Mosziv!
Először is az úszás. Gyerekorvosa válogatja, hogy kinek mi a véleménye.
De néhány tényt azért el kell mondani erről.
1.) Az úszás a babának is mamának is nagyon jót tesz. Mozgásfejlődést, mozgáskoordinációt nagyban segíti, a vizet hamar megszereti (mert ez nem ugyanaz, mint a kiskád), és anyukával is sokkal bizalmasabb kapcsolat alakulhat ki.
2.) A betegség, amit az úszás miatt kaphat a baba, az a következő: megfázés, fülgyulladás, esetleg bőrproblémák. Mindez akár egy autózás közben is összejöhet, vagy mondjuk egy olyan fürdetőkrém használatától, amit nem bír a gyerek bőre.
3.) Nyáron az ideálisabb a babaúszást elkezdeni, pontosan azért, mert ilyenkor kisebb a megfázás esélye (bár nem ilyen időben).
Szóval egyáltalán nem értek egyet az orvosod beszólásával, ráadásul az én orvosom pl. kifejezetten ajánlja, még a tök egészséges gyerekek szüleinek is.
A másik kérdés.
Ugye nekem elég hirtelen jött a baba. Én is nagyon irigy voltam minden kismamára a szülés után, még amikor teherbe estem akkoris, csakhogy aztán belegondoltam a dologba. Igazából én baromságnak tartom, hogy egyikkel sem fogok tudni eleget foglalkozni. Akkora ügyet csinálnak ebből az "öregek", mintha katasztrófa lenne. És akkor kiderül, hogy az ő gyerekei között olykor még 1 év sincs. Mindenkinek akkora probléma ez, amekkorát csinál belőle szerintem.
Sőt, Lilinek jót is fog tenni, ha már korán megtanulja, hogy nem lesz egyeduralkodó a családban. Így biztos hamarabb megtanulja az irigység és a féltékenység kiküszöbölését. Most kezdem rajta észrevenni, ahogy fejlődik a kis énképe, a tudata, hogy már tudja, hogy mi az övé, és mi a másé, és bizony megy a hiszti néha, ha a szomszéd kislány elveszi a macit vagy bármit.
Úgyhogy így utólag Lili szempontjából biztosan csak jó lesz. Az, hogy nekem nehéz lesz az elején, az meg egy másik dolog, de a húgom és a férjem sokat fognak segíteni, így ettől sem félek.
Édes volt olvasni, hogy szerinted nem lesz hisztis
Nagyot nevettem rajta.
Tudod én idehaza dolgozom távmunkában, napi 4-5 de van, hogy 8 órát. Lili csecsemő kora óta egyedül játszik a napnak ebben a szakában, és órák hosszat. Kiegyensúlyozott, nyugodt, barátságos, mosolygós baba, és most nem túlzok, azt hiszem Pici meg tud ebben erősíteni.
Ugyanakkor a hisztis időszakot SENKI nem kerülheti el. Kinek erősebb, kinek enyhébb formában jelentkezik. Mi utóbbiba tartozunk, meggyőződésem, hogy azért, mert nem lógok állandóan Lili nyakán, és nem lesem a kívánságait. Mi voltunk neurológusnál Lilivel, amikor elkezdett egy olyan mozgást, ami nekem szokatlan volt (ingatta a fejét, mintha nemet intene). És ott megkérdeztem az orvostól, hogy szerinte mennyit ártok ezzel a gyereknek, hogy rendszeresen egyedül kell játszania, mert én dolgozok. Meglepett a válasz: Ez lenne az egészséges. A gyereknek is kell önállóságot tanulni, minél korábban, annál jobb. Még gratulált is Lili fejlődéséhez, és ahhoz, hogy ilyen -idézem - "fantasztikus" gyerekem van.
Szóval az, hogy Réka ennyire jó baba, valószínűleg így is marad, de ne lepődj meg pár hónap múlva, amikor kinyilvánítja az akaratát, mert az teljesen egészséges fejlődést mutat. És az nem elkényeztetésből fog eredni, mert Lili aztán nincs elkényeztetve.
Amúgy nálunk is vannak problémák, pl. az alvással.
Annak idején nem szoktattam a kiságyba, velem aludt, amíg szopizott. 3 hónapig. Utána 7 hónapos koráig a kiságyban aludt, de nem aludt el egyedül, altatni kellett. Éjjel egyszer kelt fel, cumit adtam neki, és aludt tovább. Aztán megfázott, nem kapott levegőt éjjel, és megint kivettem a kiságyból pár napra. Utána képtelen voltam visszatenni. Na próbáljuk ki a sírni hagyom módszert. Bejött egyszer, kb. egy hónapra. Akkor kezdett el mászni, és minden ilyen életszakasz az alvásra is kihatással van. Persze nem akart a kiságyban aludni, sírni nem hagyhattam, mert apja dolgozni ment, ki kellett pihennie magát. Így maradt a nagy ágy. Aztán egyszer arra gondoltam, hogy mi lenne, ha átvinnénk a kiságyat a mi szobánkba, lehet, hogy elég neki, ha ott vagyok. Most úgy néz ki, hogy este bemegyünk együtt szunyókálni, a nagy ágyon elalszik, áttesszük a kiságyba, és reggelig alszik. Ha cumi kell neki, és nem találja, még fel sem kell kelnem, benyúlok a rácson, és kész.
Hajnalban, 4-5-6 óra körül szokott felállni a kiságyban, akkor átveszem, és alszik tovább mint a bunda. De volt, hogy 8-9 kor kelt fel csak a kiságyból.
Úgyhogy ezzel sincsenek olyan nagy bajok, csak másoknál nem így van, sokaknál a kiságyban alszik egyedül a baba, de én ezt nem bánom.
Nincs annál jobb, mint mikor összebújunk
Na most én is kitettem magamért írásilag
Puszi mindenkinek: Bogi