig 40 évvel ezelőtt te is szakkönyvekből tanultad a szakmát, feltételezem. Mindenesetre elég meglepő nekem, hogy egy olyan területen - ti. egészségügy - amely szinte napról-napra fejlődik, ilyen kijelentést teszel, hogy a szakmai könyvek és ajánlások nem számítanak, szemben a te - hosszú idő alatt megszerzett, de mégiscsak korlátozott - tapasztalataiddal.

Én is egészségügyis vagyok, apukám is az, és mind a ketten mindig kötelességünknek éreztük, hogy lépést tartsunk a szakma fejlődésével. Ezek után megdöbbentett és elszomorított az, amit a terhességem alatt és azóta is tapasztalok az eü. ezen területén dolgozók hozzáállásából. Igaz, hogy a gyereknevelés olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, de azt gondoltam, hogy aki hivatásszerűen ezzel foglalkozik az nem 30 éves könyvekre alapoz.

KépKép
connie
 
 


Kriszi!
Doni is átlag 8x szopizik egy nap, ebből 2 éjszaka. Bár most voltak napok, hogy csak 6x-7x, mert napközben előfordul, hogy ha 3 óránál előbb adnám, egyszerűen dühbe gurul tőle. Szóval volt, hogy 4 órát is simán el volt, én meg nem akartam erőltetni a dolgot, mert féltem, hogy mérgeskedés lesz. Persze csak gondolom, hogy azért csinálja mert nem éhes: feszíti magát, köpködi ki a cicit. Szóval ő se nagy zabás már, nem is hízik mostanság annyit, csak épphogy 15 dekákat hetente...

Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Zita es Maria!
Bocsassatok meg, hogy beleszolok, de meg is ugy erzem muszaj. Mikozben kutakodtam a neten a szopizas ugyeben ezt talaltam, gondoltam megosztom veletek:

"Miért káros a korai hozzátáplálás?
A szoptatott és a tápszeres csecsemok bélflórája eltéro. A kizárólag anyatejjel táplált babák belének PH-értéke alacsonyabb, s ez a savas környezet kedvez a hasznos baktériumok (Lactobacillus bifidus) jelenlétének. Már egyetlen üveg tápszer elfogyasztása is megváltoztatja a bélflórát, amely a felnottéhez válik hasonlóvá, s az új környezetben hamarosan megjelennek a vegyes étrendet fogyasztókra jellemzo baktériumok. A szilárd ételek bevezetése is zavart okoz a bélflórában, az enterococcusok és az enterobaktériumok száma jelentosen emelkedni kezd.
Hat hónapos kor elott a csecsemo emésztorendszere még éretlen az anyatejen kívül egyéb táplálék feldolgozására. A tápszeres kiegészítés, a mesterséges táplálásra való átállás és a szilárd táplálék korai bevezetése következtében gyakrabban alakulnak ki felsolégúti megbetegedések, középfülgyulladás, hasmenés, húgyúti fertozések, ekcéma, asztma, allergia. Az allergiára hajlamos családokban az anyatejes baba érzékennyé válhat a tehéntejfehérjére, ha az újszülöttosztályon az elso három nap során akár egyetlen üveg tápszert is kapott (véletlen, szükségtelen vagy szándékos kiegészítés során).
Sokan gondolják, hogy a tápszerrel táplált babáknál már 4 hónaposan el kell kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. Ez egy óriási tévhit! A tápszeres babák emésztorendszere semmivel sem érettebb anyatejes társaiénál, ráadásul a tápszer nem tartalmazza azokat az emésztoenzimeket, amelyek az anyatejben megvannak és segítik a szoptatott babát abban, hogy könnyebben megbirkózzon az elso falatok feldolgozásával. A tápszeres babák szervezete amúgy is ki van téve a fajidegen fehérje bélrendszerre gyakorolt negatív hatásainak, így különösen fontos, hogy megvárjuk a féléves kort, mielott újabb ételekkel ismertetnénk meg."
En biztos, hogy 6honapos kora elott nem adok mast a gyereknek csak anyatejet ha tudok, vagy ha mast nem tapszert. De ez en vagyok, az en velemenyem.
Megegyszer elnezest, hogy beleszolok.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Kriszti, Andana!
Koszonom hozzaszolasotokat!

udv
Judit

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Judit!

Az idegeskedés sosem fog elmúlni. Egy darabig még az evés lesz porondon, csak majd nem a tej, hanem az egyéb ételek miatt aggódik az ember. Ha keveset eszik a gyerek belőlük, akkor azért, ha sokat, akkor azért. Aztán jön a totyogó korszak. Akkor az esések. Aztán az ovi. ... Szóval nem lesz vége még vagy húsz évig.

Köszönöm az idézett anyagot, ismerem.

Mária!

Elnézést kérek, nem bántani akartalak az írásommal, de nem értek veled egyet. És nem tudom az írásod úgy olvasni, mint egy laikusét, mert e topikbéli első írásodnál a nyomaték kedvéért odaírtad, hogy amit írtál, az húsz év csecsemőápolói tapasztalat is mondatja veled, és a kórházad topikjában is eredendően egészségügyi dolgozóként írsz. Így én joggal feltételezhettem, hogy ez a hozzászólásod is ennek szellemében született.

Tényleg nem írtad, hogy több tíz millit kellene meginni Kópé babájának. Azt írtad, hogy kezdje el a gyümölcsök beépítését. Még tettél egy megjegyzést a banánról meg a kiviről, hogy azt azért még ne, meg hogy vannak jó bébi gyümölcslevek. Lehet, hogy rosszul értelmezem, de nekem ebből nem az jött le, hogy azt ajánlanád, hogy csak egy ici-picit itasson valami léből.

Az ajánlásokkal kapcsolatban. (Itt most a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium Az egészséges csecsemő táplálásának irányelvei, illetve a védőnők ajánlása amire gondolok, mert ezek mérvadóak Mo-n.) Több orvos ismerőst kifaggattam, hogy ezek az ajánlások hogy is működnek. Lehet, hogy rossz orvosokat kérdeztem, de nekem mind azt mondta, hogy ezek kvázi szakmai protokollként működnek, azaz nekik ezen szemlélet szerint kell eljárniuk. Ami számomra teljesen logikus is, mert mondjuk egy betegséggel kapcsolatos ajánlásnál sem tér el minden orvos a saját kénye-kedve szerint annak az adott betegségnek a megadott kezelési módjától.

