Új privát üzeneted érkezett!

Laga
Persze, hogy megvan a cégnév, cím stb. De hogy kell ezt a Máriába? Úgy, mintha áfás számlát kérnék? Bemondok mindent? Már 3. napja készülünk oda, szeretnék egy babakocsi táskát, és egy merev pelenkázót, ez kb. 10 ezer, ennél számítana a kedvezmény! Kép

Zseppy
Köszi, bár már az is megoldás volt, hogy szopi alatt a másik cicimhez a cumisüveg kupakját tartam. És rossz szelepek lévén min. 20 ml szokott elfolyni, de már nem a melltartóbetétbe.
Ha nem vagyok indiszkrét, miféle bajokat okoz a fogamzásgátló tabletta?

Myra
Igen azt az egy hormont tartalmazó gyógyszert írta fel a doktornő. Arról a Pharmatex krémről nem hallottam! Milyen az? Hogy kell? Te/ti mit használtok?

Cas
Az a feloldos fürdető szörnyű! Persze én is azt kaptam a kórházba receptre. Mondtuk a dokinak és egyből egy "emberibbet" írt fel és így ezerszer könnyebb!
Nálunk is 21-24 fok van nappal és csak bady és rugi van rajta, semmi több. A keze elég hideg szokott lenni, de ez állítólag még normális.

Szilvi
Milyen aventről van szó? Mi a legolcsóbb a corában?

Fürdetés: akartam írni, de Hmmc megelőzött: ua. a gyerekorvosunk, szóval nem kell lesikálni róluk a fürdetőt, mert az csak jó a bőrének!

Tej: milyen mennyiségben érdemes tárolni? A mi fagyasztónk szinte már csak tejből áll. Kb. 20-25 zacsi. Érdemes még gyűjteni? Vagy hívjam fel a védőnőt és akkor jönnek a tejciért?! Olyat is hallottam, hogy akkor ők adják a sterill zacsit is. Nem lenne hátrány, mert nem olcsó mulatság. És persze ebbe is jó nagy árkülönbség van Medela 1.600,-/10 db, avent 2.000,-/20 db. Ráadásul aventnek csipesz van a zacsikhoz, ami sokkal egyszerűbb. Holnap már megint azt is kell venni! Lehet, hogy ezt is a Máriába kéne.
Talán sikerül képet mellékelnem, mert voltam bent a melóba és az 1,87 MB-ből 101 kb-ot gyártott... KépKépKép
KépKép
nikcsi

Nikcsi,
Pharmatexről megy mail.
Aventes tejeszacsit lehet kapni 40 db-osat 2000 Ft-ért. Igaz ebbe nincs csipesz, de szerintem ha már van neked otthon az elég. Miután megfagyott leveszed róla és teszel helyette befőttes gumit.
Ha anyatejet akarsz leadni, elöbb egy csomóféle szűrővizsgálati papírt be kell szerezned, de a védőnő biztos tud részleteket is. Ha jól tudom most 1800 Ft-ot fizetnek 1 literért.
Fagyasztás: szerintem mielött tovább folytatnád a spejzolást egyet olvassz ki és nézd meg Kori elfogadja-e. Nem minden babának ízlik a fagyasztott. Ha esetleg írtó büdös szaga lenne a kiolvasztott tejnek, ne ijedj meg, állítólag teljesen normális dolog. Ja és arról is megoszlanak a vélemények, hogy maximum 4 vagy 6 hónapig szabad a fagyasztott tejet felhasználni. Ezt is kalkuláld bele.
Kori írtó édes. Kép
myra

Myra
Köszi, mailt még nem néztem, mert első a babanet, de mindjárt megyek oda is, vagy az ágyba!
Hol van a 40 db-os 2.000,-? Igen pont így csinálom, mármit csipesz le gumi fel!
Tényleg fizetnek érte, azt hittem ingyen viszik el? Köszi a tanácsot kipróbálom. Ja és még előtejem is van lefagyasztva, ami jóval sárgább és zsírosabb. Eleinte még a kutya is tejen élt, de az (esetleges) elhízás miatt leálltunk. Kép
nikcsi

Myra
Nem kaptam mailt! Melyik címre küldted, nem a mh-ire? Már a profilomba is át van írva. Ide küld: nikcsi@vipmail.hu

Namostmátényleg aludni megyek!
nikcsi

Sziasztok!

A fürdető krémhez szeretnék csak hozzászólni.Én a kórházban kapottat csak addig használtam amíg elnem fogyott.Aztán már nem használtam a gyógyszertári fürdetőket,hanem vettem Kirának Johnsons tusfürdőt(volt kb.1 hónapos).Azt csak a vízébe öntöttem és kiáztattam benne a lurkót.
Aztán amikor kicsit szárazabb volt a bőre akkor bekenegettem az A vitaminos olajjal,amikor meg az is kifogyott,vettem a Nivea gyermek testápolóját.Ebből még a mai napig van,nagyon kevés kell még az ő kis testükre.
Amikor télen a hideg csipős idő volt akkor ezzel kentem be a kis arcát is neki.(már amikor nem felejtettem elKép)

A hideg kézfejek,lábacskák még teljesen normálisak ebben a picikorban,nekem azt mondta a védőnőm,hogy nekik még ugye nem állt be a hőháztartásuk,de attól,hogy hideg a lába vagy a keze a babának még nem feltétlenül fázik.
Persze azért én is mindig inkább betakargattam a babát,jobb volt a lelkiismeretemnek isKép

Szép napot mindenkinek!
rita75

Myra
Reggeli átöltözéskor kenem le Sebit olajjal, és akkor is csak a nagyon száraz részeket, ami már amúgy is hámlik, és így le tudom róla finoman masszírozni.
Este viszont azzal az olvasztós fürcsikrémmel kenegettem meg (teljesen hígra olvad az infra alatt, tök jó), meg kicsit meg is masszíroztam vele, nagyon élvezte! De aztán a vízben úgy csúszott! Ezért azt most annyira nem szerette...

Mucus
Hosszú ujjú pamut body és plüss v. vmi vastagabb (belül bolyhos) hosszujjú rugi volt eddig. De tegnap már kapott egy rövidujjú bodyt, egy pamut kezes-lábas rugit és arra egy vastagabb kezes-lábas rugit. Na így már kerek volt a világ! Kép
Azóta van rácsvédőnk (egy nagy színes takaró), mert tényleg rá nyílik pont az ajtó, ahonnan a nappaliból friss levegőt kap. Így már oké.
Ja, és már alatta is vastag bolyhos takaró van, és takaróval sem csak egy kötött kis kocsitakaróval, hanem egy rendesebb steppelttel takarom, amíg alszik.

