Új privát üzeneted érkezett!

Danimama!

A ciciproblémához annyi tanácsom van, hogy ne hagyd ki azt a cicit, amelyik fáj, mert ez vezet mellgyuszihoz. Inkább nagyon figyeld, hogy hogy a kis Dani hogy kapja be azt a cicit, ügyelj rá, hogy az egész bimbóudvar a szájában legyen. Nappal pedig lehetõleg semmi ruha ne érje azt a bimbót, javaslom egy tésztaszûrõt berakni a melltartóba. Pár nap alatt a baba nyálától és a tejtõl rendbe fog jönni, én is átéltem ezt az elején.

Csipa normális a kisbabáknál, kamillás vízzel kimoshatod, de pár hét alatt elmólik. Citromot TILOS adni csuklás esetén, mert nagy bajt okozhat.

Zsuzsa
zsuzsa73

Sziasztok!

Tudtommal a babamasszázs nem indult ezen a héten, mert nem volt elég jelentkezö. Az egyik barátnöm szeretett volna menni, töle hallottam. Tehát akit érdekel, az mindenképp hívja fel a védönöt, így valószínüleg jövö héten már indulhatna a masszázs.

Danimama! A teát adhatod pohárból is. Ha kifelé hajlik a pohár széle, akkor nagyon ügyesen tudnak belöle inni a babák. A csuklással nem kell semmit csinálni, a babát nem zavarja csak a szülöket. Az én lányom néha napi 5x is képes csuklani. Nekem kicsi koromban ilyenkor adtak citromot és borzalmas emlékem van róla, ezért én nem adok a babámnak.

Cappuccino
cappuccino

Sziasztok!

Danimama! A csuklás gyakori ebben a korban. Ez õket egyáltalán nem zavarja, csak minket idegesít. Réci hamarabb elalszik amikor csuklik, de ha nagyon zavar néhány korty víz vagy tea segít. Most látom u.ezt írták elõttem. Bocsi, csak folyamatosan olvasok, és közbe írom a választ.

Nagyon gázos ez a 2 hónapos oltás ügy. Amikor jeleztem az orvosnak, bambán bámult. Fogalma sem volt róla, hogy ilyen lehet. Amikor mondtam, hogy a többi kismama szinte sorra így járt, leesett az álla. Kijött valami újabb eresztés ebbõl az oltóanyagból, csak már nem tudom, hogy ez a régire jellemzõ, vagy az újra. Mindenképpen jelezzétek nekik.
Norcsi! Biztos a Pedvax (azt hiszem így hívják) Hib-et kaptátok? Állítólag ez már évek óta nincs államilag támogatva, ezért nem adják, az Act. Hib igen. Na mindegy, úgy tûnik az sem jobb egy fokkal sem.

Oltás:Megkaptuk a 3 hónapos oltást hétfõn. Gondolhatjátok ezek után paráztam is rendesen. De egybõl borogattam, délben egy kúp, este egy kúp, és nem volt semmi gond. Azért megvígasztaltak, hogy a 4 hónapos oltás 2 szurit jelent, mindkét oldalra 1-1 Kép

Zöld kaki: Én úgy hallottam, hogy leggyakoribb oka a tea, az színez be, de gondot nem jelent.

Johnson's:Mi imádjuk a Johnson's termékeket újszülött kortól, eddig nem okozott semmi problémát.

Cumi: Ha látom hogy megnyugtatja, odaadom neki. Jobb mint ha az ujját szopja tûzpirosra. Mert hogy ilyen is volt. Ha nagyobb lesz, könnyebben meg lehet neki magyarázni a hátrányait, mint most. Szerintem. Ja, és oltár elé senki nem állt még cumival a szájában, egyszer majdcsak leszokik róla. Kép
Puszi
Remama
rema

Sziasztok!

Cumi. Noémi is cumizik, bár Õ jobban értékeli a pici kezét, én meg próbálom lecserélni, hogy cumizzon. Bár lehet, hogy Õ is úgy lesz, mint Balu. A fiam nagy cumis volt, egészen 20 hónapos koráig egyfolytában cumizott. Aztán egyszer csak "elvitte a cica", és azóta nem is kéri. Még a hugától sem irigyli. Sõt, ha sír a pici, akkor megy, és adja a szájába a cumit.
Én az ujjamat szoptam, és nem tudtak leszoktatni róla. 10 éves voltam, amikor a táborban szégyeltem magamat, és mire hazamentem, már nem esett jól.
Így inkább én a cumira próbálom szoktatni a babát, mint az ujjára, már ha egyáltalán engedi magát KépKépKépKép

Oltás. Mi két hét múlva kapjuk az elsõ oltást, már kezdek miatta izgulni. A fiam csak a két hónapos oltásnál és az agyhártya elleninél nem lázasodott be. A többi viszont eléggé megviselte, 2-3 napig is lázas volt. Viszont az agyhártya gyulladás elleni oltást én csak 1 éves kora után akarom beadatni, mert akkor már csak 1-et kap.

Gabi
bgabi

Sziasztok lányok!

Túl vagyunk a tegnapi orrmandula-mûtéten, Anna lányom egész jól viselte, mára már kívülrõl nézve kutya baja. Nagyon jó volt hogy a pici is ott lehetett, tényleg semmi gond nem volt vele, szopizott, nézelõdött és aludt felváltva. Ami nagyon rendes volt tõle, hogy Amikor teljes erõmmel Annára kellett koncentrálnom (szó szerint, mert míg az altató ki nem ment belõle, addig dobálta magát az ágyban, le kellett fognom, nehogy leessen)akkor õ nagyon jól elfoglalta magát, mintha ott sem lett volna.

Nekünk a Johnson babafürdetõ nagyon bevált, és a samponra sem szoktak panaszkodni (pedig panaszkodós típus mindkettõ).
Pocok. Nagyon ügyes és következetes anyuka vagy, hogy megálltad hogy odamenj a lányodhoz. Most már biztos nyugisabb éjszakáitok lesznek!Kép

Capuccino köszi a drukkolásért, látod csak átvészeltük valahogy!Kép A Regalen szörprõl én még nem hallottam, de egy biztos ártani biztos nem árt. Ha pedig használ az csak elõny. Egyébként Anna tegnap a mûtét elõtt, meg utána is megkapta a homeopata bogyóit, így remélhetõleg ezek is hamar talpraállítják.

Laura. Nagyon ügyesek vagytok és tényleg szépen gyarapodik a kisbabád. A második lányom nekem is kisebb súllyal született (2540 gramm volt és 48 centi), de sokkal többet szopott mint a sokkal nagyobbak, már a kórházban néhány naposan 90 meg 100 körüli adagokat evett, így nagyon hamar behozta a lemaradását. Ezek a picik nagyon szívósak!KépKépKép
A La Leche Ligának van egy telefonszáma: 214-3309. Ott egy gépi hang felsorol vagy 10 nevet és telefonszámot akiket felhívhatsz a szoptatási problémákkal. (Én valamilyen Biankát (?) hívtam ha jól emlékszem.)
Amit arról írtál, hogy 1 éves korukig a babák az anya részének tekintik magukat, ezt én is olvastam, és maximálisan egyetértek vele. Kép

Helga! Szopizzatok csak tovább, nagyon ügyesek vagytok! Kép Majd átalussza az éjszakát elõbb vagy utóbb! Kép

Bencemama és Zsuzsa73 sajnálom hogy nálatok sem volt problémamentes a kéthónapos oltás.Nem tudom hogy az oltószerrel volt-e a gond, de az én bizalmam az orvosban véglegesen megrendült, így biztos hogy váltunk, fõleg miután kiderült, hogy egy ismerõs gyerekét úgy félrekezelte hogy majdnem belehalt. Szóval nálunk nem egyértelmû, hogy az oltóanyagban volt-e a hiba!

Cumi kérdéssel kapcsolatban. Nálunk egyik sem cumizott, cumijuk volt, de valahogy nem annyira kellett nekik. Egyszer kétszer rákaptak és annyi. Most Bánknál is egyfajta pótszerként utazás alkalmával jól jön, de ilyenkor is sokszor kiköpi, úgyhogy szerintem rákapni nem fog. És ami érdekes, ugyanígy voltunk a lányoknál az ujjszopással is. Egyszer-kétszer megpróbálták, aztán elmaradt. Az is igaz hogy mindegyik sokáig szopizott (18 hó és két éves korig) és szerintem igazából a szopizás elég volt nekik, és nem igényeltek más pótszereket, mint cumi vagy ujjacska.

Danimama. Igaza van Zsuzsa73-nak, a lényeg hogy sokat érintkezzen a szabad levegõvel, meg hogy a baba nyálát és tejet hagyd rászáradni. Én a nagyobb lányommal voltam így, egy darabot valahogy kirágcsált a mellbimbóból (pedig csak néhány hetes volt). Én azontúl hogy szoptattam belõle, bár a csillagokat láttam az elején, fejtem is, nehogy begyulladjon. Illetve hogy ne gyulladjon be jobban, mert már jó úton voltunk affelé, mivel kezdtem belázasodni is. De végülis túléltem, ha nehezen is. Fel a fejjel, hamar túl leszel rajta!Kép
A csuklással kapcsolatban annyit, hogy az én fiam is sokat csuklik (már a hasamban is sokszor csuklott), meg a lányaim is ilyenek voltak, és a citrom nem vált be. Most meg sem próbáltuk. A tea vagy a mellrerakás néha sikerrel jár, de többnyire hagyom és magától abbahagyja egy kis idõ után.

