Sziasztok Lányok!
Végre megjelentem két nap után én is és végigolvastam röpke két óra alatt a hozzászólásokat
Igyekszem mindegyikre reagálni, ami lényeges..
Klarissza:
Ez az életkörülményes statisztika dolog.. ebben lehet valami
Párom amúgy lenyugodott, főleg mivel kiderült, hogy tényleg ő mondta a jót, és nem 2.000, hanem csak 600 Ft egy körömolló a babának.. Egyébként kiderült, hogy nem ez volt a fő baja, hanem az, hogy elkezdtem összeírni, hogy mikre van szükség (amiket mindenképpen meg kell nekünk venni, mert nem fogunk kapni) és kiakadt, hogy mennyibe kerül.. aztán persze lenyugodott hamar, sőt amikor vásárolni mentünk egész jól belejött és pár játékot már ő dobált bele a kosárba
Kátyuska:
A korai bevásárlásról én azt gondolom, hogy mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy mikor vásárol be és mennyit. Részemről az indok, hogy miért most: Mert napi 9 órát dolgozom, hétvégénként ide-oda rohangálunk (párom szülei tőlünk 150 km-re laknak és mostanában többször megyünk hozzájuk is, amit érthető lehet, hiszen többször akarnak látni, most hogy babó lesz). És nálam a fő indok az, hogy porckorongsérvem van, amit már korábban írtam (ha olvasod a fórumot láthattad). Nekem két három hónap múlva már borzalmasan megerőltető lesz egy hosszas bevásárlásra menni és sétálgatni órák hosszat egy áruházban. Már most érzem a gerincemet esténként.. Szóval úgy gondolom, megfelelő indokom van arra, hogy ilyen korán vásároljak (na nem, mintha magyarázattal tartoznék ezért bárkinek), habár én úgy gondolom jobb előbb, mint később egyébként is.
Az osztrák ruhaváráslásban lehet ráció, feltéve, hogy az ember nem 10 db ruháért indul.. mert én kb. összesen és véglegesen ennyit vettem a babámnak (a 4 pár zoknit nem számolva), ugyanis minden más ruhát kapunk. Csak hát az is elég könnyen kiszámítható, hogy egy téli baba után, nem sok nyári kombidresszt és rugit kap az ember ilyen méretben, amekkora egy újszülött, ill. pár hónapos csecsemő. Sok ruhát kaptam unokatesóméktól már most (ahogy növi ki a kicsi, adja oda szépen), viszont ennek kb. a felét soha nem fogom tudni a gyerekemre adni, mert pl. tele van 56-os méretű vastag pulóverekkel és jó vastag rugikkal, amit a 40 fokban nem adok a gyerekemre..
Szó ami szó, nem azért mentem bevásárolni, mert hirtelen lázamnak nem tudtam ellenállni és egyáltalán nem vásárolgattam fölösleges vackokat (jó, talán a játékok azok, de azokat nem is én választottam
)
Nekem a kínai naptár szerint kislányom lesz
Eddig mindenki azt mondja, hogy fiam lesz, viszont a hasam inkább terjeszkedik, mint púposodik és az állítólag kislányra utal
Hát kiváncsi vagyok! Minden esetre a nevekkel mi is hatalmas gondban vagyunk.. ami nekem tetszik, az páromnak nem és vice versa..
Pipocska:
Alhasi húzódásom nekem is rengeteg van.. szinte egész nap érzem. Egyáltalán nem erős és nem vészes fájdalom, ez is valami olyasmi, mint amikor meg akar jönni, csak néha itt, néha ott érzem.. és van olyan is, hogy picit szúr. Ez hol a húzódások miatt van, hol azért, mert pukiznom kell és nem jön ki, vagy egyszerűen csak kakilnom kell egy napon át, mire ingerem jön.
Nekem szerencsére a sextől semmiféle görcsöm nincs, viszont egyrészt utána megdagad az egész szeméremajkam és olyan érzésem van, mintha kidörzsölte volna nagyon valami (pedig ez nem történik igy sosem) és ráadásul elég ritkán kivánom (épp ezért ha mégis, nem tart valami sokáig
) Azt irja a szakirodalom, hogy az ilyen sex alatt jelentkező dolgoknak mindegyike normális a terhesség alatt, úgyhogy ne aggódj. A lényeg, hogy megfelelően fogd fel a dolgot és tudd, hogy semmi sem erőszak. Ha nem akarod, ne csináld.. ha a párod megértő, meg fogja érteni és elfogadja, hogy ami most fájdalmat okoz, az máskor nem, de most azt inkább hanyagolni kell esetleg.. persze csak ha úgy gondolod
Falina:
Látom, már sokan megnyugtattak a szivveréssel és egyebekkel kapcsolatban: én is csak ugyanazokat tudom neked mondani! És hogy kitartás ;) Ha az a pici akar, akkor élni fog, bizz benne!
