Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Eszter!
Nem vagyok pszichoguru, így nem tudom mi az abszolút igazság. A Kismama újság ehavi számában megjelent egy cikk az EDA ilyen hatásaival kapcsolatban, amit te is írsz, bár a megkérdezett pszichiáter, igen óvatosan fogalmazott a dologgal kapcsolatban. Végeztek egy tudományos vizsgálatot külföldön az elmúlt évek valamelyikében (Hultunen, Raudaskoski, Ebeling, Moilanen (2004)), melynek során éppen a szülési fájdalomcsillapítás és a szülés utáni depresszió összefüggését vizsgálták, és éppen hogy azt találták, hogy az EDA-val szültek kevesebb depressziós tünetet produkáltak a szülés utáni idöszakban, bár a különbség néhány hónap múlva eltünt. Természetesen egy vizsgálat nem vizsgálat, és meg kellene nézni a késöbbi hosszútávú hatásokat is, sajnos nincs infóm több hasonló vizsgálatról, egy elég nagy orvosi adatbázisban is csak ez az egy szerepel. De mindenesetre a Kismama cikk szerintem félrevezetö, mert egyrészt azt sugallja, hogy a szülés utáni depresszió egyértelmüen az EDA hatására, a szülési élmény hiánya vagy részleges volta miatt alakult ki az adott kismamánál, másrészt magáról a betegségröl is furcsa képet ad: a gyerek megszületik, az anya hirtelen közömbös lesz stb stb. Ez így nekem elég meredek. Persze az újságban ez úgy jelenik meg, mint egy olvasói hozzászólás-cikk, levél, ami vagy igaz vagy nem.
moncaberta
 
 


Hahó!
Idéznék a témához egy hozzászólást, amit egy Jahnban szült kismama írt:
"Én nem akartam EDA-zni, de aztán csak kellett, és semmi rossz tapasztalatom nincs. Egyik lány írja, hogy gyermekágyi depresszió az EDA-tól, meg a negatív szülésélménytől lehet. Hát nekem volt mindkettő, de gyermekágyi depresszióm egy percig sem volt. Kicsit a nagy fájdalom, meg az, hogy a fiam intenzívre került (inkább ez) megviselt, kicsit nyavajogtam, hogy kiírjam magamból, de a gyerekkel mindíg jókedvű voltam, pont ő volt az, aki megnyugtatott és pontosan tudtam, hogy megérte minden. Mikor aztán a tej is szépen beindult, már semmi gondom nem volt. Te tudod a legjobban, hogy azóta is milyen hülye vagyok, folyton a baromkodáson jár az eszem. Úgyhogy ez miatt senki ne féljen az EDA-tól. JA, a Kismama egyébként szerintem EDA ellenes, volt egy rovata a Raffainak benne, hogy miminden szörnyű lelki károsodás éri az EDA-val született babákat. Hát aki igazán jókedvű, ugyanakkor nyugodt, jó alvó gyereket akar látni, jöjjön el, nézze meg a fiamat! Majd kicsattan az egészségtől, és mindenkire mosolyog, szemmel láthatóan boldog, örül az életnek!"
vantal
 
 


Doktor!
Én nem szemrehányásként írtam, hogy nem tudom pontosan, hogy hány hetes a babám. Mivel korábban össze-vissza menstruáltam, a bébi nem felel meg a menstruációs időm szerinti kornak, így gondolom, hogy nem lehet napra pontosan meghatározni a dolgot. Mármint hogy xhét+5nap. Azt viszont nem gondolom, hogy ez az orvosom hibája, és azt sem, hogy ez hiba.
Remélem, hogy a pozitív dolgok is visszajutnak hozzá, nem csak a kritkák, főleg, hogy legkevésbé sem kritikáról volt szó...
Változatlanul úgy gondolom, hogy az eddigi 6-8 exdokimhoz viszonyítva is a leglelkiismeretesebb orvosom. Emberileg mindenképpen az, és amennyire én meg tudom ítélni, szakmailag sem követett el semmiféle hibát. De azt hiszem, hogy nincs olyan hónap mióta hozzá járok, hogy ennek ne adjak hangot itt a fórumon.
Még egyszer bízom benne, hogy ez szintén visszajut hozzá.
V.
vantal
 
 

 
 

Vantal!
Mivel az első ultrahang igen "korán" már megvolt, szinte percre pontosan lehet és kell is tudni a terhesség korát.
Az az információ, hogy "nem tudják pontosan" (nem idézem pontosan) az NEKEM szakmai hiányosságot jelez(ne). Lehet, hogy szigorú vagyok.
gyuri
Szeged
 
 


Szerintem én keveredtem bele a bébi korának kiszámításába, nem az orvosom. Valószínűleg ennek a fő oka, hogy a védőnők a mensturáció szerint számolnak, ő az első UH szerint (ami Ön szerint is helyes), most meg nagyobb a mérete, ami szintén más időt ad, de csak a papírforma szerint. Nekem túl sok ez a különböző "idősík", de mindenesetre nem ő zavarodik bele a kiszámolásba, hanem én. Tehát ha valaki szakmailag hiányos, akkor az én vagyok, de asszem ez nálam indokolt is Kép
Sajnálom, ha úgy jött le, hogy ő bakizik, ez minden bizonnyal az én félreérthető fogalmazásomból adódik.
vantal
 
