Mamócák
csuda ügyesek vagytok, és szerintem te is, Mariannka!!!
Nagyon szépek a munkáitok, szerintem rendezni kellene egy várandós kiállítást!
Képviselőfánk recept:
1,5 dl vizet felforralunk egy lábasban, ha forr, hozzáadunk 15 dkg margarint és egy csipet sót. Ha ezzel is összeforrt, hozzáadjuk a 15 dkg lisztet, és a gáz fölött addig keverjük ezt a masszát, amíg elválik az edény falától, és összeáll (amolyan csirizszerű lesz). Ez kb. 1-3 perc. Kapjátok le a tűzről, és még a forró tésztához hozzá kell adni egyenként 5-6 db egész tojást, és robotgéppel (vagy kézzel, de így nehezebb), egyenként elkeverni a tésztát. Szép, sárga, homogén massza lesz belőle. Akkor jó, ha nem folyik le a kanálról, összeáll.
A sütőt forróra kell melegíteni, és egy tűzálló tálban 1-1,5 l vizet felforralni. Lányok, a forró, gőzőlgő víz nagyon fontos a sütőben, mert ez fogja nagy puffanccsá tenni a tésztát.
Kivajazott tepsibe 1-1 evőkanálnyi/diónyi tésztakupacot rakjatok 5-8 cm-ként egymástól (aki nagyon profi, nyomózsákból rózsákat is formázhat, én nem tudok ilyet), be a sütőbe, és kb. 25-30 percig nagy lángon kell sütni. A sütőt ne nyissátok rá, mert összeesik!!! Ha már megsült, kis lángon még 5-6 percig melengetni kell, majd kivenni, de ne tegyétek hideg helyre.
Ha kihűlt, le kell vágni egy kis kalapot a tetejéből, a belül lévő hártyás-lyukacsos tésztát kikaparni (kienni), és most már jöhet a krém.
Krém:
1. egyszerűbb vaníliapudingot készíteni, és ezt feltúrbózni felvert tojásfehérjével: a kész vaníliapudinghoz hozzá kell keverni a felvert tojásfehérjét, és lángon még egy kicsit addig főzni óvatos kavargatással, amíg a hab elkezd kidagadni a fazékból. Ekkor levehető a tűzről, és még forrón meg kell tölteni a fánkokat.
2. tojássárgából, vaníliáscukorból, tejből, cukorból, kevés margarinból kell ugyanezt a krémet elkészíteni, a felvert tojásfehérjét hozzáadni úgy, mint az előbbinél. Ez a finomabb, de bonyolultabb krém.
Jó étvágyat hozzá, és ne ijedjetek meg, ez csak elsőre ilyen bonyolult, a második sütése már rutinszerű lest mindenkinek!
Lyly