Néhány készüléknél csak a 9-10. hétben látható a szivhang (felbontástól függ), némelyiken a hatodik héttől (én pl. olyan helyre járok, ahol jó a készülék és minden jól látszik rajta). Tudom, hogy sokszor nem megnyugtató, ha mások nyugtatnak. Ha önmagadat megnyugtatod vele, szerintem nyugodtan kérd ki több szakember véleményét egy-egy bizonytalan kérdésben, és járj utána igenis a szakirodalomban, ha az téged megnyugtat. Ezt mindenkinek magának kell szerintem eldöntenie. Nekem pl. teljesen mindegy, én nagyon naivan és bizakodóan állok hozzá az egész terhességhez, igazából eszembe sem jut, hogy valami baj lehet..
Mj_Móni:
Egy jó barátnőm édesanyjának mindhárom terhessége alatt kötelezően kávét kellett innia. A kismamáknak azért nem ajánlják, mert magas vérnyomást okozhat. De pl. egy olyan ember, mint édesanyám, aki 5 kávé után jön annyira helyre, hogy a saját nevét hibátlanul el tudja mondani, nem kell, hogy lemondjon róla. Nekem pl. szintén (anyutól örököltem) alacsony a vérnyomásom és most, hogy terhes vagyok, mégalacsonyabb! Aminek persze mindenki örül (védőnő, orvos, nagymama), csak én nem, mert folyton fáj a fejem és szédülök. De én csakazért sem iszok kávét! Mert amugy sem vagyok kávés, nem most akarok rászokni
Lányok nekem még eszembe sem jutott, hogy elkérjem a dokim mobilszámát
Szerintem a 24. hét előtt erre nem is fogok sort keríteni.. egyébként őt pl. el lehet érni bent is, én már volt, hogy beszéltem vele a vonalas telefonon és nagyon készséges votl és kedves
Ő amugy is egy nagyon kedves ember, én imádom..
Rokica:
Azt hiszem, most a te kérdéseidre tudok a legtöbbet írni
Először is, hogy a párod mit szólt: Adj neki időt. Ő férfi, máshogy áll a dologhoz, mint te. Valószínüleg ő sokkal inkább a felelősséget és rossz dolgokat fogja eleinte kiragadni, mint a szépségét. Veled ellentétben. De legyél vele türelmes, mert neki is annak kell lennie veled (ugyanis hisztissé és háklissá válsz a terhesség alatt
) Viszont! Te is tudsz tenni az ügy érdekében: Vidd magaddal ultrahangokra, oszd meg vele az érzéseidet, a kétségeidet, meséld el neki, hogy mi zajlik itt a fórumon (ezt én is bevetettem).. akkor fog a legjobb apává válni szerintem, amikor látja majd, hogy a saját gyereke megszületik.. vagy legalább is, amikor már valójában kézzelfoghatóbbnak érzi majd! Elképzelhető, hogy ez már akkor érződni fog, amikor nő a pocakod (párom is mostanában jegyezte meg először, hogy "de jó, ott van bent a baba és nő"). Szóval türelem türelem türelem! A férjed/barátod/élettársad az elsőszámú gyereked ezesetben
A jogi témához:
Terhességi Gyermekágyi segély:
A szülés várható időpontja előtt négy héttel, ill. a szülés napjától igénybe vehető. Időtartama 168 nap! (és nem 180). Feltétele, hogy előtte a nő FOLYAMATOSAN 180 napig biztosított legyen! (ezt keverte valaki szerintem). Ebbe az biztosítási időbe beleszámit a táppénz, GYES, GYED, illetve ha nappalin tanulsz. Összege a napi átlagkereset 70%-a. A szülést megelőző naptári évben elért, egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján számolják.