A miért káros kérdésre. (Sajnos itt nehéz helyzetben vagyok, mert nem nagyon van magyar anyag.)
<font color="808080"><font size="-2">"Az élet első hat hónapjában a csecsemő igényeit optimálisan a kizárólagos szoptatás (anyatejes táplálás, továbbiakban szoptatás) elégíti ki."
"A csecsemők többsége 6 hónapos kor után válik alkalmassá az anyatejen kívül egyéb táplálék fogyasztására. Ennek látható jelei, hogy képes felülni, megfogja az ételt, szájába teszi, rágja, a nyelvével nem löki ki."
"Nagy jelentőséggel bír a szolidok (anyatejen és tápszeren kívüli egyéb táplálékok) bevezetésének időpontja, amelyet a csecsemő fizikai fejlettsége és állapota (a gyomor-bél rendszer érettsége, a fogfejlődés, betegségek, örökletes hajlam) mellett pszichés tényezők is befolyásolnak. Ez a rendkívül érzékeny korai időszak a későbbi problémák (allergiák, hiányállapotok, rossz étkezési szokások stb.) kialakulása szempontjából is meghatározó.
Bevezetésükre általában 6 hónapos kor körül kerül sor, de az anyatejes táplálás hiánya esetén 4 hónapos kor körül állíthatók be legkorábban."
"Az anyatej teljes hiánya vagy elégtelen mennyisége esetén tápszerek adása válhat szükségessé.
Mesterséges táplálás esetén négy-hat hónapos korban megkezdhető a kiegészítő táplálás a szoptatott csecsemőknél leírtaknak megfelelően."
"Csak széles társadalmi összefogással biztosítható, hogy a csecsemőt életének első félévében (de minimum 4 hónapos korig) szoptassák, és az anyatejen kívül semmiféle egyéb táplálékot ne kapjon."</font></font>

Az idézetek a szakmai kollégiumi ajánlásból vannak.
Az allergia és a korai hozzátáplálás illetve a tápszeres táplálás összefüggéseiről olvashatsz [url=%20http://www.mindentudas.hu/tulassay/20030616tulassay.html?pIdx=9]ezen[/url] és a rákövetkező oldalon.
Magyar olvasni való még e témában:
http://www.lam.hu/folyoiratok/bmj/0001/9.htm
És még van rengeteg angol nyelvű írás, amely az e témában folytatott kutatások eredményeit közli.

A szajkózás szóra reagálva. Az, hogy ismerem a hatályos ajánlásokat, és tájékozódom ebben a témában és úgy gondolom, hogy hasznos lehet, ha ezt mások is megismerik, és ennek ismeretében döntenek, nem hiszem, hogy negatívum lenne. Főleg úgy, hogy eddig még csak pozitív oldalát láttam annak, ha valaki (többek között jómagam is mind a három gyerekemmel) ezeket követte. Míg a másik oldalon találkoztam nem kis számban negatív következményekkel. (Itt nem csak az allergiára gondolok.)

Mindenkitől elnézést kérek, ha hosszú voltam. De egy kicsit amolyan gumicsont nálam ez a téma. Főleg mióta egy egyébként nagyon aranyos doktornő egy babának egy hónap különbséggel két különböző célzattal ajánlotta a gyümölcsök bevezetését. Először négy hónaposan azért, mert nem hízott, aztán rá egy hónapra azért, mert túl sokat hízott szerinte. Az anyuka végül is hat hónaposan kezdte (volna) meg a hozzátáplálást, de a kicsi héthónaposan kezdett csak nyitott lenni az új ízek iránt.

Szép napot mindenkinek!

Zita
pzita
 
 


Zita,
Ha már ennyire ismered a szakirodalmatKép, tudsz nekem segíteni, hogy hozzátápiról hol olvashatok bővebbet - mi másfél hónap múlva kezdjük, szeretnék felkészülni. Plusz elválasztásról is, fel kell készülnöm a család letámadására a "hosszas" szoptatás miatt. Angolul is jöhet. Ami a szoptatasportalon van, azokat már elolvastam.

KépKép
connie
 
 


Ma voltunk 4 hós oltáson. Az egyik kismama szoptat és hozzápótol táppal, mert a babó már megeszi a 200-at és nem elég a tejcsi. Kérdezte a doktornőt - aki amúgy jó név a szakmában, pörgős, fiatalos, halad a korral és a gyerkők is szeretik -, hogy adhat-e már a bébinek tejpépet. Egy-két hét várakozást javasolt a doktornő, mert a tápit is most vezették be, ne zavarja meg a picit, de minden szívbaj nélkül felírta először a semleges, majd a vaníliás pépet.
Nekem pedig anno a tápit, amikor az apadás volt, hogy megnyugodjak, de biztosított, hogy annak a tejnek vissza kell jönnie, ha eddig ilyen szépen volt. Hittem neki, így eddig fel sem kellett bontanom.
Tehát ő nem a táp mellett, az anyatej ellen van, hanem a gyerekéheztetés ellen.
Nekem nagyon szimpatikus, és a mondó vagyok, hogy mindenkinek arra a gyerekorvosra, védőnőre kellene hallgatnia, akiben eddig bízott. Ha ő gyümölcsöt javasol ebben a korban, hát a szülő adja a gyereknek nyugodt szívvel, ha bármi gond adódik, úgyis vele beszéli meg a továbbiakat.
Most lehet kövezni...
Nagia
 


Hahó,
Borcsa,
én már nem iszom tejet Kép, pedig imádom. Kb. a kölök két hónapos kora körül, hasfájásgyanú miatt teljesen leálltam. Akkor még nem volt füles-torkos téma (füles most sincs). Igaz, hogy terhesen rengeteg tejet ittam, de Zeze születése óta mérsékeltem magam max. napi fél littyre. Most már ez sincs, ha nagyon nem bírom nélküle Kép , akkor is max. pár korty megy le. Egyéb tejterméket csak sajtot eszem, azt se túl sokat.

Most majd holnap megy a kölök pépnyeléses röntgenre (jajj!), hogy a horkolását nem valami fejlődési rendellenesség okozza-e. Amúgy antibigyót szedünk felsőlégúti fertőzésre. Érdekes módon (nem akarom elkiabálni), mintha most kevésbé zavarná a szopiban a dolog, mint korábban.

Bogárka,
Zeze harmadik napja átalussza az éjszakát, így max. hétszer eszik, vagy ha nagyon hulla már estére, akkor milliószor Kép Mérgeskedés nála is van, gondolom nála is ha nem éhes. Mióta megduplázta a súlyát, azóta drasztikusan visszaesett a hízása, most éppen majdnem két hét alatt alig 17 deka sikerált. De hát ha nem így lenne, akkor szumóharcost nevelnék, márpedig egyetlen ilyen alkat sincs a családban...
Na megyek, mert szerintem kajás lesz lassan (meg álmos, csak tudnám, miért nem alszik nappal többet).

