Új privát üzeneted érkezett!

Szia Dee!

Mi még nem tudjuk mi lesz, jövö héten talán kiderül, de eddig nem tudták egyértelműen megmondani, nem bánom, csak egészséges legyenKép
Te kihez jársz? És maszek vagy állami rendelésre? Ha nem akarod ide írni akkor jöhet a privát mailcímemre is: clara_450@hotmail.com
Üdv :dóri
Vendég
 


Kedves Vantal!

Tudom, hogy te nem 1 ágyas szobában voltál, de meg tudnád mondani, hogy ha 1 ágyasban lettél volna, akkor nálad maradhatott volna-e éjszakára is a babócád? (Vagy a 24 órás rooming in az éjszakára nem vonatkozik?)

Köszi:
Zsuzsi

Kép
hbzs
 
 


A házirendben valami olyasmit olvastam, hogy egyágyasba lehet 24 órás rooming in-t kérni. Aztán, hogy ez gyakorlatban mennyire működik? Szerintem engedik, de ezt a Doktor jobban tudja.
vantal
 
 

 
 

Vantal!

Szuper, hogy ennyi mindent leírtál legalább is nekem elég hasznosak az infomációk, úgyhogy köszi szépen. Ha bármi eszedbe jutna ami neked is segítség lett volna, ha előre mondják azt légyszi oszd meg velünk. Köszi!!!

Neked volt fogadott szülésznőd?

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Szia Vantal!
Csatlakozom az előttem szólóhoz, tök jó, hogy ilyen hasznos információkat adsz nekünk.
Hbzs!
Én 1 ágyasban szültem 2002.novemberben, a babámat 11 kor tőlem is elvitték. (ha kértem volna, lehet, hogy maradhatott volna, de úgy gondoltam, jobb ha elviszik, hogy tudjak pihenni.)
Üdv
trixi1973
 
 


Én mondjuk eleve nem akartam egyágyasba menni, de nem is lehetett volna. Annyian szültek amikor én, hogy összesen két ágy volt szabad, és ketten szültünk éppen. Mondták is, hogy ha még valaki szül, az már a terhes patológiára fekszik. Szóval annyira ne éljétek bele magatokat abba, hogy tutira lesz választásotok.
Nem volt fogadott szülésznőm, amit majdnem meg is jártam. Azaz amikor bementünk, az ügyeletes szülésznő... Az ő nevét sem tudom, de a Doktor bizonyára ennek is utána tud nézni, feltéve ha akar. Ezt amúgy is említeni akartam. Éjféltől hétig egy olyan szülésznővel voltam, akitől falra másztam én is, és a másik vajúdó kismama is - később egy szobába kerültünk. Az egy dolog, hogy eleve a stílusa nem jött be, ez akár másnak tetszhet is. Viszont az nagyon nem tetszett, hogy ott fekszem egyedül - akkor éppen 2 órára elment a férjem - szarul voltam, ő meg nem igazán törődött velem, holott gondolom ezért volt ott. Kicsit beszélgetett velem az elején, az igaz, de aztán bevonult a kis "fülkébe" kártyázni a számítógépen. Végül onnan is eltűnt. Nekem meg beindultak a rendszeres fájások, és elkezdtem keresgélni, hogy mondjam, mi a pálya. Na már most a hölgyet az elől lévő helyiségben találtam meg. Ott feküdt a sötétben, két széket összetolva alukált. Felriadt amikor odaértem, mondtam, hogy mi van, erre közölte, hogy á ez még semmi, majd magára húzta a pokrócot, jelezvén, hogy hagyjam már békén. Na erre ki is buktam, ami akkor úgy jött ki rajtam, hogy visszamentem a "helyemre" és jókat bőgicséltem, majd felhívtam a férjem, hogy siessen vissza, mert ez marhára nem tesz most jót nekem asszem. Na meg szóltam neki, hogy ne anyázzon, én sem teszem, hosszú még az éjszaka... Aztán szerencsére 7 órakor jött a szülésznő váltás Ecker Linda személyében, akit szintén nem ismertem, de ő nagyon ott volt a témában. Végig nagyon kedves volt, mindenre odafigyelt, próbálta tartani bennem (bennünk) a lelket, vidám volt, kedves, és egyszóval emberséges. Ha valaki fogadni akar szülésznőt, én őt mindenképpen ajánlani tudom. Bár a neheze nálam pont reggel indult be, attól fogva, hogy bejött az orvosom, és a Linda tényleg totál biztonságba éreztem magam.
Ezzel azt is akarom írni, hogy lehet, hogy a kórház nem tökéletes, anyagilag egészen biztosan gondokkal küzd, ami meg is látszik, de alapvetően jók az orvosok, jók a szülésznők - és ez a lényeg. Minden közkórházban vannak gondok, ahogy hallottam máshol sem jobb a helyzet, csak esetleg még a fent említett eü-sökkel is gond van. Vannak itt is normális csecsemősök, ahogy máshol is vannak kevésbé oda valók. Ha szülésen minden oké, a többit ki kell húzni valahogy. Négy nap az egész. Nem úgy kell hozzáállni, mintha szállodába menne az ember, hanem úgy, hogy egy közkórházba. Lehetne jobb is, de kibírható. Ha meg nem tetszik valakinek, mehet a Telkibe mondjuk és százezreket fizethet azért, hogy jól is érezze magát. Van jobb szolgáltatást nyújtó hely is, de azért bizony fizetni kell, és nem keveset. Sajnos ez van.
vantal
 
 