 


Különben elsősorban a védőnők kavarnak be. Csepelen, az én körzetemben nincs állandó védőnő - azaz úgy tudom, hogy időközben találtak, de hozzá még nem volt szerencsém. Lényeg a lényeg, hogy ötször voltam eddig náluk, mindig más volt. Egyben megegyeztek, abban, hogy egyiket sem érdekelte az, hogy elmondtam, hogy minden bizonnyal késői peteérésem volt, így nem a mensturció időpontja a mérvadó. Van amelyik - mondhattam bármit - eszerint írta be a terhességem aktuális idejét a kiskönyvbe, van amelyik viszont az éppen utolsó UH eredményem szerint. És mindegyik elmagyarázta, hogy ez úgy helyes. Az utolsó pl. közölte, hogy tök mindegy mikor mensturáltam, tök mindegy, hogy mikor találták meg először a petezsákot, a lényeg, hogy most mekkora a bébi. Mert, hogy az érettségi szint a lényeg, a többit felejtsem el ettől kezdve. Így lehetséges az, hogy január 20-tól kezdve feburár 6-ig bezárólag már mindenki mondott mindent nekem, és bizonygatta, hogy neki van igaza, a többi dátum hülyeség.
Úgyhogy jelen pillanatban a terhes kiskönyvemben olyan szinten összevisszaság van, hogy ha valaki naptárral a kezében végignézné, az bizonyára jót röhögne rajta. Persze, mivel hat különböző ember írt eddig bele, mindenki a saját elmélete szerint számolva.
vantal
 
 


Vantal!
Ne haragudj meg hogy hozzászólok az írásodhoz és bekavarok az egyszemélyes társalgásodba (amit csütörtök óta folytatsz)! Kép

Előszöris a sok aggonizálásod eredményeként ez a topik lassan teljen elhal vagyis csak te írsz, de ahogy elnézem téged egyáltalán nem zavar, hogy csak magaddal levelezel. Igazából azt nem értem akkor mirét nem ülsz le otthon a tükör elé és mondod el a problémád és válaszolsz magadnak!

A másik amit szeretnék leírni, hogy mit lovagolsz ezen, hogy mikor kell szülnöd mindig az utolsó menstruáció első napjához számolják és azon belül tök mindegy, hogy neked mikor volt peteérésed és mikor nem és az sem érdekel senkit, hogy előtte te össze-vissza menstruáltál! Én a helyedben inkább azon gondolkodnék mekkora mázlista vagy, hogy ilyen össze vissza menstruációval mégis terhes lettél! Ja azt már ne is haragudj de nem a védőnő dolga, hogy kiszámolja, hogy neked mikor kell szülnöd hanem a dokidé. Amúgy meg amilyen "okos", (ami szerintem inkább tudálékoskodás) vagy szerintem naprakészen ki tudod számolni mikor kell szülnöd!!!!!

A harmadik véleményem ha már ennyi mindenben nem hiszel és bizonytalan vagy akkor miért jársz ehhez az orvoshoz, mert a te írásaid alapján olyan mintha egyáltalán nem bíznál benne (ha bízol benne akkor miért nem hiszed el a szülés időpontját!)

A negyedik a kórházat úgy gondolom magad választottad, akkor miért szapulod állandóan az ablakok miatt, a szülőszoba miatt és egyáltalán minden miatt!

Érdekes az is, hogy ahol te megfordulsz senki nem normális (gondolok itt a 4D uh-ra ott is mindenki 7-8 ezret fizetett csak te nem, a védőnő a te körzetedben milyen meglepő módon pont nem normális és állandóan cserélődnek!
Egy utolsó kérdés van valami az életben amivel te elégedett vagy?

Gumimaci
gumimaci
 
 


Kedves Gumimaci!
Felnyitottad a szemem! Köszönöm! És ha szükségem lesz a jövőben is tanácsokra az életvitelemmel kapcsolatban, akkor kizárólag hozzád fordulok, mert ahogy a roppant intelligens hozzászólásodból kiderül, te vagy erre a legalkalmasabb.
Köszönöm előre is!
V.
vantal
 
 


Vantal!
Gumimaci kicsit erős volt, de úgy látom ezt sokkterápiának szánta, azaz jó szándékkal tette. Azért gondokozz el rajta, a tényeken, amit összeszedett.
Bocs
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!
Húha, itt mindenki milyen morci lett...:-(
Sokkterápiák meg minden. Vantal téged alaposan lef.káztak.:-( Gyuri egy kicsi cinikussság süt a szüvegedből, vagy tévedek? Hűű de jó hogy már a kontroll vizsgálaton is túl vagyok, különbern nem mernék ilyet írni. Hehe. Különben is szerintem is sok a tévedés, mert nekem például muszály volt szülnöm pont 9-én (akkorra voltam kiírva)nekem sem pontos a menszeszem, a babám miután megszületett és hazajöttünk, a zárójelentésére mit ad isten valahogy az lett gépelve, hogy 39 hetesen jött a világra. :-) Hmmm....
rgabriella
 
 


Rgabriella!
Nem fikázni akartam meg ilyenek, csak már komolyan idegesítő ahogy Vantal állandóan egy témán lovagol és körülötte mindig hülye mindenki! Ugyanakkor ha kérdez valamit és kielégítő választ kap akár a Doktor úrtól, akár valamelyik tapasztaltabb lánytól egyből ellenkezik, akkor meg mindek kérdez?