Judit,
én most éppen azon aggódom, hogy a kötés alatt gyógyul-e már a három évhez közelítő nagylányom feje, mivel nyaralás alkalmával lefejelte a stéget . Ja és akkor még ott a kicsi, akiért szintén klasszul lehet parázni Kép

Andana,
úgy fest, megint megyek a ropitopikba, ezúttal a fiammal Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Nagia,
Hát ez az: "akiben eddig bízott". Ha bízott.Kép Másrészt sztem nem árt, ha az ember utánanéz, utánakérdez, informálódik, nálunk fejlettebb egészségügyü országokban ez már természetes. Az eü. tájékozottság is az általános műveltség része. A pácienst nem kezelik le, hanem széleskörűen tájékoztatják a lehetőségekről és bevonják a döntésekbe, nálunk sajnos nem, inkább a lekezelő, paternalista bánásmód a divat. És mint már fentebb írtam, számomra érthetetlen módon, az orvosok és védőnők saját szakmai protokolljaikra figgyet hánynak, pedig ez nem kis szakmai és etikai vétség amúgy.
És itt különben sem éheztetésről volt szó. Egyébként Rékának igaza volt a másik topikban, ahhoz képest, hogy állítólag anyatejpárti vagy, folyton a hozzátápit reklámozod.Kép

KépKép
connie
 
 


Kriszi,
Szorítok, remélem röntgen nem viseli meg nagyon Zezét.

KépKép
connie
 
 


Nagia,

Ami a védőnők és a gerekorvosok hozzállását illeti, abban egyátalán nem vagyok biztos, hogy mindenben rájuk kell hallgatni. Szerintem elsősorban az ösztöneinkre kellene hallgatnunk, akkor tévedünk a legkevesebbet. Nekem pl. eddig eszembe sem jutott volna, hogy a 3 hónapos babának elkezdjek gyümölcsöt adni, akármilyen kakilós problémája van is. Teljesen meglepett a doktornő válasza, és egyátalán nem ingatott meg abban a hitemben, hogy ez még túl korai. És emellett kitartok.

Egyetértek Connieval, hogy ezt a paternalista szemléletet már magunk mögött kellene tudnunk. Attól mert valamit egy orvos mond, az egyátalán nem biztos, hogy úgy jó. Persze sokkal kényelmesebb rájuk hagyatkozni mint vállalni a felelősséget és szembemenni az ő véleményükkel.

Meg azért az sem tetszik, hogy ha "bármi gond adódik". Pont erről van szó, nehogy már először csináljunk egy problémát (korai hozzátáplálás), utána meg ebből adódó gondokat orvosoljuk!

Kópé
Vendég
 


Kriszi!
GyógyKépKépKépok Cicó fejére!
Zezének meg így tovább! Vizsgálathoz drukkhegyek!
(Csak megemlítem: tavaj a 12 éves naggyal kellett pulmonológiára menni asztma-gyanú miatt... Szóval parázni mindig lesz min.)

Korai hozzátápi: minek? Csupa álproblémára javasolják: leggyakrabban arra, ha a baba nem a "nagykönyv" szerint gyarapszik. Ez pedig NEM GOND ÖNMAGÁBAN!!! Praktikus nem a mérleget, hanem az egész gyereket figyelni. És ha igazán gond van, arra nem elég egy kis reszelt alma.
A másik ilyen dolog a kaki-téma, amit adott esetben babamasszázzsal, az anya étrendjének megváltoztatásával sokkal kevesebb káros mellékhatással lehet kezelni.
Vagy kevés rá a "kezdjük adni a barackot" jótanács, mert tényleg baj van.
És mielőbb leszokni arról, hogy a család központi problémája legyen, hogy mikor, milyet termelt a gyerek.

No eldugulok...
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Connie,
amint látod, az is vagyok, különben már rég nem etetném anyatejjel a Bencét, sajnos nekem minden etetésért meg kell "kínlódnom". De hagyjuk, ez az én nehézségem és a gyereké. Nekem csak az nem tetszik ebben az egészben, hogy tényleg bűntudatot ébresztenek sokan abban az anyában, aki belebutul az akarásba, mégsem megy úgy, ahogy szeretné. Lehet, hogy nekem a viszonylagos nyugalmat az a francos tápszer hozta meg ott a polcon, amitől én is idegenkedem, de azzal nem megmérgezni akarják a kölkeket, ha apadás esetén (főleg hormonális okokból) pótolnak pár alkalommal, amíg vissza nem tér minden a normál kerékvágásba. Mert bizony van ilyen, de aki nem tapasztalja meg, az nem tudja, milyen szinte üres cicit kínálni a babának többször egy nap. Egyik nap még van mit enni, a következő nap már csak hűlt helyét találod. 4-5 kínkeserves, éhezős nap következik, majd visszaáll a termelés (remélhetőleg). Addig mit csinálsz? Mivel eteted a kicsit? Ha szerencséd van, találsz a fagyasztóban tejet, és ha nincs? Szerencsés mindenki, aki nem élt át ilyesmit, de nekem sokkal hitelesebbek annak a szavai, aki ugyanígy járt. Én nagyjából ugyanazokat a szoptatós oldalakat végigbújtam, amiket te, nem hiszem, hogy sok újat tudnál mondani ebben a kérdésben, legfeljebb a viszonyaink mások e téren.

Skála,
3 hósan én sem adtam semmit a tejen kívül a babának. Ellenben adott az a velem korabeli, intenzíven dolgozó gyermekápolónő, akinek a rengeteg tejéből a menzesz miatt semmi nem maradt. Teljesen megoszlanak a vélemények, nincs fekete vagy fehér, minden gyerek szervezete más, van bizonytalan anya, van öntudatos, minden szakembernek eltér a véleménye. Az anya szíve-joga, hallgat-e rá, de ha addig a szakemberre hagyatkozott, aki soha nem vezette félre és csak jót akart a kölöknek, ezután is meg fog bízni benne. Anyáink, apáink mit kaptak kiegészítésnek anno? Vagy teljes egészében? Tehéntejet, híg tejbedarát. Hány allergiás van köztük? Én a környezetemben nem sokról tudok. Apám is ezen nőtt, mert gyenge volt neki nagyanyám teje, egészségesebb, mint bármelyikünk. Nem állítom, hogy a tehéntej egy baba számára ideális táplálék, sőt, de valamit tenni kellett, hisz nem gyarapodott a sok tejtől sem a gyerek. És itt jöhet az, hogy rossz anyatej nincs. Lehet, viszont ami egyik gyereknek elegendő, az a másiknak nem biztos.

