Sziasztok!
Jól beindultatok nem semmi!
Betét: minél nagyobb nedvszívó, annál jobb, mivel az első 3 napban nagyon sok vér ürül. Sőt a szoptatás is méhösszehúzódást okoz, ami minden esetben jó sok vér ürüléssel jár. Ez akár eltarthat két hétig is. Szóval fel kell készülni!
Én a Tena extrát ajánlom, igaz elég nagy, de muszáj!!! Higgyétek el, nem jó félóránként a wc-re rohangálni és cserélgetni.
A melltartó betét is praktikus, főleg miután már beindult rendesen a tejtermelés.
Folyton csöpög, szivárog, ha ránézel a gyerekre, vagy elsírja magát már magától megindul a tej, szóval kell a melltartóba is betét.
Házassági kivonat: kórházanként más. Van, ahol elfogadják az eredetit (az elsőt) és van, ahol friss kell.
Érdemes felhívni a szülészetet és megkérdezni. Az apaságit sajna nem tudom.
Magnézium: érdemes a 36. hét végéig szedni, hiszen senki sem akar kora babát.
És mint tudjuk, nemcsak súlytól függ, hanem a születési héttől is.
A 32. héttől egyre gyakoribb a haskeményedés és átalakul lassan enyhe, de rendszertelen fájássá.
Babasúly: sokszor említettem már, nem mérvadó az uh becslés.
Több összetevőből jelentik ki, mekkora lehet a baba. DE! Mint tudjuk vannak az örökletes dolgok. Pl nehezebb csontozatú, magasabb, kisebb baba de duci stb...
A dokik ezt nem tudják pontosan megjósolni, ezért a hossz adatokból saccolnak.
Többnyire sikertelenül. Legalábbis ami engem és pár ismerősömet érint.
Eddig egyik gyerekemet sem találták el.
Szóval nem kell izgulni, a lényeg, hogy a 37. hét elejéig bent maradjon a kicsi és akkor meg lesz a kellő súlya.
Szülés: valóban megint csak alkati kérdés. Van, aki az elsőt is gyorsan, viszonylag fájdalom mentesen szüli.
Én megszenvedtem mind a néggyel, ezért az ötödik szülésemhez már nem tudok teli pozitív hozzáállással nekiindulni.
Ráadásul marhára kevés a pozitív felfogás, ami fáj az fáj és kész.
Mivel tudom, hogy mi vár rám, ezért még inkább félek.
Epidurál: Valóban csak előre egyeztetett időpontban és nappali szülésnél alkalmazzák. Kivéve, ha hirtelen császározni kell, akkor éjjel is.
Azt is figyelembe kell venni, hogy az epidurál ugyan csillapít a fájáson, de jelentős mértékben lassítja is a szülést.
Akinek ráadásul fájásgyengesége van, annak nem is ajánlják.
Bugyiból a legjobb a "hálós", ami tényleg eldobható, de én mindig kimostam és bírta az eddigieket. Felvéve kényelmes és jó szorosan tartja a hasat is.
Kórházi cucc: ez is változó lehet kórházanként, de az alapok megegyeznek. Törölköző, tusfürdő, wc papír, betétek, hálóingek, köntös, étkészlet (kanál, villa, kés, pohár) papucs (ált, 2 pár, mivel a fürdésnél össze lehet szedni jó kis gombás fertőzést így én külön papucsban fürödtem).
Ami az én külön hülyeségem, fertőtlenítő kendő. Minden wc használat előtt lemostam az ülőkét. Volt rá példa, hogy összeszedtem a bacit.
Vittem még folyékony szappant is, az antibakteriálisat. Szoptatás előtt mindig kezet kell mosni és van, ahol nem adnak fertőtlenítőt.
Ezekhez jön még a babacucc.
Ez is kórházanként változik, de általában pelenka, popsitörlő, babapléd, textil pelus.
A hazavitelhez meg elég, ha az apuka hozza be a cuccot, de össze kell nekik azt is készíteni.
Bizti kihagytam még dolgokat, de majd eszembe jut, akkor írom.
Ja! És a kórházba már rögtön be lehet vinni a mellszívót is, minél előbb stimulálni kell a tejtermelést.