Nikcsi
Az a baj, hogy neki nemcsak a keze, hanem az orra is jéghideg volt, és szemmel láthatólag fázott.

(A gyerek néma csendben, nézegetve tűri 5 perce, hogy a férjem kivakarja a kakiból, amit még kibontott pelusba ráduplázott, ráadásul 3 órája fejezte be a hamit, szóval teljesen el vagyok képedve... Na mostmár azért rázendített...)

Kép
Kép
Kép
cas

Nikcsi!
Kori tündérke:-)))))
A fagyasztásnál, tényleg próbáld ki először, hogy Kori el fogadja e a kiolvadt tejet, mert a nagy többség nem eszi meg. A fiam sem ette meg, úgy hogy én 4-5 zacskónál többet nem is raktam be a fagyiba. Tesóm pedig 25 litert olvasztott ki a mosdóba, mert addog tartogatta, hogy majd jó lesz a főzelékbe, és a kis francos kölkök ezen is megérzik a fagyasztot tej ízét. Mielőtt új hűtőládát vennétek, csinálj egy próbát.
A tejet meg nehogy abba a több ezer forintos zacsikba tedd el. Nekem a védőnő is ajánlotta és valami babagondozási könyvben is olvastam, hogy kitűnő a jégkocka tartó zacskós is. Így ha esetleg megeszi a tejjel készült főzeléket, akkor nem kell egy egész zacskót kiolvasztani, csak egy pár kockát letépsz a jégkockásról.

Cas
a másikon írt "vasal a férjem"-ért asszem mindenki írigykedhet. Ill. aki hozzá van szokva, hogy ilyenekt csinál apa, annak gondolom nem újság, de az enyém még a konektort sem találná meg. Na jó, csak azért, mert Ő szerelte be:-)

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers
mucus
Tm

Mucus
Na látod, az enyém nem biztos, hogy meg tudná szerelni a konnektort... Szóval 1-1. Kép
(Na jó, nálunk apukám a fő szerelős, így ő nem is hagyja másnak soha...)

Kép
Kép
Kép
cas

Cas!
de az én apukám sem vasal!!!!!!!!!!!!:-((((((((((

mucus
Tm

Akkor én jövök dicsekedni Kép Az én férjem vasal, villanyt szerel, mos, főz, takarít, pelenkáz, sétálgat az üvöltő gyerekkel... viszont csak 1-1,5 évente borotválkozik Kép
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Na akkor ehhez mi szóltok? KépKépKép Kép
myra

Mivel az előző kép készültekor, a párom megjegyezte, hogy azért ezt a kompromitáló képet ne mutogassam sok embernek, kérném a Margit kórház dolgozóit, ne említsék meg a Panni néninek, hogy látták, mert akkor megint visszajut Gergőhöz, és leszedi a fejem. Köszönöm. Kép
myra

Mucus
Köszi a tippet. De komolyan arra a tasakra gondolsz, ami kicsi kockákat gyárt a tejcsiből? Férjem úgy is szereti az anyatejet, akkor ezentúl lehet a kávéba tenni egy kockával. Kép

Vasalás: még én se nemhogy a férjem, szóval minden vasalós apukára irigy vagyok! Kép

Myra
Miénk az éjszakai topicolás! Kép Tapasztalom (sms), hogy nappal nem is vagy elérhető...
nikcsi

Myra
Á, el se hisszük, hogy ez a kép igazi, biztos csak a fotó erejéig vette kézbe Lillát meg a vasalót egyszerre... KépKépKép
(Mutattam a férjemnek, és megjegyeztem, hogy "Na azért itt még nem tartunk..." Vigyorgott, és azt válaszolta, hogy csak azért, mert Sebi nem marad meg így egy kézben, ha ébren van. Kép)

Kép
Kép
Kép
cas

Mucus
Ugye veled tárgyaltuk a "mikor fordítsuk hasra" kérdést?
Na most az a tapasztalat, hogyha fáj a pocija, és apja a hasára rakja, akkor gyönyörűen elalszik (mindkettő Kép), és utána már le lehet tenni a kiságyba is hasra, és alszik tovább (és előbb-utóbb megérkezik a csomag is a pelusba).
Viszont ha egyből hasra akarom tenni még ébren, akkor üvölt, ha meg én teszem a hasamra, egyből kezdi a cicit keresni... Kép
Na szóval Te hogy csinálod?

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok,

férj ügyben Myra te nyertél! Jót röhögtem a képen, el ne felejtesem megmutatni a férjemnek!

Cory,
a te férjedet már megtárgyaltuk, hogy fônyeremény! De a borotválkozós megszólalásodon jót röhögtem!

Nikcsi,
a pénztárnál bemondod a cég nevét "z" betu˝vel, nem "s"-sel és azt mondod, hogy nem kérsz áfás számlát. Így csak blokkot kaptok, de a kedvezményes áron.
A Gullivernél vigyázzatok: húsvét elôtt amikor voltunk, megkérdezték, hogy hol a kártyánk, mivel és csak a kis cetlimet vittem a kóddal. Mondtam, hogy nagy a cég és sokan vagyunk és csak egy kártyát kaptunk. Erre ellenôrzésképpen megkérdezte, hogy mi a cégnév. Mondtam, hogy mi és szó nélkül kiadott egy aznapra érvényes vevôszámot.
Szóval legyetek határozottak és tudjátok fejbôl a cég nevét és címét! Ha gond van, csörögj rám.