Sziasztok, jó babázást: Norcsi.
norcsi
Lenti

Sziasztok!

Cumi. Hanna is kiköpi a cumit, de még a cumis üveg sem kell neki, viszont a vitamint ügyesen issza kiskanálból. Egyszer kétszer azért próbáltam a szájába tenni, hogy megnyugodjon és ne engem cumizzonKép), de fogni kellett hogy ki ne essen a szájából aztán elaludt és ennyi.

Én nem gondoltam, hogy ezek az oltások ilyen következményekkel járnak. ZAt hittem majd szépen megnyugtatom és vége. Ezek szerint jobb ha felkészülök mindenféle dologgal. jégzselé meg ilyenek? Azért remélem nem lesz semmi, de ha hozzáteszem, hogy rosszul vagyok ha tût látok, már remegek az egséztõl.

tikk
tikk

Sziasztok!

tikk: nekem is tûfóbiám van (a vérvételre elkísér a párom, és fogja a kezemet), és én vittem magunkkal az apját is, és ez sokat segített, de a 2 hónapos oltást így is megsirattam.

Balu tegnap megfordult a hasáról a hátára.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Sziasztok!
Meg tudnátok mondani, hogy mikortól mosolyognak folyamatosan a babák? Gabó szinte csak álmában szokott, 1-2x volt, hogy mikor fenn volt elvigyorintotta magát. Sokat mosolygunk, és beszélünk is hozzá. Vagy még nincs itt az ideje?
A másik, lehet, hogy ostoba a kérdés: hogyan szórakoztatjátok a babáitokat, ha ébren vannak?
Ágci és Gabó, aki 5 hetes+1napos

Kép
Ágci

Cappuccino,
akkor megis maradok...Az en kisbabam fiu-Marton- es eleve szep nagy sullyal szuletett-legalabbis hozzam kepest-3850gr volt es 58 centi. Azota is toretlenul fejlodik-azt mondjak az idosebb tapasztalt nok, biztos zsiros a tejem...Mellesleg lehet benne valami-nekem tenyleg bejott amit a nagykonyvben irtak, hogy a szoptatas alatt lemennek a kilok. Most kifejezetten vigyaznom kell, hogy eleget egyek-hogy ne foggyak tovabb es tej is maradjon...
Danimama, nekem a mellbimbovedo jott be-tudom ezt a szakertok elvetik- de nekem egy-egy sebes idoszak igy csak 1 hetig tartott es azutan mehetett minden a regiben.
A Johnson kontra gyogyszertarihoz: az olajat a hidegen sajtolt napraforgo olaj helyettesiti, a furdetokrem pedig altalanos furdesi felhasznalasra jo.
Babamasszazs: sikerult vegre megoldast talalnom- holnap megyunk a II. noi klinikara. Egyebkent az uj tanfolyam ott febr.4-en indul, es van egy az Aktiv szuleskozpontban is a Soroksari 160-ban.
Greta
Greta

Ágci!

Türelem, már csak néhány hét! Tipikusan 2 hónapos korra elkezdenek mosolyogni!

Ildi

Ildi
pildi

bocs az elobb elfelejtettem ket fontos temat:
az egyik a csuklas-tenyleg azt mondjak, hogy ez a kicsiket nem zavarja. (csak azt szeretnem tudni ezt honnan tudjak?)Mindenesetre nalunk mindig egy kis soronkivuli extra szopi segitett.
A masik az oltas: mi mar az utolso kivetelevel az osszesen tul vagyunk es valtozo eredmenyeket produkalt. Pl. az elso adag 2 honaposan a Meningitec-el egyutt szabad delutant es masnap delelottot hozott, mert Marci edesdeden aludt tole. A masodik adag, a DPT.I- kisebb hoemelkedessel jart, de nem volt tole kulonosebben nyugos. Viszont a legutobbi- hat azzal nagyon megszenvedtunk-meg egy het mulva is volt, hogy este 38.1 volt a laza! Es ennek megfeleloen nyugos is volt- igaz nehez megmondani mikor miert nyugos- mert mostanaban lehet, hogy jon a foga is (mindig csupa nyal es mindent megharap)
Hat most ennyivel szerettem volna a kozos tudasunkat gyarapitani...Sziasztok!
Greta
Greta

sziasztok!

Greta: csuklás: nagyon egyszerû! Onnan tudják, hogy egy kisbaba, ha valami zavarja, fáj neki, akkor sír. Az én fiam egész sokáig eltûri, ha csuklik.

cory

cory
Budapest

Sziasztok,

A cumi nálunk is állandóan készenlétben van, de ha nem muszáj én nem adom oda neki. Elalváshoz általában igen, mert én is észrevettem, hogy ha nem kapja meg, próbálja az ujját szopni, amit még ritkán talál meg, így a kis öklét szopogatja nagy cuppogások közepette. Szerintem is jobb akkor már a cumi.

Danimama! Az elsõ idõkben Bencének is gyakran volt csipás a szeme alvás után. A doki azt mondta törölgessük kamillával és ha az nem használ kap szemcseppet. Ha "be is ragad" a szeme mindenképp mutasd meg a dokinak! Náhány nap alatt rendbejön.

Ágci! Mosoly ügyben ne izgulj, ha néhányszor már rátokmosolygott sínen van a dolog. Nálunk legalábbis ezután 1-2 héttel kezdett szinte folyamatosan vigyorogni Bence. Megértem a türelmetlenséged, mert mikor rádmosolyog illetve késõbb rádkacag, az csodálatos érzés!
Szórakoztatásra nagyon jó a színes, héliummal töltött lufi, a lábacskáira kell kötni és hosszan elnézegeti, rángatja.

Bence is sokat csuklik, de szemlátomást nem zavarja!

Bencemama
Bencemama (bencemama)

Szijasztok!

Az igazság az, hogy elég régen jártam már erre, legalább 2 hete...ki kellett heverni az ünnepeket.
Gratula az új babákhoz. Az én kislányom pont ma 11 hetes, vagyis 2 és fél hónapos. 3480g-mal és 50cm-rel született, jelenleg 5340g és 60cm.
Kicsit furcsállom is, hogy 2 hónap alatt 10cm-t nött...lehetséges ez vagy elmérték születéskor?

Danimama! A dec.31-én felvetett érdekes jelenséget mi is tapasztaltuk már, annak ellenére, hogy kislánnyal állunk szemben, és mi is a rejtély kategóriába soroltuk...egyébként szerintem is pisi, kifolyhatott a hátánál, más nem lehet...pedig a pelenka száraznak tünik..és pisi szaga sincs a nedves területnek...

Hasonfekvés nálunk nem igazán megy, mivel akárhányszor próbáljuk hasra tenni Hangát, elkezd iszonyúan sirni...úgyhogy nem is eröltettük. De talán kellene próbálnunk többet? Nem is tudom, hogy igy mikor fog átfordulni..

Tegnap voltunk csipöszürés controllon, szerencsére megjavult a csipöje, hála a terpeszpelusnak és a sok tornáztatásnak. Többet nem kell terpeszpelust ráadni.

Helga!Mi is megkaptuk a 2 hónapos védöoltást. Már nem is láccik a helye. Estére elkezdett sikitva sirni szopi után , és bepirosodott az oltás helye, gyorsan vizes ruhát tettünk rá és fél lázkúpot is kapott(37fok volt a höje) ami fájdalomcsillapitó is egyben. Igy sikerült elaludnia, de soxor felsirt, nem lehetett magára hagyni az ágyába. Reggel már nyoma sem volt a fájdalomnak és a szurinak.

Norcsi! A babádat pelenkába és ruhába mérték meg a dokinál? Normálisak? Meztelen kell mérni a babucit, nem?

Cappucino! Itt vagyok, ari vagy, hogy hiányoltál:-) Mostmár nem leszek ilyen lusta igérem!

Szijasztok, Lara
lara (lara)

Danimama

Csippa nekunk is volt haziorvos kapasbol szemcseppet irt. Aztan jartunk nagyobb lanyommal szemeszeten, jobb megoldas nem leven picurka is jott velunk. Megkerdeztuk szemorvost is.
O javaslata enyhe maszirozas volt orrnyeregnel az ujjammal. Nekunk nagyon bevalt se kamilla se mas nem kellett utana. Azt mondta ha 1 het alatt igy nem javul vagy sokkal tobb lesz a valadek csak akkor kell a szemcsepp.

Napocska
napocska

Sziasztok!

Danimama, szija! A kislányomnak is csipás a szeme, mi kamillával tisztítjuk és elalvás elõtt krémezni kell. A krémmel az a gond, hogy nem nagyon merem belekenni a szemébe (mert õ forgatja a fejét közben), ezért már többnyire az egész szemhéja krémes, bele viszont szinte semmi nem megy. Kép
Csuklás: Romola is szokott csuklani. Én azt figyeltem meg, hogy akkor csuklik, ha valami miatt nem büfizett rendesen. Õ ilyenkor limonádét iszik cumisüvegbõl pár kortyot, ettõl többnyire elmúlik.

