Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Én 10 hónapja szültem a kisfiamat az Uzsokiban,de a második baba biztos nem ott fog születni.Most nézelődöm a kórházak között.Eddig a MÁV volt a szimpi,de amikor benéztem ide,egyből letettem a Máv-kórházról,és már az István lett a szimpi.Kép(de ki tudja még mi lesz)
Lenne egy-két kérdésem hozzátok,akik tapasztaltabbak az István kórházzal kapcsolatban.
Ha csak úgy bemennék szülni,választott orvos nélkül az ügyeleteshez,akkor terhesgondozásra mindegy,hogy hová és kihez járok? Mondjuk terhesgondozásra ahhoz a dokihoz megyek akihez tartozom egy másik kórházba,és szülni pedig bemennék az Istvánba. Ez lehetséges?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Orsi
orsi21
 
 


Orsi!
Nem tudom a hivatalos kereteket, hogy szülhetsz-e abban a kórházban, amelyikben akarsz. Az biztos, hogy a lakóhely szerinti kórház kénytelen fogadni, még ha nem is vagy terhesként regisztrálva oda.

Azért érdemes talán jobban körülnézni ügyeletes orvos és társai ügyben. Klassz, hogy van rá példa, hogy valaki "beesett" szülni és minden ok volt. Sajnos én hallottam már ellenpéldát is. Persze ez is hozzáállás kérdése. Ha valaki elég erős személyiség vagy nem igényli, hogy rendszeresen ellenőrizzék, milyen stádiumban van, viszonylag ritka ránézéssel is ügyesen vajúdik, akkor nosza, rajta. Szülni többféleképpen lehet.
Nekem biztos rossz lenne, hogy 9 hónapig járok egy dokihoz, akiben már esetleg megbízom, aztán egy tök idegen helyen és orvosnál szülök. De én már csak ilyen gyengus vagyok, inkább fizetek.

Na persze ettől még simán pofára lehet esni...
toy
toy
 
 


Sasha! Köszi az infót! Te az Istvánhoz tartozol lakóhely szerint? Mert én az I. kerületbe vagyok bejelentve, viszont a IV.-ben lakom... (Csak hogy véletlenül se legyen egyszerű.) Úgyis beeshetek oda szülni, ha nem oda tartozom?

Egyébként minden Istvános orvos elérhetősége érdekelne engem, mert most azt döntöttem, hogy meglátogatok egy-kettőt és majd úgy döntök! Aki tudja, irjon nekem emailt, ott van a profilomban(ha hem akarjátok nyilvánosan megadni az elérhetőségeket!). Köszi!

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica
 
 

 
 

Mackósajt, köszi a választ. A doktornőről nekem az a véleményem, hogy rendes stb. de nekem fontos, hogy ne kelljen órákat várni UH-ra CTG-re. Itthon vár egy kis manó, és sajna a nagyszülők messze laknak így nem tudom kire hagyni. Ha meg elviszem magammal és a párom is elkisér akkor az a legjobb ha nem kell várni, vagy még + vizsgálatokra elmenni. Szóval nekem fontos hogy minden egy helyen és gyorsan lehessen elintézni.

Lányok! Az alapítványiszobába hogy lehet "bejutni"? Fizetni kell érte és ebből a szobából mennyi van a korházba? Nehéz elintézni, hogy bekerülj?

Janna

Kép
Kép
janna
 
 


Sziasztok,
már többen is emlegettétek Bábinszky Ágotát, nos én is hozzá járok, és szerintem is nagyon aranyos, segítőkész, bár a szülés még nálunk is hátra van. Sajnos nekem tavasszal volt kis műtétem, azt is ő csináltam, de ott is akkor is nagyon rendes volt velem.
Anyagilag most a babavárás óta úgy működik a dolog, hogy egyszer a magánrendelőbe megyek, egyszer meg a kórházba, magánrendelőbe fizetni kell természetesen a vizsgálatért, de a kórházban nem.
Kérdésem viszont nekem is lenne tapasztalataktól babaváróktól: én most vagyok 29 hetes, eddig semmi bajom nem volt, az elején se voltam rosszul, se hányinger semmi, viszont most 1 hete reggelente émelygek, hányinger, minden. Volt/van mással is így?
Sziasztok!
Emira
emira
 
 


Hali!

Rokica!
Igen, nekem mázlim van, mert helyileg az István kórházhoz tartozom. Hogy beeshetsz-e szülni? Fogalmam sincs. Erről tényleg valami dokit kéne megkérdezni. Bár kétlem, hogy egy beindult szüléssel elzavarnának ha már ott vagy.

Mivel nem volt fogadott dokim és terhesgondozásra a legközelebbi SZTK-ba jártam, így a telcsiszámokban nem tudok segíteni...

sasha

Kép
sasha
 
 


Toy!

Köszi a válszt!
Sajnos nekem az első szülésnél a drágajó orvosom választott volt,mégis csak félóránként jött be hozzám 8 és fél óra alatt.De csak is azért,hogy tágítson egyet kézzel,aztán ki is viharzott.