Szerintem nem kellene itt szoptatási tanácsadóként, orvosként és védőnőként "praktizálni" meggyőződésből laikusoknak, max. elmondani, ő hogyan csinálná. Kiváltképp annak kellene tapasztalatokról beszélni, aki már legalább a második gyermeket neveli. Szerintem... De ez csak az én véleményem.
Nagia
 


Skála,
mellékesen jegyzem meg, a gyerekeid nagyon szépek! De ez csak az én véleményem.
Nagia
 


Sziasztok!
Igaz hogy ha az anyuka lázas csokkenhet a tej mennyisége? Vagy ez csak tévhit?
És mi a helyzet a lázcsillapítokkal, lehet szedni vagy nem? (surgos válasz kellene.)
kösszi
Titi
titimke
 
 


Nagia,
Ha visszaolvastál volna az elejére, láttad volna, hogy nem a tejcsi mennyiség csökkenéséről, és nem tápszeres pótlásról volt szó, hanem a hozzátáplálás megkeezdéséről egy 3,5 hónapos babánál, kakilási gondok miatt.
Azt természetesen nem mondom én sem, meg más se, hogy éheztetni kell a gyereket, és erőltetni az anyatejes táplálást, akkor is ha nincs mit. De ha 6 hónapos kor alatt nincs elég tejcsi, akkor is a tápszert javasolják, és nem a hozzátáplálás megkezdését.Az allergiáról meg azt gondolom köztudott, hogy egyre elterjedtebb, és kezd népbetegséggé válni, nem atyáink korosztályában, hanem a miénkben, meg a gyerekeinkében. Az is megérne egy misét, hogy régen hány hasfájós gyerek volt azért, mert nem tudták, hogy a tehéntejfehérje allergizálhat, és komoly bélrendszeri panaszokat okozhat.

Egyébként bocs, ha nem tekintem magam laikusnak az öt év egyetemmel a hátam mögött. De ezt azt hiszem tavaly már megbeszéltük.

Az én gyerekem is sírt már azért, mert épp nem volt annyi tej, amennyi kellett volna neki, és nekem a fagyasztóban se volt egy gramm se, de megoldottuk a helyzetet.

Titimke,
lehet lázcsillapítót szedni, pl. algopyrint vagy paracetamol (pl. Rubophen, Panadol)készítményeket. Hallottam olyat, hogy betegségtől csökkent a tej, de fontos, hogy ugyanúgy szoptasson az anyuka, mint eddig, a tejtermelés is tartható fent a legjobban, és a mellgyulladást is meg tudja előzni.

KépKép
connie
 
 


Nagia, idézlek:

"és a mondó vagyok, hogy mindenkinek arra a gyerekorvosra, védőnőre kellene hallgatnia, akiben eddig bízott."

Tökéletesen igazad van! Normális anya megkérdezi az orvost, a védőnőt és ahhoz igazodik - hacsaknem olyan szerencsés, hogy dől a melléből a tej és a szervezete amúgy úgy viselkedik mint a villanykapcsoló. Mert ebben az esetben valóban jobb ha az ösztöneire halgat - és szoptat ameddig akar.

Én már kaptam minden szoptatós fórumon hideget-meleget, de főleg hideget amiatt, mert elmondtam, hogy az én lányomnak is KÉT HETES korától javasolta a gyerekorvosnőnk a napi egy-két mokkáskanálnyi almelé adását. Ha nem is két hetes, de két hónapos kora óta kapott az unokám almalevet, 4 hónapos kora óta más gyümölcsöket, 6 hónapos kora óta főzelékeket, most 14 hónapos és a csirkecomb csontja a rágókája. Szopott (tápszres hozzátáplálással ) 6 hónapos koráig egyébként, és mi ezt a családban igenis nagy sikerként éljük meg, mert a lányom az első, akinek 6 hónapos koráig sikerült egyáltalán anyatejet produkálnia.

Az unokám mellesleg eddig még egyáltalán nem volt beteg, az emésztése annyira rendben van, hogy észre sem vesszük ha éppen kakil, az nála csak egy olyan bamba távolbanézést jelent és máris tele a pelenka.

Én mondjuk éppenséggel azt nem tudom megérteni, hogy ha az embernek van egy görcsökben fetrengő székrekedéses gyereke, amit ESETLEG napi egy két mokkáskanálnyi almalé helyrehozhat, akkor mi a fenének a babaneten kér tanácsot, és miért nem az ÖSZTÖNEIRE hallgat???
alice_cs
 
 


Alice,


Mivel én kezdtem el a kakilós-gyümölcsös témát, közölném, hogy a gyermekem nem fetreng görcsökben, mert akkor nyilván elvittem volna orvoshoz, ha láthatóan rosszul van. Szépen fejlődik, elégedett kisbaba, csak jópár nap után már nyilván nem érzi kellemesen magát, és természetes, hogy ezen segíteni szeretnék.

PONT azért fordultam a fóruhoz, mert az ösztöneimre hallgattam és tudtam, hogy nem a gyümölccsel szeretném kezdeni, viszont kiváncsi voltam mások hasonló tapasztalataira, illetve olyan megoldásokra, amik anélkül is sikerre vezetnek, hogy bármilyen drasztikus beavatkozást igényelnének. Kaptam is tanácsokat. (pl. masszírozás), valamint megnyugtatást, hogy az anyatejes babáknál egyátalán nem egyedi eset az ilyen ritka kaki, és nem kell aggódni.

Mellesleg azt hiszem pont erről szólnak a fórumok, hogy megosszuk egymással a tapasztalatainkat! Sem az orvosok, sem a védőnők nem mindenhatók, sokszor nem is azt a figyelmet fordítják a gyerekünkre/ránk, amit mi szeretnénk, természetes, hogy az ember megbeszéli másokkal is a problémáját, sokszor egy-egy hasonló helyzetet átélt szülő többet segíthet, több bíztatást adhat, mint az orvos, aki -akár tetszik akár nem-"futószalagon" kezeli a gyermekünket, mert kinn még százan várnak rá.

Kópé
Vendég
 


Connie,
csak én nem arra válaszoltam, Szívem, hanem hogy a mi gyerekorvosunk milyen módon jár el ezügyben. Ha figyelmesen olvastál volna, értetted volna, hogy nem másnak adtam tanácsot. Nekem csak érettségim van, úgyhogy másra hagyatkozom e témában. Kép Szerencséd van, hogy járhattál egyetemre, de ez már nem ide tartozik.