Laga
laga

Cory, Myra
ez nem ér!!!!!! most már elég a dicsekvésből:-(

Nikcsi
igen, arra a jégkockás zacsira gondolok!
Ha meg Apa úgy is szereti, akkor nem fog kárba veszni, még ha Korinak nem fog kelleni, akkor sem:-)

Cas
az úgy nagyon jó, ha a férjed hasára teszed, amikor fáj Sebi pocija. Azért szeretnek így feküdni, mert apa kicsit nagyobb pocakja nyomja az övékét, és akkor könnyebben beindul odabent minden működés. Hát igen! Az, hogy Te csinálj így vele még egy jó darabig nem fog anélkül működni, hogy ne akarjon rögtön cicizni. Totál érzi a tej illatát, meg azt is olvastam, hogy a anyatejes babák jó pár hónapos korukig az anyjukat az evéssel kötik össze:-(
Tehát az esti megnyugtatásra marad Apa, nálunk is rajta aludt el:-) Nappal hogy alszik el? Vagy akkor nem fáj a pocakja?

mucus

mucus
Tm

Mucus
Nem én tettem a hasára, hanem ő próbálta ki teljesen magától, amikor én már feladtam és kijöttem a szobából, mert mindenhogy üvöltött, és a cicin is csak elaludt, de amint elengedte 2 perc múlva ugyanúgy szenvedett. Szóval kapott is sok-sok dicséretet az ifjú apuka, hogy milyen ügyes! Kép (Egyébként néha tényleg elcsodálkozom, mennyire jó érzékkel áll a babához, pedig korábban attól féltem, hogy nem fog tudni mit kezdeni vele, mert más babák sosem érdekelték, és meg is mondta, hogy másé nem nagyon izgatja...)
És bejött neki, majdnem mindketten elaludtak, és utána már át tudtam tenni a kiságyba, hogy a párom felkelhessen (most is ez történt). Az én páromnak szép kerek pocija van, ideálisan fekszik rajta a kölök!
Napközben ma egész jól megúsztuk a pocigondokat, de ilyenkor este úgy tűnik nem lehet kihagyni. Esténként itt lesz a párom, hogy megoldja a problémát, de napközben?! (A jövő héten még nem, de aztán megy dolgozni... Kép)

Kép
Kép
Kép
cas

Cas: sok babánál csak este jelentkeznek a hasfájós tünetek, hátha nálatok is ez lesz, és akkor Zsombor mindig kéznél lesz Kép Nálunk Laci pocakja kevésbé jött be a fiúknak, de hát az övé csontos Kép
cory

cory
Budapest

Én is mutattam a férjemnek a vasalós képet. De nem elég, hogy a szülésben versengtünk, most férjeink/párjaink vannak porondon?! Kép

Laga
Köszi, tudom kívülről a cégnevet (helyesen) és a címet is. A kidumálással talán nem lenne gondom. Kép

Mucus
Köszi, van/volt is itthon egy csomó, szóval ma egyet már fel is töltöttem. 330 ml ment bele, viszont nekem a védőnő azt mondta annyi tejet rakjak a zacsiba amennyit felhasználok. Az a marha jó, hogy honnan tudjam pl. mennyi idős korában lesz rá szükség, és hány mili? De akkor ezt a jégkockásat majd bárhol eltörhetem?
nikcsi

Myra!
ezt hogy tanítottad be a házi hímneműnek? Kép
megmutattam a páromnak, azt mondta, hogy egy fényképet én is csinálhatok majd így róluk Kép

Nikcsi!
jó volt olvasni, hogy nem csak nálunk élt anyatejen a kutya Kép

én is gyűjtögettem, de Kinga nem volt hajlandó az újramelegítettet megenni. Egy darabig egy kisfiúnak vitték el, akit az anyukája gyógyszer miatt nem tudta szoptatni, a védőnő segített minket egymásra találni, a maradék néhány liter fagyasztottat pedig egy ismerősöm, akinek a lánya itta volna nagyként is, de már nem volt mit. Szerintem kérdezd Te is meg a védőnőt, hátha valakinek pont kéne, ha túltermelésed van. Kép

Szilvi
szilvamag

Kedves Kismamik
20 hetes terhesen sajnos orvost kell váltanom mert nagyon csalódtam a sajátomban. Szigethy Adriennhez szeretnék majd járni. Ha ismeritek esetleg szültetek már vele nagyon megköszönném ha írnátok nekem rola.
Köszönöm előre is.
monny

Cory
Na szóval a Te férjed se tökéletes... KépKépKép
Viccet félretérve: megint este jöttek elő a pocigondok, este is üvöltött egy kicsit fürcsi-szopi után, de végül le lehetett tenni (hasra, hanyatt 5 perc múlva felébredt és üvöltött). Aztán hajnalban is egy órát sírt, de egyszerűen nem tudott kakilni. (Most nem bugyborgott a pocija, és üres volt a pelus, de nagyon dolgozott a lába, ezért gondolom, hogy nem a levegővel, hanem a szilárd cuccal van a baj...) Aztán szopi után megint hasra lehetett jól letenni (mostmár ölben elalvás után is lehet a kiságyba egyből, nemcsak Zsom hasán).
Szóval az utóbbi nemtom hány alvás mind hason volt. (Háton tényleg 5 perc múlva ébred, és sír, de ma még kipróbálom párszor, hogy mindig így van-e, vagy csak ha a pocija bántja.)
Ja, és a pocibaj miért pont este? Én már annyira figyelek, hogy mit eszem... Kép
Na aztán reggel ráduplázott a bébi, már volt a pelusban egy szép adag, aztán ahogy kivettem alóla és kezdtem lepucolni jött a köv. adag a pelenkázóra! Kép
Viszont úgy kifolyt a pelusból éjjel a pisi, hogy úszott a ruhája, az ágy, és ami a legnagyobb baj, hogy felázott a köldökcsonkja, pedig eddig gyönyörű száraz volt, és szerintem ma le is esett volna... KépKépKép

Kép
Kép
Kép
cas

Ahogy olvasom nemcsak nálunk alakulnak a pocak-bajok. Sára általában fürdés után kezdi, akkor az a baja, hogy éhes. Eszik és este 9-től éjfélig ébren van. Csak ölben jó sehogy máshogy. Minden pelusban van nálunk anyag bőven és rezeg is elég rendesen.
Szombaton elmentünk cipőt venni és ki kellett tolnom a babakocsival, mert olyan hangosakat eregetett, mint egy felnőtt Kép
Nálunk az a gond, hogyha nálam van bármennyire is fáj a hasa én vagyok a kaja. Anyukámon vagy apán szokott valamennyire megnyugodni, de amint szilárd talajt ér (pl. kiságy) kinyílik a szeme és kezdődik az üvöltés.
hmmc

Nálunk is volt nagyon sok pocakbaj, de mostanra már sokkal jobb, de Hmmc és Cas, ha kell tovább adom a Myrától kapott Gripe Watert. Nekünk ez jött be, az infacol semmit nem ért. Ez a water olyan nagy kiszerelésbe van, hogy simán meg lehet felezni. Nos adhatom?

