Új privát üzeneted érkezett!

Terika, nagyon sok drukk megy Nektek! Remélem akkor Te kezded a sort a pocaknövesztéssel és utána pedig jöhetünk mi isKép
Örülök, hogy Mericlinél voltál, velem annyira rendes volt a bajban is.

Kriszta, elvileg februárban megyek vissza a dokihoz, utána hormonvizsgálat, márciusban már szeretném ha élesben csinálhatnánkKép

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Kedves Csillah,
nem szeretném nagyon részletezni,de nagyon nagy uzópisztikus ködöt látsz,nem pedig müködöképes egészségügyet...és elég furcsa olvasni,hogy mennyire egyszerüen meg tudnád változtatni...
egyben azonban segíthetnél az ultrahangosoknak...megtanítani a betegeknek,hogy
a, mindenki tutira tudja,hogy 2 percs uh vizsgálatra jegyezze elő magát,vagy netán 50 percesre,mert találunk valamit,ami rendellenes,
b,fog-e késni a vonata Tatárszentgyörgyről vagy Dabas-Sáriból,különben galád módon megvárakoztatja betegtársait és doktorát,
c,mi is az a telefonbejelentkezés (hiszen sok helyen telefon sincs)
d, stb,stb...
Szerintem sokkal hétköznapibb és nagyobb gáz,amikor x doktor y napon a 2 uh egyikére ráül,és csak a saját 20 betegét vizsgálja.Ilyenkor ülsz te kint 4 órát és olvasod el a teljes heti sajtót...
Én viszont ilyenkor lemegyek,x doktort megkérem,hogy 10 percre pihenjen,megnézem a saját 2 betegemet,és kész.Te pedig vársz még két órát.Én ezért mondom a betegeimnek,hogy hívjanak,ha reménytelen lent a helyzet.

Mindenkitől elnézést,ha paprikásabb az újévi Vojőr,de sok dolgot helyre fogok igazítani a jövőben.És mindezt csak azért,hogy azt lássátok,ami van,nem pedig azt, amit valaki elképzel...
vojõr
 
 


Vojőr,
végreKép Csak ne paprikásan ;o)
solya
 
 

 
 

ok.ezt a paprikát az ántsz kivonja a forgalomból...:-)
vojõr
 
 


Sziasztok!

Boldogabb újévet Mindenkinek mint a tavalyi volt.

Lackónak boldog születésnapot!! Nagyon szép nagyfiú már...

Vojör: végre Valaki aki meri vállalni, hogy minket is felvilágosít az igazságról, hogy a "betegek" is lássák azt amit nem láthatnak...

Picus
picus
 
 


Sziasztok!

Terika! Nagyon gondolunk Rád/Rátok mi is!!!!!!!

Orsoly! Boldog szülinapot Lackónak utólag is! Nagyon helyes nagyfiú már! Botondról is kérünk képet!!!!!

Vojőr! Én nagyon örülök, ha többet jelentkezel, mert nyilván a mi szemszögünk egészen más, mint a tiétek, és én nem bánom, ha megismerem a másik oldalt is, sőt!

Az ultrahangról: szerintem is valami időpont-rendszert össze kellene hozni. (Bár, mondom, én a számtalan ultrahang vizsgálatom ellenére nem várakoztam igazán sokat - vagy lehet, hogy csak nem tűnt fel, mert mindig olvastam? Nem hiszem, tényleg nem emlékszem, hogy vártam volna órákat, azért az még olvasás közben is feltűnt volna). Mondjuk kihasználva azt, hogy eleve két ultrahangos vizsgáló van - bár én nem tudom, hogy van-e különbség a gépek között, meg jelentősége annak, hogy éppen melyikben vizsgálnak. Az egyik lehetne az időpontos, a másik meg a spéci eseteké, vagy beesőké, vagy ilyesmi. Amikor meg éppen nincs ilyen, akkor oda is mehetnek az időpontosok. És abból mi igaz, hogy van még ultrahang készülék a házban? Azt - ha létezik -, nem lehet bevonni? Persze ehhez azért kell némi szervezés, hogy mindig legyen szakember mindegyiknél...

Szabolcs és a járás: hát, a szaladásnál még nem tartunk, egyelőre a lépegetést gyakorolja, de mindennap ügyesebb. Mondjuk, ha fogjuk a kezét, akkor már szalad, de azonnal elbizonytalanodik, ha elengedjük. Szóval van még pár hetem a hivatalos fogyókúra kezdetéigKép.
Fulescsacsi
 


Sziasztok!

Dr Gimes Gáborról szeretnék infót kapni, szeretnék hozzá járni.A régi dokim külföldre ment.
Szült nála valaki ?
Zita
kola
 
 


Próbáltam megkeresni a szülésfelkészitőnek, vagy minek a kezdő időpontját, de nem találom. Ha tudja vki, mondja meg pliiiiz! Esetleg egy telszámmal együtt. Kép
Köszi
solya
 
 


Sziasztok!