Ágci: babaszórakozás. Én is elhatároztam, hogy ingergazdag környezetet teremtek a kislányomnak, ezért ha nem aludt, mindig kivettem a kiságyból és beszéltem, énekeltem neki és ringattam szórakoztatás céljából. Ezzel azt sikerült elérnem, hogy ha nem alszik, akkor nem marad meg a kiságyban. Kép Remélem, hogy ha nagyobb lesz (most 5 hetes) és már elfoglalja magát csörgõvel és miegyébbel, egy picit jobb lesz a helyzet. Így ugyanis a házimunkára alig van idõm...
Mi kaptunk olyan "játékot", amit a kiságy szélére kell szerelni, és ha felhúzzuk, 5 mûanyag, színes állatfigura zenére forog körbe. Ez leköti pár percig. Eleinte a hangokat figyelte, már talán tud fókuszálni a szemével, mert a látvány is lefoglalja. De többnyire marad az, hogy beszélek hozzá, énekelek neki.
Mosolygás: Romi szokott mosolyogni, de ezek még nem tudatos mosolyok. Már mi is nagyon várjuk, mikor lesz tudatos! Kép

Lara: A kislányom, Romola megfigyelésem szerint hetente 1 centit nõ. Ha nálatok is kb. így van, talán belefér a két hónap alatt 10 centi, nem?
Hasonfekvés: érdekes, Romi sokkal nyugodtabban alszik hason, mint háton, de ha ébren van, és hasra fordítjuk, rögtön elkezd sírni.

Sziasztok: Laura
Laura

Danimama,
azért a csipás szemet meg kellene mutatni az orvosnak, fõleg, ha több napon keresztül tart. Lehet teljesen normális jelenség, de lehet kötõhártyagyulladás is - ez egy nagyon fertõzõ (de nem veszélyes) betegség, amit egy vendégtõl is kaphatott, és már lappangó állapotban is fertõz. Ha pedig tartósan csipás, heteken keresztül, akkor szemcsatorna probléma is lehet, azt átmosással gyógyítják. Sokszor az orvos sem tudja eldönteni, hogy melyik eset áll fenn, ezért van olyan, aki egybõl adja a szemcseppet a kötõhártya vírus ellen. Nálunk kb. két hónapig tartott a csipásodás, többször csepegtettünk, de végül nem kellett átmosni.
andi
andi

Sziasztok!

Lara: hasonfekvésrõl annyit, hogy Balu sem nagyon van hason. Idõnként megpróbáljuk, de általában elég hamar sírva fakadt. Erre 4 hónapos korában egyszercsak átfordult Kép

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

Ágci!
A mi babánk ma 10 hetes és még csak pár napja mosolyog határozottan. 5 hetesen még a mi fiunk is csak álmában mosolygott néha. Ne aggódj, a nagykönyv szerint is csak a 3 hónap végén mosolyog mindenkire.A babapont.hu weboldalon találsz infókat, hogy mikor mit "kell" tudnia a picinek.

Cory!
Gratulálok az átforduláshoz! Nagyon ügyes babád van!
helga

Sziasztok!

Szemcsipa. Na, szóval. Ahogy fentebb is elhangzott, alapvetõ dolog a könnycsatorna. Ugyanis a könnycsatornák babakorban még nem mindig (vagy többnyire nem?) átjárhatóak. A nagyoknál ez a csatorna vezeti le a könnyet az orrba. Ha ez nem átjárható, akkor könnyebben ferõzõdik, váladékozik, csipásodik a szem. Az orrnyereg masszírozásnak is az a lényege, hogy segítsük vele a könnycsatorna átjárhatóságának kialakulását. Szemorvosok szerint viszont nem mindegy hogyan masszirozod, milyen irányba stb, tehát ezt jobb konkrét dokival megmutattatni. A népi gyógymód egyszerû csipásodásra az anyatej!!! Merthogy az mindenféle immunanyagokat tartalmaz. A másik szokásos a sokat emlegetett kamilla. Azért általában a kötõhártyagyulladás meg az egyszerû csipásodás megkülönböztethetõ, mert elõbbi esetében az egész szem bepirosodik, megduzzad, ha csak egyik szem teszi, akkor ránézve kisebbnek látod, mint a másikat. A klasszikus szemcsepp a neomycin, aminél figyeljetek rá, hogy 1 hétig szabad használni. aztán adnak néha erõsebb, és tovább használhatót is, ilyen pl a brulamycin. Ezek mind antibiotikumok, tehát ha elkezded, akkor nem szabad x napnál hamarabb abbahagyni. Ha a baba hajlamos marad 4-5 hónapos koráig is a csipásodásra, akkor érdemes elvinni (mi anno a HeimPálba jártunk). A könnycsatorna átmosása azt jelenti, hogy az orrán keresztül felvezetnek egy kis csövet, amiben ... folyik át (lényegében víz, tudjátok, élettani, tudomisén a nevét), és olyan, mint a magasnyomású mosók, hogy a folyadék erejével próbálják felszakítani a tömítõdést, átmosni a járatot. Ha erre sor kerül, ehhez a mamát nem nagyon hagyják bent (legalábbis 93-ban még így volt), pár perc csak, de laikusnak ijesztõ lehet. Utána a baba szeme egy-két napig duzzadt lehet, sõt néha szükség van második átmosásra is. Ezzel együtt nem kell félni tõle. Na, most jól rátok ijesztettem, mi?

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!
Norcsi! Az Árnika krém a babának nem sokat használt, viszont a kificamított bokámat két nap alatt járóképessé tette!!!:o)) Már nem is sántítok!

Cumi témához: Mi a babával kb. 12 hetes koráig együtt aludtunk, addig én voltam a mindíg kéznél levõ cumi. Akkor kezdte el szopni az ujját, illetve akkortól talált bele mindíg a szájába. Ez óriási változást hozott, ugyanis ettõl a pillanattól kezdve meg tudta magát nyugtatni és nem kellett hozzá éjszaka sem felkelni!!! Kicsi Mancám azóta végig alszik 10-12 órákat, én pedig nem gyõzöm dicsérni.

Játék téma: Ami kezdetektõl bevált nálunk, az a zenés-táncos szórakoztatás. Anya fa hangja és egy kis ugrabugra a mai napig a fõ fegyver. A másik biztos siker a belógatott szines ízék. Ezeket akár egy órán keresztül is képes püfölni tündéri hangokat hallatva. Ez azonban nálunk csak a harmadik hónaptól vált be.
Addig pedig csak türelem, a mosogatnivaló úgy sem szalad el.
Emmama
emmama

Sziasztok lányok!

Köszi a köszöntést a topicbanKép

Cumi: Bálintról még a kórházban kiderült, hogy "komfort szopási ingere" van, ami azt jelenti, hogy igazából azt szereti, hogy ha lóg valami a szájában elalváskor és megnyugtatásul. Hogy ez ne a cicim legyen (akkor még akadt tejem), a cumit próbáltam ki, és azóta ezzel alszik el, aztán elalvás után pár perccel elhagyja és alszik tovább. Ha sír, nyugtatóul is beválik, párom csak hangtompítónak hívjaKép Én inkább a cumit választom, mint a hüvelykujját, amirõl aztán késõbb esetleg nagyon nehezen szokna le...

Zöldes kaki: tudom, hogy itt az anyatejes babák zöld kakijáról beszéltetek, de a tápszeres babák kakija is csudaszép zöld tud ám lenniKép

Helga, szija! Hány hetes/hónapos a babád, hogy átaludta az éjszakát ezzel a 8 órai alvással?
Az én babám éjjele úgy néz ki (tegnap volt 4 hetes), hogy este 9-kor eszik, aztán legközelebb 2-3 körül, aztán reggel 6-fél7 körül... Így elsõ hallásra talán soknak tûnik, hogy 5-6 órát is képes éjjel végigaludni kaja nélkül 4 hetesen, de mivel jól fejlõdik, stb, én semmi hátrányát nem látom annak, hogy éjjel hagyjam aludni, amennyi neki jólesik.
Nektek errõl mi a véleményetek?

Hogy esetleg "képben legyetek", röviden elmondanám, hogy Bálint tápszeres baba, sajna a tejem 1-2 hetesen elszállt, mint a gyõzelmi zászló (idegeskedés és az én nem igen jó szülés utáni egészségi állapotom miatt), azóta napközben tápszerezés elõtt azért még cicire teszem, látom, hogy 1-2 percig nyel is, de aztán elfogy a hamiKép Sebaj, ezért az 1-2 percért is megéri, minden csepp számít... jól gondolom? Épp ma kellett sajna tápszert cserélni, mert az arca eléggé csúnyácska lett (kiütések, piros pöttyök, stb.), aszonta a doki néni, hogy meg kell próbálni másik tápszert, hátha az elõzõ csinálja a kiütéseket... Az anyatejre nem foghatom, nem hinném, hogy az a pár kortynyi verné ki ennyire az arcát... volt valakinek hasonló tapasztalata a kiütésekkel kapcsolatban?