Szilvi
Mennyi ideig adtatok a kutyának is? Nem hízott el?
nikcsi

Szilvamag,
Nem kellett idomítani, szerencsére ha van energiája segít amiben tud. Kép Bár mostanában nem tudom melyikőnk a hullább...

Cas, Hmmc
Ne haragudjatok, de olyan jó olvasni, hogy nem csak mi küzdöttünk szó szerint ugyanezekkel a problémákkal. Kép Pedig én már azt hittem, hogy csak az én gyerekem földönkívűli. Kép Mivel soha nem volt még csak a közelemben sem elötte csecsemő, mindig azt emlegettem miért nem tudtak legalább egy használati utasítást mellékelni hozzá. KépKép Az biztos ha lesz mégegy azzal már nem leszek ilyen béndzsi.

Cas,
Nem akarok beleszólni, mert Te tudod mi a legjobbb a csemetédnek, de szerintem is elkezdheted a levegőhöz szoktatni. Lilla a legnyálkásabb, leghidegebb időszakban született, de így is 3 hetesen elkezdtem 10-10 percekre kivinni. Akkor minden orvos-védőnő azt mondta -5 fokig napi 2x1 óra megengedett. Most pedig ragyogó idő van! A levegőtől csak erősödik és nyugisabb lesz. Persze tömegközlekedési eszközre, tömegbe, hiper-szuperekbe nem kell még vinni, de ezt gondolom nem is terveztétek.
És tényleg Kori és Lilla is 3 hetes volt amikor az első palipartyn voltak.

Állítólag "minden" gyerek estére a legnyűgősebb, és legpocakproblémásabb. Mindenesetre nálunk ez igaz. A gasztroenteorológus dokibácsink azt mondta hülyeség mindent megvonni. Zsírosat és fűszereset (+ fokhagymásat) nem ajánlott enni. Az is népi hiedelem, hogy valakinek "erős" a teje. Minden más tesztelést igényel, de nem szabad egyoldalúan táplálkozni. Én azóta szép lassan vezetem vissza a dolgokat és figyelem a reakciót. Már kisebb mennyiségben ettem szilvát, kukoricát, borsót, töltött kápi levet gombóccal, és a pocakbajos csajszi észre se vette. Ő a levegő buborékokra allergiás, azért tekereg annyit. Azok meg amíg nem eszik szilárdat vagy nem kezd el forgolódni maradnak.

Hason fekvés: hát Lilla már csak így tud aludni. Ha a hátára vagy az oldalára teszem akkor vég nélküli üvöltés jön. A babakocsi a kivétel. Én úgy vettem észre nem csak a kaki és a puki jön így ki könnyebben belőle, hanem a benntragadt büfi is elöbb-utóbb távozik. Hanyadt csak jobban feszül a pocija és nem tudja összehúzni magát.

Egy kérdés a hasnfekvéssel kapcsolatban: eddig egy szakkönyvet sem olvastam, de ma kinyitottam, mert kíváncsi voltam mikor kezdenek el forogni. Arra nem kaptam választ mikor, de annyit azért megjegyeztek ne fektessük hason mert az a gyerek nem fog forogni. Hát nem tudom... Én is hason fekvő voltam, az unokatesóm kislánya is és nem maradtunk úgy.
Szóval van valakinek ezirányú tapasztalata? Illetve kb. mennyi idős kor körül kéne forgolódnia?
myra

Nikcsi,
Bocsi most néztem csak meg, hogy múltkor lányos zavaromban, félálomban csak a piszkozatok közé mentettem le az e-mailt. Most már elküldtem. KépKép
myra

Nikcsi
Köszi, de Peti tegnap vett Gripe Water-t. Tényleg jó nagy üvegben van.

Myra
Tényleg legjobb öröm a káröröm Kép
Mióta hazajöttünk a kórházból -9 kilónál tartok. Nagyon remélem, hogy olyan csinos leszek, mint te. De ha a realitást nézem, akkor kevés esélyem van rá.

Hasonfekvéssel kapcsolatosan:
Dorina csak hason fekve volt hajlandó elaludni. 10 hónapos korában elindult, de hogy mikor forgolódott azt nem tudom. Viszont a mai napig nem tud felmászni a fára, vagy a mászóka tetejére. Kép Senki sem lehet tökéletes.
Azért egy kicsit dicsekszem vele!!
Nyelvtan versenyen kerületi 4. lett miután magasan megnyerte az iskolait.
Nyelvész versenyen országos 11. lett, 19-én lesz a megyei döntő oda vagyunk hivalosak, tehát ez a helyezés még változhat.
Az iskolai versmondó és mesemondó versenyt megnyerte, a versírón csak 3. lett, de ott felsősök is voltak.
Szóval inkább felrakom a fára, ha ennyi esze van Kép
hmmc

Sziasztok!

Hasfájós babákKépNem is tudom,hogy mért mondják,hogy a kislányok nem szoktak hasfájósak lenni?Az én lánykámmal is megszenvedtem rendesen,nálunk is elég kemény és sokáig tartó időszak volt ez a hasfájósságKép
A fiaimnál egyiknél sem vettem észre,hogy az lett volna,ha kézbe voltak semmi probléma csak csöndben nézelődtek,ha bekerültek a kiságyba kezdődött a hiszti.Így akkor rájöttem,hogy ez a hiszti nem a hasfájás miatt volt.Csak jobb volt kézben mint a kiságybanKép