A szülésemről csak címszavakban írok, mert nemtom ez mennyire érdekes másoknak Kép
22 órakor folyt el a magzatvízem, éjfélre mentünk be a kórházba. Reggelig nem sok esemény volt, kis fájások, némi méhszáj elsimulással. Valahogy 9 körül kötötték be a gyorsítót, amitől beindult a tágulás, jó nagy fájásokkal kísérve. Addigra már nemtom hány órája nem aludtam, fáradt voltam, kimerült, így végül nem bírtam ki, és kértem EDÁ-t. Aztán beindult maga a szülés, ami több szempontból nem volt egyszerű. Egyrészt az EDÁ-tól nem éreztem igazán a fájásokat, így nem tudtam rendesen nyomni, másrészt a baba nem támasztotta be magát. Végül elkezdett romlani a szívhangja, nem haladtunk, így vákummal rá kellett segíteni. Azzal pillanatok alatt kint is volt, épen egészségesen. Ami még bebonyolította a dolgokat utána, az az, hogy a vákumtól vérömleny keletkezett a gátvarrás alatt, aminél kilátásba helyezték azt is, hogy fel kell nyitni, és azt már altatásban - erre nem került sor. Aztán ami sima EDÁ-nál szintén nem szokott sűrűn kijönni, de nálam ismét kijött - igen, megint pont nálam! - az a mellékhatása, azaz hat napon át tartó nagyon kemény migrénes fejfájás, amit semmivel nem tudtunk elmúlasztani. Ez elég kemény volt egy újszülöttel, akivel foglalkozni kell. De elmúlt ez is, a vérömlennyel együtt és most már minden oké Kép
vantal
 
 


Ja, a magzatvíz elfolyásától kezdve a szülés végéig 16 óra telt el, úgyhogy hosszú menet volt! Kép
vantal
 
 


Vantal!
Gratulalok! Gyonyoru a kisfiad!!!!!!

Kiderult nekunk is fiunk lesz, Attila. Ma toltom a 20.hetet es kezdem a 21.et. Mar nagyon varom. Mar 3-szor kellett rohannunk a korhazba. Egyszer egy verzes miatt, aztan eros kohoges okozta gorcsok miatt, most meg szivargas, gorcsoles miatt.

Kedves Gyuri!
Mar megint a segitseget kernem.
Vasarnap voltunk kirandulni. Picit sokat mentunk, ugy 2orat. Hetfon egy kis setanal is nagy gorcseim voltak, este meg elkezdett szivarogni valami. Kedd estig nem mult, es a szulesznom tanacsara azonnal korhazba mentunk. Szerencsere minden rendben volt az uh szerint, es a mehszaj is zarva volt. Egesz heten fekudtem, de amikor tegnap elmentem vasarolni (csak a szukseges elelmiszereket) megint elkezdett fajni a hasam.
A kerdesem, hogy a gorcsok lehetnek-e a kirandulas miatt. Mi lehetett ami szivargott? Nem folyas volt, mert azota elmult. A hasam alja szokott fajni, mintha le akarna szakadni, es ket oldalt faj, gorcsol. Most akkor a terhesseg vegeig kitart ez nalam. Ja, es ma a soroksari godroktol is elkezdtem gorcsolni. Gondolom ez nem normalis.
Meg azt szeretnem megkerdezni, hogy van-e a korhazban terhestorna, szulesfelkeszites? Tudna ajanlani valamit? Vagy inkabb ilyen allapotban hagyjam a tornat?

Koszonom elore a segitseget!

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Virga!
A 15.het korul elkezdtem nagyon kohogni. Ket reggeli begorcsoles utan behivott az orvosom. Kaptam antibiotokumot. Lazam nem volt. Nem szedtem be, mert feltettem a babat. Masnap ugyeletet kellett hivni, annyira sulyosbodott az allapotom. Az ugyeletes megnezett mandulagyulladas, bronhitisszel. Kerdeztem, hogy szedjem be az ntibigyot, mire a valasz, ahogy gondolom, ram bizza. Lazcsillapitott meg nem tud ajanlani, mert nincs kigyurva terhesekbol. Vegul delutan beszedtem, mert rettegtem, hogy a rengeteg kohoges, es esetleges egy tudogyulladas sokkal tobbet art. Estere mar ugy ereztem tul vagyok az egeszen. En egy nagyon szuper Summamed nevezetut kaptam. A sogornom, es unokatesom is szinten ezt kapott, es egeszseges 1eves babaik vannak.

Vantal!
Kicsit megremultem azoktol a dolgoktol, amiket irtal. Irnal az EDA-rol. Fajt, amikor beadtak?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Sziasztok! Én augusztusban szültem a Jáhn F.-ben, de sajna csak nemrég kezdtem nézni a babanetet. Egyágyasban voltam és éjjel is velem volt a kisbabám. Nagyon jó volt! Nem voltam fáradt, és az egyenletes szoptatástól fokozatosan, észrevétlenül indult be a tejem. Ja, és a kisbabám megúszta a cukros vizet (ami valamiért mánia az osztályon). Én pedig majdnem teljes napon át gyönyörködhettem benne. Ha valakit érdekelnek a részletek, szívesen írok!
nyeste
 
 


Nyeste!

Engem érdekelnek a részletek, hiszen még rám vár a nagy nap és az utánna következő pár amit a kórházban kell eltölteni. Ha nincs kedved ide írni, hogy mindenki számára elérhető legyen akkor az e-mail címemre légyszi írd meg. Köszi Tücsök

nyimo@freemail.hu

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Nyeste!
Engem is erdekelne a torteneted. Az en e-mail cimem juci@myrealbox.com Nem tudom eldonteni, hogy ha lesz valasztasi lehetoseg, akkor 1 vagy 5agyasba menjek.

Lanyok!
Ha jol ertettem a kisbabat az elso naptol kezdve nekem kell majd furdetnem, tisztaba tennem meg minden mast?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Ezvicc: gratulálok a fiadhoz! Hát nálam végig kitartottak a görcsök, remélem ez nálad máshogy lesz Kép

Tisztába teszik a babát, azaz dél körül kell neked, de segítenek benne a csecsemősök. Fürdetned nem kell, sőt nem is lehet, azt ők csinálják. Etetni jó, ha eteted, de azért inkább csak a 3. nap indul be a tej. Addig limonádéval itathatod, azt visznek pohárkában mindenkinek.
Persze, ha 24 órás rooming in-t kérsz, akkor más a téma, gondolom ott mindent neked kell csinálni, de Nyeste biztosan elmondja.