Gumimaci
gumimaci
 
 


Akkor miért olvasod, kedves Gumimaci? (Ha jól látom képes voltál regisztrálni egy (új?) nicket a hozzászólás kedvéért.) Bizonyára tudod, hogy ez egy nyitott tematikus fórum, ahova mindenki annyit ír, amennyit akar, max. tényleg lehal a topik. És nagyjából a témához kapcsolódva bármit lehet írni, amíg az nem alkotmányba ütközö. A megnyilvánulásod szerintem is fikázó és az ilyesmi engem valamivel jobban zavar, mint az, amit Vantalnak felróttál. Ilyen stílusban nem nagyon érdemes kesztyüt dobni senkinek, mert még ha esetleg igazad van is, nem te leszel az erkölcsi gyöztes. A buszon is beszólsz, ha valakinek nem tetszik az arca? Miért van az, hogy úgy érzem, ez csak ürügy? Tudod nekem olyan valószínütlennek tünik, hogy ENNYIRE idegesítsen téged valaki egy olyan topikban, amihez nem volt még érdemi hozzászólásod. Ha nagyon nem bírod ki, hogy ne válaszolj, akkor ne ide, légyszi.
moncaberta2@freemail.hu
moncaberta
 
 


Rgabriella!

Nem tudom miből gondolod, hogy itt mindenki morci! Az, hogy valaki leírja a véleményét mely jelen esetben Vantalra nézve nem pozitív - megjegyezném, hogy egyébként sok igazság van benne - azért még nem jelenti azt, hogy morci! Nem kell mindenkinek mindennel/mindenkivel egyet értenie. Az viszont tény, hogy elég unalmasak már ezek a témák. Ha olvasgatod ezt a topicok akkor feketén-fehéren láthatod, hogy össz-vissz három téma forog, és ez szerintem is baromira unalmas. Nézd meg, hogy kik azok akik itt egymással "leveleznek" és hamar rájöhetsz te is, hogy szinte tényleg már csak a Vantal irogat. Kép
Egyébként pedig, a mai világban a programozott szüléseken kívül én még nem hallottam olyat, hogy muszály, még akkor sem ha valaki akkora van kiírva. A baba akkor jön amikor ő akar, és egyáltalán nem érdekli, hogy neki 9-én vagy 10-én kéne a naptár szerint megszületnie! Az viszont biztos, hogy a baba korának semmi köze ahhoz, hogy valaki össze vissza menstuál vagy nem. Éredekes tölem soha senki sehol nem kérdezte meg, hogy milyen a ciklusom. Mindig mindenkit csak az érdekel, hogy mikor volt meg utoljára. Ez alapján a számítógép kiírja, hogy mikor kellene megszületnie - ugyis akkor jön amikor ő akar -, a méretei alapján pedig megmondják, hogy mennyi idősnek felel meg. Ebből egész egyértelműen kiderül például, hogy ha egy baba a korához képest kicsi akkor nem fejlődik rendesen stb...

Bocsi, de azt azért nagyon furcsának tartom -mivel nem először látogatsz ide hozzánk, és ebben a kórházban szültél -, hogy a doktort csak úgy szépen lazán letegezed, és nem is akár hogy. Javasolom neked, hogy ha nem tudod ki az a Gyuri akkor vagy olvass vissza a topicban, vagy a nevére kattints rá a mause bal gombjával!!!
Kép

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Moncaberta!

Ha téged zavar a fikázás akkor te miért csinálod, ha meg már elkezdted, akkor vállald föl, hogy valaki nyilvánossan visszaír neked!!!

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Moncaberta!

... egyébként ha feltűnne neked, mások is egyet értenek Gumimacival!

Ja és az még véletlenül sem jut eszedbe, hogy ő esetleg új lehetnek közöttünk, de mivel semmi értelmes dologról nincs szó ezért nincs miről írogatni. Nyilván mindenki csak ahhoz tud hozzászolni ami itt folyik és sajnos itt már tényleg nem először van arról szó, hogy kinek hogy számolják rosszul a különböző dolgait!!!Kép

Azt gondolom, hogy teljesen fölösleges mindenről hetekig írogatni, aztán megint ugyan azt a témát felhozni mikor már a-tól z-ig ki van vesézve. Inkább ne írjon senki semmit ha értelmes dologról már nem tudunk cseverészni, mert mint a mellékelt ábra mutatja te is Gumimacinak szólsz vissza és nem a Vantalnak írogatsz. Bocsi, de nekem ez a véleményem, melyet egy ilyen topicban úgy gondolom, hogy le lehet írni!!!Kép

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Sziasztok lányok!
Többször beleolvastam a topicba, sajnálom, hogy ilyen rossz szájízzel leveleztek a vége felé.
Remélem azért nem fog megszűnni a társalgás!
Lenne egy kérdésem hozzátok! De először magamról röviden.
2 gyermekem van, a Jahn F.-ben szültem, összességében jó tapasztalataim vannak, és jó orvosom. Most készülnék a harmadik babára, de mivel 31 múltam, szeretnék egy kicsit jobban felkészülni. Tehát a kérdésem: ti szedtetek valamilyan vitamint teherbe esés előtt? Ha igen, mit,mennyit? Egyúttal érdekel az is, hogy a 9 hónap alatt mit szedtetek? Vashiányra mit ajánlott az orvosotok, az bevált-e,stb. (mert nekem kellett a Maltofer de gondjaim voltak tőle)
Várom válaszotokat!
trixi1973
 
 


Sziasztok!