Lenne még egy kérdésem. Van olyan doki aki engedi,hogy elejétől a végéig EDA-val szüljek?

Üdv: Orsi
orsi21
 
 


Mackósajt!

A doktronőről nekem sincs negatív véleményem, csodálatos szülésünk volt együtt -bár ebben Erzsikének tetemesebb része volt-, nagyon jó embernek tartom őt.

Bár az első gyereknél még mindent rózsaszín ködben lát az ember- utólag már tudom azért nem szokás a gyereket kinyomni az anyukából, ha annak ereje és akarata is van arra, hogy ezt magától is megtegye, a méhlepényről nem is beszélve.

Igazad van valamit valamiért. Én soknak találom a havi, majd kétheti, aztán heti 8ezer forintot az általa nyújtott terhesgondozásért. Az sem igazán jött be, hogy a leleteimért én szaladgáljak be a kórházba, ami vagy megvan vagy nincs vagy találok valakit aki átadja vagy nem. Aztán még az uh-ért is fizessek az általa ajánlott orvosnak, már ha jó az UH gép.

Nekem úgy tűnik az Istvános orvosok kicsit el vannak szállva az anyagiak terén. Pont ezért tértem át a Szent Imre kórházba, ott még nem szaladt el a ló.
puttony
 
 


Mackósajt!
Magyar-angol szakos vagyok, még két hétig. Azután is az leszek, csak nem fogok már tanítani, miután lezárom a félévet a kis drágáimnak. És onnantól HÁROM ÉV itthon!!!!! Plusz a ráeső szabadságok!! Gyesről akarok nyugdíjba mennííííííí!

Mindenki más,
hát elég gázos ez a sokféle fizetési mód! Tiszta zűrzavar az egész. Ha az alapokat vesszük, 180 napnyi tb-fizetős munkaviszony után tkp. ugyanaz járna ellátás és szakértelem terén INGYEN, mint mondjuk Telkiben 620.000 Ft-ért. (Mondom hatszázhúsz. Tessenek megtekinteni a Telki Kórház topikját.) Oszt' mégis itt görcsölünk, hogy "jaj, mennyit adjak, elég-e, nem sok-e, én csak ennyit tudok, én meg nem vagyok hajlandó többet"... Tudom, nagy a pofám, mert hál'Istennek megengedhetjük magunknak a magánorvost (nem az én tanári fizetésemből, félreértés ne essék!), de tényleg az a legtisztább ügy, hogy a magándokinak van egy kötött tarifája, ami rendszerint kicsit több, mint amit csak úgy spontán gondol az ember, de mégsem annyi, mint Telkiben, és lehet tudni feketén-fehéren, nem kell eljátszani ezt a "maga is tudja, én is tudom, de csináljunk úgy, mintha mi sem történt volna" esetlenkedést. Szülés után (az én dokimnál a hathetes kontrollon) nyíltan el lehet boltolni a dolgot. Ez az ára. Ezen kívül pedig még lehet szívbéli hálát is érezni, meg csinálni a dokinak egy kis marketinget, ha a tisztelt páciens úgy gondolja. (Ld. "Szuper nőgyógyászod van" c. topik.)
Nekem egyébként szintén csak a magánrendelőben kell fizetnem, a kórházi eseményekért (UH, AFP, vérvétel etc.) nem. Így kb. kéthavonta megyek a rendelőbe (mert különben panaszmentes vagyok, hol kopogjam le?), és kéthavonta a kórházba.
Ami nekem picit megdobta a költségeket, az az ún. Quartett-teszt nevű szűrés volt a Bolgárkerék utcában (35e Ft); ezt a dokimmal egyetértésben az amniocentesis, ill. chorion-boholy vizsgálat kikerülésére csináltattam.

Emira!
Csak két héttel vagy fiatalabb várandós, mint én, és azt kell mondjam, hogy ha nem vmi jó kis vírust nyaltál be, akkor ez teljesen normális állapot, és vagy elmúlik, vagy nem, de inkább igen. Kitartás.

Bocs a locsogásért. Szisztok!

Kr.
krtek
 
 


Sziasztok, Megjöttem a téliszünetről és a betegségszünetről is. Boldog Újévet mindenkinek!!!
Valaki kérdezett az alapítványi szobákról összesen 3 van, 2nek középen közös a fürdője ezek 10.000 ftba kerülnek, és egy van aminek saját fürdője van ez 12000 ft éjszakánként.
Orsi,
Csak hat nap van Jucsi lányom és a kisfiad között. Szerintem az IStvánban még ez is lehetséges amit leírtál, mert szerintem nagyon jó a kórház szemlélete és így "véletlenűl" is lehet jó orvost és szülésznőt kifogni, ebben majdnem biztos vagyok.

Rita dúla
boksay_rita
 
 


Rókica!