Myra!Én is ugyanezeket a dolgokat csináltam amiket te is. Én sem vontam meg magamtól a "puffasztóbb" ételeket,hanem csak kevesebbett ettem belőlük,mint előtte.Aztán ha nagyon nagy pocibajt okoztam vele,akkor azt a kaját elhagytam egy időre.De volt olyan is pl:,hogy a sárgaborsófőzelék után hihetetlen hisztit csapott,aztán pár napra rá megint ettem egy tányérral és semmi baja nem volt.
Amikor hazahoztam a kórházból a gyerköceimet én az elején 1-2 hétig oldalra fektettem őket és utána jött a hasratevés.Én hanyatt sosem mertem őket letenni,nekem állandóan félrenyelték a büfit,aztán úgy kapkodtam ki őket a kiságyból,hogy ne fulladjanak meg.
A hason fekvéssel semmi gondunk nem volt.A húgom kisfia állandóan hanyatt feküdt és elég sokára fordult meg,valamint ha hasra tette egy kis időre a fejét is inkább az ágyon hagyta,nem volt ereje ahhoz,hogy kinyomja magát.Több ismerősöm is így járt a babájával.Az én tapasztalataim alapján azok a babák akik hason fekve vannak letéve,hamarabb megfordulnak és erősebben tudják magukat tartani.
Ráadásul én azt vettem észre a gyerköceimnél,hogy
hasról sokkal könyebben megfordultak a hátukra,aztán a visszafele úttal volt a gondjukKép
Tök ciki,de nem emléxem pontosan mikor "kell"megfordulni egy babócának,talán 3-4 hónapos koruk körül?
Vannak dolgok amik kimennek a fejemből,de aztán meg a másik véglet,hogy tök kis részletek is eszembe jutnak velük kapcsolatbanKép
rita75

Sziasztok!

Myra: én meg mindenhol azt hallottam,hogy a hasonfekvés jobban erősíti őket, és hamarabb kezdenek mozgolódni... Az én fiaim utáltak hason feküdni, és ők 6,5-7 hósan kezdtek forogni, ami elég későinek számít.

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

Myra
Nálunk Bence is hason alszik már elég rég óta. Elég sokáig próbálkoztunk a háton fekvéssel...főleg, mert minden könyv azt írta, hogy hason ne fektessük, de eléggé rémálom volt. Ő is hasfájós volt nagyon, és rengetegett szenvedett. Ha visszajött a büfi, akkor egyből elkezdett csuklani, mert egy részét visszanyelte. Akkor, amikor még háton feküdt, nekem 1-2* megfordult, de mióta csak hason van...ez kb. 1 1/2 hónapos kora óta, azóta nem forgolódik. Nekem azt mondta a védőnő, hogy a hason fekvő babáknak jobban fejlődik az idegrendszere. Egyébként Bence már háton nem is hajlandó aludni. Én most azt tervezem (mert ez a forgolódás engem is aggaszt egy kicsit), hogy leterítek egy nagy plédet a földre (mert most a nappaliban a kanapén szokott lenni, ha fent van), és oda teszem le hanyatt a játékaival, hátha ott megfordul. Kép

Niki
A G.W-nél figyelj arra, hogy meddig jó. Nekünk is volt, de én már azért nem ajánlgattam, mert rá van írva, hogy felbontás után 2 hónapig használható. Lehet, hogy már az is lejárt.
Kori nagyon aranyos, és szerintem rád hasonlít.

Hmmc
Teljesen megértelek. Inkább tedd föl a fára. Kép Irigyellek, hogy ilyen kis büszkeségetek van!!!
És még biztos fog ügyesedni egy csomót. Én pl. roppant ügyesen másztam fára, és csináltam egy csomó fiús dolgot, de soha életemben nem voltam képes közönség elé kiállni, és bármit előadni. Ez a zavarom felnőtt koromra szűnt csak meg. Szóval szerintem örüljetek neki. Kit érdekelnek a fák?! Kép

Zsófi
nmzsx

Sziasztok,

Myra,
a forgolódás minden babánál máskor kezdôdik. A szakkönyvek szerint 5-6 hónapos kora között, de ez mondom, nagyon változó.
Az elsô, hogy emelgesse a fejét, aztán kinyomja magát a két karjával, aztán a karját oldalirányban fölfelé emelgesse mintha át akarna fordulni.
A hasonfekvésrôl meg csak annyit, hogy a fiam a mai napig hasonfekvôs, (5,5 hónaposan fordult át) és én is jóformán csak hason tudom kipihenni magam. Ebbôl következik, hogy az elmúlt 6 hónap alatt alig volt pihentetô alvásom...

Laga
laga

Myra!
tényleg vannak nagy eltérések a forgoldódásokban a babáknál. Nagyban függhet a súlyától, izomzatától stb. De a hason fektetéssel nem ártasz, sőt ebből a helyzetből hamarabb fog átbilleni, mit fordítva. Az én fiam segítséggel 3-4 hónaposan fordult hasra, 5,5 hónaposan meg folyamatosan gurult, és mindkét oldalra könnyen átfordult. Nekem mindíg azt mondta a dokinő, hogy figylejem azt meg, hogy mindkét irányban egyformán mozog e, tehát mindkét oladlát-karját-lábát egyformán használja e. De szerintem minden babának van egy "kedvenc" oldala.
Öt hónapos kora óta az én fiam is hason alszik a mai napig . Előtte féltem nagyon, mert, bár akkor is így volt neki a kényelmes, de amit már egyszer írtam is, hogy menet közben ráfeküdt az aracára (orra, szája), és úgy aludt tovább.

mucus
Tm

Myra
Köszi, akkor megnézem a mail-t.

Hmmc
Dorinához gratulálok, Zsófival értek egyet. Én is fiús lány voltam és sokat voltam fán, de a tanulmányi eredményem nem volt ilyen jó, mint Dorináé.
Nem is értem miért ilyen nagy kiszerelésbe van GW? Azt számolgattam, ha beadnám a napi max. 6 kiskanállal, akkor se fogyna el két hónap alatt, ameddig a szavatossága van. Kép
Igaza is van Zsófinak.
Myra mikor bontottátok ki? Mert akkor már lehet, hogy le is járt?!

Hason fekvés: Kori is szinte csak úgy van. Pontosabban aludni hason (buki miatt), ha fent van nappal hanyadt.

Zsófi
Azt mondod rám hasonlít? Amíg pocaklakó volt csak azt vártuk, hogy lássuk kire ütött, de mi nem vettünk észre semmit, vagyis egyet kivéve: a keze az apjáé (hosszú uackák - így mondtam kicsinek - hátra hajlósan kifeszíti).

Laga
A kipihenésben megértelek, én már majdnem tudok hason aludni (ha jól kifejem mindkét cicim). Kép
nikcsi

Nikcsi!
már eccer volt róla szó, hogy ide a babásba is átkéne tenni a táblicskut.
Vagy legalábbis szét lehetne választani és a megszülteket ide tenni, hogy itt láthassa mindenki, hogy melyik baba mekkora is pontosan.
Vagy nem jó az ötlet?

mucus
Tm

Nikcsi!

