Új privát üzeneted érkezett!

Schmo!
Azt sajnos nem tudom h., mit csinálnak a Petőben mert oda minket nem vettek fel. A nagyon súlyos eseteket egyedül Ő vállalja ami szerintem rendkívül szomorú. Ő még soha senkit nem küldött el azért mert a gyerek állapota súlyos SŐT!!!!!

Ezen kívül még délutánonként konduktor is jár hozzánk és azért nem egészen ugyanazt csinálja mivel hogy nem csak konduktor.

Puszi
Lilka
lilka
 
 


Lilka,

Nem vettek fel Benneteket? Milyen indokkal? Bar en mar 96 ota nem vagyok a Peto Intezetben, azert ezt furcsallom.

Judit
rfjudit
 
 


Szia Lilka,
Naiv vagyok... Valamiért azt gondoltam, mindenkit oda vesznek fel, ahova mennek vagy ahova küldik őket. Akkor ezekszerint szerencsénk volt, hogy felvettek a Petöbe...
Egyébként pont ma voltunk, és most jó a kedvem, mert nagyon megdicsérték a lánykát, hogy az elmúlt hét alatt milyen sokat fejlödött Kép
Mondjuk én még mindig nem látom, hogy mikor szereti meg végre a hasonfekvést... lehet, hogy azért mert nem is értem, hogy miért szeretné jobban, mint a hátonfekvést. Az utóbbi sokkal kényelmesebb, nem? Kép
schmo
 
 

 
 

Judit!
Azért nem vettek fel mert nem hallgat a nevére és nem hajt végre feladatokat??????!!!!!!

Lehet h., megsértődtek mert mikor Zsombi csecsemő volt jártunk hozzájuk havonta, de közben elkezdtük Erzsébetet is és egy kicsit elmaradtunk lehet h., ez nem tetszett nekik. Nem tudom és nem is firtatom. A konduktor aki hozzánk jár azt mondja h., ha nincs elég gyerek mindenkit bevesznek, de ha sokan vannak akkor válogatnak. Nincs jelentősége már túl vagyok rajta más utat járunk de talán a cél ugyanaz lesz.

Tudom h., sok Petös a Dévény módszert is utálja és végül is Ő is elküldött minket azzal h., nem tud segíteni így már megszoktam. Anno a Svábhegyen azt mondták adjuk intézetbe mert le fog bénulni. Szerencsére ez nem történt meg, de mást sem csinál. Igazából a mozgásállapota jó lenne ha az értelme már ott tartana h., eszébe jusson bármit is megtenni, de sajnos ez még nem érkezett el. Talán soha nem is fog, de azért mi küzdünk.....

Schmo!
Nagyon örülök h., szépen fejlődtök!!!! Csak így tovább!!!!!!

Sok puszi mindenkinek.
Lilka
lilka
 
 


Szia Lilka !
Köszi a biztatást Kép
Nektek is viszont !!!!!
schmo
 
 


Sziasztok!
Csak a saját magam megnyugtatása miatt szeretném a kisfiamat elvinni neurológushoz, de csak február végére kaptunk időpontot. Ezért úgy gondoltam, hogy elvinném gyógytornászhoz (igazából nincs vele semmi azon kívül, hogy ölben csak egy irányban tartja a fejét). Itt jönnének a kérdések:
- tud-e valaki Dévényes gyógytornászt Budakalászon v. környékén (ha van, akkor mélben meg tudnátok írni a részleteket)?
- érdemes-e a Gézengúznál is próbálkozni (ha már itt vannak tőlünk 500 méterre).

Ha mondjuk lenne a környéken Dévényes gyógytornász, inkább hozzá vinném el Marcit; annank idején Hangával is jártunk a Dévény Alapítványba, és nagyon eredményes voltKép.

Köszi a segítséget, és üdv mindenkinek:
Szila
szila
 
 


Nekem a kisebbik most lesz 8 hónapos és 6 hónaposan fordult előszőr a pocijára, de visszfelé még csak próbálkozik. Eddig üvöltött, ha a hasán volt, ma már néha 2 órát is elmarad így. Nem kúszik, nem is ül meg, mert eldől, de a svábh.i neurológus mindent rendben talált. Nagyon nyugis baba, valszeg kissé lusta. Se én, sem a tesója nem kapkodtuk el a dolgokat, így én nem izgulok, mert mindig ügyesedik valamit. Már kezét fogva szeret álldogállni és nem roggyan be a térde. Kis örömök a nagyok. Ti mit gondoltok?

apacs72
 
 


Apacs!
Szerintem semmi okod az aggodalomra, főleg ha a szülés nem volt elhúzódó, nehéz stb. Gondolom időre is született.

Ha ezek így voltak szerintem se izgulj. Figyeld és játssz vele sokat.

Sok puszi Lilka
lilka
 
 


lilka!

Minden rendben volt, másfél óra volt a szülés.
Annyira időre jött, hogy megvárta a kiírt időpontot, azt hogy felkeljek és csak 9 felé jelezte a jövetelét és 11 re már kint is volt. Csak a nyugalom miatt vittem el a klinikára, de a doki jóformán azonnal azt mondta, hogy minden ok, csak lusti. Csinált egy koponya uh t, de az is jó volt. A Dini nagyon élvezte a vizsgálatot, mert a doki a tenyerébe ültette és fel-le hintáztatta, hogy lássa, mennyire tartja a fejét, vagy mennyire nem. A kicsi jókat rötyögött, én megnyugodtam. Szerintem érdemes volt elmenni..biztos ami biztos.

apacs72
 
 


Apacs!

Helyesen tetted. Most már élvezzétek egymást.
lilka
 
 


Sziasztok!