GYED
Szülési szabadság lejártától a gyermek kétéves koráig jár. Az anya is és az apa is igénybe veheti, amennyiben a szülést megelőzően 180 napon át biztosított volt. Összege a naptári napi átlagkereset 70%-a, 2004-ben 83.000 Ft-ra volt maximalizálva az összeg. Ebből az összegből már vonnak 8% nyugdíjjárulékot és SZJA-t is. GYED esetén a családi adókedvezmény érvényesíthető!
GYES
Bárki alanyi jogon igényelheti (ha nem vagy biztosított, akkor is). A szülés napjától a gyermek három éves koráig igényelhető, vagy a GYED leárta után 2-től 3 éves korig, illetve ha a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos (ilyen ne legyen), 10. betöltött életévéig!
Azt hiszem ez volt a lényeg, ami mindenkit jobban érdekel..
és a többi:
Először is, ahhoz, hogy járjanak ezek, ugye 180 napig biztosítottnak kell lenned.. ez azt jelenti, hogy fél év folyamatos biztosítottság szükséges.. ami a slussz poén, hogy a szülésig! Tehát előtte dolgoznod kell valahol hozzá.
A próba idő alatt a munkáltató indoklás nélkül elbocsájthat. Ez azt jelenti, hogy a terhes nőt is elbocsájthatja. Nem kell megindokolnia és a munkaszerződés erősebb. Ha elmész táppénzre, ugyanúgy kirúghat a próbaidő lejárta után. Addig nem.
A következő választási lehetőségek vannak:
a) nem mondod el a próbaidő végéig (ami pl. esetemben nagyon nehéz lett volna, mert most 13 hetesen is hatalmas a hasam)
b) elmondod és kirugnak.
Én az a-ra szavazok. Megpróbálni érdemes! Más lehetőséged úgy sincs, ha mérlegeled.. máshova elmenni már ebben a megáldott állapotban pedig.. akkor már inkább maradj, dolgozz rendesen és próbáld titkolni.
Azt tudnod kell, hogy a munkahelyednek nincs joga ilyesmire rákérdezni, elvileg te a betöltött harmadik hónap után kell, hogy elmondd, de ez lehet a 4. hónap is. Maximum azt fogják rólad gondolni, hogy számító vagy és direkt kerestél terhesen melót, de ez téged ne érdekeljen, mert 2 évig fizetik neked a piiizt és ha ez a három hónapod megvan, akkor elég még hármat ledolgoznod, hogy meglegyen a fél év biztosítottságod... utána akár betegszabira is mehetsz, amig meg nem szülsz
Véleményem szerint ne érdekeljen érzelmileg, hogy mit gondol a munkáltató.. majd megoldják valahogy a helyettesítésedet és az egyéb anyagi gondjaikat. Minden esetre a próbaidő lejárta után már egy nappal sem bocsájthatnak el.
És onnantól kezdve teljes körűen megillet minden védelem, ami a terheseket megilleti!
Én ma mondtam el a főnökömnek az örömhírt.. hát mit mondjak.. csöndes sokkot kapott
Természetesen emiatt nem haragszik, vagy ilyesmi, csak nálunk egy kicsit kálvárikus a helyzet, mert két évig kerestek egy jó embert a helyemre és végre személyemben megtalálták (minden szerénységem ellenére:D) és erre én meg elmegyek szülni.. szegény főnököm idegösszeomlást fog szerintem kapni
De megnyugtattam, hogy egyrészt nem ő az apa, másrészt visszamegyek a gyerek egy éves korában dolgozni ;) És hát amíg bírok, addig mindenféleképpen dolgozni szeretnék, mert nagyon szeretem a munkámat és a munkatársaimat, nálunk nagyon jók a viszonyok bent szerencsére.
Szerintem amúgy ennek egy főnök sem örül! Akármilyen jóban is vagytok, és lehet, hogy magánemberként elmosolyodik, de munkatársként baromi nehéz dolga van utána. Találni egy jó munkaerőt egy, vagy két évre nem könnyű.. sok stressz, stb..
Nehéz helyzet a tiéd Rokica, de tarts ki, az egyetlen megoldás az, ha eltitkolod és megpróbálod kihasználni a helyzetet minél ügyesebben!