Igen szerintem összeségében rád hasonlít, talán a szeme a Lacié. Kép

Lányok!
Van valakinek ötlete, hogyan tudnám a gyerkőccel megszerettetni a cumis üveget. Múltkor fejtem egy kis tejet, de nem volt kedvem lefagyasztani, aztán gondoltam, hogy odaadom neki. Azt az üvöltést. Pedig ez így bazira nem jó, mert nem tudom itthon hagyni 3 óránál tovább, később, amikor már tovább elmegyünk itthonról és a meleg miatt vízet akarok neki adni, akkor sem fogja meginni. Van vagy volt valakinek ilyen problémája. Ezek után a szerény véleményem az, hogy egy nagy baromság, hogy a gyerek ne igyon cumiból, nem csak őt, hanem magunkat is jól megszívatjuk vele. Na, most jól kimérgelődtem magam. Egyenlőre próbálkozom. Tegnap csőrös pohár, ma cumi. Remélem előbb vagy utóbb valamelyikre ráharap. Azért, ha van valakinek ötlete, azt szívesen venném.

Zsófi
nmzsx

Zsófi!
totál ugyanezzel a problémával küzdöttünk mi is:-((
Abban iagazd van, hogy ha a "csak szopis babának nem kell cumisüveg, mert cumizavart okoz" elvet követjük, akkor ide jukad ki az ember. Ha meg adsz neki, akkor meg attól tart az ember, hogy arra szokok rá és nem kell neki a cici, meg később is nehezen szokik le róla.
Ha a mi esetünkből indulok ki, akkor nem bíztatlak semmi jóval:-( Minden esetre pórbálozzál sokat hátha sikerül, de szerintem ne váltogasd a csőröst, a cumisüveget stb. hanem egyhez próbáld hozzá szoktatni. Nekem is ilyenkor okozott gondot, hogy jön a meleg stb.
Evések után a folyadékot kanállal adtam neki, amikor meg leszokott egy évesen a szopiról, akkor este tejpépet evett kanállal reggel meg olyan sűrű gyümölcsös tápszer-turmixot csináltam, amit szintén kanállal tudtam vele megetetni. Ez pár hétig ment így, aztán megtanult szívószállal inni, ma is azzal issza tejet. Ebből következik, hogy a mai napig nincs cumisüvege. A nyarat úgy oldottam meg, hogy vettem csöpögés mentes, vákumos csőrös üveget(Avent) és abból ivott. Azt mondta a védőnő, hogy ezek a babák nehez szoknak rá az ivásra, és a melegben nagyon sok gyümölcsöt adjunk neki.
Egy szempont miatt örülök az egésznek, hogy nem lóg a cumisüveg a szájában és szépen iszik pohárból már elég régóta. Tehát vannak előnyei is, ez vígasztaljon ha nem jársz sikerrel.
Milyen üvegből adod(nád) neki? Mert álítólag az Aventből olyan az ivás, mintha cicit szívna:-)
Nálunk az sem múködött, hogy a tejből egy pár cseppet a szájára cseppentettem, hogy érezze, tejet kap:-(

mucus
Tm

Mucus

Kép Kép Hát nem dobtál föl, egyáltalán. Akkor maradok a csőrösnél, nekem ugyan mindegy, hogy miből iszik, csak tudjon inni. Megpróbálok venni ilyen vákumos csőrit, de azért veszek egy c.üveget is, hátha.
Nem értem, hogy miért erőltetik ezt a szoptatást. Szerintem egy nagy hülyeség, hogy ettől le fog szokni a gyerek a ciciről. Az elején még evett üvegből, de utána olyan boldogan szopizott a ciciből. Szóval szerintem ez egy hülyeség. Az a baj, hogy már nem tudják, mit találjanak ki.
A nyelvre csöppentés az nekem sem vált be... pontasan úgy üvöltött tovább, mint előtt, csak még gurgulázott is egy kicsit. Kép A csőrike is csak úgy jött be, hogy evés közben bepróbálkoztam vele. Még élvezte is. Kép

Zsófi
nmzsx

Zsófi,
Azzal a szelepessel vigyázz, mert lehet, hogy abból se tud inni míg meg nem tanulja hogyan kell, ugyanis azt meg kell szívnia különben egy csöpp se jön belőle. Nem tudsz az ajkára csöppenteni belőle.
Egyébként lehet, hogy nem a cumisüveggel van a gond, hanem az ízzel. Legalábbis nálunk ez derült ki. Lilla is a kórházban elfogadta a cumit (Aventest, amire bent a csecsemősök rögtön azt mondták nem jó, mert túl kemény és nehéz belőle szívni), itthon már nem. Pohárból vagy kanállal 6 hetes kora óta jól eszik-iszik, de mivel kiegészítésre szorul vissza kellett vezetnem a cumisüveget. Egészen addig köpködte kifelé, amíg próbaképp a tápiba nem raktam egy fél mokkáskanál szőlőcukrot. Na azóta nincs gond. És nem szokott le a ciciről. Igaz nem minden alkalommal kap kiegészítést, és előtte küzdenie kell az üres melleimmel is, de még mindig cicifüggő, és a cumisüveg után is simán vissza lehet tenni egy kis komfortcicire. Lehet, hogy eddig szerencsém volt.
Ja és a folyadék hőmérséklete se mindegy nálunk, amint egy kicsit hidegebb már nem kell neki.
myra

Zsófi
ha veszel üveget, akkor én ajánlom Neked az Avent-nak ezt a fajta csőrösét amit én is használok, mert a szettben van hozzávaló cumi is meg a csőr is. Lehet cserélgetni, azt rakod rá amelyiket éppen akarod. Az üveg elég nagy (200ml körüli) és fogganytú is van hozzá. Viszont ezzel még csak a dm-ben találkoztam, az ára kicsit soknak tűnik (2000-en felül van), de ha külön vennél kettő jó minőségűt az sem lenne olcsóbb.
Ha esetleg van Aventes üveged, akkor az egyiket meg befoghatod teásnak is.

mucus
Tm

Nikcsi
Gripe Water: ne legyen rá szükségünk!!! (Egyelőre úgy tűnik, de el ne kiabáljam...)
Ráadásul rákérdeztem itt a patikában, mit ajánlanak, és a patikusnő nagyon mondta, hogy hát vannak szerek, de ő 4 hetes koráig leginkább semmit.