Trixi: én már 7 hónappal a teherbeesés előtt elkezdtem szedni az Elevitet (igazából 3-mal előtte, de csak további 4 hónapra rá sikerült a babó). Mellette mást nem szedtem, és ez nagyon jó volt. Ajánlják folytatni szoptatás alatt is.

Puszi mindenkinek!

És ne legyetek ilyen morcik: itt egymás bátorítására van szükség, és sokaknak ez az egyetlen hely, ahol felvethetik kérdéseikte, aggályaikat. Az agresszív hangnem nem vezet sehova. Ha valakit nem érdekel atéma, menjen máshova, ahol olyan a téma, amibe jobban el tud merülni. Nem kötelező ide írni.

Sziasztok, és kitartást minden kismamának, a próbálkozóknak pedig mihamarabbi pocaklakót! :-)

Puszi, eszty

eszty, Orsi és DanóManó

Kép

Kép
boeszter
 
 


Trixi,
én elötte semmit, az elején szoktam Elevitet, de max 3 hónapig (most nem szedtem még addig se, mert éhen akartam halni töle), késöbb vashiányra Ferrograd-Folicot, Magne B6-ot keményedésre (meg az idegeimre :-)) és kb a 6-7. hónaptól kalciumot. De szerintem a dokid a vérképed alapján majd látja, mi kell.
moncaberta
 
 


Sziasztok!

Én megértem Vantalt, hiszen otthon van már jó ideje, tehát szerintem a net egyfajta kapcsolatot jelent a "külvilággal", ezért tűnhet másoknak kicsit soknak a hozzászólása. Tulajdonképpen "hangosan" gondolkozik, akit nem érdekel, annak nem kell olvasnia Kép. Legalábbis én így látom.

Mtücsök!
Ha visszaolvasol akkor láthatod, hogy Gyuri egyszer azt írta, hogy a Babaneten tulajdonképpen Ő is "csak egy a dumálók közül", akár tegezni is lehet. Szerintem a nickje is egy kicsit ezt sugallja, attól függetlenül, hogy tudjuk ki Ő. Azt hiszem itt én is letegeztem már, de az életben biztosan képtelen lennék rá Kép.

Gumimaci!
Áruld már el, új vagy a fórumon, vagy csak ezért a "kedves" hozzászólásért regisztráltál újra?
Ha új vagy kérdezz nyugodtan bármiről, biztosan lesz valaki aki válaszol és segít.
Ha meg régi vagy akkor gerinctelennek tartom, hogy kreáltál egy új nicket és csak így merted vállalni a véleményedet.

Üdv, Virág
virga
 
 


Hmmm.
Moncaberta!
Én a morcit képletesen értettem, nem szó szerint, nem kéne kiforgatni a szavaimat.Az tény, hogy nem kell mindenkinek egyetértenie, nem mindenki egyforma, de akkor viszont ha nem érdekli a téma, amiről itt szó van itt, dobjon fel másikat, vagy nézzen más topic felé....Én nem is azt mondtam egyébként, hogy a baba korának ahoz köze lenne, hogy valaki hogyan menstruál! Arra akartam kitérni, hogy az össze vissza menszesznél,amikor nem uh. alapján, hanem a mesi utolsó időpontjától számítva akarják megmondani, kiszámolni a szülés várható időpontját, akkor lehet +/- 14 nap eltérés, főleg szabálytalan menszesznél. És ezért volt nekem fura, hogy 9-én nekem szülnöm kellett. .. Úgy tudom, ha valakinek nem szabályos időközönként jön meg, akkor nem ad pontos számolási lehetőséget, ha az utolsó mesitől számolnak.És egyébként tudom ki ő,az orvosomtól is,és más forrásokból kifolyólag is de ha jól emlékszem tett már rá utalást hogy lehet tegezni, és nem én vagyok az első...!!!!! Aki tegezi!!!!Egyébként ha már a hangnemről esik szó, néha tényleg cinikus a modora, de mindenki más, nem lehetünk egyformák. Úgy gondolom ez egy olyan oldal, ahol nem rendelés, (szó szerint értve) folyik, ahol az orvos betege viszony szerint kéne kommunikációt folytatni. Egyébként tudom hogyan nézhetem meg, hogy kik kicsoda, azok közül, akik ide felregeltek...
rgabriella
 
 


Bocsi Moncaberta, az előző hozzászólásom MTücsöknek Szólt!!!!!
rgabriella
 
 


Moncaberta!
Úgy gondolom ahogy Te is mondtad ez egy nyilt forum ahol mindenki arról ír amiről akar! Nekem ez volt a véleményem, hogy Vantal egy témán lovagol és hiába írják le neki mások a véleményüket még a doktor is ő továbbra is tétlenkedik és csak a saját igazát hajtja!