Koszi a jokivansagokat!Kép

Vojor: de micsinaljon az a balszerencses akinek nem uhzik a dokija? olvasgassa ne csak a napi hanem a heti sajtot is?Kép merugye a dokinenim nem uhzik, igy aztan ot hiaba is ugrazstanamKép mondjuk par evig nem tervezem latogatni azt a folyosotKép ja es hat igen, egy emelettel feljebb ott a fullos uhvizsgalo, jo-jo, tudom, az a fodoki felsegteruleteKép

Fcs: Botirol egy kepKép

Kép

orsoly
orsoly
 
 


Sziasztok,

Vojör,

Számomra nem paprikás a hangulatod.
Én sem szeretnék jobban a részletekbe belemenni, itt a nagy nyilvánosság elött. Azt tudod gondolom, hogy vannak néhányan a kollegáid között, akik jobbá, szebbé, müködöbbé szeretnék tenni a munkahelyi környezetüket a klinikán.

És vannak, akik ezt semmire sem méltatják. Felhoz valaki valami jó ötletet és az egyik fülükön be a másikon ki. Vagy szól valami elemi dologért, egy-két napig úgy csinálják, aztán el van felejtve. Nem akarok példákat felsorolni, hogy miröl van szó, mert feleslegesen vitát kezdeményezni nem akarok.

Hogy sokaknak utópisztikusak a gondolataim tudom. Nem Mo-on élek, a számodra is utópisztikus gondolataimat itt müködni látom. Ezért írtam le viszonylag egyszerüen, hogy mi kell egy telefonos rendszerhez. Otthon az a baj, hogy közömbös az emberek többsége. Mindenki másban keresi a hibát. Ha valaki kritikát kap, nem kellene sündisznó módra tüskéket mereszteni és fújni.

Hidd el, megoldható lenne a telefonos rendszer.

Írod:
"a, mindenki tutira tudja,hogy 2 percs uh vizsgálatra jegyezze elő magát,vagy netán 50 percesre,mert találunk valamit,ami rendellenes,"

Ezt elöre senki nem tudhatja, hogy mit találnak. De egy rutinos uh-os orvos 15 perc alatt felméri a bajt. És ha igazi csapatban dolgoztok, utána a beteget kezelésbe is veszitek, ha sürgös lenne.

Nem kétperces uh-ot kellene végezni, legalább 15 perceset (öltözés/vetközés beleszámítva), a beteg is szívesebben venné, ha nem érezné magát futószalagon.

Az uh nem "mozi", ez elsösorban az orvos számára van, de az anyukák ezt nehezményezik. Részükröl is megértés kellene. Ha valakinek a terhességét megállapították, már akkor ki lehet ugye számolni, hogy mikor esedékesek az uh-ok. Idöt is lehet rendelni rögtön. Tervezés kérdése.

Írod:
"b,fog-e késni a vonata Tatárszentgyörgyről vagy Dabas-Sáriból,különben galád módon megvárakoztatja betegtársait és doktorát,"

Idöben kell elindulni otthonról. Meg kell tervezni elöre mindent. Éltem én is otthon, vonatoztam, buszoztam én is, tudom, hogy mennyire beszámíthatatlanok a járatok. Ültem én is kocsiban, dugóban a városban számtalanszor, de ezeket be kell kalkulálni. Inkább a beteg várjon egy kicsit, mint az orvos. Ezt a betegnek kell megértenie.

Írod:
"c,mi is az a telefonbejelentkezés (hiszen sok helyen telefon sincs)"

Erre nem gondoltam. Akkor felmérve a helyzetet, hogy ez kb hány beteget érint, annak megfelelöen egy olyan napot/napokat beiktatni, amikor bejelentkezés nélkül lehet vizsgálatra menni.

Írod:
"Szerintem sokkal hétköznapibb és nagyobb gáz,amikor x doktor y napon a 2 uh egyikére ráül,és csak a saját 20 betegét vizsgálja.Ilyenkor ülsz te kint 4 órát és olvasod el a teljes heti sajtót..."

Miért nem tesztek ellene, hogy ez ne így legyen? Ha lenne megfelelö munkahelyi fegyelem más lenne. Sosem fogom megérteni, hogy miért hajtanak fejet az emberek az igazságtalanságnak, miért nem szólnak? Egymás háta mögött megteszik. Pedig annyira egészséges lenne egy kis eszmecsere köztetek, minden mellébeszélés nélkül. A kártyákat ki kellene tenni az asztalra.

Erröl neked mi a véleményed?:
Volt egyszer, hogy közülünk valaki ( nem írok nevet, nem részletezem), részletesen leírt itt valamit, ami az orvosának a fülébe jutott/vagy olvasta és jól leteremtette az anyukát, hogy miért írogat ilyet? Tehet ilyet egy dolgozó?

Írod:
"sok dolgot helyre fogok igazítani a jövőben.És mindezt csak azért,hogy azt lássátok,ami van,nem pedig azt, amit valaki elképzel..."

Ez jó lenne, ha így lenne. De ezt én fogadom egy kis kételkedéssel. Kíváncsi vagyok, hogy mind a pozitív és negatív dolgokat is megosztod ezzel a kis társasággal?

Tudom, hogy annyi minden közrejátszik, hogy nem müködik az eü., de el kellene kezdeni valahol, valamikor.