Ja, még vmi... hol lehet megnézni a profilt? És csinálni profilt? Én eddig csak a chat-részlegrõl tudtam, hogy ott van profil... vagy a kettõ összefügg? SegítsetekKép

No... egyelõre ennyi, teendõm ezer, asszem, 48 óra sem lenne elég egy napra... Kép

Puszi mindenkinek,
Beja
Beja

Sziasztok!

cumi-ujjszopás témához: nálunk az volt a helyzet, hogy Balut különben nem tudtam volna lerakni a mellemrõl, ha nem kap cumit. Én is úgy gondoltam, hogy jobb a cumi, mert azt elviheti a cica (az enyémre anno azt mondták, hogy elhagytuk a Skálában), de Balu nem így döntött. Már nem fogadja el a cumit, úgyhogy ne ijedjetek meg, ha valamelyik baba így dönt késõbb!

cory

cory
Budapest

Beja

Ha bal oldalt korulnezel talalsz egy olyat, hogy regisztracio, profil. Ott kitoltod a regisztraciot aztan a profilt. Erdemes oda figyelni ha nem szeretned teljes neved internet nagykozonsege ele tarni, akkor oda is csak a Beja-t ird. Utana mar csak az a dolgod, hogy jelszod is hasznald amikor elkuldod az uzeneted. Akkor olyan szep ketneves leszel mint mi es mi meg lathatjuk a profilodat.

NApocska
napocska

Sziasztok!

Köszi Napocska a profil-felvilágositást, végre megértettem, miért nem látható az enyém, pedig regisztráltattam magam! Remélem ezt az üzenetet már a profilommal lehet látni!

Képzeljétek, Dorka végre a saját ágyában végig alussza az éjszakát, na persze szoptatásra felkel, de legalább nem kell velem aludnia (nem mintha zavarna, de sokan ellenezték). A cumi még mindig nagy kedvenc, de az ujjacskái elég nagy konkurenciának néz ki, állandóan hadakozik, hogy most a cumi vagy az ujja menjen a szájába.:-)

Pocok: Ha minden rendben lesz és nem lesz vizsgám, akkor kedden mehetnénk együtt masszázsra vagy találkozhatunk elötte, de még hétfõn felhivom a védõnõt, hogy beférek-e még a csoportba.

Valaki még régebben irta, hogy gyantáztatja a hónalját, a kozmetikusom mondta, hogy ha szoptatunk, akkor inkább borotváljuk a hónaljat, mert a gyantázástól begyulladhatnak a tejmirigyek...

Nem tudom, ti hogy vagytok, de én annak ellenére, hogy többet tudok aludni, teljesen kifáradtam, nagyon gyengének érzem magam, a torkom is elkezdett fájni. Hogyan tartjátok magatokat fitten?

A 6 hetes nõgyógyászati kontrollon mi történik?

sziasztok!
zsu26 és majdnem 6 hetes Dorka
zsu26

Sziasztok!

Beja!
Örülök, hogy itt vagy, és hogy jól vagytok.
Éjszaka hagyjad csak nyugodtan aludni a babát, örülj neki, hogy ilyen ügyes kisfiú. Más megirigyel érte (pl. én Kép)

Gabi
bgabi

Szija Beja! Azt hiszem, sosem fogom elfelejteni, amikor a "Ma megint megjött"-ben tesztelésre bíztattál... Kép Még mindig kicsit hihetetlen, hogy itt vagyunk... Na, de ennyit a nosztalgiázásról.
Romola holnap lesz 6 hetes és már másodszorra aludta végig az éjszakát (ami éjjel 2-kor kezdõdik Kép ). Ez számomra is kétségbe ejtõ, mert ilyenkor 9 órán át nem eszik, de én sem ébresztem fel. Szerintem ha éhes, felébred magától, nem?
Ja, és a profil-témában én is felettébb járatlan vagyok. Eddig én is azt hittem, csak a chat-en van.

Szia: Laura
Laura

Zsu26!
A 6 hetes vizsgálaton nálam semmi nem volt. Sima rutinvizsgálat, azt nézik, hogy összehúzódott-e a méhed az eredeti állapotába. Kb 2 perc volt. Ha addig nem találkoznánk, sok sikert a vizsgáidhoz! Kép
Ja és nehogy azt hidd, hogy én hajde' fitt vagyok ! Ki tudnám aludni a tehénbõl a borjút, a lakás szalad, a vasalnivaló hegyekben, fött kaja meg akkor van, ha a nagyik hoznak.

Minden jót Nektek!
Remama
rema

Sziasztok!

Beja!
Az én babám tegnap volt 10 hetes. Tudom, hogy már korábban át kellett volna aludnia az éjszakát, de nem tette, nekem pedig nem okozott gondot, mert nagyon szeretek szoptatni!:-) Azóta is csak még egyszer fordult elõ, hogy ilyen nagyon ügyes volt, de lassan csak kialakul ezek szerint.
Ha a te picikéd már ilyen korán átalussza az éjszakát,az nagyszerû! Vannak olyan babák,akik már a kezdetektõl fogva nem igénylik az éjszakai szopit, nehogy felébreszd ezért, hiszen jó irányba halad, csak hamarabb érzett rá a dologra mint az én fiam!:-)

Kiütések:lehet,hogy az anyatejtõl van! Úgy is hivják õket, hogy anyatejes kiütések. Bár ezt szerintem csak doki tudná megmondani, hogy valóban azok-e.
Nem gondoltál rá, hogy kérsz anyatejet a tejgyüjtõ állomásról?
A profilt úgy nézheted meg, hogy a nevekre kattintassz, és akkor ha ki van töltve a profil, már meg is jelennek az adatok!

Zsu26!
A 6 hetes nõgyógyászati kontrollon belsõ vizsgálat van (méh nagysága, méhszáj állapota), megkérdezik, van-e még gyermekágyi folyás, milyen volt a szülés. Legalábbis nálunk ez volt. Elvittük megmutatni a babát is, ennek nagyon örült a doki.
helga

Beja!

Nem vagytok még olyan vészesen idõsek, szerintem ha esetleg volna hozzá kedved, még lehetne próbálkozni az anyatej belendítésével! A tápos topicban javasolták még olyannak is, aki már 3-4 hó körül tart, és totál nincs már teje. Hú,ezt most nehogy bántásnak vedd, csak azt akarom vele kifejezni, hogy egy 4 hetes babánál még semmi sem dõlt el véglegesen! Ha esetleg érdekel, Iboly vagy Bóbita, meg az LLL biztos sok tanácsot tud adni!

Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!
A heten volt nalunk a nover megnezni hogy vagyunk es tobbek kozott lemerte Danit. Rengeteget hizott a kislegeny! Most mar 3475g (2960 g-al szuletett es most 3 hetes). Meg lettunk dicserve! Kép En meg hiztam a buszkesegtol. Kép
A csipara azt irta amit mar itt is tobben felvetettek, hogy a konnycsatornaval van gond es ahogy Ildi es Napocska is irta az orrnyeregnel kis korkoros mozdulatokkal nyomkodta (?) neki es azota lenyegesen kevesebbet csipasodik. A nover azt mondta, hogy ezt mi is nyugodtan csinalhatjuk.

Zold kaki: A nover azt mondta (Daninak is zoldes szinu volt akkor a kakija), hogy ez azt jelenti, hogy tobb elotejet ivott mint a hatrebb levo tapanyagban gazdag tejet... (nalam pl. mivel nagyon boseges a tejem, Dani olyan mohon issza, hogy szinte jol lakik az elotejtol - azt tanacsolta, hogy fekve szoptassak, akkor lassabban jon a tej...)

A bofizesrol lenne kerdesem. Dani rendszerint elalszik szopi alatt, de legalabbis a vege fele mely alomba zuhan. Ilyenkor ha megbufiztetjuk kinyilnak a szemei es nem hajlando aludni. Ezert ejszaka elofordul, hogy nem bufiztetjuk meg (pl. most ejszaka elaludt mellettem az agyban es meg hagytam es en is mely alomba zuhantam...). Szerintetek ez nagy problema? Ti hogy oldjatok meg?

Dani most az utobbi napokban nagyon hisztis. Egyszeruen nem hajlando a kisagyaban megmaradni. Ahogy letesszuk hisztizik! Allanodan kezben lenne. Lehet, hogy mar mostanra el van rontva?? Mellette szopizik 40-50 perceket, jollakottan legurul. A bufizesnel felebred es ahogy letesszuk uvolt, az okleit gyomoszolve a szajaba. Lehet, hogy ehes meg????(de amikor mellettem elalszik szopi utan az agyban, fel sem ebred 2-3 oran keresztul!) Tegnap volt pont 3 hetes. Azt hallottam, hogy 3 hetes korukban mennek at egy fejlodesi kiugrason. Lehet, hogy ez okozza a szokasosnal nagyobb hisztit? Ti tapasztaltatok ilyet?
Eddig olyan edes volt ejszaka! Szopizott es ha letettuk, picit nyikorgott de elaludt. Mostantol ez megszunt! Teljesen tanacstalan vagyok vele... Olyan rossz hallgatni, hogy sir, meghozza teljesen belelovalja magat...

Na, megprobalok aludni egy kicsit... Most anyukam ringatja...
Sziasztok, Danimama
danimama

Sziasztok Lányok!

