Danimama!
Egy 3 hetes gyerek nem tud hisztizni, igényei vannak. Hidd el elmondaná, ha tudná, de õ sírni tud csak. Nem azért, hogy téged bosszantson. Érezni szeretne téged a közelségedre vágyik. Nem tudod elrontani, hogyan is tudnád? Azért mert felvetted mikor sír? Szeresd õt és ne zavarjon, hogy sír, mert az idegesség rossz hatással van a babádra, megérzi és ettõl õ is feszült lesz.
Zafi! Ha nem akarsz leadni tejet, akkor felesleges fejni. Beáll a kereslet-kínálat, elég teje lesz a babádnak.
Ebben a topicban volt nekünk egy nagyon jó tanácsadónk Iboly, aki LLL tag és képzett szakember, szoptatási tanácsokat adott. Kimásoltam ide párat, ha vki érdekel a többi az archívba megtalálj, augusztustól.
"Testmozgás: csak nyugodtan, nem fog elapadnia tej, ha a babát igény szerint szoptatjátok, pótlást, cumit nem kap.
6 hónapos kor elott mindenféle hozzátáplálás felesleges. Tea, víz is. Az anyatej "eleje" az úgynevezett elsotej vizesebb állagú, inkább szomjoltó, míg a hátsótej zsírosabb, laktatóbb táplálék. Ha egy kisbaba túl hamar fejezi be a szopizást és nem kap elegendo mennyiséget a hátsótejbol, lassul a súlygyarapodása, de az elsotej meg is hajthatja a hasát. Ez az elsotej tökéletesen megfelel a babának a nyári nagy melegben is. Ha eleget pisil, kakil és igény szerint szopik, nem kell kiszáradástól tartani.
Semmiképpen sem kell idoponthoz kötni a szoptatást és 3-4 órákat várni. Ez a tejtermelodés szempontjából mindenképpen káros. Az anyatej nagyon könnyen emésztheto, pici babák akár óránként is igényelhetik a szopit. A babák ún. komfortszopási igényét is az anyamellen ideális kielégíteni. Ha úgy látjátok, hogy nem éhes már vagy fáj a pocija, ha többet eszik, akkor azon a mellen "cumizzon", amelyiket már "teljesen" kiürítette.
Anyatejes babák BÁRMILYEN sokat hízhatnak az elso hetekben, hónapokban, az átlag heti 10-20 dkg, vagy havi 45 dkg. Ha ennél kevesebbet hízik a baba, érdemes megnézni, hogy milyen a szopási technikája, kap-e más táplálékot, folyadékot, cumit, cumisüveget illetve, hogy igény szerint szopik-e.
A cumi (cumisüveg-cumi is) szopása másfajta technikával történik, mint a puha, rugalmas anyamell szopása. Ez a kétféle technika megzavarhatja a babát, aki a legrosszabb (de sajnos elég gyakori) esetben, elfordul az anyamelltol, nem fogadja el azt.
Ha rossz technikával szopik a baba, nem stimulálja megfeleloen az anya mellét, kevesebb tej képzodik, lassul a gyarapodás, valamint kisebesedhet az anya mellbimbója. Ráadásul a baba a "nyugtató" cumival kielégíti szopásigényét, ahelyett, hogy ezt a bizonyos komfortszopást is az anyamellen végezné, ez jelentosen lerövidíti a mellen eltöltött szopási idot és akadályozza az igény szerinti tejképzodést. Jó tudni, hogy a tej mennyiségének kétharmada a szopások alatt képzodik, és csupán egyharmada termelodik a szopások közti szünetekben. Ezért is helytelen az az elképzelés, hogy várni kell 3-4 órát a szopik között, hogy legyen ideje a tejképzodésnek. Ellenkezoleg: éppen a gyakori mellretétel a helyes út, két mellbol legalább 10-10 percig szoptatva. Ennek a legalább 10 percnek az elsotej-hátsótej közötti különbség miatt is van jelentosége.