Már rég jelentkeztem, nem voltam internetközelben, de már itthon is van, így minden nap képben leszek. Utoljára okt. végén jelentkeztem azzal, hogy a kislányom a Dévényes kezelések után nagyon ellazul, és nem hatásos. Nos, nem a módszerrel volt gond, hanem kiderült, hogy epilepsziás, és emiatt volt egyszer hipotón, máskor meg feszes, ill. nagyon romlott a látásfigyelme, rengeteget sírt vagy inkább üvöltött. Ezek a tipikus jelei az epilepsziának! Sajnos már 10 hónapos volt, amikor a lehető legjobb helyre mentünk (Bethesda Kórház), ahol beállították a gyógyszert és azóta kezdett fejlődni, gyakorlatilag most 4 hónapos szinten van mozgásilag, de már látom a fejlődés jeleit. Heti 2-szer járunk Dévényezni, ill. egy konduktor jár még hozzánk. Remélem tudok segíteni azoknak, akik hasonló cipőben járnak!
lilla77
 
 


Sziasztok !
Kicsit megint el vagyok keseredve Kép A lányka idáig szépen fejlődött, de most megakadt.
Nem szeret hason lenni, és ugye ez mindennek az alapja... Naponta többször próbálkozom. Ha jó a kedve, akkor kicsit (pár perc) el is nézelödik egyedül, szépen tartja a fejét, támaszkodik. De ez az önálló elfoglaltság elég ritka. Van, hogy rögtön elkezd sirni, ahogy leteszem, de van, hogy zenés-táncos müsorral és a játékait felvonultatva le tudom foglalni 15 percig. Ha viszont már elkezdett sirni, nem lehet ott helyben megvigasztalni, addig ordit amig fel nem veszem (vagy el nem alszik). Nem kapkodom fel, próbálom rávenni, hogy nézze a játékokat vagy figyeljen rám, de ilyenkor egyre jobban sir, szétcsapja a karját, fejét leteszi...
Mit lehetne még???
schmo
 
 


Schmo,
most latom csak, bocsi, hogy valaszoltal anno.
Az en 7 honapos fiam kisertetiesen hasonlit a te gyerkocodre. Nalunk volt ferde nyak, tonuseloszlasi zavar, hypotonia, nem tartotta a fejet, most a hatizommal kuzdunk, az kellene a kuszas-maszashoz. Még csak hasra fordul, de azt is csak egyik iranyba csinalja, balra. Jobb oldalara csak most kezd egyaltalan oldalra fordulni, de azt is csak kimondott jatszas, csalogatas eseten. O is egyoldalasnak tunik, mert a labat sem lenditi, bar a targyakert mindket kezevel nyul, egyforman fog vele. Viszont tamaszkodaskor szinten hatranyban van a bal keze, az, amelyiknel kezfejre tamaszkodik gyakran.
Ot is koranak megfelelonek nyilvanitottak 4 honaposan, minda Devenyes gyt, mind a neurologus. A kov. merfoldko ugye a 6 honapos kor, amikor illene forognii, hasra es hatra is. Mivel ez neki nem megy, megint hetente Devenyezunk, holnap pedig neurologia kontroll. Keddre pedig mar kertem Petos konduktorhoz idopontot. Itt tartunk most.

Ha esetleg lenne idod, nagy vonalakban megirnad, hogy Petoeknel mit mondtak nektek, milyen gyakorlatokat kell csinalnotok, mikor "kell" forogni, kuszni, maszni, ilyesmi.
Most volt itthon egy Angliaban praktizalo expetos ismerosom, es o mondta, hogy vigyem el a fiamat, merthogy a Petoben a napi rutinhoz is adnak tanacsokat, pl. pelenkazon popsitorlot atrendezni, cumisuveget, kanalat hogy adjunk a kezebe, hogy aktivizaljuk a nem hasznalt felet, stb... szoval ami nem kimondottan torna, hanem eszrevetlenul, "kinzas" nelkul is hasznara valik a gyereknek.

-Afonya
afonya
 
 


Afonya,
Küldenél mail cimet? Kérdeznék, és persze mesélnék is.
schmo
 
 


Sziasztok,

Ha ajánlhatok neurológust, aki tényleg nagyon elismert, akkor Neuwirth Magdát ill. Hegyi Mártát tudnám javasolni a Bethesda kórházban. Tapasztalatból mondom, sajnos előtte 3 neurológusnál voltunk, de nem mindegyik ért a szakmájához.
lilla77
 
 


Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.Az unokatestvérem babájáról van szó.10nappal fiatalabb,mint az én lányom.Tavaly nyáron születtek,májusban.Már korán kiderült,hogy-mivel már szülés előtt jóval bnet volt a csatornában-elnyomódott a feje és a nyaki izmai is szörnyen kötöttek.Gyógytornát javasoltak neki,de az unokatesóm nem járt vele,talán 2szer,nem sokkal többször.
Nem mozog szinte semmit.ill.nem forog,nem ül,csak ha felültetik és párnákkal,vagy valamivel kitámasztják.Sokáig ült egész nap egy gyerekülésben,mert a mamájának az volt a kényelmes,persze valószínű ez is belejátszott abba,hogy míg az én lányom hamarosan elindul,addig az említett kislány még csak ott tart,hogy ha hanyatfektetik,felhúzza a fejét.Múltkor megpróbáltam a lábát a homlokáig felnyomni,de kudarcba fulladt,az álláig se jutottam.
Tudom,hogy orvosnak kéne látnia,de nem tudom rávenni az unokatestvéremet.
Mit tegyek?Hova vigye a babát?

nem olvastam végig a hozzászólásokat,és lehet,hogy más is van hasonló helyzetben,de valaki mondjon valami okosat.Ha kérdésetek lenne,akkor is írjatok,hátha tudok én is válaszolni.

köszönöm
zsuh
 
 


Zsuh!

Ne haragudj de ez felháborító!!!! Kérdezd már meg Tőle hogy egész életében ápolni akarja a gyermekét!!!!??????

Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház 1064 Budapest, Rózsa utca 46 (1) 321-8357

Ő nagyon jó szakember. Szívesen megnézi a babát és segít is. Mi hozzá járunk.

Petö Intézet

Dévény módszer

De első körben neurológusnak kellene véleményt mondania hogy legyen egy orvosi szakvélemény is.
lilka
 
 


Kedves Zsuh!

Esetleg nézzen bele ebbe vagy hasonló topicokba hátha felrázza egy kicsit. Az anyai kötelesség nam csak arról szól, hogy enni adunk a gyereknek hanem minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy egészséges ember váljék belőle.
Ilyen esetben nem kötelezheti az orvos az anyát a kezelések látogatására?
Dóra
dora
 
 


Dora!

Ebben az esetben "sajnos" nem. Ez régen az átkosban volt hogy a betegeket akaratuk ellenére is kezeltek, de manapság megtagadhatják a kezeléseket az emberek.

Azt viszont nem tudom hogy esetleg a védőnő bejelentheti vagy más is a GYIVI-nek. Azok talán léphetnek de ezt nem tudom biztosan vagy talán egy hozzátartozó is bejelentheti, de ebben sem vagyok biztos. Akkor talán kiskorú veszélyeztetése miatt ők léphetnek.....