Helga: gratulálok a punk fiadhoz :-))) !!!!! Nagyon aranyos! miért van az, hogy mindig a fiuknak van dús hajuk és a lányoknak meg semmi? Pl. az én kislányom éppen kopaszodik :-)))

Pocok: köszi a biztatást a vizsgákra, sajnos a legutóbbiról kimentem, mert nem akartam oltári ökörségeket irni, pedig a tanár annyira rendes volt, de nem akartam nagyot égni elõtte, fõleg, hogy nála irom a szakdolgimat. Hát baba mellett nehezebb tanulni, de csak azért mert nagyobb a csábitás. Hogy lehet egy hatalmas mosolynak ellenállni??? :-)))

Danimama: Dorka is 3 hetesen kezdett nyûgös lenni, 2 hetes koráig anygal volt, utána nyügi, most 6 hetesen megint rendes kislány. Lehet, hogy tényleg valamilyen fejlõdési szakaszon vannak ekkor túl... Nálunk a hasra fektetés oldotta meg a nyûgös éjszakákat és, hogy magától rátalált a kezecskéjére, igy ha kiesett a cumi, akkor a kezével tovább nyugtatta magát, nem kellett felkelni hozzá, ja és este több szopit hagytam neki, tehát tovább engedtem szopni, mert éhesebb volt este és ezért is sirt. Valamelyik biztosan bejön nektek is. Én szivesen aludtam a babánkkal, nem volt emiatt lelkiismeretfurdalásom, pedig sokan ellenezték, de úgy néz ki Dorka megoldotta ezt a nevelési kérdést. ettõl függetlenül nappal van mikor velem alszik, mert én igénylem a közelségét :-)))

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én kezdek nagyon ragaszkodni a lányomhoz, alig birok megvállni tõle még pár percre is. Képes vagyok órákig csak bámulni a leányzót! Húúúúúúúúúú nagyon elfogult leszek! Mi lesz ebbõl??? és mi lesz, ha lesz testvérkéje? és én eddig kinevettem a nagy elfogult anyukákat....

na ennyit mára!
kellemes hétvégét, legyen már jó idõnk a sétákhoz!
sziasztok
Zsu26 és pontosan 6 hetes Dorka
zsu26

Sziasztok!

Zsu: Az lánykámnak még megvan a haja, olyan gyönyörû KépKépKép
Hamarosan lesz róla újabb kép, majd meglátod KépKép
A testvérke kérdést meg ne is mondjad, Idõnként majd megszakad a szívem, amikor a pici ordít, míg Flóriánt etetem. Kép És hát azért Õ is vágyik a szeretetre, fõleg most, hogy beteg, és itthon volt és még jövõ héten is itthon lesz. Sokszor amikor a pici az ölemben van, jön Õ is, és felmászik. Na olyankor már moccanni sem tudok, nehogy leessen. Egyébként imádja a picit, állandóan puszilgatja, ölelgeti. Sokszor már túlzásba is viszi, nagyon figyelni kell rá. De olyan is volt már párszor, hogy mire bementem, Flóri odadta Noéminek a cumiját, mire Õ abbahagyta a sírást, és békésen nézett rá. Szóval elég nehéz, de ha eddig boldog voltam Flórival, akkor most mondhatom azt, hogy a boldogságom sokszorosára fokozódott. KépKépKépKép

Gabi
bgabi

Sziasztok!

Az éjszakát átalvó babákohz gratulálok, nagyon ügyesek. Nálunk a lányok mindketten már kéthetes koruktól átaludták az éjszakát, pedig a kisebbik 2540 grammal született és a doki azt javasolta, hogy ébresszük fel mert leeshet a vércukorszintje ha nem eszik sûrûn. (Õ volt az aki most a Bánkot kicsit félreoltotta.) Megtettük egyszer, kétszer, aztán úgy voltunk vele, hogy nem ébresztjük fel, mert más orvos meg mást mondott, és neki volt igaza. Nyugisan végigaludta az éjszakát, reggel meg szopott 200-on felüli mennyiségeket. És semmi baja nem lett, jól kipihente magát. (Az már más lapra tartozik, hogy viszont 6 hónapos koruktól mindkettõnél kezdõdtek az alvási problémák, nehezen aludtak el este és sokszor felébredtek éjszakat, ezért is szokott rá a kisebbik a mellettem-alvásra, ami nálunk nagyon jól bevált. Most Bánk is így alszik, és nekem ez nagyon megnyugtató. Tudom, hogy lessz majd vele egy meccsünk késõbb, amikor majd vissza akarjuk rakni a saját ágyába, de azt is meg fogjuk tudni oldani, mert a Julcsinál is sikerült az aludj jól gyermekem címû könyv tanácsait követve.) KépKépKép

A testvér kérdéskörrel kapcsolatban. Mikor még csak Annus volt meg, ugyanúgy voltam vele, mint Zsu. Állandóan nézegettem, nem tudtam mellõle elmozdulni sem, annyira megfogott ez az új érzés, meg az hogy milyen szép és aranyos volt. Julcsinál már más volt a dolog. Az ember tulajdonképpen már akkor megosztja a szeretetet az elsõ és a második (vagy további) gyerek között, amikor a szíve alatt hordja õt. Hiszen izgul érte, félti (AFP, ultrahangok, stb. ezt már ti is ismeritek). És mikor megszületik, akkor szinte teljesen természetes hogy minkettõt (hármat, vagy többet) ugyanúgy szereti, nincs olyan hogy a nagyobbat jobban, vagy a kicsit jobban, valahogy egyformán. Persze a picit nagyon kell óvni a nagyok szeretet-áradatától (legalábbis nálunk), mert már többször volt hogy a Julcsi egy pillanatban megpróbálta felnyalábolni, és mint a kapus vetõdtem, hogy elkapjam, nehogy baj legyen. Mert a kicsi is hol szeret a legjobban lenni, hát nem az ágyában,az biztos! Kép
A testvéri féltékenység az van, velejáró dolog, nálunk pl. a jó nagyméretû kisebbik lányomnál most jött elõ, hogy a Bánk 10 hetes lett. Felfeküdt a kispárnára amin a picit szoptatom és megkérdezte, hogy "Tégemet is megszopiztatsz?". Mondtam neki, hogy persze, és én meg is tettem volna, de akkor azért meggondolta magát és azt mondta, hogy majd holnap. Az Anna lányom is (aki már 5 és fél éves nagylány)mondta tegnap hogy õ is szívesen szopizna, de azért mégse. Szóval a testvéri féltékenység nem korfüggõ. KépKépKép
De szerintem nagyon jó a több gyerek. Most így visszagondolva nem is értem mennyit tudtam vacakolni az eggyel, most ha csak egy van itthon, hát olyan szabadnak érzem magam, mintha egy sem lenne. Mindent meg tudok csinálni mellette, anno meg egy gyerek mellett szaladt minden, mert valahogy még nem zökkentem bele.
Úgyhogy mindenkinek kitartást és nagyon jó babázást kívánok!
(A három hónapos oltásra már máshoz megyünk, remélem nem lesz újabb probléma!Kép)
A nyûgös idõszakokról annyit, hogy tényleg vannak ilyen idõszakok is, bár az is igaz, hogy már egész pici korban is el lehet rontani egy gyereket, nálunk legalábbis ez a teljesítmény már három alkalommal is sikerült. (Most a Bánknál már nem az én érdemem, hanem a tesói foglalkoznak állandóan vele, így remekül megszokta, hogy ha fent van akkor mindig körülötte forog a világ, és ha neadjisten mondjuk nem, azt hangos sírással rögötn jelzi! Kép )

Mindenkinek jó hétvégét, sziasztok!

Norcsi.
norcsi
Lenti

Sziasztok Anyukák!

Azt hiszem, nekem is ideje lenne Hozzátok átjelentkeznem, kedden lesz 3 hetes a kislányom.

Szerencsére (most már elmondhatom) jól alszik, elenyészõ a sírása (cserébe amikor sír, az ritka hangosKép), és ügyesen szopizik. Amikor hazajöttünk a kórházból, szinte mindig a cicin lógott, és rengeteget sírt. És ilyenkor (megnéztük: tiszta volt a pelenka, poci nem fájt, szomjas nem volt) mindig cicire tettem. Ennek meg is lett az eredménye. Enni nagyon lusta volt, folyton elaludt. Nem is szopizott sokat. Én is vele sírtam, teljesen kikészültem. Tök fáradt voltam. Aztán beszéltem a sógornõmmel, neki 1 hónappal idõsebb a babája, azt tanácsolta, tartsam be a 3 órás etetési idõpontot és ha tiszta a pelus, nem fáj poci, nincs baja, csak sír, akkor hagyjam. Ja és ne hagyjam sokáig cicin lógni; az egyiken 15-20 perc, a másikon 5 perc, és a kezdõ cicit mindig fejjem ki. Hát az elsõ 2 éjszaka húzós volt, de végül is nálunk bejött. Rájött, hogy meghatározott ideje van evésre, és nem cumizgathat csak úgy. Arra is rájött, hogy ha csak úgy sír, akkor annak nem sok eredménye lesz. Persze nem azt mondom, hogy ha sír soha nem veszem ki. Igenis kiveszem, énekelek neki, mesét mondok (sose lehet korán kezdeni), ringatom, és ha elalszik, visszateszem a kiságyba.