A Születéskalauz a magyarországi szülészeti intézmények szolgáltatásait hivatott felmérni, úgy, hogy küldenek egy kérdőívet minden egyes kórhát főorvosának, és szinte ugyanezek kérdőívet az ott szült anyukáknak. Ezeket összesítik, és szépen látszik belőlük, hogy egy-egy kórház hogy áll az alternatív módszerekhez, mennyire valósul meg a gátvédelem, hogyan tájékoztatják az anyukákat, mennyire segítőkészek a csecsemősök, és ilyenek...
Szerintem rengeteg hasznos infó van benne, de főleg olyanoknak akik most szeretnének kórházat választani. (Az Istvánról nagyon jók voltak a vélemények.)

Nem tudom, hol lehet beszerezni - én egy barátnémtól kaptam kölcsön - de a MÉRCE egyesület adja ki.(1660. Bp. Pf:321 Telefon/fax:258-5358)

Zs.
zsuzzzsi
 
 


Szia Rita!

Igen én sejtettem valamit,hogy egy idősek kb.a gyerkőceink,mert néha írogatok a 2004 tavaszi babák topicba is,és láttalak már téged is ott.Kép

A kórházzal kapcsolatban: Persze nem feltétlenül szeretnék majd csak úgy beesni a kórházba,csak kicsit megijedtem attól amit néhányan írtak(elég sokan),hogy nagyon drágák itt a dokik.Pedig a kórház egyre szimpatikusabb. Egyébként mlg nem várok babát,de hamarosan szeretnénk a tesót,és érdekelne a dúla dolog is.Ha nem gond,akkor később visszatérhetünk rá? Amikor aktuális lesz.

Orsi
orsi21
 
 


Rita!

Már kérdeztem itt a fórumon korábban, de senki nem tudta, Te közvetlenül érintett vagy, biztos tudsz válaszolni: Istvánban van olyan korlátozás, hogy szüléskor hány ember lehet bent a szülő nővel? Konkrétabban, ha valaki dúlát szeretne magával vinni, ehhez kell-é engedélyt kérni, ha pl. apuka is ott akar lenni?
t
toy
 
 


Krtek!
Írtad, hogy a Bolgárkerék u.-ban volt az a bizonyos vizsgálatod, amiért egy jelentősebb összeget kellett fizetned. Nem tudod véletlenül, hogy a Bolgárkerékben hol a határ a fizetés és az államilag támogatás között? Én ott eddig minden vizsgálatért fizettem (pl. hormonvizsgálat, vagy apa vizsgálat), pedig nagyon hangsúlyozzák, hogy ez egy állami intézmény és ingyenes. Mi itt az igazság?
t
toy
 
 


Nekem mindkét babámnál "Bolgárkerék" segített.
Az elsőnél ('99-ben született) semmit nem kellett fizetni. A másodiknál (02-ben sz.) csak a Czeizelnek kellett. Itt viszont igen rosszul jött , hogy felírt egy gyógyszert amitől befulladtam , másnap visszamentem és újból fizetnem kellett , és felírt egy másikat.Többet nem mentem.

Nekem az összes leletem a dokihoz megy és nem nekem kell utána járnom. Igaz , hogy az én dokim nem főorvos , viszont szerintem szuper.

Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Kanga, Toy,
megírnátok, hogy a Bolgárkerékben milyen vizsgálatot lehet csináltatni és hogy mikor érdemes ezeket a vizsgálatokat megcsináltatni.
Bocsánat, ha túl banális a kérdés.
Más: van valakinek tapasztalata a Krio.Rt-vel köldökzsinorvér levétellel kapcsolatban? Az a furcsa nekem, hogy 140.000,-Ft-os kezdő befizetésbe nem tartozik bele az, hogy a levétel után elszállítsák a mintát, hanem a kedves papának vagy valamelyik hozzátartozónak kell elszállítani biztosítva a megfelelő körülményeket. De nagyon kíváncsi lennék már megélt tapasztalatokra!
Várom válaszotok!
Emira
emira
 
 


Emira!
Mi anno azért mentünk , mert nem sikerült teherbe esnem , meg egyébként is biztonságot adott a kivizsgálás. Ja és volt már akkor egy spontánom.

A Szülőszoba műsorban jöttek az őssejtért.

Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Emira!

Nekem ez gyanús,én úgy hallottam mindíg ők viszik el az őssejtet,és nem a családtagok.
orsi21
 
 


Igen, nekem is gyanús, a megküldött tájékoztatás szerint 4 és 25 fok között kell elszállítani hozzájuk a levett mintát a szülést követő 48 órán belül.
Igazság szerint egyik családtagom sem mászkál hőmérővel...
a Sejtbank Kft-nél viszont olvastam, hogy ők viszik, szállítják minden, viszont ők kétszer annyiba is kerülnek, ugyanezért a szolgáltatásért. A baba egészsége persze a legfontosabb hosszútávon, ezért is gondolkodom a mintavételen, csak azért ekkora összegeknél már az ember szeret(ne) tisztán látni...
emira
 
 


Szaiaztok!Szült valaki Surtya doktornőnél?
sütõtök
 
 