Lányok,
Voltam ma dolgozni, még a csoportok több mint a fele hiányzik. Mentek körbe a telefonok, hogy kiröl mit tudunk, merre töltötte a szünidöt. Szülök is betelefonáltak, jelentkeztek. Úgy néz ki, hogy az ovink megúszta a kataszrófát. A suliról nem tudok.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


csilla: most ropteben csak egyvalamit: a klinikara sokkal tobben jarnak annal, hogy 15 percenkenti beosztassal vegere tudnanak erni a sornak. valamint szvsz 15 perc sok egy sima uh-ra. tudom, penzfuggo, de vagy menjen el az anyuka mozizni 3d-re, vagy valasszon olyan orvost akinek a rendelojeben van uh.
orsoly
 
 


Én értem amit Csilla mond, és lenne is benne ráció, ha nem lenne egy csomú hirtelen Uh. Nemmindenki tud előre bejelentkezni. Németo.ban pl. anno a hideg kirázott, amikor kiderült, hogy a nőgyógyászhoz, pláne, ha jó orvos, hónapokkal előre kell bejelentkezni a rendelésére. Hát majdnem hazajöttem.
De pl. lehetne az egyik uh azoknak, akik be tudnak jelentkezni és egy azoknak, akik akut problémával mennek.
Mondjuk lehetne x orvoshoz kérni az előre legyártott időpontokat. (ez érthető? Kép)
solya
 
 


Sziasztok Lányok !

Mindenkinek nagyon boldog, szerencsés és egészséges új évet kívánok!
Gyönyörűek a babák! Nagyon köszi az infókat, bár a tanfolyam elég béna időben van, majd azért megpróbálok járni. Remélem összefutunk majd.
UH-ról: én arra gondoltam, hogy megkérem a dokimat (dr. Vermes), hogy jöjjön le legalább a nagy genetikai vizsgálatra. Benne azért jobban bíznék, mint a nővérkében (bár biztos, hogy érti a dolgát)
Igaz az a mendemonda, hogy nem is az orvos a fontos, hanem a szülésznő?
Üdvözlettel: Zsófia
giovanni8
 
 


Zsófi,
félig igaz a mendemonda. Kép A második szülésemnél csak tartotta a lábam az orvos. Kép Na jó, meg azt a csúnya gátat összevarrta. Amig problémamentes a vajúdás, nem kell az orvos. Csak ott van. Kép
solya
 
 


Zsofi: igy igaz, a szuleszno csinalja a lenyeget (illetve neki se kell nagyon semmit se csinalni ha halad a dolog (ezert haragszom is kicsit Margitra, mert a vegen piszkalta a mehszajamat de minek, na mindegy). viszont a nagy genetikai uh-t Andrea ha jol tudom nem csinalhatja (marha raerted a noverketKép), csak orvos.

ja es Csilla: nyilvan mukodik a dolog Svedorszagban, merthogy nyilvanvaloan tobb penz van az egeszsegugyben mint idehaza. minidg ide lyukadunk ki, penz kene, mindenhez (vagy mejdnem mindenhez)
orsoly
 
 


Orsoly,

Nem kellene túlvállalni magukat. Inkább minöség, mint mennyiség legyen a jelszó. És nem csak az az egy uh van.

Ezt írtam én is, hogy az uh, nem mozi.És az orvosnak kellene szabályoznia, hogy mennyi szükséges, nem az anyukáknak.

Solya,
A hirtelen uh-t nem lehetne egy másik gépen elvégezni?

Most újból találgatunk, remélem Vojör válaszol.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


csilla: nade ez kozkorhaz, az megy oda aki akar, merugye szabad orvosvalasztas van. mi alapjan dontenek el, hogy ki mehet es ki nem?
orsoly
 
 


Orsoly,
Úgy érzem, nem érted mire gondolok, nem a betegeket kellene szelektálni, hanem felmérni, hogy naponta csak x embert tudnak ellátni, akkor ez tény és ha a fejük tetejére is állnak, akkor sem tudnak ennél többet fogadni.

Közkórház ide vagy oda, nem lehet tölük sem lehetetlent kívánni.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


csilla: ertem en mire gondolsz, na de a terhesseg alatt mindenkinek el kell mennie minimum 4x. de ha annyi a beteg, hogy ecceruen nem tudnak 4x fogadni a pacienst a terhessege alatt, akkor mi van? nyilvan most sem azert ul ott valaki, mert ehhez van kedve, hanem mert uhra kell mennie.
orsoly
 
 


Orsoly,

Éppen ezért kellene valami elfogadható rendszert bevezetni. Mindkét oldalnak jobb lenne. Csak annyit fogadni, amennyit gyöznek.

Ahogy itt mondani szokták "nem kell a kereket újból feltalálni", ha van már valahol egy jól müködö gépezet, miért ne lehetne "lemásolni", még ha nem is teljesen uaúgy.

Tényleg, mi van akkor, hogy ha nem tudják az elöírt uh-t megcsinálni, ahogy írtad?

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


Sziasztok!