Érdemben nem szóltam hozzá, de nagyon szívesen olvastam ezt a topicot addig amig tényleg arról szólt amiről kell! Nem értelmetlen vitákról és arról hetekig, mennyibe is kerül a 4D uh. és társai!

Köszönöm az e-mail címedet, de én nem szeretnék veled ott levelezni és egyébként nem csak ezért nyitottam ezt a nick nevet, hogy titeket "fikázzalak" - a ti szavatokkal élve! Bocsi ha valakit megbántottam és ilyen problémát okoztam, de úgy gondoltam hogy leírhatom a véleményem, hiszen ezért vagyunk itt!

Egyelőre amúgy csak koketálok ezzel a kórházzal és ismerkedtem!

Még egy momentum én ezzel ezt a témát lezártam mert ez a topic tényleg nem erről szól!

Maci
gumimaci
 
 


Nem is a véleményeddel volt bajom, hanem a stílussal, ahogy közölted. Én is remélem, hogy nem fogunk erröl többet levelezni.
moncaberta
 
 


Mtücs!
Aki akarja annak itt mindenképpen "gyuri" vagyok. És ha máshol talákozunk, akkor sem lesz semmi baj abból, ha tegez. Bár munkahelyen nem szokás, de már volt ilyen. Ott ugyanis a munka a lényeg.

Trixi!
A terhesség vállalása előtt egy-két hónappal már javasolják a Folsav+B6 szedésést (Elevitet is azért mert Folsav van benne), amit a terhesség első három hónapjában is folytatni kell. Ugyanis kimutatták, hogy ha elegendő Folsavat szedsz, kb felére csökken a fejlődési rendellenességek kockázata!

a terhességi kor kiszámításáról rövid tájékoztató:
1. A terhesség időpontját, azoknál a nőknél, akiknek 28-30 napos ciklusuk van az utolsó menses első napjától számítjuk. 8 hetes terhesség azt jelenti, hogy ettől a naptól min. 56 nap (8hét) telt el, de még nem telt el 63 nap. Ugyanezt az időszakot hívjuk 9. (kilencedik=sorszámnév) hétnek is! A kettő ugyanaz.
2. Ha a KORATERHESSÉGI (10. hét előtt!)ultrahang vizsgálat a várható (fenti módon kiszámolt) időponttól LÉNYEGESEN (azaz több mint egy héttel eltér, akkor az "UH időpontot" vesszük figyelembe. Ez áll azokra is akik pontosan menstruálnak és azokra is, akik "össze-vissza". Később már a szórás (nem vagyunk egyformák!)oly nagy lehet, hogy ez a terhességi kor (a szülés időpontjának) kiszámolásához nem elég pontos.
Példa: terminusra egy újszülött érett és egészséges akkor is, ha 3000 és akkor is ha 4000g súlyu. Gondold meg, hogy a 4000g-os nem öregebb csak nagyobb! hiszen ő is volt 3kg, kb egy hónappal korábban! Mégis egykorúak.
Remélem így már tiszta. (elvileg)
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mennyit kell a Folsavból+B6-ból szednem naponta, és hogy recept nélkül kaphatok-e a gyógyszertárban? 3 hónapos terhesség után áttérhetek-e az Elevitre a Folsav helyett? Abból napi egyet tanácsol, vagy hetente x szemet?
(azért Önt kérdezem, mert ezekkel az elvi kérdésekkel még nem látom értelmét felkeresni imádott orvosomat, tekintettel arra, hogy még nem vagyok terhes és Bp-től 40 km-re lakom.)
Még egy kérdés:
Testvérem down-kóros, ezért 2 gyermekem után volt magzatvíz vizsgálatom. Szerencsére mindketten egészségesek. Ön szerint öröklődik-e e súlyos genetikai rendellenesség? Tanácsos-e a harmadiknál is elvégezni a vizsgálatot?
Válaszát előre is köszönöm.
Trixi
trixi1973
 
 


Sziasztok!

Van valaki a fórum olvasói között aki Forgács Tanár Úrnál szült vagy szül mostanában?
Fontos lenne Nekem!

kinga
döngy
 
 


Doktor!

Lenne egy kérdésem: vajúdás közben szőlőcukrot sem lehet szopogatni? És inni csak pici kortyokat? Nem tudom, hogy fogom kibírni, mert én rengeteget iszom.

Köszönöm válaszát előre is.

eszty

eszty, Orsi és DanóManó

Kép

Kép
boeszter
 
 


Sziasztok!

Még sosem jártam itt, de ha itt mindig ilyen a hangulat, akkor nem biztos, hogy máskor is jövökKép Örömmel látom, hogy egy szakember is van köztetekKép
Szeretném megragadni az alkalmat és szeretnék kérdezni a Doktor úrtól pár dolgot.