Esti alvás: NÁlunk ez úgy alakult, hogy este 11-kor eszik egy jó nagyot, aztán olyan 4 óra körül hajnalban, majd reggel 8-kor már mi keltjük. Onnantól meg 3 óránként eszik.
A védõnõ azt mondta, nem muszáj felkelteni éjszaka (ha egyébként minden rendben van), de azért 6 óránál több ne teljen el két etetés között.

MOst tehát két etetés között van kb. 1,5 órám amit magamra, a lakásra, fõzésre, babaruhamosásra, stb. fordíthatok. Esetleg aludhatok is. Este meg vagy 3 órát tudok egyfolytában aludni, és ez nagyon jót tesz nekünk.

Azt szeretném kérdezni még, hogy egy szopizás alkalmával mennyit esznek a kisbabák? (Gondolom, ez kortól is függ.) Azt hallottam, hogy a napi adagjuk testsúlyuknak kb. egyhatoda.

Bocs, ha hosszú voltam, de most már mocorog a kismanókám, jön az etetés ideje.

Sziasztok!

Szila
szila

Norcsi,
olyan jót nevettem, amikor a soraidat olvastam. Hogy lehet az, hogy amikor még csak egy lányom volt (fõleg pici korában), SOHA semmire nem volt idõm, fõként magamra,minden este zuhantam az ágyba, szaladt minden, nem fõztem.. áá, szóval babázáson kívül semmit nem csináltam, és az is kimerített. Most meg, pont úgy vagyok vele, mint te - igaz, nekünk csak két gyerkõc van - ha csak a picivel vagyok itthon, amig a nagyobbik oviban van, MINDENRE van idõm, nyugi van, békesség, a vihar csak délutántól tombol. Még egy könyvet is sikerült elolvasnom a múlt héten. Mintha belerázódtam volna?! Tényleg szerez valami rutinfélét az ember, de bevallom õszintén, nekem az is könnyebb így, hogy kétfelé kell megosztanom a figyelmemet, két gyerekkel foglalkozni - kicsit változatosabb a dolog, változatosabbak az igények, nekem ez jó, nem olyan fárasztó.
Gabi, hány éves/hónaposak a gyerekeid?
Nekem csak az elsõ két hónap volt nehéz két gyerekkel, amíg belerázódtunk, megszoktuk az új helyzetet mindannyian. Emmának öt hónaposan vettem egy ülõkét a fürdõkádba, azóta együtt fürdenek, és ez megoldotta a nap legnehezebb pontját is! A lányok meg nagyon élvezik.
andi
andi

Sziasztok!

Danimama!
A büfizéssel kapcsolatban nekem is ilyen gondjaim vannak.Az én fiam is elalszik szopi közben (fõleg ha éjszaka szoptatom,ilyenkor fel sem ébred,csak szopizik és alszik tovább)és én sem szoktam büfiztetni,csak ha ébren van szopi után.De ha elalszik és pár perc mulva felébred )ugy csinál,mintha fájna a hasa)akkor felveszem és szinte azonnal büfizik. Ilyenkor visszateszem és hagyom,hogy magától aludjon el. Éjjel pedig büfi nélkül alszik, nem volt belõle semmi gond.
Hiszti:nálunk 8 hetesen volt ez a siros periódus.Szerintem ha sir, probáld meg a cumit.Nálunk bevált.Ezzel megnyugodott és elaludt.Egyébként szerintem is el lehet rontani egy 3 hetest is.(MIkor anyósomnál voltunk, minden kis nyikkanásra felkapta és itthon meg mi hallgathattuk, hogy ordit,mert nem szórakoztattuk mindig amig ébren volt).
Szóval ha biztos vagy benne, hogy nem éhes (magától engedte el a cicit)és nem fáj a hasa, tedd nyugodtan le és hagyd sirni.Szerintem.Mi igy csináljuk, és megszûnt a hiszti lefekvéskor. Esetleg próbáld meg hason altatni, vagy tegyél a kiságyhoz érdekes, szines dolgokat, amit nézegethet, hátha elfoglalja magát azzal.
Korábban mi is sokat ringattuk (amig el nem aludt) és ahogy viszintesbe került, rázenditett. Eleinte felkapkodtam, dehát az embernek más dolga is van. Aztán inkább letettem és kimentem mosogatni, takaritani, akármennyire is sirt.És láss csodát: fél órán belül elaludt.
Remélem tudtam segiteni.

Norcsi!
Aranyosak lehetnek a gyermekeid!Fõleg ez a "tégemet is megszopiztatsz" szöveg! Kép

Szeretnék néhány dolgot kérdezni:Ti hogyan vágjátok le a pici körmeit? Mikortól szabad feldobálni és mikortól fürödhet a nagykádban?
A mi picink ugyanis nagyon élvezi a pancsizást,de amikor rugkapál, sokszor beüti a fejét a kádba. Csak akkor fürödhet együtt a szülõkkel, ha már önállóan tud ülni?

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam. Úgy látszik, és nem tudok keveset irni... Kép
helga

Sziasztok!

Szoptatással kapcsolatban kérdeznék: most 6 hetes a kislányom, az elsõ hetekben nagyon sok tejem volt (szoptatás után még tudtam fejni jó 100-120 ml-t), fejnem kellett, de most a 6. hétre pont annyi van, amennyit Dorka szopizik. Félek, hogy a tejem csökkeni fog és nem lesz elegendõ és nem tudok tartalék tejet lefejni, mit csináljak? Különben azt sem tudom, hogy egyáltalán jól szoptatok: az elsõ 2 hétben 2 mellbõl 15-20 percnyit szoptattam, de ez soknak tûnt a lányomnak, mert hatalmasakat bukott, ezért több ember tanácsára csak 1 cicibõl adtam ezekután. Most 1 cicbõl szopizik max. 10 percet- Most érdekes módon, ha Dorka befejezi a szopit, elkezd sirni, ahelyett, hogy elégedetten mosolyogna, mint régen. Próbálkoztam újból tejet adni neki, de elutasitotta csak sir, nem értem miért. Elég sokat kakil, most már végre szép narancssárgát. Szóval mit rontok el?
köszönöm a tanácsokat elõre is :-)))
üdv: zsu26
zsu26

Sziasztok!

Helga!Mi 3 hónapos kora óta fürdünk együtt a kisfiammal.
Nagy sarokkádunk van hárman kényelmesen elférünk benne.
A férjem mindig lezuhanyozott és utána engedtünk vízet a kádba.20 hónapos most és nagyon szereti a vizet ,imád fürdeni.

Beáta
Beáta

Sziasztok!
Sikerült kicsit átolvasnom az elmúlt 1-2 hetet!
Néhány dologra találtam már választ, de lenne még kérdésem.

mellbimbó: hatalmas repedés van rajta és nem látom, hogy gyógyulna. Szinte egész nap szabadon van, kenegetem anyatejjel, hámképzõ kenõccsel, de nem látok változást. Szerencsére nem fáj maga a repedés, de hatalmas nagy. Van valakinek ötlete?

fejés: én egyáltalán nem fejek és nem tudom, hogy jól teszem-e. Réka sokat szopizik, átlag 100 grammokat (kedden lesz 4 hetes), mindig egy mellbõl adok neki és jól is lakik. A gyerekorvos szerint túl is eszi magát. Szopi után megpróbáltam kifejni még a mellembõl, de vagy rosszul csinálom, vagy már nincs benne, nem tudom. Kézzel próbálok fejni ilyenkor, mert ami mellszívóm van, az nagyon gagyi, nem csinál semmit. De kézzel meg azt hiszem nem tudom a technikát. Szóval szerintetek mikor kell fejni?

Na, így elsõ nekifutásra ennyi.

Zafi
zafi

Sziasztok!

Zafi!

A mellem nekem is úgy néz ki, mintha repedés lenne rajta, és nekem sem fáj. Szerintem valószinûleg ez természetes dolog, ezért nem is foglalkozom vele. Én csak a kezdeti idõkben kezeltem, mert fájt.
Én minden szopi után fejek Avent Isis mellszivoval. Ez elég drága (13 ezer), de nagyon jó, gyorsan fej és szaporitaj a tejet, mert úgy mûködik, mintha a baba szopna. Eleinte én is kézzel fejtem, de igy nem sokra mentem. Mostmár napi fél liter feleslegem van hála a mellszivónak.

Zsuzsi!
Nem lehet, hogy böfi nyomja a pici hasát? Mi is jártunk már igy. Sirt, böfiztettem és evett tovább.

Beáta!
Köszi a fürdéssel kapcsolatos választ! Már alig várom, hogy kipróbáljuk! Hogyan tartottátok a babát a nagykádban? Magatokra fektettétek vagy kézzel tartottátok?

Helga
helga

Danimama!

Egy 3 hetes gyerek nem tud hisztizni, igényei vannak. Hidd el elmondaná, ha tudná, de õ sírni tud csak. Nem azért, hogy téged bosszantson. Érezni szeretne téged a közelségedre vágyik. Nem tudod elrontani, hogyan is tudnád? Azért mert felvetted mikor sír? Szeresd õt és ne zavarjon, hogy sír, mert az idegesség rossz hatással van a babádra, megérzi és ettõl õ is feszült lesz.KépKépKépKép

Zafi! Ha nem akarsz leadni tejet, akkor felesleges fejni. Beáll a kereslet-kínálat, elég teje lesz a babádnak.