Külön szia Vojőrünk! Jó, hogy visszatértél közénk!
Valahol meg tudom érteni a hangulatodat, de Te is értsd meg azokét a kismamákét, akik sokszor félnapokat _állnak_ az UH előtt (mert a drága kispapák nagyon fáradtak és nekik muszáj leülniük), szorongatva a videókazit (3 éve a büfében 900!!! Ft volt egy videókazi) és a végén a doki 3 perc alatt elvégzi a "nagygenetikai" UH-ot és fapofával közli, hogy ép hosszú csöves csontok, ja, kismama, nem érti, mi ez? Nem baj, nem a maga dolga érteni, egészséges a baba és kész.
Úgy gondolom, ez azért nem a pénzen múlik.

Képzeljétek, Balázs 17-én kezdi ám a bölcsit újra!!! Nagyon izgatottak vagyunk! Tegnap éjjel lemászott az ágya elé a földre. Nem leesett, mert vitte a paplanját és a plüssdögöket is és reggel elmesélte, hogy "itt csicsikáltam földön, melt kimásztam a ágyikóból!". KépKép

Annamari
muter
 
 


- a szülőszoba melletti UH-t felejtsétek el,azon csak dr.Bakos vizsgálhat.Az a heti 3-5 beteg kerül ide,akit valami miatt a többi kolléga kiszűr, illetve a sajátjai.Hogy miért csak ő használhatja egyedül a klinika legjobb gépét,azt ne tölem kérdezzétek.
- sajnos nem úgy működik a rendszer,hogy annyit vállalunk,amennyit szeretnénk,mert az államilag finanszírozott keretek között mindenkit meg kell vizsgálnunk,aki azt kéri.Ha nem így tennénk,mind morálisan buknánk,mind pedig csont nélkül vesztenénk az első pert,amivel a kedves beteg azonnal megkínálna bennünket.Az megint más kérdés,hogy évi 1800 szüléssel és terhességenként 4 UH-val számolva 300 munkanap figyelembevételével ( minusz a máshol UH-zók, plusz a nőgyógyászati esetek )napi 20-25 vizsgálatnak kellene történnie a klinikán.Ehelyett a valóság sokszor 100-120.
ok: a TB darabra finanszíroz,nincsenek korlátok... illetve doktora válogatja...van aki szereti,ha a betegének terhességenként 20 UH-ja készül...(nevet nem írok)

a kell-e orvos egyáltalán a szüléshez,illetve ki a fontosabb kérdésre,röviden:
kívülről lehet az a látszat,hogy nincs szükséged orvosra.de ha a szülés folyamán bármi rendellenesség van,akkor finoman szólva nem árt,ha ott van és tudja,mi a dolga. ezért nem kockáztatnám meg a hiányát.olyasmi ez , mint a balesetbiztosítás.van,aki elviszi a családját síelni nélküle.ők szülnek Geréb Ágnes dúláinál.
vojõr
 
 


Sziasztok!

Bocs, rohanok, csak Zsófi, neked üzenem, hogy Vermes doki nem fogja megcsinálni neked a nagy genetikai uh-ot, mert nem teheti. Valami speckó képzettség kell hozzá. Egyéb uh-ra megkérheted, bár, szerintem, nem nagyon szokott uh-ni. csak, ha baj van, vagy nagyon beparázik a kismama, mint pl. én. Kép

puszi, shine
shine
 
 


Sziasztok!

Én úgy emlékszem a nagy genetikai UH Dr. Vermes bent volt és megkért egy dokibácsit aki nagyon jó és Ő csinálta. Nagyon figyelmesen végigvizsgálták a Pocim emlékszem és a Páromnak is magyaráztak adtak képeket...
A Párom akkor büszkén állt emlékszem s próbálta követni még néha Ő is kérdezett...mert hát az ember - még ha férfi isKépKép- szeretné tudni mi is van ottKépKép

Picus
picus
 
 


Vojor: isten orizz hogy ne legyen ott doki, nem is errol szoltunkKép inkabb csak arrol hogy a doki a legjobb esetben semmit se csinal, a masodik legjobb esetben is csak megejti a gatmetszest majd osszevarrjaKép de en pl biztos nem szulnek ugy, hogy nincs ott a doki, meg 2 konnyu es gyors szules utan semKép

orsoly

ps: pedig a szuloszoba melletti uh tok jo, es ugyebar felujitott, en megjartam azt is.
orsoly
 
 


Vojőr,
"a kell-e orvos egyáltalán a szüléshez,illetve ki a fontosabb kérdésre,röviden:
kívülről lehet az a látszat,hogy nincs szükséged orvosra.de ha a szülés folyamán bármi rendellenesség van,akkor finoman szólva nem árt,ha ott van és tudja,mi a dolga. ezért nem kockáztatnám meg a hiányát.olyasmi ez , mint a balesetbiztosítás.van,aki elviszi a családját síelni nélküle.ők szülnek Geréb Ágnes dúláinál."