Bizonytalan vagyok vagy mégsem? Kép)

lilka
lilka
 
 


Mindenki maga döntheti el, hogy mit csinál a gyerekével azon túl, hogy a testi épségét-mármint vegetatív szempontból nem veszélyeztetheti. Nem húzható meg a határ, hogy mikortól lehet beleszólni egy család életébe, ki mikor vigye orvoshoz a gyerekét, akkor, amikor köhög vagy akkor, amikor náthás, akkor, amikor hőemelkedése van vagy elég, ha lázas. Ilyen formán bele lehetne szólni, hogy milyen terápiára járjon, mert hiszen lehet az én véleményem egy adott módszerről az, hogy annyit ér, mintha sehova se hordaná, és ezzel is veszélyezteti a gyerek fejlődését. Ezek magánügyek, csak javaslat tehető. Az ő döntése, hogy most küzd-e vagy később. Ápolja-e vagy fejleszti vagy beadja valahová.
Nem mondhatod meg senkinek, hogy adjon-e csokit, írassa-e be különórára, jót tesz-e az az adott sport, hasznos-e egy adott nyelvtanfolyam.
Ezek belügyek, akárhogy is tiltakozik az emberi jóérzés.
rjuli
 
 


SziasztokKép
Bocsánat, hogy eltüntem, de otthon voltunk Dévényezni + a Pethőben ezen kivül fostos-hányós virust is benyaltunk de már alakulunk. Időközben kiderült, hogy Gergő szemét amit a Mária u-ban decemberben jónak találtak januárban -7-es állapotunak itélték itt kint. Csináltattunk szemüveget és már meg is szoktukKép

Drukk mindenkinek, puszi:Doris
doris
 
 


Szia Doris!

Örülök, hogy előkerültél. Hozzánk ma jön a gyógytórnász ez lesz a 3. alkalom, majd beszámolok róla, de egyébként jól alakulnak a dolgok.
Mennyit fejlődtek a gyerekek a kezelések alkalmával? Te ezeket a gyakorlatokat tudod csinálni amíg nem jöttök haza? Dóra
dora
 
 


Szia DóriKép
Mivel mi folyamatosan Dévényezünk 3 hónapos koruktól kezdve igy nehéz egyik napról a másikra látni a dolgot. Azt azonnal éreztem Lilluson, hogy amikor a torna után ölbe vettem sokkal lazább volt, mert korábban annyira feszes volt a kis teste, mintha egy fadarabot emeltem volna. Jelenleg állnak, kézen fogva lépegetnek (most már Lillus is egymás elé rakosgatja a lábait) és oldalazva araszolnak kapaszkodvaKép Gergő tegnap óta egyedül próbál felállni - egy párnától löki el magát a földről - és néhány másodpercig egyedül áll majd hátra huppan a popsijáraKép A Dévényes feladatokból csak egyet tudok itt csinálni de a Pethőben kaptunk feladatokat amivel Lilluska bal oldalát fejleszthetem, mert valószinüleg az agyacskájának a jobb fele volt oxigénhiányos ezért a bal oldalát kevésbé használja de mi ebből nem vettünk észre semmit szerencsére, igy ne olyan komoly a gondKép

Milyen volt a gyógytorna? Dévényes jár hozzátok?

Puszi:Doris
doris
 
 


Zsuh,
ha meg itt vagy akkor irj meg ha erdekel a tema, nekunk ugyenez volt a babaval. Ma mar futKép
Eniko
enikonyc
 
 


LányokKép
Csak gondoltam itt is elújságolom, hogy Ikerbabáim 20 hónaposan mindketten önállóan lépegetnekKép Geri kicst stabilabban teszi ezt de Lilcsike sokkal kitartóbb, küzdőbbKépKép Egyszóval kitartás aki esetleg még kételkedeik abban, hogy eljön ez az idő...Kép

Puszi:Doris
doris
 
 


Sziasztok !
Látom mindenki Dévényezik amit én sajnos nem ismerek de a Gézengúz alapítvány nagyon merem ajánlani mi egyedi gyógytornára és vizi terápiára járunk a kisfiammal most öt hónapos 3 hónaposaan lett egyértelmü, hogy bal oldalra nam fordítja a fejét. Kiderült már méhen belü ( volt egy ciszta nagytestvére) nem használta a bal oldalát. Most 3 hete járunk kezelésre és itthon is csináljuk a gyakorlatokat és már láthetó a javulás a fejtartásból forgatásból. Végig olvasta a topikot bárcsak korábban is láttam volna akkor valószínüleg én is hamarabb lépek. Remélem mindenki javul mit ahogy Doris is újságolta.
Sziasztok. Cila
cila
 
 


CilaKép
Drukkolok Nektek, hogy folyamatos legyen ez a javulásKép Dévényes szakembernek nem szeretnéd megmutatni?

Puszi:Doris
doris
 
 


Kedves Rjuli
Remélem olvasod még ezt a topikot. A véleményedet szeretném kérni. Kislányom 3270 g született időre, a szülésnél nem volt semmi probléma. A gondom az, hogy 7-én múlt 5 hónapos, 7600 g (jó kis hurkás, csak Anyatejet kap) és még nem forog. Az oldalra fordulással már próbálkozik, de még nem sikerül neki (kivéve amikor szopik, mert akkor megtartja magát oldalt fekvésben úgy, hogy a hátáról tartja magát, azaz megemeli az egyik oldalát és a levegőben tartja.) Hason feküdni nem szeret egy-két percig el van, de utána sír és ahelyett hogy oldalra fordítaná a fejét belenyomja a matracba és úgy sír. Ülőhelyzetbe felhúzható tartja a fejét. Ha cipelemakkor is tartja a fejét és ha valami érdekes lát magasabban, mint ő akkor is megemeli a fejét. Nézni körbenéz és utánafordul dolgoknak ha érdekesnek találja. Amúgy inkább előre fele szorítja a fejét. Mutattam gyógytornásznak, ő rendben találta, azt mondta, hogy a súlya miatt. Egyébként egy nagyon nyugodt, kiegyensúlyozott baba, éjszakánként alszik. Finommozgások rendbenvannak, a játékok után nyúl. Egyik kezéből a másikba rakja, stb. Kérdésem az lenne, hogy szerinted is lehet - e a súlya miatt és hogy alapjában nyugodt kisbaba ilyen kényelmes és összefügg -e a súlyával az, hogy nem szeret hason lenni és még nem forog. Vagy mutassam meg még egyszer gyógytornásznak. Ülni szeret, van hogy felhúzza magát. A kisfiam 8 hetesen már oldalra fordult, igaz neki nem voltak súlytöbbletei.
Köszi
Mónika
monazsu
 
 


Szia Móni!