Skála,
nem a hozzászólásodra válaszoltam, úgyhogy kár ezt a csontot tovább rágni. Hangsúlyozom, itt a normális szakemberek tanácsairól beszéltem, akiknek fontos a gyerek. Szíved joga, hol cserélsz tapasztalatot. Mellesleg a régi védőnőm, aki szintén fiatal, javasolta az almalét, gondolom, ő is ártani akar a kölöknek. És az ismeretségi körömben a legtöbb kismama adja ennyi idős korban a babájának. Hogy van ez? De tényleg hagyjuk.

Alice,
én is így gondolom, de inkább ne feszegessük tovább ezt a kérdést, mert olyanok úgysem fognak tudni hasznos tanáccsal szolgálni, akik hasonló cipőben járnak.
Nagia
 


És még valami, ha már az ételallergiáról szólunk. Mit eszik a gyerek, ha nagyobbacska lesz? Minden olyan dolgot kiveszünk a kezéből, ami hormonkezelt, tartósított, egészségtelen? Onnantól már nem óvja őket az anyatej. Sajnos. Ezek már nem okoznak allergiát vagy egyéb betegségeket? A mai világban nem lehet mit tenni, szinte mindenben van valami, aki nem megfelelő az emberi szervezet számára. Szerintem...
Nagia
 


Jó régen nem néztem bár a szoptatós topikot, igen nagy az élet itt.

Alice
"A normális anyuka megkérdezi az orvost, a védőnőt, és ahhoz igazodik" És mi van, ha mindegyik mást mond, és ezen kívül az anyuka ösztöne meg egy harmadikat? Ugyanis jelenleg ez a helyzet a magyar egészségügyben. Nincsen egységes, elfogadott álláspont a szoptatás tekintetében. Én péntek éjszaka szültem, így az első két nap a kórházban hétvégére esett. A kutya ránk se nézett. Hétfőn persze elárasztottak minekt a különböző eü-i dolgozók. A csecsemős rögtön jól le is teremtette a szobatársamat, hogy miért nem szoptatja a gyerekét. Egyébként a szoptatással, teáztatással kapcsolatban mindenki mást mondott. Akkor most kire hallgassak? A kizárólagos szoptatást javasló védőnőre vagy a teáztató csecsemősre? Arról nem is beszélve, hogy nem tanították meg a helyes mellretételt, stb.
És akkor az orvosok tévedhetetlenségéről nem is beszéltem. Szóval szerintem igenis lehet kritikusan kezelni azt, amit mondanak az szakembernek.

Nagia
Igazad van, szerintem óriási probléma a hormonkezelt, agyontartósított, e-számokkal teli élelmiszer. Felhalmozódva a szervezetben ezeknek komoly egészségkárósító, allergizáló hatása van. Nemcsak a gyerekeink, a saját étkezésünkre is oda kell(ene) figyelni, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot vigyünk a szervezetünkbe.
pviki
 
 


Csajok egy gyors kerdes: este elontott a ver, gondolom ez piroska. Most akkor elmegy a tejem?
Egyszer mar megjott julius6.an

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Ezvicc,
Nem megy el a tejed esetleg néhány napig kevesebb lesz. Szoptass ugyanúgy mint eddig.
Egyébként nekem totál osszevissza jön meg mióta megszültem.
Titi
titimke
 
 


koszi a gyors valaszt! En ugy megijedtem, azt hitem el fog apadni, mert en ugy tudom, a szoptatas alatt abszolut nem jon meg, vagy ha igen nem az elso honapokban

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Én is azt hittem, az elsőnél 8 hónapig semmi nem volt, utána rendszeresen visszatért.

Aztán most a 6 hetes dolgok már épp elmúlni látszottak, mikor újra beköszöntött piroska, és a doki szerint megjött (pedig ugyanúgy csak szoptattam). Azóta megint semmi 2 hónapja, na nem mintha hiányozna. Állítólag ez teljesen összevissza alakul a szoptatás alatt, az is, h mikor jön meg, az is, h mennyi dőnként és hogy meddig tart.

A tejem nem apadt el, ne idegeskedj ezen, mert az többet árt!

Kópé
Vendég
 


Sziasztok!
Csak végszóként a gyümihez.A szoptatás során és a későbbiekben is mindig csak próbálkozunk,mivel biztosat senki nem tud.Mire gondolok?Ha fáj a hasa a babának esetleg simogatjuk vagy egyéb dolgokkal próbálkozunk.ha bejön ,szívesen adjuk tovább, mint tapasztalatot másnak.De lehet,hogy az ő babájának nem segít.Miért is? Azért mert mint tudjuk minden gyerek más és minderre esetleg másképpen reagál.Tehát egy pár kanál gyümölcslé nem változtatja meg az "emésztőrendszerét".Tényleg nem akarok ebből vitát, csak a véleményemet írtam le.Engem pl.a barátnőm keresett meg,hogy nagy gondjai vannak a kakilással a 4 hónapos babájának.Nem tudom miért,de rögtön a gyümilé jutott az eszembe,igaz ő egy hozzátáplált csecsemő volt.Megkérdeztem nálunk több doktornőt is akik egyértelműen nem javasolták.Ezt el is mondtam a barátnőmnek és hozzátettem,hogy én adnék a gyerekemnek egy pár kanál gyümilevet.Õ is ezt tette és egy héten bellül rendeződtek a problémák.Lehet hogy egy másik gyerek esetében ez nem jött volna be.Tehát jobb ha belátjuk,hogy szinte egész életünk során csak próbálkozunk.Így tehát nem várható el -ezt főleg Vikinek írnám-,hogy egységes legyen az álláspont az orvosok körében ill. az álláspont az egységes mint azt Zita nagyon helyesen írta,hiszen le van írva a könyvekben.Na persze ezt ti is tudjátok hogy az ember szervezetét nem lehet könyvekből szabályozni.A könyvekben leírtak is csak hosszú idők tapasztalatai, kutatásai ill. statisztika.
Viki!
Nem tudom hol szültél,de általában az a gyakorlat,hogy a megszületés utáni első nap ,ha nincs elegendő előteje a mamának ,akkor megkínálják teával a babát,hiszen éhes,de ez is csak pár korty.Vagy még akkor ha az anyuka valami miatt nem szoptathat.A következő napon már mennyiséget kellene ennie./ 5- 10 gr./Ha az anyuka még mindig nem tudna szoptatni, akkor lép be a tápszer,bármennyire is nem szeretnénk.hiszen azt senki sem szeretné ha éhezne a babája, a vércukor esésről nem is beszélve.
Tehát úgy gondolom,hogy azt senki nem vitatja,hogy a szoptatás a legfontosabb.Praktikus,egészséges és csodálatos kapcsolatot alakít ki a baba és a mama között.Azt azért higgyétek el nekem,hogy minden orvos és nővér a legjobbat akarja mindkettőjüknek.Sokszor az anyukák azt várják,hogy mindenki csak velük foglalkozzon és azt nehezen veszik észre,hogy többen is vannak az osztályon akik éppen szültek és ők is várják,hogy ellásák őket tanácsokkal.Ezért azt szeretném kérni,hogy kérdezzetek a nővérektől,így mindenkinek könnyebb dolga lesz.Szerintem azt senkitől nem lehet elvárni,hogy kitalálja mások gondolatait.Sokszor előfordul az osztályon,hogy elkezdjük felvilágosítani az anyukát,hogy mikor mit kellene tennie stb.,amikor közbeszól,hogy ő ezt már tudja,hiszen most szül harmadszor.Nem telik el egy nap ,ugyan ez az anyuka sírva jön,hogy már nem tud mit csinálni a gyerekkel és ő azt hitte hogy ez is olyan lesz mint a másik kettő.Azután van olyan is aki meghallgatja,hogy mit mondunk,majd pár nap múlva közli,hogy őt senki semmiről nem világosította fel.Persze ezek a példák végletek.A hosszú mondandóm végére érve mégegyszer csak annyit,hogy mindig kérdezzetek és a beérkezett infókat majd szépen a helyére teszitek.
Köszi,hogy olvastatok.
lamar
 