JUJ!
Az első részt senki nem mondta, hogy nem. Vagyis aki a kórházi szülést választja, az vmiért ezt teszi.
De nekem van olyan barátnőm, aki 3 gyermeket szült otthon, teljes biztonságban, mert úgy gondolta, otthon inkább biztonságban érezheti magát, mint egy kórházban.
És valahol egyetértek vele. Nem kapott oxitocint, nem vágtak gátat, nem sietették a szülést, nem "kötötték" ágyhoz a vajúdás alatt, a számára megfelelő pózban vajúdhatott és szülhetett, és makkegészséges 3 gyermeke van.
Lásd be, egy kórházban, pláne egy klinikán, ahol ezer, meg ezer "problémás eset" esik be csak szülni, könnyebben nyúlnak az orvosok a gyorsitáshoz. Mi több, könnyebben mennek át a műtőbe egy csaszira, ha úgy vélik baj van.
Nem gondolom, hogy felelőtlenség lenne tőlük a nem kórházban szülés. Orvosi felügyelettel.
Csak éppen Geréb Ágiban megvan az alázat. Ami nagyon sok nőgyógyászban nincs meg, sőt. Tudod, volt szerencsém hallani a vajúdóban, amikor egy szenvedő, hajnal óta bent lévő kismamának egy elismert orvos felrőtta, hogy "mit keres még itt, mások, akik később jöttek, már régen megszültek, ne nyavajogjon, a szülés fáj." Aztán ez a kismama a műtőben kötött ki, mert neki tényleg jobban fájt és más miatt. De tovább nem is merem a történetet, én még üdültem picit a vajúdóban.
Azt hiszem, nem akarom osztani az észt, de nagyon sok szülés gyorsabban és problémamentesebben lezajlana, ha nem akarnák anyukát sietetteni a beszólásokkal, ha nem éreztetnék sokszor, (orvosk, szülésznők egyaránt), hogy kérem, itten műszakváltás van, este van, reggelé van, ebéd van, maga meg még mindig nem szült meg?! És ezt általánosságban mondom, nem konkrétan a klinikára.
solya
 
 


Csilla,
lent az alagsorban két gép van, pont ezért gondoltam arra, hogy az egyik lehetne a bejelentkezős, a másik az akut. Igy az orvosok feloszthatnák maguk között a hetet, ki, mikor viszi oda az előre leegyeztetett pácienseket, a másik pedig megmaradna a beesőknek, akik vmi miatt nem tudnak időpontot kérni.
solya
 
 


Solya! Szívemből szóltál az otthon-kórházban témával kapcsolatban!

Az ultrahangnál meg megint egyformán gondolkodtunk, ugyanezt írtam feletted pár hsz-szal...
Fulescsacsi
 


Csak pontosítanék.
"ők szülnek Geréb Ágnes dúláinál."
Nem G.Á. dúláinál szülünk. Van, hogy jelen van dúla is, sőt kívánatos, mert szükség lehet még egy segítőre, de igen ritka, és általában nem tervezett, hogy G.Á., azaz az ORVOS nincs jelen. Ilyen esetre, ha előre látható, hogy G. Á. nem lehet jelen, van két képzett szülésznő (hangsúlyozom: képzett szülésznő), akik kísérik a szülést. Csak dúlával nem szokás szülni. Ja, én pl. nem ismerek olyan dúlát, aki ebbe (tervezetten) belemenne.
h_szilvi
 
 


na jo lanyok, szvsz ne legyen otthonszules-korhazban szules vita, mert abba megen belezoldulunk, azt meg nem szeretnemKép

Solya: en ezert valaszottam orvost, nekem viszonylag termeszetes szuleseim voltak, alig-alig belenyulassal (igaz, gatmetszes volt mindkettonel, de ha oszinte akarok lenni, inkabb legyenek gyors szuleseim gatmetszessel, mint hosszabb kitolasi szakasz, gatvedelemmel. no meg azert ekkora gyerekeket megszulni gatvedelemmel....)

orsoly

ps: azert kivancsi vagyok, hogyan akadtal ide szilvi, rakeresel a dula szora vagy hogyan?
orsoly
 
 


Orsoly
Ő a 3 gyerekes barátném ;o)

nekem csak a kijelentésel volt bajom, miszerint általánositunk és az nem jó.

És akkor itt a lányeg, te ezért szültél kórházban, más meg pl. ezért nem. ;o)
solya
 
 


H_Szilvi!

Geréb Ági mint ORVOS van jelen a szülésnél? Ezt komolyan mondod? Azt tudod, hogy alatta vágod a fát ezzel!

Annamari
muter
 
 


Annamari,
Szilvi nem ezt mondta.
De ha egy orvos elvégezte az egyetemet, attól még a tudása megmarad, ha a papirt ideiglenesen nem is használhatja.
Nem is tudom, most mi van.
solya
 
 


Annamari,

Lehet, hogy félreértelek, azt mondod, hogy Geréb Ági nem orvos?

Én így hallottam róla: Dr Geréb Ágnes, szülész-nögyógyász szakorvos.

Persze lehet, hogy nem ua-ra gondolunk.

