Tünde
Konkrétumot nagyon nem mondott a doki, én is csak a netről olvastam pár dolgot, pl.:
A
Scheuermann-kór a gerincoszlop betegsége. A csigolyatest fejlődési zavarának következtében a csigolyák ék alakúvá deformálódnak. Többnyire a háti szakasz érintett. Tipikus tünete a domború hát, a gerinc mozgásainak beszűkülése. Ritkábban alakul ki a háti-ágyéki átmenetnél vagy a felső ágyéki szakaszon. A fejlődési zavarnak számos oka lehet, amelyek kölcsönösen befolyásolják és felerősítik egymást. Megkülönböztetünk belső tényezőket, mint például a genetikai faktorokat és hormonális változásokat, valamint külső tényezőket, mint például a gerinc helytelen terhelését.
A károsodások, panaszok, különösen a fájdalmak az előrehaladott stádiumra jellemzőek. Alaposabb a gyanú, ha domború hát alakult ki a gyermeknél, és ezt testtartásával nem tudja korrigálni. A pontos diagnózist orvosi vizsgálat alapján lehet kimondani, amelyet röntgen lelet támaszt alá. Kezelése a gyógytorna, azt kiegészítheti a fűző és csak nagyon ritka esetekben a műtét. A betegség prognózisa összességében jó.
A betegség jellegzetes gerinc deformitásának oka, hogy a csigolyatestek porcos fedőlemezeinél fejlődési zavar lép fel. Az elülső csigolyaperemek fejlődése visszamarad a hátsó peremekéhez képest, ezáltal a csigolyatest, amely korábban oldalnézetben négyzet alakú volt, ék alakúvá válik. Ez a deformálódás mindig több csigolyatestet érint, ezért a háti gerincszakaszon kialakul a tipikus domború hát. A fedőlemezek kis defektusain át porckorong-darabok hatolnak be a csigolyatestbe. Ezeket a röntgenfelvételen láthatóvá váló kis csonthiányokat
Schmorl-csomóknak nevezik. A csigolyák közötti rés beszűkül. A gerincoszlop terhelhetősége csökken, mindenekelőtt az erős igénybevételnél, az energiaigényes sportoknál vagy a fizikai munkánál nő a károsodás veszélye.
Hmmm.... fizikai munka, még jó, hogy fodrász vagyok.....
Még csak a betegség gyanúja áll fenn, de a röntgen alapján mondta ugye a doki, s azért kell 3 hónap múlva a kontroll, hogy megnézzék, hogy változik-e, magyarán, hogy befejeződött-e a deformálódási folyamat.
Írnak olyat, ugye, hogy nem tud homorítani a kórban szenvedő. (A hátam közepén, kb 4-5 csigolyát érint a betegség, így nem leszek - vagyok konkrétan púpos..... )
Na tegnap megpróbáltam, hogy lefeküdtem az ágy szélére, úgy, hogy az érintett terület legyen az ágy szélénél, s hátrahajoltam a föld felé, és bizony, nem ment....
kegyetlenül fájt
Megpróbáltam hídba menni (ami simán ment) és az se....
Majd ha talizunk megmutizom, sajna látni is és érezni is lehet....