 


Lamar,

Hát épp ez a baj, hogy még mindig ez a gyakorlat a szülészeteken.

Mi az hogy mennyiséget kell ennie, szerintem úgy vagyunk kitalálva, hogy a babának rendelkezésére áll az amennyit adott életkorban (jelen esetben néhány órásan) ennie kell. Szélsőséges esetektől eltekintve, nem tudom miért kellene beleavatkozni ebbe a folyamatba?

Mindkét szülésem után láttam olyan anyákat, akikkel semmi gond nem lett volna, ami a szoptatást illeti, mégis, pont ez a csecsemőosztályon tapasztalt hozzáállás bizonytalanította el. "anyuka, ez a gyerek semmit nem evett!" miután megmérték. És a kevésbé magabiztos, kevés információval rendelkezőket ez a hozzáállás valóban elviheti afelé, hogy "biztos nincs elég tejem..." Pedig minden rendben lett volna, ha pl. nem várnak el a második napon "mennyiséget", hanem mondjuk kivárják a tejbelövellést pl. a 4. napon, és addig nem stresszelik a kezdő anyát a méregetéssel.

Elég szomorú, mi több elrettentő, hogy anélkül tápszert adnak egyes szülészeteken a gyereknek, hogy ezt megbeszélnék a anyával!

Kópé
Vendég
 


Sziasztok!

Én nagyon felkészült voltam a szoptatásról (persze csak elméletben Kép), amikor szülni mentem Kistarcsára, ahol Lamar is dolgozik. Írtam szüléstervet, amiben azt is megírtam, hogy nem szeretném, ha a gyerekem bármi mást kapna az anyateje(me)n kívül. Az orvosom elküldött a gyerekorvoshoz, mert ez az ő felelőssége, vele ezt is, meg más, szülés utáni, gyerekre vonatkozó dolgot megbeszéltünk, a hírem pedig megelőzött, a csecsemősök már tudtak, hogy ennek a gyereknek nem szabad teát adni. Mondjuk nem is nagyon lett volna rá esélyük, mert szülés után lényegében rögtön behozták a babát, aztán meg nem tévesztettem szem elől, még a fürdetéseknél is jelen voltam. Szomorú persze, hogy szólni kell, mert küldönben automatikus a teáztatás.

GyeZsu
gyezsu
 
 


Hahó,
Mária,
nem általános gyakorlat ez, amit leírsz, bár kétségtelen, hogy gyakori lehet. Vidéki kórházban szültem, amennyire tudom, nem deklaráltan bababarát helyen, nem is klinikán, és a fiam nem kapott teát első nap, nem kellett mennyiséget ennie második nap. Két és fél évvel korábban a lányomnak ugyanott a második napon kellett teát kínálni, és harmadik naptól kérték a mérést. Azaz a gyakorlat is változik, ugyanakkor vannak sajnos olyan gondok is, amik nem feltétlenül általános irányelvekből fakadnak. Pl. nálunk egy igen gyakorlott és kedves, tapasztalt csecsemős nem hitte el, hogy cumizavar létezik, illetve egyetlen ember volt, aki érdemben tudott segíteni a kismamáknak mellre tenni a babát, illetve naprakész ismeretekkel rendelkezett a szoptatás első időszakáról - és ő sem a csecsemőosztályon dolgozott, hanem a szülészeten, én csak azért találkoztam vele, mert a kékfénykezelt babáknak is ott volt a helyük. Na mind1, csak árnyalni akartam ezzel a képet. Amúgy a Szoptatás - Tények és tévhitek, valamint az elhíresült Szoptatás - Kitől ne fogadj el tanácsot topikokban lehet dagonyázni az orvosokkal védőnőkkel kapcsolatos kirohanásokban, remélem, ez a topik nem megy át ebbe.

Borcsa,
édes vagy, köszi Kép Zeze nem akarta nyelni a pépet, így nem tudták biztosan kideríteni, hogy van-e vmi a nyelőcsövében, de legalább ahol látták, ott nincs. Cicónak beforrt már a buksija, most úgy néz ki, mint Buga Jakab egy kocsmai verekedés után Kép

Nagia,
gondoltam rátok mostanában is, de régen nem jöttél... Hogy vagytok a nagyfiúval? Zezével még mindig kínlódunk, igaz, már nem mindig. A dologban az is biztosan benne van, hogy ő szemmel láthatóan egy roppant kisétkű darab, mint anno a nővére, és fatális tévedés volt, hogy eleinte annyit hízott (tudod, akkor még többnyire aludt evés közben Kép ).

Judit,
ha gondolod, ilyenkor bedobhatod pár napig az Urtica Urens 5CH-t. Egy próbát megér. Amúgy nekem anno csak a kölök egyéves kora után jött meg, ugyan már sok jelentősége nem volt, de csak kb. két napig volt kevesebb. Ha a dolog kiszámítható már, akkor esetleg segíthet, ha előtte pár napig visszafogod a sófogyasztást, és többet iszol a szokásosnál.