Solya,
Egyetértek a hsz-oddal.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


nahh, lanyok, mar kezdjuk.

szal Gereb Agitol ha jol tom megvonta a kamara az orvosi engedelyt, ergo mint NEM orvos vesz rezst a szuleseknel. a tudasa megmarad, ez igaz, viszont zsebre teheti a diplomajat ha valami gond van (merhogy nincs muto, nincsenek muszerek). most kulonosen kenyes nalam ez a tema, merhogy 1 hoanpja egy baratnom majdnem ottmaradt a mutoben szules utan, mert nem akart elallni a verzes. ha ez otthon tortenik, mar nem elne. na mindegy, engem mondjuk nem erdekel ki hol szul, de ez egy korhazas topik, ugyhogy szvsz alljunk le az otthonszules temarolKép
orsoly
 
 


Orsoly!

Pedig ez egy nagyon jó téma, másrészt az is látszik a hozzászólásodból, mennyit tévhit van az otthonszüléssel kapcsolatban... A Vojőréből meg az, hogy még szakmai körökben is.
Fulescsacsi
 


Lányok,

Igen, G.Á. orvos. Én arra a jogszabályra gondolok, ,iszerint "orvos nem kísérhet otthonszülést". Vagyis G.Á. csakis dúlaként kísérhet otthonszülést és nem végezhet orvosi beavatkozást.

Orsoly!
Igen, az az eset nagyon szomorú és egyben tanulságos, de én ezért nem G.á-ra vagyok BAROMI mérges, hanem valaki egészen másra, de ezt inkább hagyjuk! Kép

Annamari
muter
 
 


Sziasztok
Komolyan el tudjátok képzelni, hogy ha szükség lenne orvosra, ugyan tudja mit kell tenni, akkor csak mert hivatalosan dúlaként van jelen nem teszi meg?

Az egész kérdésre ott a válasz a mérhetetlen részben. A stresszt nem lehet mérni. Márpedig a kórház egy stresszes környezet. Kire rosszul kire még rosszabbul hat. Az orvos = isten világkép eleve beteg, tudjuk jól. De hogy azt ne lehessen belátni, hogy sokan, tényleg sokan azért szülnek lassan, nehezen és komplikációkkal, mert futószalag van, mert a kórház mint környezet nem otthonos. Márpedig a vackában szül a legtöbb emlős, nem a nyílt szinen a bárhol ahol nem érzi biztonságban magát. Mert a tudatos biztonság is más, meg az ösztönös biztonság is.

És itt jön be a képbe a kórház, ami igyekszik othonossá tenni magát, ikea szülőszobával, lehetőséggel a nem feltétlen hanyattfekve szülésre, stb. De ez perpill kevesek lehetősége, és hiába van meg, ha közben nógatnak, vagy nem engednek inni, vagy nem hiszik el, hogy te négykézláb tudnál, vagy egyáltalán nem hiszik amit mondasz, és nem érdekli őket, hogy hogy érzed magad, amig a szívhangod rendben.

A Jánosban szültem, ügyeletesnél, gond nélkül, mert nekem pont nem okozott stresszt a kórház, mint olyan.

zsunya
 
 


Hát én láttam valahol - talán a dunán- egy Geréb Á dokumentumfilmet és pont egy olyan esetet ahol be kellett menni a korházba...hát elég komplikált volt.. s nem győzött meg róla, hogy otthon kellene szülnöm!!!
Egyáltalában nem. Ha nagyon nagyon otthonos helyre vágyom elmegyek egy teljesen magánklinikára...
én úgy gondolom, bárhol szülnék stresszelne a dologKépKép, bár én problémás eset vagyokKépKép, de akkor is. A korház számomra elég mumus de még mindig inkább az!! a dokimmalKép

Picus
picus
 
 


Sziasztok Lányok!

Az otthonszülés témáról csak röviden: én nem szülnék otthon az bizti (nem vagyok az a típusKép), akinek meg jól esik, hát tegye, engem ugyan nem foglalkoztat. A szülés élménye nem ettől függ szvsz, ezt nem lehet semmilyen skálán mérni, és kár is hasonlítgatni. Mondjuk nem is értem, miért van vita mindig ebből a témából, szabadon lehet választani...

Terikával mi lehet? Azóta sem jelentkezett, hogy hírt adjon Magukról! Nagyon remélem, hogy minden rendben van.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Sziasztok lányok!

Lehet, hogy egy kicsit hülye a hasonlat, de szerintem a szülés is olyan mint manapság a TV nézés. Otthon szüljünk vagy kórházban? Nézzünk -e valóságshowkat vagy ne? Kezedben a távirányító és csak te döntesz. Senki más. Ha valakinek az nyújt biztonságot, hogy otthon szül, hát tegye. Ha valakinek a valóságshow a kedvence hát nézze. CSak egy gombnyomás csak egy taxi. NEM?
UI: utálom a valóságshowkat és sosem szülnék otthon.
De persze én csak egy vagyok a milliókból.
rodi
 
 


