Sziasztok Lányok!
Az érzéstelnítőkkel kapcsolatban szeretnék írni,mert szerintm egy kis zavar van ezzel kapcsolatban:
Az én ismereteim alapján (pl:A terhesség mindentudó nagykönyve) a két fajta (epidurális és spinalis) között nem az a különbség, amit írtatok, hogy egyikből egy kicsit többet adnak be, hanem az epidurális időlegesen (kb.1,5- 2 óra) kiiktatja az idegeket a gyomor aljától a térdig és akkor alkalmazzák,amikor a vajúdás előrehaladott állapotban van, oly módon, hogy a derék két hátcsigolyája közt található epidurális térbe fecskendezik. Ez nem közvetlenül a gerincvelőbe megy, és a baba vérkeringésébe sem kerül be, s a tolófájásokat előidéző simaizmok működésére nem lesz hatással.Kb. 20 perc múlva kezd hatni.
A másikat, a spinálist közvetlenül a deréktáji gerincvelőbe adják!Ez a csak közvetlenül szülés alatt vagy császármetszéskor alkalmazott eljárás egészen a mellkasig elzsibbasztja a kismamát, aki ébren is marad. Ez a fajta olyannyira lelasíthatja a tolófájásokat, hogy azok gyakorlatilag meg is szűnhetnek és jelentősen megnehezül a baba kitolása.
Persze ezt Ti is a császármetszés esetén gondoljátok kérni, hogy hallja az ember amikor először felsír a baba.
Nekem a dokim azt mondta (ha jó értettem), hogy csak ehhez a spinálishoz kell olyan szakorvos, aki ki van erre képezve, (s akiből kevés van) és be kellene külön hívatni.
De reméljük, egyikre sem lesz szükségünk, ugye Csajok?! Én legalábbis ezért imádkozok!
Szilvi