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Hali,
Minket is tápszerrel engedtek el a kórházból.
Akkor meg voltam rémülve. A rokonok azzal bíztattak, hogy más is tápszeren nött fel és mégsincs semmi baja. De én szoptatni akartam!
Aztán mikor a kisember 3 hónapos lett már az elválasztást sürgették a jóakarók. Addig idegesítettek ezzel + mással, hogy majdnem elapadt a tejem, ekkor akadtam errre az oldalra, + sikersztorikat olvastam az anyák lapjában stb. Ezek eröt adtak a folytatáshoz.

Nekünk is volt idönként problémánk a kakival.
elöfordult, hogy 4-5 napig nem volt semmi.
De csak szoptattam és idövel helyreállt minden.
Néha höméröztünk, de szerintem a hömérönek is megvan a technikája. (erre persze én sem jöttem rá elsöre).

Titi
titimke
 
 


Judit!
Nyugi, nekem Petra 6 hós korában megjött rendesen, havonta, és onnantól még 1 évig szoptattam, és volt tej elég mindig Kép

Kriszi!
Úgy tűnik nálunk is eme fatális tévedésről lehettett szó az első 25-35 dekás hetekben... Doni nagyon lelassult, és már csak 6-7 szer eszik naponta. Ma két szopit próbából lemértem (pedig tudom, hogy baromság), 140 és 120 volt, szóval eszik azér' valamennyit, csak hízni nem hízik... de kis hiperaktív gyerek, meg vigyorog ezerrel mikor ébren van, alszik is rendesen, pisi kaki van elég, szóval csak nem lehet semmi baja, nem igaz!?

Mesélnél egy kicsit arról, hogy hogy lettetek félcicisek Cicóval 6 hótól. Mi Petrával 1 éves korától voltunk azok, és csak olyan 8 hó körül kezdtem el igazán érezni a különséget. Donival már most félelmetes a különbség, így tartok tőle, hogy nála hamarabb kialakul ez a helyzet. Azért jó lenne nekünk is kihúzni legalább a 6 hót kétcicivel...

Bogárka

Bogárka
KépKép
KépKép
bogárka75
 
 


Bogárka,
nálunk is volt egy pár ilyen napi 6-7x evős hét, de mióta nem ér rá annyira szopizni, megint 1,5-2 óránként eszik. nem tudom mennyiket, nincs már mérlegünk, de ő is belassított a hízással. szerencséreKép

KépKép
connie
 
 


Szia Connie!
Csak egy pár szó még az 5.-i nekem írt leveledhez.Én nem mondtam olyat,hogy az orvosi ill. eü. ajánlásokat,könyveket figyelmen kívül kell hagyni.Egyszerüen azt mondom,hogy azzal nem mindig értek egyet.Azt viszont senki nem korlátozhatja,hogy elmondhassam a saját véleményemet.Ha Te ebből arra következtetsz,hogy a tudásom korlátozott, akkor lelked rajta.Úgy gondolom,hogy régen is de a mai napig ez így van,hogy amit az eü. iskolában tanítanak, /a nagy könyvből /Főleg a gyakorlati részre gondolok, azt nehezen lehet a gyakorlatban véghez vinni.Persze nővéri részről,mert az orvosi dolgokról nem tudok nyilatkozni.
Igaz ,hogy csak egy mezei nővér vagyok,de büszke vagyok a kórházban eltöltött 26 évemre és bár lexikális tudásban biztosan nem,de a gyakorlati kérdésekben bátran válalom a megmérettetést.Köszi,hogy olvastál és remélem ez a levelem nem tűnik el.
lamar
 
 


Sziasztok!

Mindenkinek koszi a segitseget, elolvastam rogton, csak valaszolni nem volt idom. Azota is megvan, de nagyon!!! Szopizik a draga, de nem olyan sokat. Nem merem, inkabb a pelusokat szamolom.
Na megyek, mert mar hianyol is Kép

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Sziasztok!
A kérdésem még nem sürgetően aktuális, de gondoltam, idejében utánajárok. Szóval a védőnőnk azt tanácsolta, ne 6 hónapos, hanem 5 és fél hónapos korban kezdjük meg a hozzátápit, mert az ő tapasztalata szerint pont hat hónapos korig a babák könnyebben fogadnak még el új dolgokat, s ha addig nem találkozik más ízzel, csak a tejcsivel, akkor majd szenvedhetünk, mert nem akar majd elfogadni más kaját és egyébként is lassan fog elválasztódni, és nem lesz elég önálló. Azt is mondta, nem kell nagy mennyiségre gondolni, csak egy-két kanál gyümilére. Ehhez mit szóltok? Van ebben ráció? Nekem elég furán hangzik.Kép
Egyébként még csak 6 hetes a babuli, de nem lehet idejében elkezdeni a rágódást, tudjátok...Kép

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Szia Sáfrány!

Egy éves koráig az is elég, ha csak szopik, úgyhogy szerintem ráérsz fél éves korától próbálkozni, az én lányom is csak 10 (?) hónapos korától evett mennyiségeket, hát ma már (19 hónaposan) rengeteget eszik. Egyébként azon a két héten nem érdemes rágódni Kép Gratula a babóhoz!

GyeZsu
gyezsu
 
 


Az egész elmélet már azon megbukik, hogy az anyatejet vmi konstans ízű dolognak tartja. Holott minden aromás fűszer íze átmegy már a magzatvízbe és az anyatejbe is. A baba az ízekkel való ismerkedést a magzatvízből kortyolászva kezdi.
A másik: a hozzátáplálás nem lóverseny Kép. Semmi gond nincs azzal, ha az a baba, aki fél évig jól elvolt csak anyatejen, a következő fél évben csak az őszibarackot és a csirkehúst veszi fel még a menűkártyájára.
Amúgy Luca annak ellenére, hogy 5 és fél hónaposan ragadozta el az almámat, és kezdte meg a hozzátápit, volt másfél éves is, mire mennyiségeket kezdett enni. Mostmár elmúlt 3, még napi kétszer szopik, és varázslatos sebességgel beszokott az oviba.
Tanulság: ne a védőnőre hagyatkozz, hanem a babádra. KépKépKép
Sok boldogságot!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Hahó,
ha már a hozzátápinál tartunk: szerintetek mi van akkor, ha a majdnem négy hónapos szinte folyamatos sztrájkban van, szopizni egyáltalán nem szeret, valami kifürkészhetetlen ok miatt - ami most már vsz. anatómiai, vagy a visszatérő mandulagyulladás -, és a fő problémája az, hogy folyamatosan folyadékot nyeljen? Szóval ebben az egészen extrém esetben is nagyon-nagyon korai még a szilárd kaja négy hós kor után? Persze szilárdon én most nem paprikás krumplit értek Kép , hanem mondjuk valamit hipoallergén pépet. Szopizni nem szeret, és lassan csökkentgeti ezzel a tejmennyiséget, pótlás esetében cumisüveg élből kilőve (nem is jó neki ez sem, hiszen ebből is folyamatosan kellene nyelnie, de ha meg jó is lenne, akkor pláne nem szopizna), kanállal egy örökkévalóság lenne pótolni folyadékot, és anya nem is tud valami extrán fejni. Ez azért nem egy szokványos helyzet...