Azok alapján, amit írtál, nem gondolom, hogy bármi kóros lenne. A forgással még simán ráér 2 hónapot. (Minden szakirodalom mást ír, úgyhogy átlagoltamKép)
Nem szabad hasonlítgatni a tesókat, játszótéri gyerekeket, mert becsapós. Az én kisebbik lányom 6 hónaposan 2 nap alatt felült, felállt és 4kézláb elkezdett mászni. Ha hozzá hasonlítok, akkor mindenki le van maradva, pedig dehogy. (Aztán szerencsére ő is visszavett a tempóból)
Ha a babád nem szeret hason feküdni, azt okozhatja nyaki hipotónia (gyenge izomtónus), bár ha így is van, akkor nem lehet vészes, mert tök jól leírtad, hogy az egyéb erre utaló jelek hiányoznak. Ezzel együtt egy minimális tónuseloszlási zavar még előfordulhat, na meg amúgy sem árt hason nézelődni néhaKép, úgyhogy azt javaslom, tekerj a hónalj-mellkas alá egy törölközőt mondjuk, ami egy kicsit megemeli, de azért nem homorít tőle, és elé pedig hangot adó, figyelemfelkeltő játékokat, hogy könyebb és érdekesebb legyen a hason fekvés.
Fordulást lehet neki "tanítgatni" úgy, hogy alatta lepedő vagy pléd van, és azt megbillented egyik, majd másik irányba, csak arra figyelj, hogy a másik oldalra ne hirtelen érkezzen, ill. ne koppanjon, nehogy aztán megijedjen és akkor azért nem csinálja majd. Ezt hasról is, hátról is lehet. (figyelj, hogy ne szoruljon a teste alá a keze, hanem előre legyen nyújtva) Úgy is lehet játszani, hogy a plédet mindkét oldalánál felfogod, mint egy csomagot, ő háton fexik, és jobbra-balra billegteted.
Az ülésről: azt mondják az okosok, hogy amíg magától nem tud felülni, addig egyáltalán ne üljön. Aki ilyet mond, annak sajátja valószínűleg nincsKép
DE annyira azért érdemes korlátozni a dolgot, hogy csak etetésnél (nálatok ez nem aktuális, ha még csak szopizik) és fürdésnél üljön. Amúgy meg tényleg csak akkor, ha már maga fel tud ülni. Sok olyan baba van, akit felültetnek, aztán olyan jól elvan úgy-főleg a nyugodtabb természetűek- ,hogy utána hosszú ideig nem is próbálkozik önállóan.
Ha úgy érzed, hogy ezek ellenére megmutatnád szakembernek, akkor neurológushoz vidd, akihez a gyerekorvostól tudsz beutalót kérni.
Remélem, tudtam segíteni, kérdezz b.mikor, ha gondod vanKép
Juli
rjuli
 
 


Szia Rjuli
Köszönöm a gyors választ. Engem nem is a forgás hiánya, hanem az aggaszt inkább, hogy nem szeret hason feküdni. Még azt nem írtam, hogy a pocakomban elnyomta a lábát és bab lábbal született,amit kitornásztattam és a fején is van egy kis körömujjnyi bőrhiány, amit a sebész szintén helyhiánnyal magyarázott. Ebből gondolom én is, hogy lehet egy kis nyaki hipotoniája. De mivel ülésbe húzáskor szépen emeli a fejét és tartja is magát, meg a havonkénti egy kilós hizás miatt a gyógytornász nem gondol kórosra. A másik, mivel nem ajánlják a hasonfekvést én eddig a hátán fektettem és kb. 2 hete kezdtem el hasra tenni, de nem sok sikerrel, mert hamar el kezd sírni. Mozgástere sincs nagyon, mert a földre nem tudom lerakni, mert a 3 éves testvére hamar rajta terem.... ( most már talán könnyebb lesz, mert megy oviba) A kiságyban nem szeret sokat lenni és az igény szerinti szoptatás révén volt olyan, hogy a 24 órából kb. 8 órát cicin volt és mivel a nagyfiam rosszul viselte a tesó születését sokat voltunk sétálni, (ami úgye megint szűk hely a babakocsiban) mert itthon nem lehetett bírni vele. Szóval nem gondolom, hogy olyan nagy gond lehet, de ha mégis, van valami akkor viszont szeretném időben elkezdeni a tornát.
Monika
monazsu
 
 


Szia Móni!

Azok alapján, amiket írsz, végülis nem csoda, ha "lusta" a baba, hiszen, ha nem igazán van tere, lehetősége mozogni, akkor nem tud gyakroloni. Nem igazán tágul ki a világ egy babakocsiban fekve vagy cicin lógva. Ha nincs, ami felkeltse az érdeklődését, akkor nincs motiválva sem.
Úgyhogy le a földre, a 3 évest pedig bőven meg lehet és kell már tanítani arra, hogy figyeljen a kistesóra!Kép
rjuli
 
 


Szia Rjuli
Igazad van, csak nálunk a testvérféltékenység nagyon erős volt. Szerencsére most már ez is alakul, de az első három hónap maga a pokol volt. Főleg, hogy a férjem reggel 5-kor elmegy és csak este 7 körül ér haza, de sokszor később is. A kisfiamnak "el van törve a keze" mióta a húga megszületett. Szóval előbb el kellett látnom az egyiket (etetés, WC, mosakodás...stb) utána a másikat. Ha nem csináltam meg, pl. nem mentem el vele WC-re akkor inkább bepisilt, bekakált és utána sokkal több dolgom volt, mintha megcsináltam volna. A húgit nem tudtam letenni aludni, mert mindig szándékosan felrázta, kiabált, stb. Így csak akkor aludt mikor sétáltunk, különben otthon hallgattam mind a kettő sírását, hisztijét. Szóval tudom, hogy meg kell már az ilyen nagyfiút tanítani, de a gyakorlati megoldása nagyon nehéz volt. Főleg a szoptatásra volt nagyon féltékeny. Én meg hiába próbáltam legalább 1 etetést tápszert adni cumisüvegből egyszerűen a lányom nem fogadta el, üvöltött, amig meg nem kapta a cicit. Ha a a fiamra bepörögtem, hogy most tényleg egyedül kell enned, akkor nem evett. A férjem szerint ezt csinálta volna pár napig utána evett volna, de nekem nem volt szívem ezt megcsinálni. Nem panaszkodásként írtam ezeket, de én úgy érzem azt próbáltam csinálni, amire lehetőségem volt. A szoptatást meg ezért éreztem fontosnak, mert tudtam, hogy Ádám megy oviba és szerettem volna a betegségektől a kislányomat annyira megvédeni, amennyire lehet. Azért, hogy mondjak valami jót is, tegnap leraktam a Hajnikát a tükrös szekrény elé hasra és olyan jól kiemelte a mellkhasát, hogy ki ez a baba, hogy öröm volt nézni, illetve oldalra fektettem a kanapén és átfordult.
Ezek szerint azt mondod, hogy ezek a dolgok nagyon befolyásolták, hogy még nem forog és nem szeret hason lenni? És mi van azzal a nézettel, amit a "szakértők" mondanak hogy ha az idegrendszer eléri azt a fejlődési pontot akkor maguktól fogják csinálni a mozgást mindenféle segítség nélkül? Vagy mi az amire figyelni kell, mert én egy vidám, mosolygós babát látok, aki nem igazán csinálja azt mozgásban, amit a tesója ennyi idősen vagy akikkel egy időben szültem itt a társasházban. Én csak az időből nem szeretnék kifutni, ha esetleg mégis tornáztatni kellene és én meg nem foglalkoztam a dologgal mert betudtam a súlynak, nyugodtságnak, mozgástér hiánynak, tesónak.
Monika
monazsu
 