Emira!
a Bolgárkerékben elsősorban olyan emberekkel foglalkoznak, akik nem esnek teherbe, de szeretnének. Tkp párok kapnak tanácsadást családtervezési ügyekben. Nem tudom, mennyire ismered, erről eddig nem írtál.
Van ott saját labor is, de nekem pl. egy hormonvizsgálati eredményre 1 hónapig kellett várni. Pedig pénzes volt (sima vérvétel). A nőgyógyászom viszont, akihez ott jártam, megmaradt, és terv szerint nála is fogok szülni. Az probléma, hogy elvileg teherbe-esés után ott már nem foglalkoznak az emberrel, ezért engem a múlkor el is hajtottak a bejelentkezéskor. Ez azért nem túl szerencsés, mert a dokim az Istvánban viszont csak "bejárós" orvos, így ott tudnék vele normális körülmények között beszélni.
Szóval jó ez a Bolgárkerék, de csak teherbeesés előtt.
t
toy
 
 


Emira!
A Bolgárkerék nekünk is nagyon bejött. Mi úgy mentünk el, hogy egy évet próbálkoztunk csak úgy amatőr módra, és minthogy az nem hozott eredményt, kiváncsiak voltunk, hol a defekt. Kiderült, hogy tkp. mindkettőnknél, úgyhogy egy kétéves gyógyszeres terápia, meg a páromnál egy pici műtét után fogant homológ inszeminációval a nagyobbik lányom. A kisebbik aztán már egy kis meglepetés ajándék volt, amikor már éppen vissza akartam menni dolgozni a gyes után...
A Bolgárkerékben csinálják egyébként az ún. Quartet-tesztet is, amivel a magamfajta vénasszonyok megúszhatják az amniocentesist, ha az eredmény elég szép. És ugyanott működik a Sejtbank Kft. is.
Kr.
krtek
 
 


Sziasztok!
Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos információ!!!
Ti egyébként hogy álltok ehhez a köldökzsinorvér dologhoz? Ti is akartok mintát vetetni szüléskor?
emira
 
 


Sziasztok!

Mi az a Quartett-teszt? Mit vizsgál, hogyan, milyen idős terhesen lehet megcsináltatni, és mennyibe kerül?

Köszi!

Zsuzsanna 2005 szeptember 7.
Szilvia Vivien 2007 február 28.

Tejmentes blog
Életkör
rokica
 
 


Rokica!
A Quartett-teszttel Down-kórra, nyitott gerincre és koponyahiányra szűrnek. Minthogy fizetős (egy fillért se fedez a tb), tkp. bárki megcsináltathatja, aki tart ezektől a betegségektől.
Tekintettel a koromra (40, a francba), nekem amniocentesist vagy chorion biopsiát javasolt először a doki, mert ezek nem szűrő-, hanem diagnosztikus vizsgálatok, tehát biztosabb eredményt adnak. Én viszont egyfelől féltem attól, hogy ezeknek a vizsgálatoknak van egy 1-2 %-os vetélésveszélye, másfelől azt hiszem, ha kiderülne, hogy downos a babám, akkor se bírnám elvetetni. Tehát megelégedtem azzal, hogy csak a Q.-teszet csináltatom meg, és ha annak nagyon vacak lenne az eredménye, akkor még mindig van idő a másik kettőre.
A teszthez először a 16. héten egy uh-val meghatározzák a terhesség pontos korát, aztán rögtön egy sima vérvétel jön. A 18. héten egy újabb vérvétel van, akkor az egész cuccot kiküldik Angliába, ahonnan két napon belül faxolják a leletet. Ez egy arányszám, ami a rendellenességek meglétének esélyét mutatja (az 1:50000 a lehető legjobb - nekem hál'Isten ez lett!). Azt hiszem, 1:35000-ig gyakorlatilag nincs miért aggódni, de ezt a dokik jobban tudják. Ikerterhességnél és cukorbetegeknél viszont valahogy másképp működik, úgy emlékszem.
Az uh tízezer, a vérvétel+teszt huszonöt. Nem olcsó.
Úgy gondolom, akinek a családjában több downos vagy más veleszületett betegség fordult elő, annak nyilván érdemes a hasbaszúrós, de jóval biztosabb vizsgálatokat végeztetni, én viszont úgy döntöttem, he nem rossz a teszt eredménye, akkor nem vállalom a szurkálás kockázatát.
A vizsgálatot csinálják a Bolgárkerék utcában is, meg az Istenhegyi Klinikán is, cca ugyanannyiért.
Nem hagytam ki semmit? Kép
Kr.
krtek
 
 


Bogi-8!
Szültem nála 3 gyereket, ha akarsz ide írj. ighe2@vnet.hu
schk
 
 


Toy!
Ki a dokid a Bolgárkerékben? Miért hajtottak el teherbeesés után? Ezt nem értem. Én is odajártam, mindkét terhességem alatt és közben/utána is. (Az elsőnél volt egy kis hormonkezelés, a második teljesen spontán lett - tehát nem kezeltek előtte.) Igaz, a doki magánrendelésére. Bejelentkeztem, kértem időpontot és mentem. Tehát nem hiszem, hogy ez gondot okozna. Valamit félreérthettél.
Egyébként is, a dokit hívd fel és vele beszélj. Majd ő elmondja, hogy hová kell járnod. Bocs, hogy beleszóltam, de gondoltam, hátha segít.