27 éves vagyok. Kb. 8 hónapja próbálkozunk a babával, de nem akar összejönni. Augusztusban terhes gyanús voltam,sajnos a gyanú nem igazolódott be végül, de valami történt akkor a szervezetemben. Azóta gond van a menzimmel. Augusztusban és szeptemberben is csak Norcolut-tól jött meg. Szeptemberben és októberben doki az UH-n nem látott tüszőt csak PCO szerű ováriumokat. A hormonvizsgálat eredménye alapján clostyt és bromocriptint írt fel. A legutóbbi uh után nagyon bunkón (elnézést kérek, hogy ezt írom, de másként nem tudom minősíteni a viselkedését!) viselkedett a doki. Sebtiben megnézett uh-al és csak annyit mondott, hogy nem hatott a closty, nincs tüsző. Majd ha megjön a menzim (amikor egy kicsit lenyugodtam és tudtam gondolkodni is, akkor jutott eszembe, hogy amikor a legutóbbi uh-n sem volt tüsző, azért adott Norcolutot, merthogy ha nincs érő petesejt, akkor menzi sem lesz:/ És most meg azt mondja, hogy majd ha megjön, akkor keressem??), akkor keressem meg és akkor megbeszéljük a továbbiakat. Nagyon kiborultam a felületességén, hozzáállásán, ezért felkerestem egy másik dokit.
A másik doki alaposan kikérdezett az eddigi (lehetséges) betegségekről,családról,stb. és (az előzővel ellentétben!!!) fel is jegyezte ezeket az adatokat, hogy ne nekem kelljen majd a köv.alkalommal újra elmondanom, mi volt előzőleg a kínom (ellentétben a másikkal!). Szóval ez a másik doki csodálkozott azon, hogy miért szedettek velem clostyt és bromocriptint, hisz a tesztoszteron szintem sokkal magasabb mint a progeszteron. Ő Androcur-t írt fel, amit a menzit követő első naptól 5 napon keresztül (napi 2x1) kell szednem. Januárban megyek hozzá újra, akkor lesz újabb hormonvizsgálat. Nagyon bízom a jó eredményben!

Ezek voltak az előzményekKép Most már akkor rátérnék a kérdésreKép
Önnek mi a véleménye, a hormoneredmények ismeretében, melyik dokinak volt igaza?
Uh eredmény (closty után a 10. ciklusnapon történt a vizsgálat):
Nyh: 5mm, Norm. uterus. PCO szerű ováriumok.Domináns tüsző nem látható

A hormonvizsgálat eredménye:
LH 14,7
FSH 3,1
Prolactin 12,3
Testosteron 2,3
Progesteron 1,7
Oestradiol 35,4

1,5 hónapja elkezdtem szedni az Elevitet. Októberben napi 1 kapszulát szedtem, de mivel szorulásom volt tőle, ezért most már csak kétnaponta veszek be 1-et. Ön szerint helyes ez így? Elég a kétnaponta 1 szem?



Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
Tacsifül

Kép
Kép
tacsifül
 
 


Kedves Doktor,
három hete szültem a JFK-ben, pár oldallal feljebb le is írtam a tapasztalataim. Kérdésem, hogy a babának is van-e hathetes kontroll vagy csak a mamának? Mert egy ismerősöm mesélte, hogy Ármay doktornő hogy "megkínozta" a kisbabáját a hathetes kontrollon, és készüljek fel én is, én meg csak néztem bután, hogy "milyen hathetes kontroll???" A babuci zárójelentésén egy szó nincs semmilyen kontrollról.
Üdvözlettel,
Edina
schweizer_edina
 
 


Bocs, hogy én válaszolok, de nincs hathetes kontroll, az ismerösnél lehetett valami külön ok, hogy vissza kellett menni. Ahogy kiteszed a lábad a kórházból a gyerek a körzeti orvos fennhatósága alá kerül, aki valószínüleg nem hathetente, hanem gyakrabban fogja látni.
moncaberta
 
 


Sziasztok!

Hát nálunk volt kontroll a távozás után, igaz nem 6 hanem 9 hetes. Ez a záróra is rá volt írva egyébként. És még lesz 6 hónapos is, erre most kaptunk időpontot.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


Hali Csajok!

Döngy, én nála szültem, bár mostanság nem tervezemKép. Dobj meg egy méllel!

Edina, a gyerkőc záróján rendelnek be kontrollra, ha úgy látják szükségét. Ha nincs a tiéteken, nem kell visszamennetekKép

Zsófi
csucsuka
 
 


Trixi!
Felesleges. A Down-os betegnek nem lehet gyereke, ezért nem is örökölhető. Emiatt felesleges a vizsgálat. A normál kockázat 1:800, és a terhesség alatti vizsgálatok (takóvastagság és az un. 3-as vagy 4-es teszt) ezt tovább módosíthatják fel, vagy le.
Elevitből napi 1 elég

Tacsi!
Ha szorulást okoz (a vas miatt van) irass fel Folsavat+B6 vitamint.

Boester!
Nem ez lesz a legfőbb gondod, de ha ez nagyon kell akkor lehet.
gyuri
Szeged
 
 


Doktor!

Ahogy Trixi is kérdezte, csak nem kapott rá választ én is azt szeretném megtudni, hogy a Folsav+B6 vitamint hogyan kell szedni - naponta mennyit, vagy nem is kell naponta -????