Az EDA nem fájt. Nemtom, hogy azért, mert akkor már minden mindegy volt, vagy amúgy se, de bennem nem maradt meg rossz élményként. Hatásos kis valami. Ha nem jött volna utána a hülye migrén napokig - és azért ez kevés embernek jön ki - akkor semmi gáz nem lett volna vele. Azaz a kitolásnál talán mégis, mert hát nem érzed úgy a tolófájásokat... Nemtom, hogy újra kérném-e. De fájni nem fájt, azaz nem jobban, mint egy tűszúrás, aztán erőteljes nyomódásokat lehet már csak érezni.
Szóval vannak előnyei, meg hátrányai.
vantal
 
 


Nagyon sokat vartunk erre a babara. Ezert probalok inkabb arra gondolni, hogy milyen jo lesz majd amikor a kezemben tartom. A fajasokra senki sem tud felkeszulni. Ismerosom ugy ment be szulni, hogy ameddig csak lehet nem ker, de aztan jottek a nagy fajasok, akkor meg mar keso volt. Azt mondja mindenki, hogy ezekre a fajasokra nem lehet felkeszulni. Kicsit tartok tole. De talan az EDAtol jobban felek, mert mi van ha melle boknek. Ha jol tudom elore alairatnak valami papirt, hogy felelosseget nem vallalnak. Ez igaz?

Gyonyoru a kicsid! Kuldesz meg par kepet? A cimem juci@myrealbox.com Nagyon kivancsi vagyok ra!!!

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Valamit aláíratnak az EDA előtt, hogy beleegyezel, meg ilyenek, de meg ne kérdezd, hogy mi is volt a papíron! Ha az állt volna benne, hogy a kórházt teszem meg örökösömmé, akkor is aláírom, mert abban az állapotban pont nem tudtam elolvasni egyetlen sort sem. Én is úgy indultam, hogy nem kérek semmilyen csillapító izét, de végül nekem is ez lett a vége. Figyi, a szülést túl lehet élni, és a baba kárpótol. Megéri. Nekem baromi alacsony a fájdalomtűrő képességem, mégis azt mondtam már a kórházban az orvosomnak, hogy két év múlva újra találkozunk a szülőszobában (persze előbb is Kép ) Meg ha "vicces" akarnék lenni, akkor a kedvenc mondásomat alkalmaznám itt is, azaz ami nem öl meg az megerősít Kép
És az is lehet, hogy szerencséd lesz, és jobb lesz, mint amire számítasz. Velem egy időben szült egy lány - másik kórházban - ő pikk pakk túl volt az egészen, és azt mondta, hogy neki pl. közel sem jöttek olyan szintű fájások, mint amikre készült.
Ki lehet bírni, és ki is kell. Neked is menni fog!
Na megyek, mert lassan kel a bébi, fürdetés és etetés van. Napról napról egyre okosabban nézése és tudtatosabb a viselkedése. Tényleg nem lehet vele betelni, de majd megtudod! Kép

Addig is a figyelmedbe ajánlanék egy írást a neten:

http://mysite.verizon.net/vze1w13x/index/szules.txt
vantal
 
 


Sziasztok!

Nyeste!
Engem is érdekelne a Te történeted, kérlek küld el nekem is, ha nem nyilvánosan szeretnéd leírni: virga@axelero.hu

Azt hiszem, ha nem császár lesz, akkor igyekszem majd egyágyas szobába kerülni. Nem szeretném, ha cukros vizet, vagy tápszert kapna a baba, inkább szeretném megpróbálni a kezdetektől szoptatni.

Üdv, Virág
virga
 
 


sziasztok

Kedves Vantal köszi a részletes leírást, így legalább felkészül rá az ember, ha már megváltoztatni nem tudja.
Gratula a kisfiadhoz.

Én 22 hetes terhes vagyok, és rendszeresen olvasom a forumot, mível én is ott fogok szülni júniusban.

üdv: Györgyi
eper8
 
 


Semmi gáz nem lesz, meglátjátok. A szülést is túl lehet élni, meg a kórházat is. Attól kezdve meg csakis tiétek a bébi - otthon.
vantal
 
 


Sziasztok! Szívesen írok ide is, csak untatni nem akartam senkit. Mert én azóta ezerszer végiggondolom a történteket, csak azt sajnálom, hogy nem tudtam minden részletet megfigyelni. Nekem ez a kislány a negyedik babám, de hárman már nagyok és ezt most úgy vártuk, mint egy első babát. És az utolsó pillanatig komolyan nem tudtam elhinni, hogy meg fog születni, és megint lesz egy szép kis szopósom. Nagyon meg akartam figyelni az első óráit, napjait, mert ez a többieknél nem igazán sikerült. Mert olyan hamar megnőnek, nem is hiszitek, és napról napra telik meg a nézésük, ahogy Vantal írta, értelemmel. Ezért voltam boldog az egyágyastól, és nem is akartam beszélgetni sem a többiekkel.Fürdetni, tisztába tenni nem kellett, mindent ugyanúgy megcsináltak a csecsemősök, mint a többieknek.De számított, hogy tudtam, mit akarok, és pl. azt is a doktornővel kellett megbeszélni, hogy éjjelre kint hagyják. Hát én fölmentem és megbeszéltem. És akkor megnyugodtak, hogy nem az ő felelősségük, és így OK. Nekem jó volt ebben a kórházban, rendesek voltak, de biztos számít, hogy jól voltam, nem volt velem gond, 3 nap után már jöhettünk haza. De merni kell mondani, hogy mit szeretnétek. Van a csecsemősök között, aki kioktatósabb fajta, és az ember nagyon érzékeny, és könnyen bőg minden apróságon, de azért a többség rendes volt.Majd még folytatom, de kérdezzetek is!
nyeste
 
 


Eper!
En ma kezdem a 21.hetet. Egy idoben fgunk szulni Kép Lehet, hogy meg talalkozunk is Kép Ki a dokid, megkerdezhetem?

Nyeste!
Koszi a beszamolot. Segitett eldontenem, hogy ha lehet, akkor 1agyasba megyek majd. Jo lenne, ha estere is megkapnam a kicsit.

Milyen a kaja a korhazban? Hozzon majd a csalad otthoni kosztot?