 


Az ép idegrendszer mellet valóban nincs szükség rásegítésre, de ki mondja meg, hogy valóban 100%ig ép-e egy baba idegrendszere? Túl azon, hogy egyik dolog hozza magával a másikat. Ha lemarad mozgásban, lemarad értelmileg is. Ezt nehogy magatokra vedd, csak arra próbálok válaszolni általánosságban, amit itt a végefelé kérdeztél.Sztem adj a dolognak néhány hetet úgy, hogy közben mindent megteszel annak érdekében, hogy beinduljon a mozgás, és, ha nem látsz fejlődést, akkor mutasd meg a neurológusnak. Bár, végülis ezt akármikor megteheted. A reflexek, reakciók alapján meg tudja mondani, van-e kóros eltérés. Ha lát valamit, akkor vagy ő maga ad otthoni feladatokat, vagy továbbküld általában (dévényes) gyógytornászhoz.
rjuli
 
 


Sziasztok!
Én mindíg jövök éys nézem ki hogyan fejlődik de nagyon eltűntetek.
Mi nagyon jól vagyunk Ricsi jár oviba a tesóval nagyon szereti és ha valaki nem tudja min mentünk keresztül nem veszi észre hogy azért még vannak apróságok amik nem mennek.
Mindenkinek kívánom hogy a sok szenvedés és harc ilyen jó eredményt hozzon mint nálunk.
Jó lenne hallani rólatok krisztaa Doris Enyikonc Cila ZSués a többiek is írjatokKép
puszi CSilla
bim_bam
 
 


Szia CsillaKép
Kedves vagy, hogy érdeklődszKép Egy darabig nem volt netem ezért nem néztem be ide sem.
Mi is jól vagyunkKép Geri és Lilcsike is stabilan szaladnak már (24 hósak). Nagyon szépen másznak fel a csúszdára és néha egy lépcsőfokot kapaszkodás nélkül tesznek megKép Lilluska azért feszit még (ismeretlen eredetű ill. az oxigénhiánynak tudható be a dolog). Logikai formákat már Lilcsike is tökéletesen behelyzeti, szavakat gyönyörűen ismételnek és egymás mellé téve néhány szót - nem megfelelő ragozásban természetesen - de már apró mondatokat is tudnak alkotniKépKép Csak ámulok és bámulok, hogy milyen Fantasztikus Életkék ÕkKépKép
Örülök, hogy ennyire bejött az oviKép

Mindenkinek a legjobbakat kivánomKép

Puszi:Doris
doris
 
 


sziasztok lányok!
Csak azért írok mert rátaláltam egy doktornőre aki Sopronban speciális kezelési módszerrel segít a különféle bénulásos megbetegedésekben szenvedőkön. Egész piciken is. Dr Málly Judit
. Bővebben www.neurorehab.hu
Mi ha minden igaz és lehetőségünk adódik el fogunk menni hozzá csak még meg kell szerveznem.Utána mindenképpen beszámolok róla de ha valakinek már van tapasztalata azt szívesen fogadom.
puszi Csilla
bim_bam
 
 


Szia Csilla!

Mi voltunk. A fiam főleg hypoton tehát tónustalanok az izmai. Sajnos lazább lett mint volt így nekünk nem segített, sőt...

Valóban, bénulásban segíthet, mert lazítja az izmokat.

A doktornő különben nagyon aranyos, csak igazából Õ nem gyerekeket kezel hanem felnőtt bénultakat.

Lilka
lilka
 
 


Sziasztok!

Az én kislányom 12 hónapos és még nem állt fel, sőt nem is mászik, de nagyon fürgén kúszik, forog, ül (bár egyedül még nem ül fel, de keményen próbálkozik). A doktornőnk kapásból rávágta, hogy hipotón és beutalt a neurológiára. Hála istennek kutya baja, csak egy kicsit lustácska... Tényleg egy végtelenül nyugodt kiscsaj, bár érdeklődő és kiváncsi. A finommozgásokban nagyon jó, csak a nagyokban van kissé lemaradva. A neurológus szerint próbáljuk másztatni, talicskáztatni, de gyógytorna nem szükséges ill. nem tud beutalót adni, mert nem beteg. Én azért bevallom nem vagyok teljesen nyugodt, szeretném gyógytornásznak is megmutatni és kikérni a tanácsát, hogy milyen gyakorlatokkal tudnám otthon fejleszteni. Nem tud valaki dévényes gyógytornászt ajánlani Veszprémben? A babaúszás is gondolom jót tenne neki, arra is el szeretném vinni. Ti mit gondoltok? Tényleg csak a lustaság az oka a lassú mozgásfejlődésnek? Én nagyon remélem hogy igen!!!
sziamia_haramia
 
 


Sziamia!

Én nem szeretnélek megnyugtatni, mert nem gondolom, hogy "minden" rendben lenne a lánykáddal. Terhesség alatt volt komplikációd? Szülés közben, születés után volt valami "nem várt" eseméy/komplikáció? (oxigén hiányos állapot, fertőzés, köldökzsinór nyakon, zavaros magzatvíz stb)

Én nem dévényesnek mutatnám meg hanem konduktornak. Fel kellene hívni a Pető intézetet és tőlük érdeklődni, h. a környéketeken van-e konduktor. Tudok mást is aki megnézheti a gyerkőcöt és betaníthatna tornát nektek, de Õ Budapesten van.