Myra
Én is sokat bénázom, de lassan kezdjük kiismerni, melyik sírás mit jelent - persze nem mindig sikerül... (Nálatok igen elkeserítő lehetett, hogy mindig üvöltött, belegondoltam, én biztos nem bírtam volna olyan jól idegekkel, mint Te!)
Hasonfekvés: mostmár Sebi is csak így hajlandó aludni. Ügyesen forgatja a fejét mostmár álmában (az elején mindig csak a jobb arcán feküdt, elfeküdte a szemét, ami kicsit beduzzadt és alig akart kinyílni, engem meg a frász kerülgetett). És a pelenkázón meztelenül már nagyon tekereg, szóval szerintem nem lesz gond a fordulással sem. És fürcsi előtt a pelusozón ha hasra fordítom, míg a hátát kenem-masszírozom, "kishíjja" kinyomja magát négykézlábra, és nagyon emelgeti a fejét.
És ha kicsit később kezdi a fordulást, akkor mi van? Ha hason szeret aludni, hát hadd aludjon, én nem parázok.
Öcsém is és én is hason alvósak voltunk, és mi se maradtunk úgy - bár máig úgy szeretek legjobban aludni, jaj, de rég is volt...! Amint terhes lettem bedurrantak a melleim, aztán pocakom lett, aztán most megint billegek a ciciken, szóval hason alvás kilőve még egy jó ideig! Kép

Hmmc
Gratula a nagylányhoz! Klassz kiscsaj, nekem már akkor bejött, amikor először eljöttetek hozzánk! Remélem én is neki! Kép
Fogyás: nem nagyon merek a mérlegre állni, de az bíztató, hogy az irdatlan sütiéhségem és zabálhatnékom nyomtalanul eltűnt, és végre megint normális mennyiségeket eszem - szóval a szopizás remélem lefarag 1-2 kilót még, mert szülés után maradt bőven, mire hazajöttünk... Kép

Hasfájósság
A védőnő volt itt, és ő is azt mondta, hogy nem kell diétázni, hanem először mindenből csak kicsit, és figyelni a reakciót. Aztán ha üvölt a kölök, akkor azt elhagyni, és később újra próbálni.
Nálunk az már kiderült, hogy a jó kis házi húsvéti sonka túl zsíros, a frissen facsart narancslé nagy mennyiségben pedig jó kis hascsikarást okoz...

Zsófi
Pohár? Kiskanál? (Az aventes cumi kupakja szuper kispohár... Nálunk a kórházban remekül teázott belőle a kölök...)

Kép
Kép
Kép
cas

Ja, még valami.
Sebi egyre inkább csak akkor hajlani kakilni, ha lefektetem a pelusozóra hanyatt, és kibontom a pelusból. Akkor aztán dől a cucc 1-2 percen belül, addig csak tekergés-nyekergés... Szegényt úgy sajnálom...
(Már arra is gondoltam, hogy lehet, hogy kényelmetlen neki a pelus? Túl kicsi? Vagy rosszul rakom rá? De máskor nem tűnik neki kényelmetlennek...)

Kép
Kép
Kép
cas

Sziasztok!

Zsófi!Én tavaly nyáron jártam ugyanebben a cipőben mint most te.Nekem a lánykám 7 hónapos koráig nem volt hajlandó elfogadni a cumisüveget.Ekkor július volt,dög melegek.
Én is próbálkoztam a kanállak,pohárral,de semmit nem fogadott el csak a cicit.Se gyümölcs,se főzelék semmi.Nagyon fárasztó időszak voltKép
Aztán eccer eccer csak elfogadta a cumisüveget.
Napról napra jobban megszokta és pár hét elteltével már igényelte is.Amíg nem fogadta el a cumisüveget addig ugye csak szoptatni tudtam,hogy ne száradjon ki szegénykém.Erőltetni úgysem lehet,próbálkozzál vele nap mint nap többször is,előbb utóbb(nálam az utóbb volt),de elfogadja majd a vízet.
Az én tapasztalatom azt igazolta az első két gyerköcömnél,hogy a cumiból való etetés a kárunkra vált,mert az első fiam 7 hetesen rájött,hogy a cumisüvegből könnyebben jól lakik,nem kell erőlködnie érte.A második fiam 4 hónapig szopizott,de kapott azért tápszert is.Így a tejtermelődésem lecsökkent,aztán a gyerekem kedve ment el szép lassan a cicizésről,végül megint győzött a cumisüveg és a tápszer.
A lánykámmal nem volt egyedül ilyen gondom,ő a mai napig imád cicizni és a mai napig egyedül a vízet fogadja el.Persze néha probálkozunk egy kis gyümilével vagy hasonlók,de élből elutasít mindent.Mondjuk én ennek örülök,mert gyönyörűek a fogai,és a víz ugye a legjobb szomjoltó.
De probálkozunk mi is a pohárral,szeretném ha nyáron már nem lenne cumisüvegünkKép

Cas!Milyen folyadékot iszol és mennyit belőle egy nap?
rita75

Rita
Bubimentes vizet vagy 4-5 lityit. Miért?
A széklete nem sűrű egyáltalán, sőt...

Kép
Kép
Kép
cas

Zsófi: én egyetértek azokkal, akik ellenzik a cumisüveget. Mi végigcsináltuk Zsomával a cumizavart, nem kívánom senkinek azt a 9 napot. Ha már etetés-itatás..., akkor leginkább kiskanál, kispohár, fecskendő ami szerintem járható út. Meg hát én pl amíg csak szopiztak, addig nem mentem nélkülük sehova 3 óránál hosszabban.