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Kedves Doktor!
Kicsit zavarba ejtett a válasza.
Azt írja, hogy a down-os betegnek nem lehet gyereke, ezzel szemben tudomásom van róla, hogy testvérem intézetében (Dunakeszi) már volt egy szülés. Ezt szülői értekezleten jelentették, és most még egy terhesség van az intézetben.) Jelenleg a teherbeesés kivédése miatt fogamzásgátló tablettát kezdtek szedni azok, akiknek 'barátjuk van', köztük a testvérem is.
Kérdésem: most lehet, vagy nem lehet gyereke a down-os betegeknek?
Másik kérdésem, hogy ha nem örökölhető a betegség, akkor miért kellett 2x kromoszóma vizsgálatot végezni rajtam? (az elsőnél még azzal magyaráznám, hogy gyanús volt a tarkótáji bőr vastagsága, de a másodiknál semmi ilyet nem láttak.)
Válszát előre is köszönöm.
trixi1973
 
 


Lányok, köszönöm a válaszokat kontroll ügyben.
schweizer_edina
 
 


Doktor!

Azt szeretném megkérdezni, hogy császár után mennyi időt kell minimum várni a következő babával?

Kép

Kép
mtücsök
 
 


Esik a hó!Kép) Párom 1 év múlva szeretné a következő babát, és viccesen megjegyezte, hogy még kettőt akar, annyira nagy hatással volt rá a szülésünk, és a babagondozás, stb. De én nem akarok mégegyszer.........Kép Ezen nagyon összevesztünk, mert mondott egy olyat, hogy ha kell akkor kicseréli titokban a gyógyszeremet citrompótlóra, és ha megfogan a bébi, már úgysem tehetek semmit. Kép
rgabriella
 
 


Szerintem ehhez nincs joga, azért egy terhességhez, újabb babához nekem is közöm van....
rgabriella
 
 


És amikor anyósom előtt is megejtette a témát, anyósom válasza az volt nekem, hogy nem baj, ha engem nem tud rávenni, keres majd egy másik kislányt, aki szül neki...Kép
rgabriella
 
 


Doktor Úr! (a tegezésből adódó le....s miatt inkább magáznám) Kép
Lenne egy kérdésem. ..Igaz, hogy egy kicsit intim, de hátha tud rá válaszolni.Az lenne a problémám, hogy mióta megszületett a babócám, a párommal az együtléteink katasztrófálisak. Igazából nekem nem sikerül "jól" éreznem magam. Olyan érzésem van állandóan, mintha megerőszakolnának. Ez normális?Kép
rgabriella
 
 


Mtücs!
Naponta 800 ug, ami kb 1 tbl Elevit.
Ujabb terhességet én akkor szoktam javasolni, ha már nem szoptat. Ez kb 1 év. De ez sem kőbe vésett szabály

RG!
Az utolsó, nekem szóló kérdésre az a válasz, hogy a sexuális életet szülés után óvatosan, tapntatosan kell ujrakezdeni. Viszont a többi levélből úgy látom, hogy van bizonyos konfliktus, ami okozhat ilyen kellemetlenséget. A megoldás: őszinte beszélgetés.

Trixi!
Még egyszer utána nézek, de szerintem jól tudom. Meg kellene tudni, hogy a dunakeszi intézetben mindegyik Down-os -e vagy esetleg más szellemileg károsodott is van, mert rájuk természetesen nem vonatkozik a szabály.
(ha esetleg felhatalmaz megkérdezem tőlük.)
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Úr!
más típusú fogyatékos is van az intézetben.
Mindenképpen szeretném, ha utána nézne, (ha terhelhetem ezzel) mert ha felesleges a tablettát szednie, miért tegye? Így is előfordult már, hogy elfelejtette bevenni..szóval vicc az egész.
Ha esetleg szükség van testvérem nevére,adatokra szívesen megadom.mail címem: beatrix.@freemail.hu
de jobb szeretném, ha nem lenne ebből kellemetlensége testvéremnek.
Köszönöm.
trixi1973
 
 


Kedves Doktor Ur!

Mielott meg osszejott a baba, a regi orvosom fel even at szedetett velem Medrolt, es a ciklusaimtol fuggoen clostit. Szepen lassan elkezdett hullani a hajam, es a kilok is szepen jottek fel, pedig tornaztam, es nem ettem olyan sokat. Egyszer sem vizsgalt meg uh, csak ketszer elkuldott vervetelre a ciklus 22 es 24.napjan. Amikor csomokban hullott a hajam, es 15 kg jott ram, rakerdeztem, de azt mondta, hogy kizart, hogy a ket gyogyszer miatt van. A vervetelem tokeletes volt, a fogorvosom semmi tunetet nem talalt. Ultrahangon megneztek a veseket, majat, gyomrot, melleket, mehet, de semmit nem talaltak. Aztan elmentem egy masik orvoshoz, aki tajekoztatott, hogy az orvos mulasztott, mert ilyen sokaig ilyen eros szteroidot nem irhatott volna fel, es elmulasztotta az ultrahangos ellenorzeseket a ciszta kialakulasa miatt. Ezt kesobb meg ket orvos megerositette.
De az on velemenye id erdekelne, mert az egyik babanetes hozzaszolonak szinten ezt a kombinaciot irtak fel, es feltem egy kicsit.
Azt elfelejtettem irni, hogy mind a kettonknek a petefeszke tele van apro cisztakkal, azaz PCO van

Meg egy kerdes, hasznalom a Vichi hajhullas elleni kapszulat, amit fejborbe kell dorzsolni. Kilenc hetes terhes vagyok, es az a kerdes, hogy artok ezzel On szerint a babanak?