A Quartett tesztet egyébként nekem is megcsinálták a második babánál - mivel már 35 voltam tavaly. Az Istenhegyi Klinikán, ott a 11-13. héten kell először menni, majd a 16. héten. És persze UH-t csinál a doki előtte, hogy pontosan hány hetes terhes is lehetsz.

Üdv mindenkinek és jó babavárást.
Julie
julie
 
 


Julie!

Eddig nekem is simán ment a dolog a Bolgárkerékben. Teherbeesés előtt és utána is működött az "időpont kérés és menés". Most történt először, hogy hivatkozási számot kértek tőlem a telefonos bejelentkezés során, ami nekem sosem volt. Mondtam kihez szeretnék menni és hogy már kismami vagyok. És akkor világosított fel a hölgy a telefonban, hogy ez az intézmény a terhesek ellátására már nem jogosult, "magánbetegként" meg nem mehetek oda a hivatalból rendelő nőgyógyászhoz. Na ennyi. Majd megkérdezem a dokimat (Gasztonyi), hogy akkor most mi a menet. Szeretek a Bk-ba járni, mert nyugodt és kedves a környezet, időben behívnak, és itt van némi idő arra is, hogy megkérdezzem az épp aktuális gondomat.
Azt nem szeretném, ha bárkinek baja lenne ebből, de nem értem, miért ne lehetne terhesen is odamenni vizsgálatra. Remélem, csak túllihegik.
Neked ki az orvosod?
Toy
toy
 
 


Én végig odajártam terhesen is a dokinak akkoriban ('99) ott volt a magánrendelése.De én nem voltam ilyen szerencsés én mindíg órákat vártam.
Kanga

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Toy!
Érdekes - hallottam valami olyat, hogy G. doktornak lesz talán valahol magánrendelője. De arról felvilágosíthatott volna a "hölgy" a telefonban.
Egyébként hívd fel az ottani asszisztensét (Frei Zsuzsit), hogy most mi a teendő. Vagy a dokit mobilon, illetve kedden délelőtt tuti, hogy az Istvánban az ultrahang rendelőben megtalálod.
Én is nála szültem. Hozzá járok már évek óta. Októberben voltam a 6 hetes vizsgálaton. Azóta ennyi minden történt volna?
Üdv,
Julie
julie
 
 


Julie,
Ilyesmit én is hallottam, hogy lesz magánrendelése dr.G-nek, de itt mindig elakadt az információ. A héten megyek hozzá, na és akkor most aztán megkérdezem tőle, hogy 'igaz-e az-e'. Kép
Nem lenne rossz a magánrendelés, mert a keddi uh mindig nagyon zsúfolt, és általában még beutaló írásra sincs ideje. (Vagy én vagyok túl mimóza.)
És mindenképp megnyugtató lenne, ha nemcsak egyszer egy héten tudnám elérni, főleg majd az utolsó időben.
Október óta nem voltál a Bk-ban?? akkor bejársz a kórházba?

Kanga,
a Bk-ban mostanság általában nem kell sokat várni (bejelentkezés, időpont kérés). Csúszás előfordul, de azért normális keretek között. Elpártoltál a régi dokidtól, vagy mostmár máshol rendel?
Toy
toy
 
 


Toy!

Mostanság nem járok be, mert szeptemberben szültem. Lehet, hogy ezt nem írtam - a hat hetes kontroll a szülés utáni volt. Igazából szeretném elfelejteni a kórházat egy időre. Most inkább babázgatok.
Egyébként kérd el a mobil számát - azon eléred. Igaz, én sem hívtam rajta, de a biztonság kedvéért jó volt tudni.
És ne legyél mimóza - ha kérdésed van, csak tedd fel. Ő magától nem sok mindent közöl, de türelmes, ha bármit tudni szeretnél.
Kép
Üdv,
Julie
julie
 
 


Jaaa, Julie!!
Hát ezt nem tudtam, de akkor nagyon gratulálok! És minden rendben volt a szülésnél, milyen élményekkel jöttél ki? Ha korábban írtál erről, akkor visszakeresem.
Igen-igen, tudom, hogy nem egy szószátyár típus drG, de már kezdem megszokni. Kérdezni pedig mindig lehet tőle.
toy
toy
 
 