Rita: egy 7 hónapos gyereket már meg lehet tanítani pohárból inni.

cory

cory
Budapest

Cas
Csak azért kérdeztem,mert én sajna attól híztam meg szoptatás alatt,hogy rengeteg gyümölcslevet ittam literszámra.Tanácsoltam volna ezek helyett az ásványvízet,de látom ügyesen megoldottad nélkülem isKép

Cory
Amikor a lányom 7 hónapos volt örültem,hogy egyáltalán a cumisüveget elfogadta(nagy nehezen)a pohár,kanál megoldás még ennyire sem ment.Én nem vagyok az erőltetés híve,nekem már az is nagy szám volt,hogy végre nem csak a cicimen lóg.
Ráadásul a fiaim is hiszti nélkül leszoktak a cumisüvegről,sosem lógott órákig a szájukban.
De ha eccer nem fogadta el 7 hónaposan a pohárból való itatást nem erőltettem a dolgot.A cumisüveg még most is megvan,ebből iszik a mai napig és nem hiszem,hogy bármiféle kárunk származna belőle.Valamiért azért csak föltalálták a cumpisüveget,nem?KépPersze a lányommal szerencsém volt,van ő csak a cicizést igényelte és volt is elég tejem,hogy ne kelljen a tápszerhez nyúlnom,mert azt tuti,hogy nem pohárból vagy kanállal adtam volna neki.De a folyadékpótlásra is kiválóan megfelel a cumisüveg.
A pohárból való ivás még most sincs ínyére,de nem adom föl,ha a fiaimmal sikerült elfogadtatnom,nála is menni fog,csak kicsit fokozatosabban kell vele haladnomKép
rita75

Rita
Ja! Hát igen, a gyümölcsleveket én is nagyon szeretem, nálam a cukros-citromos tea lett volna nagy veszély, mert literszámra tudtam volna inni.
De a terhességem elején émelyegtem minden cukrostól, akkor szoktam rá a vízre és az üres gyümölcsteára, és szerencsére egyelőre nem is vágyom másra... Igyekszem figyelni, mit eszem-iszom, mert elég rendesen van még rajtam (és a kiindulás is volt vagy +10 a terhesség előtt).

Köldök-probléma
Leesett pár napja a köldökcsonk, a védőnő épp itt volt, és mondta hogy utána is kezeljem alkohollal és hintőporral, amíg teljesen tiszta nem lesz. Én csináltam is, de ma többször is vérzett neki! A frász jött rám! Nálatok hogyan gyógyult? (Ha reggelig még előfordul, felhívom a dokinéninket vagy a védőnőt...)

Kép
Kép
Kép
cas

Mucus
De jó ötlet, csak múltkor is eddig jutottunk! Beszéljük meg mi és hogy legyen benne megcsinálom! Nem kell a korábbihoz ragaszkodni! Akkor várom az ötleteket!

Zsófi
Nekünk még mindig fogalmunk sincs kire hasonlít, ki ezt, ki azt mond. Majdcsak látunk mi is valamit.
Nekünk nincs gond a cumisüveggel Aventet használunk, bár elég ritkán. Attól függ, mikor piócáskodik, pl.: tegnap megint véresre szívott, szóval kövi szopinál jött a fejés és cumisüveg (vagyis minden második szopi cumisüvegből megy).

Myra
A gripe watert mikor bontottátok fel?

Cas
Köldökcsonk: ne is mond, megváltás volt, hogy végre leesett (itthon második nap). Utána nekünk nem volt semmi gond. Az érdekes az volt, hogy a védőnő azt mondta alkohollal már ne kezeljük, a doki pedig azt mondta avval csináljuk. Kép

Tegnap levettem egy fagyasztott tejet, szóval ma már ki fogom próbálni, hogy azt elfogadja-e?
nikcsi

Cas!
az alkohollal vigyázni kell, mert ha naponta többször csinálod, akkor felmarhatja a bőrt, és ez az ami vérzik. Én is teljesen betojtam amikor tapasztaltam vérzést, de nekünk akkor még nem esett le a csonk, és altta volt véres:-(
Ekkor mondta a védőnő, hogy vékony és érzékeny a bőre, úgyhogy elég egyszer egy nap az alkohollal lekezelni. Nálatok is szerintem ez lehet az ok.

Nikcsi
Szerintem jó a meglevő táblicsku is, legfeljebb itt a dokik neve már nem olyan fontos, csak a baba adatai.
többiek?

mucus
Tm

Sziasztok!

Hűűű, jó sok véleményt hallottam a cumiról. Kép Látom megoszlottak a vélemények, de én azért kitartok amellett, hogy szerintem kell tudni egy babának, vagy cumiből, vagy pohárból inni. Én sem tápit akarok neki adni, csak azt szeretném, esetleg el kell mennem otthonról, akkor más is meg tudja etetni. Pl. a férjem nagybátyja meghalt, és el tudtam menni a temetésére, mert akkor még tudott cumiból inni. Meg volt úgy, hogy 1-2 alkalommal anyuék átjöttek, és mi meg elmentünk a férjemmel itthonról egy 4-5 órát, és tök jó volt. Bence semmi kárát nem látta, mert a szüleim foglalkoztak vele, és meg is tudták etetni. Én meg jól kipihentem magam, ui. ez a hasfájós időszak alatt volt. Ezért el lehet engem ítélni, de én azért szeretem magam is annyira, hogy néha eljárjak itthonról. Persze az időm 90 %-át így is a törpivel töltöm, ami tök jó. De azért heti 3* megyek tornázni, szoláriumba, és ilyenkor olyan jól feltöltődöm. Szerintem ennyi kijár az anyukáknak is. Ezért tovább fogom folytatni a szoktatást, előbb vagy utóbb sikerrel járok remélem. Egyébként én már elkezdtem almalevet is adni neki...oridzsi almalevet persze, én préselem, és egész ízlik neki. Akkorákat cuppog, olyan édi. Kép Már alig várom, hogy mást is lehessen adni neki...pl. főzeléket. Na, most biztos úgy gondoljátok, hogy én vagyok a gonosz anya. Kép De én úgy gondoltam, hogy max. egy éves koráig szoptatom, de úgy, hogy mellette már eszik mindent. Így könnyebb lesz vele kimozdulni is, meg egyébként is.
Ma meg elmegyek a Brendonba, és megnézem, hogy van-e olyan aventes cumi + csőrike. Kép Ja, meg valakinél láttam egy tök aranyos játszó szőnyeget, aztán gondoltam, hogy én is veszek egyett, és aztán leköltöztetem a lurkót a földre.

Újabb téma! BABAKOCSI
Kép Valamelyikőtöknél előfordult, hogy utálja a gyerek, ha kint van a levegőn. Nekem olyan kiabálásokat csap le mostanába, mintha csak fájna a levegő. Kép Néha persze élvezi, de a napi 2-3 sétából egyet tuti végig üvölt. Máskor meg hang nélkül nézelődik. Pedig már a hordozóba teszem, hogy lásson engem is, és így azért egyébként is jobban kilát. Erre van ötletetek, hogy ez mitől lehet. Pedig régen úgy élvezte.

Zsófi
nmzsx

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?