Sziasztok!
Azt hiszem, ezt a hálapénz témát még évekig vesézhetnénk, mint ahogy ez nem is olyan régen a sajtóban is állandó téma volt egy internetes honlap kapcsán. Mennyit, mikor, miért, előtte, utána, hol, kórházban, magánban, hivatalosan, borítékban, stb... Nem fogjuk tudni megoldani a dolgot, ez van, és még így is marad, valószínűleg elég hosszú ideig. Egyik kormány sem meri felvállalni, hogy fenekestül felforgassa ezt a velejéig romlott, korrumpált, és pénznyelő rendszert, ami az egészségügy.
Nekünk pedig ezzel kell együtt élnünk.
Úgyhogy teljesen megértem azt, aki pl. tőlem érdeklődik a "tarifákról". Én is annak idején próbáltam tapogatózni. Ne adjak túl sokat, de ne adjak keveset, mert akkor égek, ugye. Az első orvosom akkor meg is mondta az "árát", most ezt lehet pofátlanságnak hívni, de én örültem, mert én kérdeztem nála rá, és legalább tudtam, hogy annyit is fogok adni, se kevesebbet, se többet. A második szülésemnél, orvos és kórházváltás után nem volt már téma, mert szintén a dokimnál szült családtagtól tudtam, hogy mennyi a "piaci ár".
Persze, hogy nincsenek fix tarifák, és persze, hogy sok tényezőtől is függhet, mennyit adunk (normál szülés, vagy császáros, nappal, vagy esetleg éjszaka, vagy hétvégén, mennyire vagyok jóban a dokival, stb.), de mindenki szeretné eltalálni a "helyes" összeget.
Én esetleg ajánlanám, hogy kérdezzétek meg az orvosotokat, aztán lesz, aki kibújik a válasz elől, és lesz, aki nem. Azért próba szerencse. És igen, kérdezzétek csak azokat, akik már szültek ugyanannál az orvosnál, akinél ti is fogtok! Nem kell ugyanannyit adni, de támpontként szolgálhat, erre jó. Amennyire lehet, úgyis diszkréten kezeljük a dolgot, és mailben beszéljük meg, nem?
Pipocska!
Rég láttalak erre. Jól vagytok Marcival? Nőtt a pocak, mióta találkoztunk?
Végül: mindenkinek napsütéses, hímes tojásos, sonkás húsvéti ünnepeket!
Üdv.
V.