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Ezvicc!
Azért az is fontos, hogy ne éld bele magad elöre, hogy mindenképp így vagy úgy lesz, mert valami úgyis másképp lesz. Pl. ha nincs szabad egyágyas, vagy ilyesmi. Ezt a részét, lazára kell venni, és az adott helyzethez alkalmazkodni. Úgyis görcsöl az ember eleget. Néhányan kérték, hogy ha ébred a baba éjjel, akkor hozzák ki. De ez teljesen a csecsemöstöl függött, hogy hajlandó volt-e, mert ez neki plusz munka.Pedig jobban járnának, ha nem nekik bömbölne. Szerintem ez az egész csecsemös részleg nem egységes. Mintha mindegyik a saját elképzelése után mehetne.Az egyik teáztat, a másik kihozza, a harmadik tápszerpárti. És a végén a véleménykérés tényleg nagyon béna.
nyeste
 
 


Kedves Doktor!
Volna egy kérdésem így utólag:
1.Meddig várnak spontán burokrepedésre ill. mi az oka, hogy pl. 3 és fél ujjnyi méhszájnál megrepesztik,és mitől függ, hogy mikor?
2.Mikor kaphatja a mama rögtön születés után a hasára a babát? Ha színes volt a magzatvíz, akkor eleve gyorsan ellátják a zsinórt, vagy ez nem rutinszerű? Mi történik ilyenkor a gyerekkel?
nyeste
 
 


Bocs, ez nem egy kérdés, csak még korán van.
nyeste
 
 


Én pl. nem kaptam meg a babát csak már fent az osztályon, a vákum miatt. Olyankor is a gyors ellátás, köldökzsinórvágás, és ellátás a cél Kép

Kaja: a reggeli-vacsi többnyire felvágott, vagy sajt, esetleg péksüti. Ehető, egyszer még téliszalámi is volt Kép Az ebéd... Hát én mondjuk elég finnyás vagyok a kajára, de nekem nem jött be. Meg másnak se nagyon a szobában. A levest szétfőzik, a második fogás meg néha eléri az ehető fogalmát. Bár én inkább a husit ettem csak ki belőle - már ha volt Kép Az fura volt pl. hogy islert kaptunk egyszer ebéd után, ami ugyebár csokis, és hát az pont nem túl jó szülés után, mivel megfogja a cuccost, és akkor jön a jó kis hashajtó (én megúsztam). Igyatok sok tejféleséget, meg gyümilevet, és akkor nem lesz gond. Amúgy is napi 3 literben gondolkodjatok.
Ja, és a jó hír: a gátmetszést szülés alatt tényleg nem lehet észrevenni (én pl. ettől is féltem), meg nem tudnám mondani, hogy mikor történt!
vantal
 
 


Hű de rég voltam. Viszont nagyon örülök Vantal "visszatérésének" és főleg annak, hogy igen reálisan lát ...

Dee!
A legközelebbi "tanfolyam" kedden du. lesz. Pontosat a 2847610/szülőszoba tud mindani.
Apát hozzál! Nem kötelező, hasznos.

Mtücs!
Azért olvasom, hogy tanuljak, amit lehet változtassunk, az emebereket a legnehezebb. Vagy tudsz bármikor bármely mennyiségben kifogástalan csecsemőst prezentálni? Ha igen elküldöm az "alkalmatlanokat".

Dorka34!
Ráér 10 napon semmi sem múlik, pláne, ha mivel biztosan negatív lesz.

Hbzs!
Igen, 24óra = 24 óra. Ld. Nyeste.

Ezvicc!
A magzatvízfolyásnak vannak észlelhető tünetei, ezt nálad nem látták, vszeg mégis valami folyás volt (?). Görcsök esetén nem javasoljuk a terhestornát. Sajnos nálunk nincs is. Igény lenne.

Nyeste!
1. Burokrepesztés gyorsítja a szülést, akkor végezzük, ha úgy gondoljuk, hogy erre szükség van, mert nem megy elég gyorsan. Egyébként "Muszáj" - csak eltünt méhszájnál megrepeszteni.
2. Ha a baba jól van mindíg. Ha jól is van de teeendő van vele (pl. vacuum), akkor nem vagy csak később.

Vantal!
Az EDA miatt nem érezted a gátmetszést! (+előny), és gondolom a varrást sem (++++ előny)
gyuri
Szeged
 
 


Na a varrásra nem írtam, hogy nem éreztem, sőt!!!
vantal
 
 


Doktor!

Nem azt mondtam, hogy van kifogástalan csecsemős, hanem, hogy "Ha annyira zavarja a csecsemősöket - tisztelet a kivételnek -, hogy egy baba sír - félig az a dolga hiszen így fejezi ki, hogy van valami baja - akkor változtasson pályát." megjegyzem ezt Vantal és más emberek is így látják. Én nem mondom, hogy könnyű főnöknek lenni, hiszen az emberekkel a legnezebb, de ahogy látom azért egy kicsit ön is védi a beosztottjait - amit persze valahol megértek -.

Azt pedig nem szabad szem elől téveszteni, hogy én nem a csecsemősök miatt választottam ezt a kórházat, és nem is a körülménönyek miatt, mert akkor elmentem volna máshova, én az orvosom miatt járok ide, és mivel vele nagyon meg vagyok elégedve ezért abban a négy napban amit utánna ott fogok tölteni a bébikémmel felöllem az egész személyzet a feje tetejére állhat. Azt azért ön is beláthatná, hogy az mégsem teljesen normális, amiket Vantal írt a szoptatással kapcsolatban.

A másik pedig, hogy az írásomban a fő hangsúlyt nem a csecsemősök kapták, hiszen négy napot ki lehet bírni mindenhol - szerintem -, hanem, hogy ne mondjunk már olyan dolgokat egy szülésfelkészítőn amit nem tudunk betartani.