Igértem, hogy megírom nektek, mikte vettünk.. hát még ezt gyorsan megírom, aztán megyek csicsizni:
Vettünk cumisüveg készletet (2 kicsi, 2 nagy, 2 játszócumi, 2 pótbetét), vízhőmérőt, körömollót (végül is 450 Ft-ért
), kis puha babahajkefét (nálunk mindenki hajasan születik és a csecsemőknek egyébként is azt ajánlják..), 10 db textilpelenkát, 1 db nyári takarót, 1 db kinti nyári takarót (ez egy nagyon picivel vastagabb, mint a másik, de vékony szintén), 2 db kapucnis türcsit, 2 db ujjatlan kombridresszt, 2 db rövidujjú kombidresszt, 2 db nyári! (vékony pamut) durgalózót, 1 db ujjatlan rugdalózót, 1 db hálózsákot (szintén vékony pamutból - ez is olyan, mint a rugi, csak nincs lába, hanem egy zsák van a helyén), 4 pár zoknit, 3 sapkát (2 otthonra, 1 kintre, kb. 3-4 hónapos korig jók), 1 db csörgőt, 1 db csörgős kislabdát és ilyen rágcsa akármit (ami szerintem fölösleges, de párom ragaszkodott hozzá).
Ezen kívül vettünk egy Micimackós kisszőnyeget, egy bordürt a tapétára (zöld katicás és kacsás), és egy ruhásszekrényt a gyereknek, merthogy a cuccaokat valamibe bele kell pakolni. A ruhásszekrény olyan, hogy később is jó legyen, amikor nagyobb. Fiókja van valul, így a pelenkákat bele tudom tenni, ill. a türcsiket, zoknikat..
Ezen felül megvettük a babakocsit is.. ami szerintem alkalmi vétel volt, és nagyon elégedett vagyok. 25 ezer Ft volt, de ez teljesen hiper szuper 36 hónapos korig jó.. mindenfelé állítható, ültethető, fektethető, előről és hátulról tolható, masszív, összecsukható (elfér kis helyen is), könnyü!, nem tudom hány pontos biztonsági öv van benne, mert nem értek hozzá, de sok (5?), a márkáját tekintve ABC Design és a KIKA-ban találtunk rá (hozzáteszem nem egy helyen néztük meg!). Elég sokat láttunk különböző árakban, még 140 ezerért is.. De ennél jobbat sehol sem találtunk. Én úgy gondolom, ez jó vétel volt.. ha lesz rendes netem, majd teszek fel róla fotót
Én szerencsére egyéb dolgokat kapok: már kaptam ilyen bébihordozót, ami 9 hónapos korig jó és autósülésnek is lehet használni, kapni fogok fürdetőt, ami hiperszuperuniverzális és egyben pelenkázó is, de ezen felül akarok venni 1 db mobilizálható pelenkázó műanyag akármit.. ezt az izét, amit rá lehet tenni bármire. Kizárólag azért, mert ha elutazunk valahova, el tudom vinni.. 3000 Ft-ot megér, hogy ne egy csupasz asztalra tegyem a gyereket, vagy ne egy ágyat pisiljen le adott esetben.. Illetve még egy pelenkázótáska fog kelleni, de azt nem találtunk most jót.
Ruhákat eléggé céltudatosan vásároltam tekintve azt is, hogy mennyit kaptunk illetve kaphatunk még, a legminimálisabbra szorítkozva. De őszintén lányok.. tegyétek a szivetekre a kezeteket! ti kibírnátok/kibírtátok, hogy a gyereketek egyetlen új ruhát se kapjon megszületésére? Legalább egy olyan rugit, amiben a korházból hazahozzátok? Én nem.. lehet, hogy hülye vagyok, de így van..
Ezen kívül nem vettünk mást (ez is épp elég volt kifizetni) és nem is szeretnénk (főleg párom nem szeretne, én még el birnék költeni pár millió Ft-ot)
Szóval így ezzel (pár apróságot leszámítva, amiket mindenképp a végén kell/érdemes megvenni, azt hiszem minden megvan (hozzátéve azt, amit még kapunk természetesen).
Illetve még egy kérdés (esetleg a tapasztaltabbaktól): Párologtatót ti használtatok/használnátok? Én erősen filozófálok rajta, mivel lakótelepen lakunk jelen pillanatban.. Szükséges az? Kikérem majd a védőnő tanácsát is, nem ezen fogok spórolni, de nem tudom eldönteni, hogy szükséges-e. Lehet, hogy esetleg használtan keresek majd..
Na, jó sokat írtam ma nektek, győzzétek elolvasni
Ezer puszi és jóéjt!