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Szia sáfrány!
Szerintem is ráérsz még ezen gondolkodni,hiszen még addig van egy kis idő.Lehet az is ,hogy már előbb szükség lesz a hozzátáplálásra lehet hogy nem.Én már " nem merek" semmit javasolni,mert már egy párszor kaptam érte.
Azért az a véleményem,hogyha szeretni fogja a gyümit akkor azt 6 hó után is szereti,bár én is hallottam ilyet,hogy 6 hó elött könnyebben ráállnak a változásra a babucik.
lamar
 
 


Kriszi!
Én azt mondanám, hogy igen - azért lehet jobb lenne Pelét kérdezni.
(De a legjobb az lenne, ha kiderülne mi a baj, és meg is oldódna. Úgyhogy ehhez drukkolok KépKépKép)
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Köszi a válaszokat, igazából pont egy kis megerősítésre volt szükségem. Hogy tényleg merjek a babára hagyatkozni a védőnő helyett, ha eljön az ideje. Kép Sajnos nem voltam jelen, amikor az önbizalmat osztogatták. KépKép

Kriszi, nagyon drukkolok én is Nektek, hogy megoldódjon a probléma és vele a szopigond is. Sajnos nagyon kezdő anyuka vagyok, így okosat nem tudok mondani, virtuális támogatásom meg tudom, ebben a helyzetben édeskevés...de tényleg szorítok. Kép

Eszter

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sziasztok!

Bocs, hogy bepofátlankodok. Nem nagyon tudok visszaolvasni, viszont tegnap a dokinéni megmérte a 4 hónapos és 10 napos babumat, majd levonta a következtetést: 2 hét alatt 15 dkg gyarapodás kevés, adjak kiegészítést. Adnék is,(bár imádok szoptatni, a nagyobbik fiamat 14 hónapig sikerült) mert valóban, én is észrevettem, hogy nyügis, éjszaka újra felébred, reggel 10-kor már harmadjára eszik. Viszont Bélint nem fogadja el a cumisüveget, sem a tápit, sem a lefagyizott tejcsit.Nem szeretném éheztetni.
Kihoztam egy mérleget, méregettem a szopikat: 70gr két mellből, aztán 130 gr 1 mellből, 130 gr kettőből, reggel 70 gr. Valóban nem túl sok. De nem kell neki szopi utánmár semmi!
Van valami ötletetek?
Ráadásul a körzetünkben védőnőváltás van, jelenleg csak helyettesítés, cak az újszülöttekhez megy.....
Légyszi írjatok, ha van vmi ötletetek!
Köszi: Betti

Betti

Kép

Kép
betécske
 
 


Sziasztok!

Bocs, hogy bepofátlankodok. Nem nagyon tudok visszaolvasni, viszont tegnap a dokinéni megmérte a 4 hónapos és 10 napos babumat, majd levonta a következtetést: 2 hét alatt 15 dkg gyarapodás kevés, adjak kiegészítést. Adnék is,(bár imádok szoptatni, a nagyobbik fiamat 14 hónapig sikerült) mert valóban, én is észrevettem, hogy nyügis, éjszaka újra felébred, reggel 10-kor már harmadjára eszik. Viszont Bélint nem fogadja el a cumisüveget, sem a tápit, sem a lefagyizott tejcsit.Nem szeretném éheztetni.
Kihoztam egy mérleget, méregettem a szopikat: 70gr két mellből, aztán 130 gr 1 mellből, 130 gr kettőből, reggel 70 gr. Valóban nem túl sok. De nem kell neki szopi utánmár semmi!
Van valami ötletetek?
Ráadásul a körzetünkben védőnőváltás van, jelenleg csak helyettesítés, cak az újszülöttekhez megy.....
Légyszi írjatok, ha van vmi ötletetek!
Köszi: Betti

Betti

Kép

Kép
betécske
 
 


Csak egyszer akartam...Bocsi!

Betti

Kép

Kép
betécske
 
 


Betti

Az én fiam 4 és 5 hó között egy hónap alatt 25 dkg hízott.Kaptam is a védőnőtől dorgálást, de semmi módon nem tudtam többet belediktálni, pedig ez volt a központi kérdés hónapokig.Utólag persze már bánom a felesleges aggódást, és sajnálom, hogy nem elöbb váltottam gyerekorvost, és vele védőnőt.Ez a gyarapodás egyáltalán nem ritka, mert hát nem minden gyerek vasgyúró alkatú.Szerintem elég ha esetleg többször szoptatod egy ideig, és akkor a tej is több lesz, és te sem aggódsz, hogy éhes.Bár ha nem fogad el semmit, akkor valószínüleg nem is maradt éhes.

Borcsa
Nálatok mit szólnak a rokonok ehhez a hosszúranyúlt szoptatáshoz?Mert nálunk mindenki gőzerővel próbálja lebeszélni a 2 éves gyerkőcömet a szopiról.Persze semmi eredménye, mert Õ imádja a CICIKÓT és ha eszébe jut akkor nem lehet leállítani.Mondjuk általában csak itthon követeli, úgyhogy ezt még én sem bánom annyira, legalább addig egy kicsit nyugton van és nem örökmozog. Az viszont nem a legjobb, hogy csak szopizással hajlandó elaludni nappal is és este is.A két év alatt egyszer voltunk kimenőn egy lagziba de onnan is haza kellett jönnünk mert annyira sírt a szopiért.Ráadásul éjjel is felébred és akkor is csak szopival alszik vissza, igaz akkor percek alatt, de ha nem kap, akkor magához tér és elöbb sír, utána meg püföl bennünket.
Van valakinek ötlete, hogy ezt hogy lehet megoldani?Mert a lelkére beszélni még egyenlőre nem lehet.
Üdv Andana
andana
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?