Csilla!
Csak azért írok, mert olvastam, hogy a másik topikban valaki azt írta, hogy az orvos a fontos.
Ez egy nehéz döntés, ami előtt állsz.
Én 3 gyereket szültem (eddig
) és én is hasonló gondban leszek legközelebb (talán pár év
, a legkisebb most 4 hónapos), mint te, mert nekem is ő az orvosom.
Nekem az a tapasztalatom, hogy az orvos is fontos, de először is a kórházban szülsz, egyáltalán nem mindegy milyen körülmények között.
A MÁV szülőszobái elég kedvezőek ahhoz, hogy kórházi körülmények között is majdnem háborítatlan szülésed legyen.
A szülőszobák egyágyasok, akár magadra is csukhatod az ajtót, állítható szülőágyakkal. Ráadásul egy szoba "alternatív", azaz sarokkád, kötél... De ha nem kádazol akkor is lehetőség van pl. zuhanyzásra. Az újszülöttet (a legutolsó tapasztalatom szerint) nem viszik el, ha nincs semmi gond, nem is fürdetik (csak ha a gyerekágyra áttolnak, akkor őt az újszülöttrészlegen megmosdatják, öltöztetik), helyben megmérik és apuka foghatja, 2 órát ténylegesen együtt lehettek 3-asban. (Ezt csak azért írom, mert lehet, hogy már nem, de két éve a Rókusban a szomszédunkat 2 órán át a folyosóra tolták ki a megfigyelési idő alatt, persze a baba ezidő alatt nem volt vele.)
A gyerekágyas részleg ha nem is szállodai, de szerintem azért megfelelő. Tisztaság is. Elvileg bababarát kórház, egész napos rooming-innel. Ez viszont nem csak elvileg, ténylegesen is egész nap veled lehet a babád, akár melletted az ágyadban is aludhat (csak fürdetni viszik el). Ez már önmagában is befolyásolhatja pl. a szoptatás sikerét. Ha egész nap veled van, akkor nem tápszerezik, nem teáztatják, igény szerint szoptathatod. Persze ha kéred, akkor segítenek, legalábbis én ezt tapasztaltam.
Szóval:
1. nézd meg mindkét szülőszobát és gyerekágyas részleget, mielőtt döntesz
2. el kell döntened, neked mi a fontos: kell-e, hogy egész napos rooming-in legyen (én el nem tudnám képzelni máshogy, de van aki azt mondja, hogy ő inkább pihenne éjszaka (bár nekem babával is nagyon jól sikerült), de még akkro sem mindegy, hogy felébresztenek-e, ha éhes, vagy inkább teáztatják)
3. beszélj olyanokkal, akik szültek már egyik vagy másik helyen, hogyan érezték a szülésüket (és milyen beavatkozásokat végeztek rajtuk (gátmetszés, oxitocin, kézzel tágítás, kellett-e feküdniük, milyen helyzetben vajúdtak és szültek, stb.))
Én egyébként nagyon meg voltam elégedve mindhárom alkalommal a dokival. Maximálisan jó szakorvosnak és embernek tartom. Nekem talán még nehezebb a döntés, mint neked.
Beszti