Jaj, lányok, még véletlenül sem akartam itt bekeverni a "szüljünk otthon"-dolgot, csak a "dúlával szülés" nem tetszett.
G.Á. NEM dúlaként, hanem BÁBAKÉNT (=szülésznőként) van jelen a szüléseknél, úgy, hogy ott a háta mögött a tán 20 éves klinikai (Szeged) tapasztalat.
A DÚLA, megnézhető a www.doula.hu-n, vagy dúla.hu-n, nem tudom, LAIKUS asszonytársi segítőt jelent. Aki tud borogatást készíteni, testi-lelki támaszt nyújtani az anyának ÉS a családjának (pl. a kórházi dúlák gyakran az apukáknak magyarázzák, hogy mi történik!), de NINCS alapból eü végzettsége.
A bába (midwife, Hebamme) viszont a világon mindenhol (máshol) képes önállóan problémamentes szülést kísérni, akár kórházban, akár intézményen kívül (sőt vannak bizonyos beavatkozások, amiket elvégezhet, pl. oxy injekció vérzés csillapításra, gátrepedés varrása, stb. Ezeket könyvből tudom, nem G.Á.-tól, ne kérjétek számon rajtam a részleteket). Érdekes,- és ezután befejezem az otthonszülést, megígérem,- hogy Németországban pl. nem kiabálnak, hogy a bábák nem képesek időben beszállítani a szülő nőt, ha szükséges.
A www.szuleteshete.hu -n pont egy olyan dúlaképzésről lehet olvasni (kezdő+haladó), ami KÓRHÁZI dúlákat képez, Virág78 végzi is. És ő kórházi szüléseknél lesz jelen dúlaként.

Sajnálom, hogy Vojőr, szerintem szándékosan és nem információ hiányában, összemossa a dúla és a bába szót, és ezzel nem tisztáz dolgokat, hanem csak még jobban kutyulja az így is zavaros vizeket.
h_szilvi
 
 


Na szóoval tanács tapsztalt anyukáktól. Andi elméletileg szobatiszta ...gyakorlatilag nem. Ha semmi nincs a popon akkor minden megy a bilibe- nagy kicsi- egész nap. Ha már egy kis bugyi - ruha- rákerül minden megy a bugyiba...mindig nem tudom egyszál popsival hagyni ...
Szerintetek mi a megoldás??? Hagyjam pelusba ?? Azt meg magától leszedi néha...

Picus
picus
 
 


Fcs: öööö, milyen tevhit hallatszik ki a hozzaszolasombol?Kép lattam mar ugye otthonszulest pl kandi musoraban, nem gyozott meg, nekem jo volt a korhaz. de en sem ertem az allandoan felkorbacsolodo indulatokat, vegulis mindenki valaszthatKép

szilvi: na ezzel viszont teljesen egyetertek, nagyon nem kene a szulo novel goromban banni csak azert mert otthonszulest akart, de a korhazban kotott kiKép

Muter: mert kire vagy merges Anita miatt? vagy nem erre celoztal? most osszezavarodtam. vagy a doki hibazott szerinted?
orsoly
 
 


Orsoly! Azért én olyan eseteket is elolvastam, amikor gond volt, és simán beértek a kórházba, vagy helyben megoldották... És azért vannak műszerek is, másrészt fel van készülve a komplikációra, mert nem naív - szerintem -, és olyan "praktikákat" használ, amik valószínűleg nem ördöngősségek, csak valamiért a kórházakban nem, vagy ritkán használják. És igen, mindenki választhat, de azért nem lennék azok helyében, aki otthonszülést választanak és kórházban kötnek ki, mert eléggé meghurcolják őket - tisztelet a kivételnek...

Picus! Hááát, ez nem a saját gyerekemből fakadó tapasztalat, de szerintem ez még nem szobatisztaság... ne görcsölj, eljön az is! Csak ne érezze, hogy ez neked gond. Türelem! (Na, majd nézzetek meg engem, mit össze fogok parázni, ha eljön az idejeKép).
Fulescsacsi
 


Sziasztok!

Igazán érdekes témát vetettetek fel otthonszüléssel kapcsolatosan, bár szerintem vitát nyitni ebből felesleges, mert mindig van olyan, aki mellette, és aki ellene érvel.
Én az utóbbiak közé tartozom, de ez nem jelenti azt, hogy a másik oldal álláspontját ne fogadnám el. Sőt, elismerem, hogy nagyon sok pozitív oldala lehet az otthonszülésnek: nem szakítanak ki a megszokott környezetedből, ott és úgy vajúdsz, ahogy te szeretnél, nem sokkol a kórházi környezet.. Bár szerintem lehet olyan otthonszüléses eset, ahol nagyobb stresszbe kerülhet egy kismama azon aggódva, hogy minden komplikáció nélkül zajlódjon, ahhoz viszonyítva, hogy a kórház intézménye sokkolja.
Nem ítélem el az otthonszülőket, inkább nagyon bátornak tartom őket, mert szerintem, még akkor sem lehet biztos az ember lánya, abban, hogy a negyedik szülés komplikáció-mentes lesz, ha előtte már három gyermeknek adott életet problémamentesen.
Igazából Solya meglátásai állnak hozzám a legközelebb. Nagy igazságot látok az általa elmondottakban, bár szerencsére én nem tapasztaltam meg milyen "sűrgősen szülni", de sok ilyen esetről hallottam. Pl.: unokanővérem esete. Két hónapja adott életet ikreinek, akik nem természetes úton, hanem művi úton fogantak. De hogyan? Hát császárral. Miért? Mert nem kockáztatunk. Mi a kockázatos? Azt nem tudni. A terhesség végig problémamentes volt, unokanővérem 34 éves. Esélyt sem kapott. (Megjegyzem ez egy vidéki kórházban történt, nem a klinikán.) Hát szerintem ilyen és hasonló esetek késztetik a kismamákat az otthonszülésre.
Lehet, hogy nagyon drass vagyok, de én még ennek ellenére sem merném vállalni, hogy itthon szüljek. Eljátszottam a gondolattal, hogy mi történt volna, ha a fiamnak itthon adok életet. Milyen élet lett volna, és hogy tudnék ma elszámolni a lelkiismeretemmel? Tizennégy óra vajúdás után, műszerek nélkül kiderült volna, hogy a fiam elzárt egy artériát, és leesett a szívhangja??? Nem, bizony. Kialakul egy oxigénhiányos állapot, és.... rossz belegondolni. Tehát én ezért nem. Félek.
Vagyis egy esetben igen. Ha közvetlen a kórház szomszédságában lakom. Kép Kép
Bocsi, ha hosszúra sikerültem.