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Mtücs!
Persze védem is, hiszen nekik sem könnyű, naponta sok igen érzékeny emberrel vannak körülvéve. Persze van olyan is aki talán nem ide - az egészségügybe - való. De az egészségügy pont olyan mint a társadalmunk, annak minden hibájával együtt. És az a tapasztalatom, hogy mindenki a saját szemüvegén lát és az bizony gyakran torzít. Bizony sokszor látom: kettőn áll a vásár.
Nem érzem jól magam attól, hogy ha egy páciensünk úgy jön be, hogy négy napot ki lehet bírni, én azt szeretném, ha jól is érezné magát ebben a nagyon fontos időszakban. Remélem a saját tapaszatlat jobb lesz, de nagyon nehéz ezt elérni úgy hogy már előre rossz a szájíz.
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!
Az egyágyasban nem volt kislámpa, azt érdemes vinni, mert baromi kényelmetlen éjjel elvánszorogni az ajtóhoz felkapcsolni a vakító fényt, ami egyenesen a kisbaba arcába világít. Ha eddig nem sírt, akkor most fog.
És tényleg érdemes külön pakolni a szüléshez a cuccot, hogy ne kelljen feltúrni az egész táskát, mire tiszta hálóinget, miegymást találtok. Ja és nem árt még egy-két óriás betét sem közvetlenül az osztályra kerülés utánra. Én a szülés végén kaptam egyet -gondolom mindenki - de nekem csak kisebbek voltak. Az osztályon próbáltam egyet kérni, mert ugye hajnalban nehéz lett volna bevásárolni, de nem adtak. Így hát mostam, mint Iluska a patakban. Szerencsére két-három óra múlva már elégnek bizonyult a nálam lévö betét. Ja, és idöben, még a folyosón el kell búcsúzni apukától, mert a gyerekágyas osztályra már be se teheti a lábát, nem segíthet a cuccodat kipakolni, inni hozni, stb.még az egyágyasban sem. Úgyhogy használjátok ki az idöt fenn a szülöszobán. Ha szerencsétek van, nem szülnek sokan, és elöre megbeszélitek, a két óra megfigyelés idejére még a szülöszobán megkaphatjátok a babát. Nekem ezzel nagy mázlim volt, és a babám nagyon éber volt, félreérthetetlenül szopni akart, és nagyon erösen, ügyesen szopott is. Így az osztályon már rutinosak voltunk a következö találkozónál. Magától is kb. háromóránként kért enni, de éjjel is. Két napig nem volt mérhetö, amit szopott, mégsem sírt, és elégedettnek látszott. Harmadik nap reggel 40g-ot mért a csecsemösnövér, így már nem akarta feltétlenül limóval itatni. A cukros vizet mindig kihozták, lelkemre kötötték, hogy adjak, amíg nincs elég tejem, mert kell a folyadék. De én nem adtam, csak szoptattam, mert valamennyi tejem rögtön volt. Szerintem ez ki van találva a természetben. A babám alig vesztett a súlyából, és "jó általános állapotban" adták haza. Ne higyjétek, hogy fanatikus vagyok, de most megtapasztaltam az egyenletes, gyakori szoptatás hasznát. Mert mondjuk éjjel biztosan kétszer felsírnak a babák a csecsemöosztályon, és ilyenkor tuti jóllakatják valami mással, jó esetben csak vízzel. Persze ettöl nem döl össze a világ, legföljebb késöbb, otthon indul be a tej, de az éjszakai kihagyástól a melled esetleg keményebb, fájdalmasabb lesz. Nem ártana tisztán látni a témában. Esetleg meg lehet egyezni az ötágyasban is, hogy hozzák ki öket éjjel?

Kedves Doktor!

Igazán jó volna, ha a gyerekágyas anyukák valahol leírva láthatnák a babák napirendjét, és, hogy mikor mi történik velük, mit kapnak inni, stb. És ezt a föorvosasszony aláírásával ellátva, valamennyire garantálva. Mert a gyerekorvosok rendkívül kedvesek, intelligensek voltak, de szerintem néhány csecsemös teljesen a saját feje után megy. Kedvesen, de összevissza beszélnek, hogy a saját lefejt tejet, vagy tápszert, vagy "limót" adnak az éjjeli etetések során. És ez az elsö pár nap nagyon nem mindegy a késöbbiek szempontjából. Ráadásul az ember leszédül a szülés után, és fogalma sincs, mikor van vizit, fürdetés, bababegyüjtés, stb. Az ott dolgozóknak ez persze természetes, de ha látható volna, megspórolnának egy csomó kérdést.A doktornö hozzáállása nagyon megnyugtató volt, csak a legjobbakat mondhatom, szeretném is megköszönni a kedvességét, figyelmét. A növérek állandóan váltják egymást, lehetetlen megismerni öket. És valóban a végén a kritikát érthetö módon azonnal próbálják megmagyarázni. És igazából nem is akartam hülye helyzetbe hozni öket, mert rendesek voltak.

Na akkor mára befejeztem a litániát, folyt.köv.mindenkinek jóéjt, illetve jó reggelt, csak én vagyok ilyen bagoly.
nyeste
 
 


Sziasztok!

Kedves Gyuri doktor!
Köszönöm a választ a múlt héten Kép. Szerencsére megúsztam a mandulagyulladást, és kiderült a fiamnak sem az volt. De hogy ne legyen egyszerű az élet, most meg vérzek Kép. Orvos már látott, nem méhből jön, a baba jól van.

Üdv, Virág
virga
 
 


sziasztok

Ezvicc
A dokim Dr. Jávorkai Imre akihez már 5 éve járok, igy eset, hogy a Délpesti kórházban fogok szülni. Nekem ez az első babám, úgyhogy zero a tapasztalatomKép
Te kihez jársz? amúgy hallomásból tudom, hogy a kórháznak meglehetősen jó a doki gárdája. Eddig sok nevet hallottam és csak dicséretet.
Voltál már szülőszoba látogatáson?

üdv: Györgyi
eper8
 
 


Virág Kép Mondjuk az a lényeg, hogy nem a méhből jön. Tessék jól lenni, és pihenni, nem megerőltetni magad!!!
Közben válaszolok a jó múltkori kérdésedre, bár talán már amúgy is kiderült, hogy a védőnőd hülyeséget mondott: nem csak a lila szobában lehet apás szülés! Én sem ott szültem. Viszont, ha egy mód van rá, mindenképpen legyen ott a férjed, mert valami hihetetlenül sokat számít a jelenléte. Már hallottam elötte is másoktól, hogy mennyire jó tud lenni, de sokkal többet számít, mint hittem.

Egyetértek Nyestével: a gyerekágyas doktornőről nekem is csak jó véleményem van.
Abban viszont nem értek egyet, hogy nem akartad "hülye helyzetbe hozni őket" a kritikával, amit le kell írni róluk. Én leírtam mindent, ami akkor az eszembe jutott - úgy migrénesen - bár kicsit kicsinek találtam a helyet, így a szobatársammal egyeztettünk, hogy ki mit ír le Kép
Megjegyzem arra a részre, hogy tápszert adnak a babáknak a kérésünk ellenére, valahogy nem reagáltak semmit...
vantal
 
 


Doktor úr!