Ebben a topicban volt nekünk egy nagyon jó tanácsadónk Iboly, aki LLL tag és képzett szakember, szoptatási tanácsokat adott. Kimásoltam ide párat, ha vki érdekel a többi az archívba megtalálj, augusztustól.

"Testmozgás: csak nyugodtan, nem fog elapadnia tej, ha a babát igény szerint szoptatjátok, pótlást, cumit nem kap.

6 hónapos kor elott mindenféle hozzátáplálás felesleges. Tea, víz is. Az anyatej "eleje" az úgynevezett elsotej vizesebb állagú, inkább szomjoltó, míg a hátsótej zsírosabb, laktatóbb táplálék. Ha egy kisbaba túl hamar fejezi be a szopizást és nem kap elegendo mennyiséget a hátsótejbol, lassul a súlygyarapodása, de az elsotej meg is hajthatja a hasát. Ez az elsotej tökéletesen megfelel a babának a nyári nagy melegben is. Ha eleget pisil, kakil és igény szerint szopik, nem kell kiszáradástól tartani.

Semmiképpen sem kell idoponthoz kötni a szoptatást és 3-4 órákat várni. Ez a tejtermelodés szempontjából mindenképpen káros. Az anyatej nagyon könnyen emésztheto, pici babák akár óránként is igényelhetik a szopit. A babák ún. komfortszopási igényét is az anyamellen ideális kielégíteni. Ha úgy látjátok, hogy nem éhes már vagy fáj a pocija, ha többet eszik, akkor azon a mellen "cumizzon", amelyiket már "teljesen" kiürítette.

Anyatejes babák BÁRMILYEN sokat hízhatnak az elso hetekben, hónapokban, az átlag heti 10-20 dkg, vagy havi 45 dkg. Ha ennél kevesebbet hízik a baba, érdemes megnézni, hogy milyen a szopási technikája, kap-e más táplálékot, folyadékot, cumit, cumisüveget illetve, hogy igény szerint szopik-e.

A cumi (cumisüveg-cumi is) szopása másfajta technikával történik, mint a puha, rugalmas anyamell szopása. Ez a kétféle technika megzavarhatja a babát, aki a legrosszabb (de sajnos elég gyakori) esetben, elfordul az anyamelltol, nem fogadja el azt.
Ha rossz technikával szopik a baba, nem stimulálja megfeleloen az anya mellét, kevesebb tej képzodik, lassul a gyarapodás, valamint kisebesedhet az anya mellbimbója. Ráadásul a baba a "nyugtató" cumival kielégíti szopásigényét, ahelyett, hogy ezt a bizonyos komfortszopást is az anyamellen végezné, ez jelentosen lerövidíti a mellen eltöltött szopási idot és akadályozza az igény szerinti tejképzodést. Jó tudni, hogy a tej mennyiségének kétharmada a szopások alatt képzodik, és csupán egyharmada termelodik a szopások közti szünetekben. Ezért is helytelen az az elképzelés, hogy várni kell 3-4 órát a szopik között, hogy legyen ideje a tejképzodésnek. Ellenkezoleg: éppen a gyakori mellretétel a helyes út, két mellbol legalább 10-10 percig szoptatva. Ennek a legalább 10 percnek az elsotej-hátsótej közötti különbség miatt is van jelentosége.

Szó sincs ellentmondásról: azért is írtam zárójelbe azt a szót, hogy "teljesen", mert ezzel is jelezni akartam, hogy ilyen tulajdonképpen nincs. A mellben mindig van tejcsi, bármennyit szopizzon is a baba, hiszen folyamatosan termelodik. Viszont nyilvánvaló, hogy a másik mellben, amibol még nem evett, vagy rövidebb ideig evett belole, abban több van, intenzívebben jön a tej. De ennek csak akkor van jelentosége, ha valamiért nem akarjuk, hogy a kicsi többet egyen. Egyébként az az ideális, ha a baba mindkét mellet egyformán stimulálja.

Azt kérdezted, hogy szerintem mennyi cumival eltöltött ido kell ahhoz, hogy elforduljon a cicitol? Talán meg fogsz lepodni, de nagyon sok babánál már az ELSO alkalom odavezet, hogy nem fogadja el a mamája mellét. Biztosan hallottál vagy olvastál már kétségbeesett anyukákról, akik nem értik, miért szenved a kisbabájuk szoptatás közben, próbál elfordulni, kiköpi a cicit, annak ellenére, hogy egyszer már szépen szopizott. Ilyenkor szegény mamák azt hiszik, bennük van a hiba, nincs elég tejük, valamit rosszul csinálnak. Pedig általában "csak" az történt, hogy megitatták a babát cumisüvegbol. (Sajnos, sokszor még a kórházban, akár az anyuka tudta nélkül.) Az eltéro szopási technika megzavarja a babákat, errol írtam már korábban. Ezért is szokták azt javasolni a mamáknak, hogy ha szeretnék bevezetni a cumit, vagy a cumisüveget, várjanak kb. a baba egyhónapos koráig, amikor már kevésbé valószínu, hogy megzavarja oket a mesterséges cumi. Van olyan baba is, akit kezdetektol cumisüvegbol is etetnek, mégsem okoz problémát. De ez a ritkább. Ha nálatok is ez a helyzet, szerencsések vagytok.

De mint említettem, ez az eltéro szopási technika más bajt is okozhat. Kisebesedhet az anya mellbimbója, eldugulhat egy tejcsatorna, ami mellgyulladáshoz vezethet, apadni kezd a tej, mert nem megfelelo technikával kisebb a stimuláció, lassul a baba súlygyarapodása. Szerintem mindez éppen elegendo indok arra, hogy ha valaki ezzel még szülés elott tisztában van, akkor várjon a cumi bevezetésével.

Az egy mellbol szoptatásról: ha folyamatosan egy mellbol szoptatsz alkalmanként, akkor is be tud állni valamennyire a kereslet-kínálat. De egyrészt jobb, ha mindkét mellet gyakori inger éri, így biztosított a megfelelo tejtermelés, hiszen gondolj bele, hogy a babád nem egyforma mennyiséget eszik minden alkalommal. Másrészt, ha egyszer tovább alszik a kicsi, vagy el kell menned pár órára, túl sok tej lesz abban a mellben, amelyikbol korábban szopizott a baba. Tejpangás, mellgyulladás, stb.

Ami engem illet, nem voltam mindig ilyen fene okos. Az elso babám 4 hónaposan már nem szopizott. A másik ketto viszont sose látott cumisüveget, cumit sem, igény szerint szoptattam oket. Andris 14 hónaposan hagyta abba a szopit, Gergo pedig még mindig szopik, 21 hónapos.

Zsuzsi(26)! Semmit nem rontasz el és ne is gondolj ilyesmire. Meddig sír a babád szopi után? Várj 10 percet és újra kínáld meg. Ne adjál semmit cumisüvegbõl, mert az megzavarhatja a szopit. Tedd gyakran mellre, ha úgy érzed kevesebb a tejcid és meglátod hamarosan minden a régi lesz. Egyébként 10 perc alatt is lehet szopizni, nem minden baba szopik 30-40 percig.

Helga! Mi a kislányunk 6 hetes kora óta együtt fürdünk a nagykádban vele. Nem fürödtünk le elõtte és kádat sem fertõlenítek minden este és semmi baja Lilinek. Imádja a vizet.

Sziasztok!

Anikó
Geri

Sziasztok!

Anikó: köszönöm a szoptatási tanácsokat, szerencsére hallgattam lányom "hivószavára" és az elmúlt napokban többet szoptattam, volt mikor óránként kellett, aztán 4 órán át semmit. Érdekes. Anikó, mit tegyek, ha a másik mellbõl már nem akar szopni, csak egy mellbõl? Ennek ellenére, igy is van, mikor nagyot bukik, mert mohón szopizik. Különben most néztük 1 hónap alatt 580 g -ot hizott, gondolom ez jó.

A sirásnak megtaláltuk ma reggel az okát, voltunk doktornõnél és kiderült, hogy a kislányom elkapta tõlem (nekem ártatlannak tûnõ) torokgyulladást és ezért sirt. A dokinéni mondta, hogy látszik, hogy mûködik a természet, mert ezért is nõtt meg Dorka tejigénye, mert igy védekezik a szervezet a virus ellen. Igy nem kaptunk gyógyszert. A hõmérsékletét kell figyelnem és ha lázas lesz, akkor kell kúpot adnom. Én csak most kezdtem el vitamint szedni, gondolom ezért kaptam el ezt a hülye torokfájást, talán ha hamarabb elkezdem szedni újra az elevitet, akkor nem lennénk most beteg :-( Most C vitamint is szedek külön, Szerintetek nem lesz baj ebbõl a sok vitaminból?
Ittam gyógyteát is, azaz gyógynõvénybõl készült teát és szoktam rooibos (vöröstea) teát inni, ebben nincs koffein és sok ásványi anyag van. Ez megzavarhatja a baba emésztését? A rooibosról azt hallottam, hogy ha a mama ezt issza, akkor a baba nem lesz hasfájós. Ti mit tudtok?