Lányok,
valakinek van tapasztalata tejallergia ügyben???
Minden infót megköszönnék, mert semmi fogalmam róla. Története, azaz rémtörténete van, hogy miért, de már így is hosszúra sikerültem, azt a legközelebbi hsz-ban.

Puszi,
Gabi
k_gabi
 
 


fcs: jajj hat persze hogy vannak esetek ahol gond nelkul zajlik minden, sot ugye halistennek ezek vannak tobbsegben. vagy megoldjak a gondot, persze. de ezt nekem a gereb agi sem fogja soha megmagyarazni, hogy latja elore, nem fog elallni a verzes. marpedig ez azert meg manapsag is elofordul, es sajna eletveszelyes allapot.

kgabi: igazad van, en a 2 komplikaciomentes szulesem utan sem mernem soha bevallalni az otthonszulest. bar amugy en ugy szulok, hogy mindegy nekem hol vgayok, de lehetoleg senki ne szoljon-nyuljon-erjen hozzam, es akkor okKép

gabi: en ugy tudom, ikreknel csak akkor engedik a termeszetes szulest (ill azt is inkabb a batrabb dokik), ha mindketto fejvegu (de az elso mindenkepp). a szuloszoban ugye volt egy ilyen eset, ott meg is szulettek szepen (epp a klinikanKép)
orsoly
 
 


Hát épp ez az. Én nagyon szivesen szülnék itthon, de az első terhességem már problémával indult, aztán a szülés is az lett. És azóta sem tudom, hogy miért. Mert lehet, hogy máshol, nem egy 5 ágyas vajúdóban, full teli szülőszobán, ahol még a csillárról is szülő és már megszült nők csüngtek, szóval máshol, máshogy lehet, hogy nem alakult volna igy a vége. Lehet, hogy ha nem használnak vákuumot, ha nem kapok oxyt, ha... akkor nem pattan el ér, akkor a gyereket könnyebben elengedem, akkor nem azon parázok, hogy hol a férjem, hol a doki, hol van szülésznő, mikor kel lmegint ctg-re menni? Akkor nincs határidő, a burokrepesztéshez képest, akkor még simán tehettem-vehettem volna otthon, máshol, és lehet, hogy pár nap múlva simán megszületik Sára minden cécó és közbeavatkozás nélkül. És lehet, hogy nem. És ezért szültem a másodikat is ugyanitt, mert azért - bár nem tudom az okát a problémának - mégiscsak itt segitettek amikor baj lett.
De bennem már bennem van, hogy a szülés bajjal járhat, ezért sosem tudnék már otthon szülni. Bár végyom rá, és örökre vágy is marad.
solya
 
 


Picus,

Balázs ugyanígy csinálta, aztán megoldódott, aztán most megint úgy döntött, hogy itthon szobatiszta, sintér néninél nem. No para, én még nem láttam senkit pelenkában puskázni a suliban Kép

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!

Lányok!
Aranyosak vagytok, hogy gondoltok rám/ránk!Kép Pirus Kép, te meg különösen, hogy még hiányolsz is.
A helyzet nem sokat változott: továbbra is maszatolok, de nem görcsölök, szenvedek az émelygéstől (ami a nap bármely szakában próbálkozik nálam ). Valahogy furcsa ez az egész. Nem erre számítottam, nem ezt vártam annyira....
Mivel nincs jelentős változás az állapotomat illetően, és a saját orvosom sem rendel a héten, így csak jövő héten megyek újra uh- ra. Addig pedig folytatom az aggódást...

Solya!
Te hogy vagy? Kiderült, mi okozta a problémát?

Érdekes témát boncolgattok. Én biztos nem szülnék itthon - na, az milyen problémás lenne az én esetemben... Engem az előző téma jobban érdekelne (uh), különösen a megoldást illetően. Vagy ez már lecsengett?

Új képek Bobóról az albumban ( a mi kis Bobónk)

Terika
terika
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?