Lilka
lilka
 
 


Szia Lilka!

A köldökzsinór tényleg a nyakán volt és a szülés is kissé elhúzódó volt, de ez nem okozott hypoxiát, legalábbis ez volt a zárójelentésen. A szívhangot folyamatosan figyelték és mivel jó volt, nem volt szükség császármetszésre. A terhességem sem volt panaszmentes, volt egy haematómám. Ki az a konduktor? Õ mit csinál?
sziamia_haramia
 
 


A konduktor az akit a Pető intézetben képeznek és konduktív módszerrel tornáztatja a gyerekeket. Ennél többet nem tudnék így hirtelen, mert a fiamhoz ugyan jár konduktor és el is tudnám mondani mit csinál, de az nem pontos meghatározás lenne.

Hátha erre téved majd egy és Õ elmondja. Vagy klikk www.peto.hu

Ezen kívül még Tunyogi Erzébetet is ajánlhatom.

Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház Alapítvány
1064 Budapest, Rózsa utca 46. (1) 3218357

Hivatkozhatsz rám úgy mint Zsombor anyukája mármint Erzsébetnél. Õ szívesen megnézi lánykádat és őszíntén elmondja mit gondol. Õ konduktor és drámapedagógus és még egy csomó minden.
lilka
 
 


Sziamia, én úgy vagyok vele, hogy ha valamiben az ember bizonytalan, akkor mindenképpen mutassa meg minél több embernek, mert egyrészt minél előbb vesznek észre valamit annál jobb, másrészt a megnyugtató válasz sokat segít - illetve annak elmaradása megkeserítheti azt a szép időszakot amíg ilyen kicsi a gyerek.

Soraidból azt vélem felfedezni, hogy végül is voltál vele a neurológián ugye? És ők mondták azt, hogy semmi baj a gyerekkel? Mert ha így van, akkor az valóban megnyugtató.
Ha nem így lett volna, akkor okvetlenül írd meg, mert ilyenkor mindennek előtt a gyerek neurológus szava a döntő.

Ha továbbra is kétséged vannak, akkor igen, keress fel akárkit akit itt ajánlanak - már csak a magad megnyugtatása végett is.

De - én azt hiszem, azon kevés info alapján amit írtál, hogy a kislányod valóban csak inkább lusta, és nem lesz vele semmi baj. Ha a köldökzsinór a nyakán volt, az okozhat néminemű feszességet, de nem hypotóniát! Az unokámnak is a nyaka köré volt tekeredve a köldökzsinór, és nála pl. kari feszességet okozott - amit azt hiszem észre sem vettünk volna, ha nem olvasgatjuk mind a ketten a lányommal az interet összes babás oldalait - így viszont hamar kiszúrtuk, és őt is a neurlógiára vitte a lányo, ahol ezt megállapították, megmutatták hogyan kell tornáztatni és kb 4 hét alatt teljesen rendbejött. (Amúgy meg vele éppen az a baj, hogy túl korán kezdett "mozogni" már 6 hónapos korában felállt, és neki a nagymozgásai vannak inkább rendben és a finommozgásai inkább olyan átlagosak.

Már nem tudom pontosan visszaadni a javasolt napi tornát, de mindenképpen benne volt a talicskázás, a fürdőlepedőben való ide-oda görgetés, a Butha tartás (gyereket magad előtt lehajolva két tenyeredben ülve tartva ide oda lóbálod szelíden). Javaslom a minél több hintáztatást, görgetést, "táncolást" (öledbe veszed és vele együtt táncolsz, az a lényege, hogy a gyerek mozgatva, pörgetve, lóbálva stb legyen, ez stimulálja és ingerli a mozgásközpontot.

Legalábbis ha már mindenképpen tornáztatni akarod anélkül, hogy ártanál neki.

Amúgy meg csak azt mondanám, hogy ha ez harminc évvel ezelőtt történik, a kutya se törődött volna vele, max. annyit mondtak volna, hogy jaj de nyugis baba, de jó neked, hogy nem kell állandóan utána futkosnod... Kép
alice_cs
 
 


Szia Alíz!

A neurológus azt mondta, hogy semmi gond sincs a babával, csak talán tényleg lustácska és túlságosan is nyugodt. Alaposan megvizsgálta, de azért mégsem vagyok teljesen nyugodt. De valahol a szívem mélyén tudom, hogy nem lehet gond vele, hiszen okos, értelmes, vidám kiscsaj és csak úgy sugárzik... Csak valahol furcsa, hogy még nem állt fel, mikor a legtöbb gyerek ebben a korban megteszi ezt. Miért???
sziamia_haramia
 
 


www.peto.hu
www.deveny.hu
www.svabhegy.hu

Ezeken a honlapokon tudsz tájékozódni, kapcsolatot felvenni az intézményekkel.
Még, ha nincs is komoly baj, egyrészt nem árt, ha ezt más is megerősíti, ill. kaptok tanácsokat, hogyan tudjátok segíteni a babát a fejlődésben.

Amiket Alice írt-nyilván a legteljesebb jószándékkal- akkora butaságok, hogy legjobb lenne, ha gyorsan el is felejtenéd, és arra koncentrálj, hogy ne nőjön a különbség a kislányod és a kortársak képességei között. Minél előbb-annál jobb!Kép

