sziasztok.
nem vizi, sajnos nem jobb egyik sem, mint a masik.
a colitis az `csak` a vastagbelet erintehti es `csak` a nyalkahartyan van a gyulladas. itt a gyulladas folyamatosan van jelen az adott szakaszon.
a Crohn az az egesz emesztorendszeren elojohet (a szajtol a vegbelig) es nem csak a nyalkahartyat erintheti, hanem az osszes szovetet (pl a bel teljes keresztmetszetet) itt beteg es egeszseges szakaszok valtjak egymast.
ami nekem van az a Crohn-betegseg azon valtozata, ami csak a vastagbelben van jelen. illetve annak is `csak` a baloldali szakaszan.
a szteroidokat nem szabad hosszutavon szedni, mert tobbet art mint hasznal. a horcsog fej, almatlansag stb meg az `enyhebb` mellekhatasai, hosszu tavon csontritkulast vagy glaukomat is okozhat. ezert altalaban ugy van, hogy amikor kiderul, h gyulladas van, akkor kezdesz egy adaggal (ami nekem most napi 32mg volt) es aztan egy ido utan folyamatosan csokkenteni kell (pl 8mg-mal 10 naponkent) aztan szepen abbahagyod. es varsz. ha kiujul a gyulladas, mint ami velem is volt most, akkor kezded szepen elorol. nem olyan konnyu leallni rola sajnos
( de pl tavaly novemberben a korhazban 500!mgrol indultam, szoval most azert jobb a helyzet. emellett szedek meg persze 100 masik gyogyszert is. a cel az,h szteroid nelkul jol legyel. es akkor johet a baba.
bocs ha kicsit hosszu lett, de most ez kikivankozott
zsoff: muszaj pozitivan hozzaallni a dolgokhoz, maskeppen nem megy! nekem pedig a crohn miatt maximalisan stresszmentes eletmodra kell torekedni. hat nem egyszeru.
de tudod, igyekszem mindig azt szajkozni magamban ha nagyon padlora esek, hogy a leheto legrosszabb mar megtortent velem, es ammi most van, az ahhoz kepest nyuszitappancs, es akkor kicsit konnyebb elviselni a dolgokat.
es kulonben is: jon a tavasz, es nemsokara allitjuk az orat is
ujra jogazom, alig birok megmozdulni. hehh.
(a homerozos temat passzolnam tovabbra is
)