Koszonom elore segitseget!
Remelem mostani orvosom a JFK -ben vegre bevalik.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Doktor Ur!
Meg az jutott eszembe, hogy nem lehet, hogy jo nagy hormonzavart okozott, es ezert hullik ennyire a hajam meg mindig. Szamithatok, hogy terhesseg alatt javul, vagy meg rosszabb lesz? Nagyon megvisel ez a hajhullas. Latni, hogy elveszitem gyonyoru szep hajamat.

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Köszönöm a válaszát Doktor úr! Valósznű hogy a problémák abban is állnak, erről beszélnem kéne párommal, de olyan nehéz, mert nem akarom megbántani, hogy gyakran sietős és durva. Ez régen nagyon bevállt nállam. Most valahogy nem. De az a különös hogy próbáltam magamon segíteni, ha érti mire gondolok, Kép régen gond nélkül, ha erre vetemedtem, minden alkalommal sikerült, most úgy sem. Az igaz hogy a baba miatt fáradt vagyok eléggé. Remélem lesz türelme várni rám, "amíg megjön az eszem." Remélem nem maradok örökre ilyen Kép Tényleg hallottam, hogy szokás a babáról az szülést segítő orvosnak fényképet ajándékozni. Legalábbis a fényképész nő mondta, aki ma nállunk volt, (babafotóalbum rendelése ügyben,a régifajta harmonikásat csinálnak, amibe 20 fénykép van 20 db-os, 15.000ft-ért Kép( ) hogy szokás ilyenkor fényképet csináltatni a babáról a dokinak is. ezt én nem tudtam. De az érdekes volt, hogy a próbaalbumban amit mutatott, voltak fotók, babákról, és a dokimról is fiatalabb korában,karjában egy babájával. Tőle tudtam meg hogy a dokimnak 3 gyermeke van. Kép
rgabriella
 
 


Trixi!
Igazából nem volt igazam, a Downosnak, nehezebben de lehet gyereke, ezért a fogamzásgátló szedése jogos. A hiba ott volt, hogy a Downosoknak csak nagyon ritkán születik gyereke, de ennek nem genetikai oka van (mint azt én hibásan tudtam) hanem szociális .... De intézetben, emberek között ez nincs így.
ÉN IS TANULTAM.

Ezvicc!
Tartós Medrol szedés csak igen ritkán szükséges, tudomásom szerint (óvatos vagyok, lásd fenn) nem okoz hajhullást. Gyakori ok viszont a fehérje- és vashiány. Szülés után emiatt szokott gyakran hullani a haj, ez szülés után megszünik, sőt regenerálódik. Ha nincs semmi kimutatható ok, akkor az egészséges táplálkozás (fehérje-vas egyéb vitaminok) javíthat a helyzeten. A bedörzsölés biztosan nem árt.
gyuri
Szeged
 
 


Kedves Doktor Ur!

Ez a ritka eset mikor szukseges? Engem meg sem vizsgalt,csak havonta elvette a kiirt penzt (igaz maganrendelesen, de a korhazban nem fogadott soha, meg ha szerettem volna akkor sem), es felirta az ujabb Medrol, closti receptet, majd vervetelre mentem.
On szerint nem mulasztott?
Javasolna a masik lanynak ezeknek a gyogyszereknek beszedeset? Akkor milyert mondta harom kulonbozo orvos, hogy nem jo ez a ket kombinacio, ha valaki babat szeretne?
Megmondom oszinten, hogy feltem ezt a leanyzot. Nem szeretnem, ha ugyanazon menne vegig, mint en.
Nem azt akarom hallani, hogy tevedett az orvos, csak azt, hogy On PCO-ra felirna-e ezt a kombinaciot?

Koszonom!

Atti
Kép
Andris
u]Kép[/url]
ezvicc
 
 


Ezvicc!
Tartós steroidot egész más betegségre irnak fel, (pl. asthma, immunbetegségek stb) PCO-ra nem. Nem igazán értem mire gondolt, de ez biztosan nem korszerű kezelése a PCO-nak.
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!
Képzeljétek, megbeszéltük páromal, hogy amellett, hogy majd kb.2 év múlva jöhet a következő babuci, örökbe is fogadunk egy kisbabát. Szerintetek önző dolog ez részünkről? anyósom ezt gondolja....Kép
Szerinte ez bolondság, ha mi képesek vagyunk saját gyerek nemzésére is....
Doktor úr!van egy megérzésem, de lehet hogy butaság, hiszen személyesen nem láttam önt. szülés után, a hazamenetel előtt egy nappal egy doki jött vizitelni,viccesen mrgjegyezte, gondolom haza szeretnének menni, Gabriella,és volt egy olyan érzésem, hogy ön állt az ágyam végén. a zárómon is szerepelt az ön neve.Ha tévedek elnézést.Kép
rgabriella
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?