Kedves Judit!
Gratulálok én is a kisbabádhoz, nagyon szép kisbaba!
Remélem jól értem, a kisbabád 5 napos, nehezen megy a szoptatás és tápszert kell adnod. Azt írod, hogy ha bekapja a melledet, akkor szopizik, majd megáll. Utána mi történik? Újrakezdi, vagy nem? Milyen a mellbimbód szopi után, kiemelkedő? Magát a szoptatást milyennek érzed? Fájdalmas?Hallod-e, hogy nyel a babád szopi közben? Azt, hogy hogyan van mellre helyezve, azt valóban jobb lenne látni. Fontos, hogy a mellre helyezés jól történjen, hiszen a hatékony szoptatás fogja fenntartani az anyatejtermelődét és befolyásolja azt is, hogy a baba igényeinek megfelelően termelődjön az anyatej. A babát egész testével fordíts magad felé (pocakja pocakod felé néz)a mellel legyen egy magasságban, az orr a mellbimbóval nézzen szembe. Amikor a mellbimbóval megérinted a felső ajkát, ő nagyra fogja nyitni a száját, ekkor húzd magadhoz közel úgy,, hogy a mellbimbó és a bimbóudvar nagy része a szájába kerüljön. Alsó ajkai kifelé csorbulnak, a nyelve a bimbó alá kerül. Elkezd szopizni. Ha hallod, hogy nyel, mozog a fülecskéje, akkor szopizik. Érzed, hogy ellazul a teste és ütemesen szopik. Lehet, hogy gyorsan szopik, szopik, de még nem nyel. A tejleadó reflex kiváltásáig kell várni, majd amikor beindul, jön a tejcsi és nyelni fog. Van olyan baba, aki ráérősen, nyugodtan szopik ez nem baj!Nincs időkorlátja a szoptatásnak, milyen hosszan szopizhat! Lehet órákig is, bár eközben gyakran többször szundikálnak, majd amikor kicsúszik a mell, ismét elkezd szopizni.Ez normális. Amikor ő már eleget szopizott, elengedi a mellet és jóízűen alszik....
Tápszer: miért kapja, kinek a tanácsára? mennyit, hányszor?
Érdemes minden alkalommal szopival kezdeni, ha úgy érzed akár mindét mellből is, aztán a pótlás, ha szüséges. Fontos lenne az is, mennyi és hányszor van széklete, vizelete. Leginkább innen tudható, hogy eleget szopik-e, meg persze időnként érdemes megmérni, elég egy nap egyszer este, meztelenül, ha nagyon izgulsz a súlygyarapodás miatt. A pótlás-adás oka a súlygyarapodás elmaradása, vagy súlycsökkenés kialakulása. Mennyi volt a legalacsonyabb súlya?
Szoptatás gyakorisága: az újszülöttek naponta 8-12 alkalommal szopiznak, ettől persze több is normális! Az első 2 hétben fel kell ébreszteni, ha 5 óránál többet aludna!A gyakori mellrehelyezés és szoptatás valóban fokozza az anyatej termelődését. A fejés is, de a hatékonyabb a baba szopása. Fontos tudni, hogy az anyatej szoptatás közben termelődik és nem 2 szoptatás között! Tehát a bab igénye szerinti szoptatás azt jelenti, hogy mindegy, hogy a baba 5 perce vagy 4 órája volt mellen, van tej, amihez hozzá is tud jutni, ha jó a szopási technikája.
+1 dolog: érdemes a cumit és a cumisüveg használatát átgondolni, mire is kell? ugyanis a szopást és a szoptatás hatékonyságát negatívan befolyásolja. Jobb kiskanalat, poharat használni.
Remélem érthetően írtam le, de ha van kérdésed, írj! Szívesen felajánlom, ha telefonon szeretnél beszélni velem priviben megadom a számomat és beszélhetünk is.
Lányok!
Úgy látom, hogy Ti inkább délelőtt vagytok itt (míg én az anyukákat, gyerekeket látogatom )én meg éjszaka. Igyekszem minden este itt lenni..... Miután én is lefektettem a gyermekemet.
Kedves Kissziporka!
A hordozókendő használata, kipróbálása távol áll tőled? Nagyon sok anyukának megkönnyíti az életét! A baba igénye, hogy testközelben legyen, ringassák, ezért vannak csendben, amikor ezt tesszük velük és ki nem állhatják a mozdulatlanságot, ekkor sírnak,mikor letesszük őket. Hordozókendőben ő megkapja ami az ő igénye, te pedig kapsz két szabad kezet, hogy elvégezd azt, amit szeretnél. A porszívózást így például kitűnően lehet csinálni, ráadásul még el is alszik közben. Ez kinek nem jó szerintetek?Ráadásul a szopizást is vissza lehet csalogatni, sok-sok testközelséggel (Csekom írt erről) és amit Timinek is írtam.
Kedves Csekom!
Domi most 2 hónapos? Ekkor indul be valóban a nyáltermelődés intenzíven és először nem tudnak mit kezdeni vele, max. buborékot fújnak ki, ami tejes is lehet. Jól értem, így gondoltad a "habzást"?
Ha valaki kérdésére nem kielégítően reagáltam, írjatok!
Azt hiszem most elég sokat írtam, de még sok mindenről nem , amit említettetek. Igyekszem mindenre majd sort keríteni.