Toy!
Szeptember 12-én írtam le hosszabban az élményeimet. Ebben a topikban, ha gondolod, keresd vissza.
Mindkét gyerkőcömmel nehezen tágultam és a szülésre már nagyon elfáradtam. Nem kértem fájdalomcsillapítást - aminek még most is örülök. Szerettem volna természetesen megélni mindent - jót és kevésbé jót is.
Mostanában - már későn - hallok arról, hogy vannak homeopátiás szerek, amiket már a terhesség alatt is lehet szedni, illetve olyanok, amik a vajúdást könnyítik meg. És szülés utánra is van, ami segít a szervezet regenerálódásában. Talán érdemes lenne utánanézned.
A választott szülésznőt nagyon ajánlom - végülis mindegyikük nagyon kedves, de jó, ha elejétől fogva egy valaki tud figyelni rád. Már a CTG-ket is ő csinálja - így a dokihoz sem kell a végén sem olyan sűrűn menni.
A szülőszobák tényleg nagyon kulturáltak - ez hatalmas előny.
Egyszer kérdezted, hogy hányan mehetnek be a szülésre - hivatalosan ez azt hiszem, hogy 2 felnőttet jelent náluk. De nem hiszem, hogy túlságosan betartják. Nekem a férjem és az édesanyám is bent maradt.
Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok - akár e-mailben is. Vannak olyan dolgok, amiket nem szívesen ír le az ember, itt a nagy nyilvánosság előtt.
Üdv,
J
julie
 
 


Sziasztok,
Istvánban mi az amit a kórház ad, és mit kell bevinni babának és a mamának?
emira
 
 


Julie,
Visszaolvastam a szüléstörténetedet, és lehet, hogy lenne egy pár kérdésem magánban is. Nem találtam a profilodban az e-mail címedet, ha megadod akkor írok oda.

Igen, Ritát kérdeztem, mint dúlát - hátha jártas ez ügyben is - hogy van-e korlátozás a szülésre belátogató emberkék számában, de még nem válaszolt. Azért érdekelt, mert nálunk nem dőlt még el, hogy apa bejön vagy nem jön. Aztán ha hívok mást és közben megtáltosodik, és ott akar lenni, akkor nehogy probléma legyen. Kép
t
toy
 
 


Sziasztok!
Dr Hetényi Gáborhoz járok de nem sok mindent tudok róla ezért ha valakinek volt már tapasztalata vele kérem írjon.
A választ/válaszokat előre is köszönöm
inka
 
 


Toy!
Küldtem neked mailt, remélem átmegy. Oda tudsz majd írni. Ha nem kapod meg, akkor jelezz!

Emira!
Igazából semmit nem adnak - csak 4 db pelenkát egy napra a babucinak. Ja és van bent popsikenőcs, vatta, alkohol.
Magadnak a szülésre is vinni kell be hálóinget, papucsot, ... stb. A babucira is az első perctől a saját rucit adják. Popsitörlőt és plédet is jó, ha viszel be. Meg persze textil pelust, ja és fürdőlepedőt neki a fürösztéshez.

Üdv,
Julie
julie
 
 


Julie!

Ki kell javítsalak!Kép

Toy!
Ha kéred adnak a babának ruhát, de a sajátjában is lehet, láttam hogy rengeteg ruhácska van a csecsemősosztályon, de hogy minek?Kép A babának annyi pelenkát adnak amennyi szükséges. Igaz egyszerre csak 1 csomagot hoznak ki (5 db/cs.), de lehet kérni, ha még kell. A köldökcsonk ápolásához minden van, popsikenőcs is van. Ja, látom Julie ezeket leírta, meg a fürdőlepedőt isKép

A mama saját hálóingben lehet (v. pizsamában, v akármibenKép) Betétet adnak. Ki van rakva éjjel-nappal egy nagy csomaggal a nővérpultra.

puszi
sasha

Kép
sasha
 
 


Sasha!

Köszi - igazad van. Kép
7 éve a lányomra olyan ruhát adtak, hogy a kis pöttömke nem tudta benne kinyújtani a lábát. Kép Jó, nem volt túl pici, de a rugi még 50-es sem volt. Kép

J
julie
 
 


Sasha!
A baba/mama cuccokat Emira kérdezte, de én is érintett leszek, úgyhogy köszi, hogy leírtad, a nevében is.
Valaki más mesélte, hogy a mamának a betét pótlás azért javasolt, mert ha elfogy a kórházi, akkor ott csöpöghetsz betét nélkül. Habár ezt minden másra is el lehet mondani.

Emira!
Korábban írtál a köldökzsinór vér levétellel kapcsolatban. Tudsz mondani valami internet címet vagy telefonszámot, ahol ennek jobban utána lehet járni? Lehet, hogy nem hülyeség.
Előre is köszi,
toy
toy
 
 


Én kétszer szültem már itt , de egyszer sem volt , hogy ne lett volna betét!
Én örültem , hogy a saját ruhácskájában lehet.
Sapit se felejtsetek el bevinni , már a szülőszobába sem!

Toy!
Váltottam. A másodikat már egy számomra legmegfelelőbb dokinál szültem , és remélem adatik majd egy harmadik babó is 1-2 éven belül akit ő segíthet világra.

Kanga aki már egyszer megírta ezeket , de sehol semmi nyoma

Lilypie - Personal pictureLilypie Third Birthday tickers
[img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/e49f5b8951.png[/img:ba0f9b55a6][img:ba0f9b55a6]http://www.tickerclub.com/cache/dceb25d9d6.png[/img:ba0f9b55a6]
kanga0216
 
 


Sziasztok!