Nincsenek olyan értelemben előítéleteim, ahogy ön gondolja, én csak a Vantal áltakra kezdtem reagálni. Azt viszont fontosnak tartom, hogy amit megígérnek/mondanak azt próbálják is betartani. Azzal pedig tökéletesen egyet értek, hogy kettőn áll a vásár, és nem vitatom, hogy sokszor az anyukákkal is elég nehéz lehet, főleg ha valaki az első babájával van bent, hiszen ő még azt sem biztos hogy tudja, hogy kell megfogni nem, hogy megetetni.

Egyébként pedig, eddig velem mindenki nagyon kedves volt, és remélem ez akkor is így lesz, amikor bent fogok feküdni a bébikémmel. Tehát én elméletileg nem úgy megyek be, hogy ki lehet bírni, de nyilván ha nem tetszenek bizonyos dolgok, akkor így fogok hozzáálni. Gondolom az pedig nem jelent problémát, ha itt egymás között kifejtjük az aktuális témáról a véleményünket?!

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Én 29 hetes kismama vagyok és gondoltam megosztom az eddigi tapasztalataimat a kórházról! A XI. kerületben lakunk, így kicsit messze van a kórház, de doki és a kiszolgálás miatt választottuk a Dél-Pestit. A terhesgondozás során vérvételen jártam a Szent Imrében is, ami most lett teljesen felújítva és igen népszerű a kismamák körében, de a vérvételnél nem veszik előre a kismamákat akár 1-1,5 órát kell sorban állni a többi beteggel(alig van szék, nem lehet leülni),míg a Dél-Pestiben inteligesen oldották meg, hogy a 7. emeleten van egy külön helység, ahol szinte alig kell várni (külön dícséret Erzsikének, aki igen kedves és nagyon jól végzi a munkáját, szinte észrve sem lehet venni, ahogy leveszi a vért). A személyzet is sokkal kedvesebb, legalábbis eddig ezt tapasztaltam! Most egy kolléganőm a cégtől is itt fog szülni a napokban, ő is az orvosa, illetve a személyzet miatt választotta ezt a kórházat!
Amit én eddig tapasztaltam, hogy elég "kismamabarát" a kórház, igykezenek úgy megszervezni a dolgokat, hogy a körülményekhez képest minde e lehető leggördülékenyebben menjen!Remélem, hogy szülés után is hasonló dícséreteket tudok majd mondani Kép
Vendég
 


Vantal!
Igazából nekem nem sok dolgom volt a csecsemösökkel a 24 órás rumi miatt. Bár a vizitek és a látogatások idejére az én kisbabámat is begyüjtötték. Illetve reggel hétkor a fürdetésre elkérték, és a többiekkel együtt hozták ki. Fogalmam sincs, hogy ezalatt etették-e, de talán nem. És ez nem is az ö döntésük kéne legyen, hanem a fönökségnek kellene elrendelni: a mi osztályunkon van, vagy nincs tápszer, lefejt tejet adunk, vagy csak vizet. És ezt nyilvánossá, világossá kéne tenni, és akkor számon lehetne kérni rajtuk. Plusz nekik is egyszerübb volna, hogy van mihez tartani magukat. Az egyik éjszakás azt mondta, hogy tápszert adnak, a másik meg, hogy vizet, egy harmadik meg megígérte a szomszéd egyágyasos anyukának, hogy a saját tejét adja majd. De melyik az igaz? Vagy ez attól függ, hogy ki az éjszakás? Aztán a cumisüveggel sem ért az ember ugyebár mindig egyet. És jó ha a kismama elöre tudja mire számíthat. De én csak beszélgettem egy kicsit velük, nem függtem tölük nagyon. Örültem, hogy pucolunk haza, így nem is voltam kritikus hangulatban. Csak szóban mondtam az öltöztetösnek valamit arról, hogy milyen nehéz eligazodni rajtuk, de rögtön megmagyarázta.

Amúgy hogy telnek napjaid? Szopik rendesen a kisbabád? Nagyon édes, valóban! Hogy telnek az éjszakák?
nyeste
 
 


Ja, és még azt is mondta az egyik csecsemös, hogy az egyágyasok a protekciósok. De nekik növéreknek ugyanolyan fontos a Kis Józsi meg a Kovács Pistike és nem kötelességük az uriasszonyok kénye, kedve szerint ugrálni. (Ez kedvesen hangzott el ugyan, és a szomszédomra utalt, aki kérte, hogy éjjel is hozzák ki szopni a babáját.) Én jó voltam persze, mert a 24 óra nekik is kényelmesebb. Na de Kis Józsikának is nem lenne jobb, ha szopna? Ráadásul ez a protekciósság egy marhaság, mert vagy van hely, vagy nincs. És nem hiszem, hogy orvosfüggö az, hogy valaki egyedül akar-e lenni vagy társaságban.

Más: lányok, én kaptam kölcsön valami tépözáras haskötöt, és ezt nagyon jól esett hordani, még két három hétig is!

Dee!

Volt ott akkor egy ikres császáros anyuka! Csuda ügyes volt! Ö is hordott ilyen haskötöt, de nem ez a lényeg, hanem olyan talpraesetten szoptatta egyszerre a két babáját, nagyon csodáltam! Biztos neked is így lesz! Csuda helyes dolog lehet egyszerre két baba!
nyeste
 
 


Hehe Kép Azt én is hallottam, hogy az egyágyasok protekciósok Kép Kép Nagyon fújtak rájuk a négyágyasban lévők, folyton húzták rájuk a szájukat, meg nem álltak velük szóba többen, mondván, ha egyágyasba mentek, akkor fogalalkozzanak magukkal. Bár amikor én voltam ott, akkor volt egy csaj, aki folyton azzal jött az ebédlőbe, hogy minden mondatába beletette, hogy "tudjátok én EGYÁGYASBA vagyok" - és ezt olyan hangsúllyal, mintha azt mondta volna, hogy "tudjátok én anyakirálynő vagyok". Szerintem ez elég vicces volt, a vergődése is, meg az is, ahogy a többiek lereagálták. Nem kell ezzel foglalkozni! Kép