Pocok: Sajnos ilyen állapotban, azaz torokfájósan a dokinéni nem engedett el minket babamasszázsra, sõt mondta, hogy ilyen picin ne vigyük még közösségbe, nagyok közé. A dokinéni nem volt oda az ötletért, hogy masszázsra akarjuk vinni a babát, még másoktól is megkérdezem, hogy mit javasolnak, de abban talán van igazság, hogy egy kicsit nagyobb korban kellene kezdeni. Szóval most nem megyünk, de lehet, hogy a következõ alkalomra már igen, addig gyüjtöm az infókat, mi szól ellene és mellette.

Az együttfürdéssel kapcsolatban: nagyon vonzó dolognak tartom az együttfürdést, én is szivesen pancsikálnék a lányommal, de biztos, hogy a meleg vizben még jobban átadhatjuk egymásnak kisebb-nagyobb fertõzéseket vagy gombát. Pl. hüvelyi gombás fertõzést igy lehet a legkönnyebben átadni, és az apuka is lehet tünetmentesen gombás, szerintem jobb lemondani az együttfürdésrõl. Bár, ha tudnám, hogy biztosan nincs semmiféle bajom, akkor persze én is fürödnék. Egyesek nagyon ellene vannak a fürdésnek (nõk esetében), a zuhanyzást egészségesebbnek tartják. Pedig már én is mennyi ideje vágyakozom egy jó kis habfürdõs fürdõre!!! :-(

üdv, köszi a tanácsokat!
Zsuzsi és 6 hetes Dorka
zsu26

Sziasztok!

Én is belekotyogok egy kicsit! Anikó nagyon sok mindent idemásolt a szopiról, Iboly eszméletlen nagy segítség volt nekünk, amikor olyan kis pöttömök voltak a gyerkõceink, mint most a tietek!

Zsu! Látod, megoldódott ez a sírásügy! Nálunk 3,5 hónapos volt Csongi, amikor nem tudtam, mi baja, rengeteget sírt, pedig elõtte jó kisfiú volt. Aztán eszembe jutott, hogy írtak itt fejlõdési ugrásról. Elkezdtem úgy szoptatni, amikor csak megnyikkant, volt mikor óránként, és kb. 1 hét alatt visszaállt minden a régi kb. 3 óránkénti szopira.
Csonginak is volt torokgyuszija, és õ is ugyanilyen "tüneteket" produkált.

Az együttfürdéssel kapcsolatban én is csatlakozni tudok Anikóhoz, kb. 6 hetes kora óta fürdik a fiam nagykádban, nálunk ez az apuci kiváltsága. (Próbálkoztam én is, de velem nem élvezi annyiraKép) A technikát ki kell alakítani, hogy biztonságos fogni, ez hónapról-hónapra változik. Elõször én is tartottam a fertõzésektõl, de 10 hónapos, és eddig semmi baja nem volt, pedig nem fertõtlenítettem nap, mint nap! Én mindenkinek csak ajánlani tudom!

Ja, még a szopiról, fejésrõl. Én kb. 2 hónapig fejtem, alkalmankét 10-20 ml jött, feladtam. Beállt a kereslet-kínálat, nekem is kényelmesebb volt. Ugyan elraktam anyatejet, de mivel az én kisfiam most kezd leszokni a szopiról tök felesleges volt. Egy ml-t sem adtam neki abból pótlásnak. Higyjétek el, hogy sokáig fogtok tudni szoptatni, és akkor nem kell tartalékokban gondolkodni!!!
Én nagyon sokáig egy mellbõl szoptattam, elég volt, nagyon gyorsan fejlõdött a kisfiam. Aztán amikor megnõttek az igényei, talán 6-7 hónaposan, nem is tudom, akkor tértem át a 2 mellbõl szoptatásra.

Remélem segítettem egy kicsit nektek.

Évi

Kovács sándorné
Évi
Sopron

Sziasztok!

Én a Friss kismamákból látogattam ide, egyenlõre csak egy kérdés erejéig. Elõre szeretnék érdeklõdni a körzetünkben lévõ gyermekorvosok felõl, melyik milyen, ki a legjobb, stb..
Van erre külön topic, vagy hol tudnék errõl érdeklõdni? Van valaki köztetek, aki Máriaremetén vagy a környéken lakik?

Köszi

Kele
Kele

Sziasztok!

Üdv a friss kismamáknak!

Zsuzsi! Maja is most volt beteg, én is tömtem magamba a vitamint, szerintem nagyon nem lehet túlzásba vinni. Állítólag a sok C vitamin csípheti a mellbimbót szopi közben, én ezt tapasztaltam is, úgyhogy vigyázz vele.

Fürdetést még én sem merem együtt a babával, talán ha már ül. Én nem a fertõzéstõl félek, hanem attól, hogy nem tartjuk rendesen, és az imádott fürdését megzavarjuk az újdonsággal. Majd ha kinövi a babakádat.

Kislányos mamák! Igaz, hogy a kislányok nemiszervében levõ fehér váladékkal semmit nem kell csinálni? Nekünk ezt mondta a dokinéni, meg hogy majd elmúlik, de Maja már 4 hónapos, és még mindig ugyanott van.

Ugyanide tartozik, hogy ti kaki után mindig vízzel kimossátok az altájat? Állítólag kislányoknál fokozottan ügyelni kell erre, de én bevallom, eddig nem csináltam. (Ma már igen, nem is olyan bonyolult).

Még egy kérdés. Lehet az apró vérezgetés kb. 4 hetenként valami menstruáció féle? Kb 1-2 napig tart, nem fáj, nem is sok, és még szoptatok, gyógyszert nem szedek.

Na ennyi, sok napsütést nektek!!

Zsuzsa
zsuzsa73

Szia Zsuzsa73!

A kislányok nemiszervében levõ váladékkal kapcsolatban írnám, hogy én nem törölgettem ki, ahogy az orvosod is tanácsolta, és egyik lányomnál sem lett vele semmi gond. Egy idõ után elmúlt. A másik, hogy nem mosogattam napközben õket, elegendõ volt a popsitörlõ is, este persze alaposabban kimostuk a kis feneküket a fürdõvízben.
A menstruáció-szerû vérzéssel kapcsolatban annyit, hogy nekem is van és nagyon hasonló jellegû mint amit leírtál. Ez egyébként a szoptatás alatt meg is marad, de az sem lehetetlen hogy teljesen visszaálljon a rendes menstruációs ciklus (a lányaimnál pl. úgy volt).

Szia, és leljed minél nagyobb örömödet a kislányodban!

Norcsi.KépKépKép
norcsi
Lenti

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! akkor azt hiszem nem erõlködök a fejéssel, úgy tûnik van tejem bõven! Szegénykém mindig telezabálja magát és utána kínlódik nagyokat. De szerencsére olyan rendes kislány, hogy általában egyedül elkínlódik, nem igényel különösebb pátyolgatást. De azért ilyenkor mindig mellette maradok, hátha érzi, hogy együttérzek vele, ha már segíteni nem nagyon tudok rajta. Kép

Idõsebb babások: jár valaki közületek babaúszásra? mi a véleményetek róla?

Zafi
zafi

Szia Zsuzsa!

A kislányok nemiszervében lévõ fehér váladék tudomásom szerint csak születés után 1-2 hétig szokott lenni. Ez azért van, mert az újszülött tele van az anyából átvett nõi hormonokkal (ha jól tudom). Ilyenkor lehetséges olyan is, hogy a kisfiúknak egy picit megnõ a cicijük (ami aztán persze visszahúzódik). A kislányomnál ez a folyás kb. 10 napig volt, aztán megszünt. A helyedben én megkérdezném újra az orvostól.

Kaki utáni mosdásnál kinek az altájára gondolsz, hogy megmosom-e? A sajátomat, ha tehetem, megmosom. A kislányomét pedig törlõkendõvel alaposan megtörlöm, remélem, van annyira hatásos, mintha beraknám õt a csap alá. De már többször gondoltam rá, hogy a csap alatt kéne mosni...

Szia: Laura
Laura

Zafi!

A barátnõm rendszeresen hordta a kisfiát babaúszásra, és nemrég hagyták abba (5 éves korban), ugyanis a kisfiú folyton mindenféle gombát összeszedett az uszodákban. Amikor a kukija lett gombás, betelt náluk a pohár.
Nem áll szándékomban lebeszélni az uszodáról benneteket, de gondoljatok erre is.

Lányok! Nálatok van a babátoknak napirendje? A mi napjaink teljesen rendszertelenek: akkor ébredünk, amikor Romi ébred; az igény szerinti evés is rendszertelenséget hoz magával; sosem tudom, hogy ha evés után elálmosodik, 20 percet vagy 4 órát fog aludni, az éber periódusa is fél órától 6 óráig terjed, stb. Hogyan lehet kialakítani valamilyen napirendet számára, egyáltalán szükséges-e, vagy ez úgyis megoldódik, ha már egy picit nagyobb lesz? Ja, Romola most 6 hetes múlt.

Várom válaszotokat, sziasztok: Laura
Laura

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?