Konkrétan: nagy valószínűséggel lehetett egy kis ox-hiány, ami épp elég ahhoz, hogy most ilyen tüneteket produkáljon. Az, hogy mi volt a zárón-másodrangú sajnos.
Az ox-hiány kétféle izomtónuseloszlási zavart okozhat: fokozott-spasztikus, petyhüdt-hipotón.
Mostanában kétféle "típusú" gyerekkel foglalkozom: az egyik a "klasszikus" születés körüli történések miatti mozgássérült, a másik az ún. határeset-gyerekek, akik nem mozgássérültek, DE: ügyetlenek, esetlenek, tartásuk szörnyű a nem "tökéletes" izomtónus miatt, így aztán már 7 évesen olyan gerincferdülésük van, hogy szabad szemmel látszik, ovis-iskolás korukra sincsenek képben a saját testükkel, irányokkal, térbeli viszonyokkal, egyensúlyérzékük= 0, ritmusérzékük= 0, súlyos beszédzavarral küzdenek, szóban a hangokat, írásban a betűket keverik, stb., stb.
És ezek a gyerekek az utcán, laikus szemével nézve tök egészségesek, de kérdezz meg egy anyukát, hogy mit össze szenvednek a játszótéren, az oviban, iskolában.
Ezeknek a gyerekeknek egy részét régen simán beíratták a kisegítőbe-enyhe ért. fogy., részképesség-zavarok miatt, így nem keveredtek az épekkel, nem is tudtuk, hogy vannak, de ma már ez nem "divat". Integrálják őket, és a normál közösségben várják el tőlük, hogy teljesítsenek, és bizony ez nem kis feladatot ró mindenkire.
A hozzánk jövő gyerekek szüleit felvételkor kikérdezzük, és mily meglepő- alig van olyan, ahol egy kis terhesség alatti pecsételő vérzés, vagy görcsölés, vagy elhúzódó szülés, ilyesmi ne lett volna.
Tipikusan olyan dolgok, amiknek az ember nem tulajdonít nagy jelentőséget, mert hál'Istennek a gyerek jól van, nem látszik semmi.
És persze vannak olyan gyerekek, akik mindenféle kóros előzmény ellenére megússzák, és akkor lehet velül példálódzni-hogy, na ugye, nem eszik olyan forrón a kását. De előre nagy felelősség, vagy inkább felelőtlenség lenne ebben bízni, mert utólag már sokkal nehezebb korrigálni, ha mégsem megy minden simán.
Szóval amikor a 100. hasonló történetet jegyzi fel az ember, kezd gyanús lenni, hogy valami összefüggésnek mégiscsak kell lennie.
Egy szó, mint száz, nem kell megijedni, nem vagytok lekésve semmiről, de igenis érdemes, sőt kell ezzel foglalkozni, hogy aztán ne akkor kelljen kapkodni, amikor már ordít, hogy esetleg gond van.
rjuli
 
 


Rjuli mégis a beírásom mely részét itélted meg oly módon, hogy azt mondtad, hogy teljesen hülyeség????

Nem azt mondtam, hogy ha bárki is bizonytalan, akkor keressen fel hozzáértőt, max. kellemesen csalódik???
Lebeszéltem én szamimamát valamiről?
Max meg próbáltam nyugtatni, mert ez is benne van a pakliban.

Ezt írtad:

"Mostanában kétféle "típusú" gyerekkel foglalkozom: az egyik a "klasszikus" születés körüli történések miatti mozgássérült, a másik az ún. határeset-gyerekek, akik nem mozgássérültek, DE: ügyetlenek, esetlenek, tartásuk szörnyű a nem "tökéletes" izomtónus miatt, így aztán már 7 évesen olyan gerincferdülésük van, hogy szabad szemmel látszik, ovis-iskolás korukra sincsenek képben a saját testükkel, irányokkal, térbeli viszonyokkal, egyensúlyérzékük= 0, ritmusérzékük= 0, súlyos beszédzavarral küzdenek, szóban a hangokat, írásban a betűket keverik, stb., stb. "

Nos nekem van egy ilyen lányom, ő szülte nekekünk az első unokát, és vele voltak ilyen problémák... a gerincferdülés, meg az ühgyetlenség stimmel. Valóban sokat - nagyon sokat szenvedtünk vele. Ritmusérzéke sem volt túl sok. DE: amúgy mindent szabályosan produkált, hét és fél hónaposan felállt, igaz ülni később tanult meg önállóan, időben kezdett beszélni, egyáltalán, mindent, és az iskolában sem volt vele semmi baj.. sőt a születésénél sem volt semmi, azon kívül, hoyg farfekvéses volt, és... amúgy semmi. Azonnal felsírt, és egyszerűen semmi rossz nem jut eszembe, nem volt a nyakán köldökzsinór, se semmi... igaz nagyon sérga volt pár napig.

A nagyobbik lányom is farfekvéses volt, ő mondjuk csípőficammal született, 2 hónapos kora óta Pavlik kengyelben volt 9 hónapos koráig, és - bár sokan mondták, hogy ebben még fel is fog állni - ő 9 hónapos koráig a hátán feküdt mint egy bogár, és egyszerűen nem emlékszem semmire, hogy bármi mást is csinált volna, mint feküdt és időnként elmosolyodott volna vagy valami..., sokat sétáltam vele, meg sokat cipeltem a csípőmön oldalt, hogy lássa a világot, ennyi. 9 hónapos korában lekerült róla a Pavlik kengyel, 10 hónapos korára már állt, ült, igaz önállóan járni csak 14 hónapos korában kezdett... a finommozgásai iszonyatosan jók voltak már akkor is, 2 és fél éves korában rajzversenyen második lett (gyerekrajzversenyen természetesen), később megállapították róla, hogy az IQ-ja magasabb mint 155 (eddig méri a teszt) és a mai napig is okos és szép és a mozgésa összehangolt.

Hogy utóbbit miért írtam???
Mert meggyőződésem, hogy ha róla 15 hónapos korban veszik le Pavlik kenygelt, akkor is csak feküdt volna a hátán, mert ilyen típus!!!

Éppenséggel nagyon is át tudom érezni azoknak a kismamáknak a félelmeit akik ilyen ügyben írnak, de ugyanakkor azt is át tudom érezni, hogy egy -egy szakember pusztán néhány info miatt mennyire képes őket megrémíteni!!!

Akarsz fogadni????
Én fogadok, hogy sziamama kislánya tök normális csak lusta!
Egy év mulva ujra beszélhetünk a dolgoról.
alice_cs
 
 