Nyeste: A babám hangulata roppant rapszódikus. Kicsit hangulatember, és kicsit akaratos - vajon honnan örökölte...?! Néha igazi kis kenyérre kenhető, simulékony angyalka, máskor meg kezelhetetlen. Ha olyan hangulata van, akkor gyönyörűen tud szopni, ha viszont nem, akkor ha beledölök sem eszik, maximum üvegből, lefejt tejet. Rémísztgetnek a cumizavarossággal, de inkább adok neki így - ha éppen őnagysága így akarja - mint, hogy sírjon, tomboljon és éhezzen. Meg ha jó a hangulata amúgy se igényli. Amúgy 10 napja jöttünk ki a kórházból és már 25g-ot hízott azóta, ami szerintem elég jó. Néha 95-100-akat eszik, utána meg eldől, mint a liszteszsák Kép Nagyon jól eszik, csak hát ahogy írtam hol így hol úgy igényli. Nem örülök neki, hogy ezt csinálja, de több olyan mamát ismerek, akiknél hasonló a helyzet, azaz etet üvegből is, mellből is hónapok - vagy akár évek - óta gond nélkül. Az éjszakák szintén változóan telnek. Néha csak enni kel fel és utána 3-4 órákat alszik, de pl. ma hajnal 4 és 9 között egyáltalán nem volt alvás...
De akármilyen is, imádjuk, az az egy biztos. Igazi kis egyéniség Kép
Nálatok van már valami rendszer?
vantal
 
 


Vantal!
Nekem nem volt gondom, ezért is csodálkoztam, mikor a nővér mondta ezt a protekciós dumát. Ez olyan skatulyaféle lehet. Mondjuk mi az evéseknél jókat dumáltunk, de én tudtam, hogy szülés után elvarázsolódom, és direkt jólesett az ingerszegény környezet.Az első hónapra és főleg az első napokra csak az volt a célom, hogy kigyönyörködjem magam az újszülöttkorban és a tekintetükben, és egy percről sem akartam lemaradni. Engem teljesen lenyűgöz ez az egész. De hát nem szülhetek állandóan. Aztán kb. 6 hét után az ember kezd visszazökkenni a régi állapotába. Nem véletlen ez a hat hét gyerekágy. Addig ne várj rendszert se magadtól se a babádtól, csinálj mindent úgy, ahogy a legegyszerűbb neked. Tekintsd úgy a dolgokat mint a szeszélyes időjárást, ne nagyon tervezz, lesz, ahogy lesz. Aztán beáll. Addig meg aludj, amikor ő is alszik. Ha van a napban két három fix pont, az segíthet. Mondjuk a déli szoptatást elnevezed ebédnek, az estit vacsorának, és a séta kb.ugyanakkor van, ez támasz lehet addig is. Aztán két három hónapos korra úgyis beáll. Nálunk már teljesen kiszámítható a nap. Mostanában éjjel "elromlott" a babám, de nem sokat vacakolok, magam mellé veszem, megszoptatom, alszunk tovább. Mondjuk ezért jó, hogy ez a gyerekem nem ismerte meg a cumisüveget a kórházban, így eszébe sem jut. De semmi baja nem lesz ha üvegből is eszik. Minden jó úgy, ahogy jónak látod és amit érzel, hogy jó a babádnak, ne foglalkozz a rémisztgetésekkel. Leginkább úgyis a mi hangulatunk hat rájuk. Az idegeskedés, parázás például pillanatok alatt átragad...

De visszatérve: lehet, hogy ez még nem derült ki, mert leragadtam a részleteknél,de én tulajdonképpen dícsérni akarom a kórházat, az összkép nagyon is pozitív. Ha bírjátok még akkor majd folytatom. Addig is kívül-belül jó babázást!
nyeste
 
 


Jó, akkor elmesélem én hogyan kerültem egyágyasba. Teltház volt a szülöszobán, de szerencsére elsönek sikerült szülnöm aznap éjjel, így még lehetett választani. Mondtam: egyágyasba szeretnék menni, ha lehet és van hely. Mondták, jó. És oda vittek. Ennyi. És nem is Csákány doki volt az orvosom..:-)))) Ez a protekció egy hülyeség. Elsö babával én nem is mentem volna oda semmiképpen. Az elsö szülésemnél kétágyasban voltam, és nagyon jó volt, rengeteget ökörködtünk a másik lánnyal. Lazán, de ma is tartjuk a kapcsolatot valemnnyire. Most azért akartam egyágyasba menni, mert azt hittem oda bejöhet apuka, ez sajnos nem igaz, de addigra már ott voltam. Kerek két napig, aztán hazajöttem. Most ez nagyon jó volt, hogy békén hagytak a csecsemösök, persze a társaság hiányzott , de úgyuis sétálgattunk kicsit a folyosón, ott lehetett egymás bébijét csodálni. Jó hogy van mindenféle szoba, így ki-ki igénye szerint költözhet. Ha nincs hely, akkor úgyis oda visznek ahova tudnak (pl a terhespatológiára)
moncaberta
 
 


Ezek szerint az, hogy ki hová kerül, csak akkor dől el, amikor már megszületett a babóca? Tehát, amikor bemegyünk szólni még nem szólhatok, hogy én 24 órás rooming-in-t szeretnék, s ezért 1 ágyas szobába szeretnék kerülni? Azaz előfordulhat, hogy valaki, mondjuk, 2 órával később jön szülni mint én, de fél órával hamarabb "végez", s így ő kerül oda? Kép

Egyébként hány 1 ágyas szoba van?