Én a 19. hétben vagyok, és az Istvánban fogok szülni. Mészáros doktor az orvosom (van aki nála szült?) és bármilyen infóra nagyon kiváncsi vagyok a kórházzal kapcsolatban. Egyébként hogy műxik ez a dolog? Érdemes előre választani szűlésznőt?? Vagy mindegyik nagyon jó? Mikor lesz/van felkészítő? Terhestorna?

Köszi

Wica
19
wica
 
 


Kanga,
"Kanga aki már egyszer megírta ezeket , de sehol semmi nyoma" - ez arra vonatkozik, hogy a babanet kicsit akadozik, vagy pedig, hogy olvassam vissza az archivumot??

Wica,
Az Istvánban a felkészítő szerdánként van 15 órától, épp ma kezdődik előlről a 6 alkalmas tanfolyam. Terhestorna meg ugyanezen a napon 17-18-ig. De érdemes kicsit visszaolvasni a fórumot, mert ez a téma sokszor előjön + a szülésznőkről is nemrég volt szó.
(+ lásd Kangának adott válaszomat is Kép)
toy
toy
 
 


Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék tőletek, hogy ismeri-e valaki Szőczei Beátát, és milyen tapasztalat van róla?
Előre is köszi!

blynky
blynky
 
 


sziasztok,

Toy írtam mailt. a köldökvért mi is levetettük az egyik fajtának a www.sejtbank.hu n tudsz utánanézni.
A ruhácskában igazatok volt, valóban jobb a saját, meg azt hiszen néha van aki rászorul a kórházira. De pelenka, meg betét mindíg volt elég, bár én betétet sajátot vittem, valahogy a szárnyas jobb volt.
sziasztok,

Rita dula
boksay_rita
 
 


Köldökzsinorvérrel kapcsolatban a legbővebb információt én a www.koldokzsinorver.lap.hu-n találtam, egyébként pedig a magyar intézetek a Sejtbank.Kft, akit az előtt Rita meg is írt, és a Krio Intézet, ami a Krio.hu-n szintén elérhető.
emira
 
 


Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy valaki ismeri-e közületek Szőczei Beáta szülész-nőgyógyászt?
Előre is köszi!
blynky
blynky
 
 


Hello Rita!...és minden Istvános kollegina!