Szó sincs ellentmondásról: azért is írtam zárójelbe azt a szót, hogy "teljesen", mert ezzel is jelezni akartam, hogy ilyen tulajdonképpen nincs. A mellben mindig van tejcsi, bármennyit szopizzon is a baba, hiszen folyamatosan termelodik. Viszont nyilvánvaló, hogy a másik mellben, amibol még nem evett, vagy rövidebb ideig evett belole, abban több van, intenzívebben jön a tej. De ennek csak akkor van jelentosége, ha valamiért nem akarjuk, hogy a kicsi többet egyen. Egyébként az az ideális, ha a baba mindkét mellet egyformán stimulálja.
Azt kérdezted, hogy szerintem mennyi cumival eltöltött ido kell ahhoz, hogy elforduljon a cicitol? Talán meg fogsz lepodni, de nagyon sok babánál már az ELSO alkalom odavezet, hogy nem fogadja el a mamája mellét. Biztosan hallottál vagy olvastál már kétségbeesett anyukákról, akik nem értik, miért szenved a kisbabájuk szoptatás közben, próbál elfordulni, kiköpi a cicit, annak ellenére, hogy egyszer már szépen szopizott. Ilyenkor szegény mamák azt hiszik, bennük van a hiba, nincs elég tejük, valamit rosszul csinálnak. Pedig általában "csak" az történt, hogy megitatták a babát cumisüvegbol. (Sajnos, sokszor még a kórházban, akár az anyuka tudta nélkül.) Az eltéro szopási technika megzavarja a babákat, errol írtam már korábban. Ezért is szokták azt javasolni a mamáknak, hogy ha szeretnék bevezetni a cumit, vagy a cumisüveget, várjanak kb. a baba egyhónapos koráig, amikor már kevésbé valószínu, hogy megzavarja oket a mesterséges cumi. Van olyan baba is, akit kezdetektol cumisüvegbol is etetnek, mégsem okoz problémát. De ez a ritkább. Ha nálatok is ez a helyzet, szerencsések vagytok.
De mint említettem, ez az eltéro szopási technika más bajt is okozhat. Kisebesedhet az anya mellbimbója, eldugulhat egy tejcsatorna, ami mellgyulladáshoz vezethet, apadni kezd a tej, mert nem megfelelo technikával kisebb a stimuláció, lassul a baba súlygyarapodása. Szerintem mindez éppen elegendo indok arra, hogy ha valaki ezzel még szülés elott tisztában van, akkor várjon a cumi bevezetésével.
Az egy mellbol szoptatásról: ha folyamatosan egy mellbol szoptatsz alkalmanként, akkor is be tud állni valamennyire a kereslet-kínálat. De egyrészt jobb, ha mindkét mellet gyakori inger éri, így biztosított a megfelelo tejtermelés, hiszen gondolj bele, hogy a babád nem egyforma mennyiséget eszik minden alkalommal. Másrészt, ha egyszer tovább alszik a kicsi, vagy el kell menned pár órára, túl sok tej lesz abban a mellben, amelyikbol korábban szopizott a baba. Tejpangás, mellgyulladás, stb.
Ami engem illet, nem voltam mindig ilyen fene okos. Az elso babám 4 hónaposan már nem szopizott. A másik ketto viszont sose látott cumisüveget, cumit sem, igény szerint szoptattam oket. Andris 14 hónaposan hagyta abba a szopit, Gergo pedig még mindig szopik, 21 hónapos.
Zsuzsi(26)! Semmit nem rontasz el és ne is gondolj ilyesmire. Meddig sír a babád szopi után? Várj 10 percet és újra kínáld meg. Ne adjál semmit cumisüvegbõl, mert az megzavarhatja a szopit. Tedd gyakran mellre, ha úgy érzed kevesebb a tejcid és meglátod hamarosan minden a régi lesz. Egyébként 10 perc alatt is lehet szopizni, nem minden baba szopik 30-40 percig.
Helga! Mi a kislányunk 6 hetes kora óta együtt fürdünk a nagykádban vele. Nem fürödtünk le elõtte és kádat sem fertõlenítek minden este és semmi baja Lilinek. Imádja a vizet.
Sziasztok!
Anikó