Épp ez az!
Nem 1 év múlva számít!
Hanem 4-5-6 év múlva. Az oviskor végéig el lehet húzni, hogy kiderüljenek biz. dolgok, amik erre vezethetők vissza. Tudod, sztem sok anyuka-akinek ma az élete abból áll,hogy különféle szakemerekhez hurcolássza a gyerekét pénzt, időt, fáradtságot nem kímélve, baromira örült volna, ha annak idején egy szakember ráijeszt és idejében elkezdhetik a fejlesztő foglalkozásokat.
Az általad pusztán némi infóak titulált dolgok azok, amik alapján fel lehet kelteni egy szülőben az érdeklődést aziránt, hogy többet is tegyen a gyerekért, mint, hogy legyint, abban avhiszemben, hogy lusta.
Amúgy, anélkül, hogy mondatonként elmerülnék a hsz-od tévedéseiben, csak egyet emelnék ki:" Ha a köldökzsinór a nyakán volt, az okozhat néminemű feszességet, de nem hypotóniát!"
Ez akkora orbitális hülyeség, hogy, aki ennyit ért a témához, az ne ossza az észt! Te vállalnád annak a felelősségét, hogy valakiben elaltatod az idegességet, aztán néhány év múlva kiderül, hogy bizony akkor kellett olna elkezdeni foglalkozni a gyerekkel, amikor épp anyuka beletörődött, hogy az ő kicsije lusta?
Nagy merészség.
Még, ha felnőttkorára már túl is tud lépni a problémákon, akkor is egy félig elcseszett gyerekkort tudhat adott esetben maga mögött, mert, amíg a többi gyerek játszott, addig őt korrepetálták, amíg a többi judo-ra járt, addig ő gyógytornára, stb. Aztán, hány olyan kényszerpálya van, amit azért választ valaki, mert annyi tanulási nehézsége, kudarca volt, hogy képtelen abban az irányban továbbtanulni, amerre szíve szerint menne!
Ha lehet, ilyesmitől az ember megkíméli a gyerekét.
És, ha ezeknek elejét tudom venni azzal, hogy igenis odafigyelek a gyerekre, elviszem szakemberekhez, végigcsinálom a foglalkozásokat, akkor nem gondolkodom, azon, hogy vajon érdemes-e várni még hónapokat.
Tudod, az ilyen jellegű vizsgálatok, fejlesztések, semmi traumát nem okoznak a gyerekben sem fizikailag, sem lelkileg, így nem látom, mitől kéne megrémülni vagy viszolyogni.
Legfeleslegesebb esetben annyi történik, hogy az ember kicsit többet foglalkozik a babájával és elmélyíti vele a kapcsolatát, miközben célirányosan gügyög neki vagy masszírozza, simogatja, játékosan tornáztatja.
Õrület, tényleg az ilyesmitől feltétlenül meg kell óvni eg yaggódó mamát. Igazad van!
rjuli
 
 


Rjuli!

Szia Csilla vagyok, úgy emlékszem anno te ajánlottad a Katona módszert, én voltam a neurológián, de csak a másik dr. fogadott (Dr. Szabados Péter) ő majdhogynem lehülyézett, hogy minek hordom a gyereket össze-vissza semmi baja. Utána elmentem Ilka u. neurológia (már volt időpontom csak azért) ő is azt mondta, hogy nincs gond, de szeretné megnézni 2 hónap múlva. Majd Dévény alapítvány, ők azt mondták hypo.
- Monazsu! És járunk tornára, az én lányom sem szeretett hason lenni, azt mondták azért mert hypo. Nem tudja tartani, forgatni a fejét és ezért nyűgős (érdekes pl a két neurológi 2 félét mondott, az egyik szerint erőltessem a hason fekvést, a másik szerint fölösleges amíg nem elég erős. Ezt is érdekesnek találtam).-
Szóval járunk tornára van fejlődés, de pl már hét hónapos oldalra már fordul, de hasra nem és vissza sem. Hason már el van de nem sokáig. Irdatlanul hasfájós még mindig, már arra is gondoltam, hogy az emésztőrendszere is fejletlen lehet egy picikét. Értelmileg nagyon élénk, de azért én aggódom.
Szerinted van miért???? (1800 gr. született, 34. héten vérzés miatt császárral (diabétesszel hordtam ki.).
Ha tudsz válaszolj ami eszedbe jut, nagyon köszönöm a segítséget

Csilla
csilla74
 
 


Összefoglalva: szerintem vigye el gyógytornászhoz, hogy megnyugodjon, de szerintem nincsen különösebb baja, ha egyszer a neurológián nem találtak semmi rendelleneset, csak egyszerűen később érő típus mozgásfejlődésileg.
Szerinted meg menjen el gyógytornászhoz, mert igenis valami baja van, a neurológiai szekvélemény ellenére.
És mindketten pusztán anyit tudunk, hogy egy éves, és még nem állt fel, azonkívül a nyakára volt tekeredve a köldökzsinór (lányom nőgyógyásza szerint minden második babának a nyakára van tekeredve, ez önmagában nem jelent semmit.)
alice_cs
 
 


Juli,

Én nem a konkrét ügyhöz szeretnék hozzászólni, csupán arra emlékeztetnék mindenkit, hogy ez nem a gyógytornászok, konduktorok és ortopéd orvosok hivatalos szakmai fóruma, hanem a babanet.

Nem hiszem, hoogy volna bárki is akinek több vagy kevesebb joga lenne az "észt osztani". Véleménye mindenkinek lehet, akár butaság szerinted, akár nem. És az aki ilyen fórumon próbál konzultálni a problámájáról, nyilván kiváncsi a különböző véleményekre. Lehet, hogy Alice nem szakember, de pl. a véleménye megnyugtató lehet valakinek, aki pont ezt az ellenpédát akarja hallani. Abban meg mindannyian egyetértetek (egyetértünk), hogy ha bárkinek bármi aggálya van, forduljon szakemberhez.

Kópé
Vendég
 


Skálakópé!
Igazad van ez itt a babanet és egy nagyon komoly topiok ahol igenis szükség van szakértői segítségre és arra hogy megosszuk egymással az átélteket. Én nagyon örültem volna ha valaki megmondja hogy baj van és mit tegyek hogy segítsek a gyerekemnek.
A neurológushoz csak egy kis szösszenet: A kisfiam 5 naposan agyvérzést kapott egész jobb agyféltekéje elhalt, ebből eredően az ellentétes oldalon feszes izomzat alakult ki. Ez olyan ami nem kialakulhat hanem mindenképpen megjelenik egy agyvérzés után. A lényeg hogy a neurológus dokinő 6 hónapos koráig adta úgy a kezembe a gyereket hogy teljesen egészséges.Nem mondta azt hogy vigyem ide meg oda ...
éS ha nem kezeltettem volna ma nem járhatna ovódába az ikertestvérével mert még mindíg ölben vinném minden hova.
És a legfontosabb hogy nem megnyugtatni kell a szülőt hanem segíteni, azzal hogy eltussoljuk a dolgokat nem segítünk mert ahogy Juli is mondja évek múlva derül ki a tévedés. Inkább ijedjünk meg vigyük el minden hova és akkor nyugodjunk meg hogy ha senki nem talál semmit.
Sziamia én úgy gondolom hogy az nem akkora gond hogy még nem megy de az hogy nem tud egyedül felülni az elgondolkodtató.A konduktorok tudnak olyan ráveztető gyakorlatokat ami segít abban hogy a pici megtanuljon felülni és felállni de előtte a mászást nem szabd kihagyni.
Csilla
bim_bam
 
 

Vissza: Gyermekek - betegségek, gondok

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?