Ígértem egy beszámolót a szülésről, úgy tűnik nekem 2 hétre volt szükségem ahhoz, hogy magamhoz térjek, minden esetre most jutottam el abba a stádiumba, hogy nekiálljak.
Nos hát, január 19. helyett Zsófi gyerek 9-én határozta el magát (vicces, hogy egész terhességem alatt óva intettek a meleg vizes fürdőzéstől, mondván, hogy koraszülést okozhat, 8-a estig bírtam, amikor is úgy döntöttem, ha helyben megszülök, most már akkor is jár nekem egy fürdőzés....és lám-persze ez maximum pszichológia, emiatt nehogy ne fürödjön bárki is)
9-e pirkadatkor a menetrendszerinti pisilésnél "darabokat" láttam távozni a WC kagylóba, röviddel ezt pedig követte valami rózsaszínes. Egyből sejtettem, hogy ez az a nyákdugó dolog lehet, szóltam is a páromnak, hozzátéve, hogy ettől még mások napokig járkálnak az utcán én mégis úgy éreztem, hogy ebből ma szülés lesz. (már csak azért is, mert hosszas hezitálás után másnap mentünk volna aláírni a köldökvér lefagyasztására vonatkozó szerződést...). Továbbá furákat éreztem alhasi tájékon, de mindig menstruációs görcs féléket emlegettek, ami jó (vagy éppen rossz) esetben 9 hónapja volt utoljára, ki emlékszik már arra, görcsnek semmiképp sem lehetett mondani (maximum kellemetlen alhasi feszülésnek), legkevésbé pedig szabályos időközönkéntieknek (4-8-10 perc és hasonlók)
Rövidke értekezést követően Csűrös Erzsikével, a szülésznőnkkel úgy döntöttük, hogy laza tempóban azért bemegyünk és megvizsgáltatom magam, biztos, ami biztos, utána értesítem. A táska -ahogyan azt egy gyakorló anyukától elvárja az ember- 2 hete bekészítve, melynek eredményeképpen pont fogalmam nem volt arról, hogy mit tettem bele, lényeg, hogy egy kis sminkelés, a legszebb ruha kiválasztása, nomeg persze a láb körömlakk korrigálása (mégsem mehetek ugye kopott körmökkel és tökéletes smink nélkül szülni) után, kb. 10h-kor indulhattunk is.
A kórházba érve fél 11h körül kicsit ijesztő látvány volt a szülészet folyosóján kígyózó kismamák sora (köszönhetően a jó kis frontnak, kifogtam a legnagyobb tumultust), aminek eredményeképpen mindenki csak rohangált ide-oda, alig lehetett valakit elkapni, hogy észrevetessem magam. Amikor mégis sikerült egy nővérkét elcsípni, kértem, hogy vizsgáljanak már meg és amikor beszámoltam az élményeimről, egy mogorva és lekicsinylő "ezt hívják jósló fájásnak, ezzel még nem kell berohangálni" volt a válasz (hozzátenném, kb. ez volt az egyetlen rossz élményem, fogjuk rá, hogy belefér). A szívhang mérés után az ügyeletes doktor bácsi megvizsgált és közölte, hogy 4cm a méhszáj, öltözzek. Még egy kis ideig az volt kérdés, hogy a tömeg miatt jut-e vajon szabad szülőszoba, de hamarosan felszabadult egy és Erzsike is megérkezett. 12h körül beköltöztünk, és már indult is a Sting (ajánlom mindenkinek vajúdás idejére, megnyugtató). Én mindenképpen szerettem volna beöntést kapni, hogy ne kelljen izgulnom bizonyos -a szüléssel járó- mellékhatások miatt, de Erzsike bár rám bízta a döntést, inkább lebeszélt, mondván, hogy teljesen úgysem lehet kipucoltatni magam, a melegvíztől viszont tutti, hogy valami kisurran. Ehelyett burokrepesztést javasolt, de mire oda jutottunk volna, magától elfolyt a magzatvíz. Egy kis ideig még hármasban a legjobb barátnőmmel, röhögcsélve beszélgettünk, aztán egyszer csak -14h körül- "komolyabbra" fordultak a dolgok és egyre jobban, mélyebben kezdett fájni minden görcs. Ismét gyors egyeztetés Erzsikével az esetleges fájdalomcsillapítási lehetőségekről, végül egy injekció+kád combónál maradtunk. Őszintén szólva -így utólag- valószínűleg az injekció nélkül is meglettem volna, mert nem szeretek kába lenni, viszont a kád kifejezetten jól esett. Mit jól esett....konkrétan beleragadtam! A kád mellett pedig ott ült a férjem, akivel ugyan nem nagyon -lényegében egy szót sem- tudtam kommunikálni, de nagyon jó volt, hogy végig ott volt mellettem és csak azt nézte, mit szeretnék. Időközben Siklós doki is befutott, megkérdezte, hogy ki tudnék-e szállni amíg megvizsgál, majd látva határozott ellenkezésemet szó nélkül feltűrte az ingujját és megvizsgált a kádban. Bíztatásképpen közölte, hogy olyan szuperek vagyunk, hogy ebből 1 óra múlva baba lesz, de abban a pillanatban nekem az 1 óra nemhogy bíztatónak, de inkább az örökkévalóságnak tűnt, úgy éreztem, nem bírom tovább, (Tényleg, furcsa, hogy a legrosszabb az egészben az utolsó pár méhösszehúzódás volt és leginkább az, hogy nem tudtam, még mennyivel lesznek erősebbek a fájások, de a tűréshatárom küszöbén voltam. A tolófájások nekem kevésbé fájtak, mint az a pár utolsó, sokkal inkább felületi fájdalom volt, mintha szétszakadnék, de tudtam, hogy ennek mindjárt vége, ráadásul én irányítottam és már ez is megnyugtató volt. A fájdalom kapcsán egyébként nekem bejött a "várjuk a fájdalmat, ne próbáljuk legyőzni" teória, amikor elfelejtettem magam "megadni", mindig sokkal rosszabb volt) Az 1 óra "pikk-pakk elszaladt" és már indulhatott is az utolsó menet. Siklós doki és Erzsike megérdeklődték, hogy vajon hol szeretnék szülni (mármint szülőágyon, sima ágyon, széken, fejen állva, nyusziügetésben, stb.), de válaszolni már nem nagyon tudtam...négykézláb a kádban egy-kettő.....öt-hat...Zsófi gyerek pedig már ott pihent a hasamon, a naplemente pedig rózsaszínűre festette a szobát (állítólag, merthogy én kissé magamon kívül voltam, legközelebb akkor térem vissza, amikor a franciaágyon fekve ránk eresztették a zokogó rokonságot.) Az egész nagyon meghitt volt és a legjobb, hogy végig nagyon biztonságban és profi kezekben éreztem magam, tudtam, hogy az lesz, amit én szeretnék, nem kényszerítenek semmit rám. Nem utolsó sorban ráadásul a gátmetszést is sikerült megúszni...A gyermekágyas rész (6 ágyas rooming-in) főként az első éjszaka egy komolyabb kiképzőtábor jellegű volt és bár pihenni nem sokat, első gyerekes gyakorló anyukának tanulni annál többet lehetett. Később átmentem az alapítványi szobába, de azoknak, akik először szülnek, őszintén ajánlom a többágyasokat inkább.
Hát így esett velem, összességében tök jó volt.
Sok boldog szülést mindenkinek, hajrá!
Dzs.

Képek:
http://deneszsofi.uw.hu/
dzsulee
 
 


Szia Dzs!

Jó volt újra sírni, és röhögni egyszerre!
Rita
boksay_rita
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?