Sziasztok!
Igazán érdekes témát vetettetek fel otthonszüléssel kapcsolatosan, bár szerintem vitát nyitni ebből felesleges, mert mindig van olyan, aki mellette, és aki ellene érvel.
Én az utóbbiak közé tartozom, de ez nem jelenti azt, hogy a másik oldal álláspontját ne fogadnám el. Sőt, elismerem, hogy nagyon sok pozitív oldala lehet az otthonszülésnek: nem szakítanak ki a megszokott környezetedből, ott és úgy vajúdsz, ahogy te szeretnél, nem sokkol a kórházi környezet.. Bár szerintem lehet olyan otthonszüléses eset, ahol nagyobb stresszbe kerülhet egy kismama azon aggódva, hogy minden komplikáció nélkül zajlódjon, ahhoz viszonyítva, hogy a kórház intézménye sokkolja.
Nem ítélem el az otthonszülőket, inkább nagyon bátornak tartom őket, mert szerintem, még akkor sem lehet biztos az ember lánya, abban, hogy a negyedik szülés komplikáció-mentes lesz, ha előtte már három gyermeknek adott életet problémamentesen.
Igazából Solya meglátásai állnak hozzám a legközelebb. Nagy igazságot látok az általa elmondottakban, bár szerencsére én nem tapasztaltam meg milyen "sűrgősen szülni", de sok ilyen esetről hallottam. Pl.: unokanővérem esete. Két hónapja adott életet ikreinek, akik nem természetes úton, hanem művi úton fogantak. De hogyan? Hát császárral. Miért? Mert nem kockáztatunk. Mi a kockázatos? Azt nem tudni. A terhesség végig problémamentes volt, unokanővérem 34 éves. Esélyt sem kapott. (Megjegyzem ez egy vidéki kórházban történt, nem a klinikán.) Hát szerintem ilyen és hasonló esetek késztetik a kismamákat az otthonszülésre.
Lehet, hogy nagyon drass vagyok, de én még ennek ellenére sem merném vállalni, hogy itthon szüljek. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi történt volna, ha a fiamnak itthon adok életet. Milyen élet lett volna, és hogy tudnék ma elszámolni a lelkiismeretemmel? Tizennégy óra vajúdás után, műszerek nélkül kiderült volna, hogy a fiam elzárt egy artériát, és leesett a szívhangja??? Nem, bizony. Kialakul egy oxigénhiányos állapot, és.... rossz belegondolni. Tehát én ezért nem. Félek.
Vagyis egy esetben igen. Ha közvetlen a kórház szomszédságában lakom.
Bocsi, ha hosszúra sikerültem.
Lányok,
valakinek van tapasztalata tejallergia ügyben???
Minden infót megköszönnék, mert semmi fogalmam róla. Története, azaz rémtörténete van, hogy miért, de már így is hosszúra sikerültem, azt a legközelebbi hsz-ban.
Puszi,
Gabi