S tudjátok, hogy általában mikor kell számítani "teltházra"?
(Pl.: én úgy gondolnám, hogy sokan szülnek szeptember végén/október elején, mert a karácsonyi szünet idején van idő pihenni, kikapcsolódni, oldani a munkahelyi feszültséget stb., így könnyebben megfogan egy babóca. De persze ugyanez igaz lehet a nyári szabadságolások idejére is, azaz március-április-májusra szintén sok babát várnék...Kép)

Kép
hbzs
 
 


Három darab egyágyas van. Igen, akkor derül ki, hogy hova kerülsz, amikor már meg van a bébi. Előbb nem is lehetne, mivel nem tudni, hogy mikor fogsz szülni, így nem tartanak készenlétben senkinek szobát, hogy ha jön legyen - tudtommal.
Szerintem a teltház front függő. Ha nagy szél van, hideg-meleg front, hóesés, vihar stb. akkor beindulnak a szülések. Én akkor voltam, amikor egyik nap tűzött a napocska, másnap meg zuhogott a hó. Teltház is volt!
Szóval ne élje bele senki magát abba, hogy hova fog kerülni!
vantal
 
 


Hbzs,
szerintem ha 24 órás rooming-int szeretnél és tutira akarsz menni, akkor olyan kórházat kellene választanod, ahol ez alapból így van (pl MÁV). Itt nincs garancia arra, hogy összejön. Viszont a kórház nagyon támogatja a hazamenetelt, ha a baba rendben van és te is jól érzed magad, akkor simán elengednek, vissza lehet menni kontrollra, BCG-re, ultrahangra (szerdánként) . De sajnos erre sincs garancia, hogy minden rendben lesz, vagy olyan könnyü lesz a szülés, hogy te is bevállalod a hazamenést, mert olyan erösnek érzed magad.
moncaberta
 
 


De a 24 órás rumi miatt kérdés, hogy érdemes-e kórházat, egyben orvost váltani.És egyetértek Moncabertával, elsö babánál jól jöhet a szobatárs. Akárhogy sül el a szoba, mindkettönek van elönye. És ebben a kórházban tényleg kedvesek voltak az ott dolgozók(legalábbis akikkel én találkoztam).
nyeste
 
 


Én négy ágyasban voltam, és nem bántam meg. Rohadt lassan telik az idő bent, ha még szólnod sincs kihez, még rosszabb a helyzet. Így legalább eldumálgattunk, a több babások tanácsokat adtak, mert ha van hirtelen valami fura viselkedése, hangja a gyereknek, egyből meg tudtad kérdezni tőlük, hogy az most mi, nem kellett a csecsemősökhöz rohangálni. És azért "maradandó károsodásokat" csak nem okoz a személyzet Kép
Ráadásul ami nem mindegy, hogy éjjel tudsz aludni legalább 5-6 órát egyfolytában, amit itthon nekem azóta sem sikerült összehozni. Kell az energia a kórház utánra, főleg, ha nem lesz segítsége valakinek, mint pl. nekem.
vantal
 
 


Igaz, de nekem azért most örök élmény marad ez a 24 órás szobában töltött két és fél nap. Mert itthon már nem nagyon lehet csak a kicsire figyelni, jön ezer dolog, rokonok, testvérek, külvilág, stb. Ez teljesen alaptermészet kérdése, hogy mire vágysz, pörgésre avagy nyugira. Pl. nálunk a szemben lévö négyágyasban olyan harsány röhögés volt, hogy én biztos megbolondultam volna.
És továbbra is fenntartom, sokkal egyszerübb a szoptatás és ebböl kifolyólag az otthoni élet, ha az elsö napok éjjelei is rendszeres szoptatással telnek.
nyeste
 
 


Sziasztok Lányok és Doktor Úr!
Már régóta olvasom ezt a topikot, tavaly szeptembere óta, hiszen én magam is a JFK-ban szültem meg első bébimet decemberben. Már két hónapos lesz a kicsike, és minden a legnagyobb rendben van. Nyestét idézve, nem okoztak maradandó károsodást a gondozók. Hiszen nem is nagyon foglalkoztak velük. Meg velünk sem. Mindegy. Csak azt tudom mondani, hogy az idő ebben az esetben is megszépít mindent, már csak a jó dolgokra emlékszem Kép Tény viszont, hogy az értékelő lapra én sem írtam "semmit", hiszen értelme mi lett volna? Kizárt dolog, hogy emiatt változtatna bármelyikük is a viselkedésén. De nálunk volt egy csapat, akik egészen aranyosak voltak, még megkérdezték azt is, hogy kell-e vkinek segíteni pl. szoptatásnál, fejésnél, stb. Nekem nincs negatív élményem a kórházzal, az orvosom és a szülésznőm pedig tényleg a maximálisat nyújtották, és teljesen meg voltam velük elégedve.

Kép Kép
fricky
 
 


Szia Fricky!

Írjál, légy szíves, bővebben (pocakosságról, szülésről, kórházról...)! Minket, akik még első babánkat várjuk, minden érdekel! Kép

Kép
hbzs
 
 


Lányok!
4 db egyágyas van.
Szerintem kellene szólni bejövetelkor, hogy oda akarsz menni. Protekció, nem szeretném, ha lenne (de talán van).
A Házirend dodlg nagyon jó ötlet, meg fogjuk valósítani. Kösz.

Mindenkit kérek, hogy a távozáskor vagy az igazat, ha lehet részletesen, vagy semmit. A semmitmondó, rutin, pláne dicsérő szavak azt az érzést keltik, hogy minden rendben van, hiszen a többség nagyon meg van elégedve!!! tehát, aki mást ír, kifogásokat, az a deviáns. Gonoljátok meg, pont így ártotok a többieknek. Semmi sem kötelező, lehet nem írni is!

Vantal leveleit kimásoltam, köröztettem ....
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!
Visszatérve az egyágyas szobára, én azt tudom mondani, hogy szülés után én kértem, hogy oda kerülhessek, és várnom kellett a folyosón 2 órát, amíg átadták a szobát. (szerencsére akkor ment haza az anyuka a babájával.) Mivel apás szülésünk volt, a párom végig jött velem, és a szobába is bekönyörögte magát. Mivel nem zavartunk senkit, elég sokat velünk volt szombattól hétfőig. Kedden délelőtt meg jöhettünk haza. Megköszönve a lehetőséget egy kis szimbolikus összeggel (3.000,- ft.) hozzájárultam a kórház csinosítgatásához, mondván: vegyenek belőle új terítőt, vagy valami kiegészítőt. Jól jártak a gondozók is és én is. mindez 2 éve történt, azóta nem tudom mennyire szigorúak ezen a téren.
trixi1973
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?