Szia Giggancs,
Az "Elevit-kúra" alatt azt értettem, amikor valaki a terhessége alatt végig szedi.
Az elevit az egy multivitamin. Ami ugye azt jelenti, hogy sokféle vitamint tartalmaz. Magzatvédő vitaminnak hívják, mert olyan dolgokat tartalmaz, amelyek a magzat fejlődéséhez szükségesek.
DE! Egyrészt ezt csak az első három hónapban, illetve a szoptatás alatt szokták szedni / ajánlani / szedetni.
És hogy miért? Pontosan ugyanazért, amiért nem szeded folyamatosan a Centrumot és egyéb vitaminkészítményeket sem.
Mert mindenféle vitaminból (jól kifejezve) brutális adagokat tartalmaz, ami nagyon jót tesz a szervezetnek, ha kúraszerűen (pl. egy hónapon / terhesség esetén az Elevitet) három hónapon át szeded.
Nomost.. gondolom azt tudjátok, hogy a vitaminok nagy része úgy működik, hogy ha túl sokat veszünk be belőle, akkor az ugyanúgy rendellenességeket, betegségeket okozhat! Sőt, még durvábbakat, mint maga a vitaminhiány szokott.
Ehhez hozzá jön még az a dolog, hogy adott időpontban egy fajta vitaminból nem ugyanannyit használ a szervezet. Ergó ha te folyamatosan szeded a vitaminkészítményt és nem ennél mellette semmit, egy idő után még akkor is lehet, hogy sok lenne a vitaminból.
Nade normális esetben ugye eszünk mi vitaminos dolgokat, hiszen eszünk. Minden ételben van valami, amire a szervezetnek szüksége van. Eszünk gyümölcsöt, zöldséget, rizst, még a kenyérben is van vitamin!
Ha az ember normálisan étkezik (tehát eszik rendes mennyiségben gyümölcsöt és zöldségeket, húst, gabonafélét, tojást, tejterméket), akkor NINCS SZÜKSÉGE VITAMINPÓTLÁSRA! Természetesen vannak kivételek: pl. A-vitamin hiány, C-vitamin hiány, vagy vashiány, amik egyedi problémák lehetnek bizonyos szervek nem megfelelő működése miatt.
Nomost a terhességgel kapcsolatban pedig még azt az adalékot tudni kell, hogy a magzat MINDENT! (ismétlem MINDENT!) elvesz a szervezetedből, amire szüksége van! Gondoljatok bele, hogy pl. háború idején, amikor nincs tápanyag, vagy szegény körülmények között ugyanúgy születnek teljesen egészséges hosszú életű kisbabák! És hogyan? Hát pontosan igy: elveszik a szervezetből azt, amire szükségük van.
És igazából itt nekünk van szükségünk vitaminpótlásra, kalciumra, stb., hogy ne legyünk betegek a terhességtől.
Ez kicsit sarkítva van, amit most leírtam, természetesen nagyon sok tényező játszik szerepet és nem lehet ennyire leegyszerűsíteni a dolgot, de igy azt hiszem érthető nagyjából a dolog mindenki számára akkor is, ha nem tudós.. (én is igy értettem meg)..
És igazából a lényeg, amit próbál mindenki hangsúlyozni és tényleg ez lenne a cél: Próbáljunk meg minden vitaminhoz hozzájutni a táplálékunkból, a vitaminkészítmény nem igazán természetes dolog.
Amikor meg voltam fázva én szedtem pl. C-vitamint, de gyakorlatilag ez az egyetlen vitamin, ami kiürül a vizelettel a szervezetből. Viszont! Ezt sem szabad túl sokáig szedni, mert vesekövet, veseműködési zavart okozhat, szóval én is csak 1-2 hétig szedtem. Ezen kívül a kalcium az, ami kiürül, tehát nyugodtan lehet inni CA pezsitablettákat, viszont azzal is ugyanez a probléma, mint a C-vitaminnal.
Ellenben ha az orvos felir valakinek vitamint, szedje, mert biztos, hogy okkal irta fel. De én is igy voltam vele és ezt tanácsolom másoknak is: Ha tudunk rendesen étkezni és rendben vannak a vizsgálati eredményeink és egészségesek vagyunk és az orvos nem rendeli el külön, akkor ne szedjünk semmiféle vitamint plusszban, mert sokszor többet árthatunk vele, mint amennyit használunk.
Jó rövid voltam megint
hanee (15+4)