Új privát üzeneted érkezett!

Csilla,
úgy éreztem be kell kukkantsak a profilodba. Hihetetlen, mennyi érzelem árad ebböl a fotóból! Nagyon édesek a lányok! Kép

Picus,
boldog szülinapot Andikának!
solya

Sziasztok,

Terika,
Köszi. Még nem szóltak, hogy megjött vagy nem.

Picus,
Sok boldog szülinapot Andikának!

Puszi
Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Picus!

Isten éltesse Andikát!

Puszi mindenkinek Kriszta

mohácska

Sziasztok!

Csilla!
Küldtem neked ma egy emilkét. Megkaptad? (ma egész nap vacakolt a levelező rendszerünk) A hsz- edet olvasva vagy nem is kaptad meg vagy még nem olvastad.

Picus!
Nagyon boldog szülinapot Andikának!KépKépKép

Fcs!
Megkérdeztem az orvost a fürdetőről. Azt a választ kaptam, hogy amennyiben nem közvetlenül a bőrre kened (mint pl zuhanyzásnál), akkor bátran használhatod mindaddig, amíg szükséges.

Terika
terika

Csilla!

Küldtem neked újra emilt - remélem, megkapod!

Terika
terika

Sziasztok!

Köszönjük a köszöntéseket.

Picus
picus

Sziasztok!

Isten éltesse Andikát! Szuper a csillagszóró, nekünk is hozott Apa egyet, de én nem mertem használni, nehogy megijedjen a kölök. Majd jövőre!

Csilla! Tényleg szuper a kép a profilodban!

Terika! Ez klassz! Szabolcs még csak fürdik (mármint nem szokott zuhanyozni), kicsit bonyolult lenne a zuhanyzás...
Fulescsacsi

Sziasztok,

Terika,
Most értem haza. Megkaptam a maileket hármat is, de tegnap este már nem néztem meg a postaládámat. Most válaszoltam.

Fcs,
Igen, ritka szép kép, mert egyébként inkább veszekednek.

Puszi
Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Sziasztok!

Terika! Végre kezemben a fax, Apa elfelejtette ideadni, mindig rohant reggel, este meg későn ért haza... Csak egy kérdés: a Pattanj pajtásban a kinn pelyhekben hull a hó sor nem m, m, r, r, sz, sz, f? Ez a dal csak nagyon távolról ismerős, de valahogy így nekem fülbemászóbb a dallam. De lehet, hogy nincs igazam, és keverem valami másik dallal...
Fulescsacsi

Sziasztok

Régen jelentkeztem már, de már dolgozom és nincs időm semmire.

Fülescsacsi: A fiamnak is ilyen allergiás kiütései vannak és semmire nem allergiás. Vagyis most derült ki, hogy a hidegre allergiás és semmi mást nem kell tenni vele csak nekünk is az a fürdetőt kell használni mint nektek. És hol elmúlik, hol jobban előjönnek a könnyökén az ekcémás foltok. Nekünk csak a könyökén van sehol máshol.

Sziasztok
Andy
andy78

Sziasztok!

Csilla!
Elküldtem a faxot.Kép

Fcs!
Azt hiszem, valamivel összekeverted az említett sort. Nem mertem a saját fejemre hagyatkozni, így a leírt dalok mindegyikét megkerestem, és így találtam meg.
Dúdolgattam amit írtál, és rájöttem, hogy egy másik dalban valóban ez a dallamfordulat szerepel. PL: az Ó, gyönyörű szép kezdetű karácsonyi dalban található meg.
Ma derült ki számomra, hogy az utolsó oldal lemaradt.Kép Mikor küldhetem?

Többiek!Kép
Hol vagytok?

Terika
terika

Terika!

Ma küldheted, meg holnap is, köszi!!!! Na, akkor átállítom a fülem...
Fulescsacsi

Andy!

Most már a krémet is használjuk, mert az arcára a fürdővízből olyan sok nem jut nyilván, mint a többi részére, és nagyon klassz tényleg, már sokkal szebb a bőre. Neki csak az arcán van, de ha kimegyünk az utcára rögtön még jobban kiszárad, séta közben többször is bekenem, de itthon is. Remélem, hamar jön a tavasz! (Amúgy tavaly rengteget levegőztettem kint még pici babaként, órákat aludt a hidegben az erkélyen, és semmi ilyesmi nem volt, azért is furcsállottam először, bár akkor még jobban védte az anyatej, meg a méhen belül szerzett védelem, most már neki kell kialakítani a védekezését...)
Fulescsacsi

Terika,

Köszi, megjött.

Kép
Kép
Kép
csillah

Fcs, Csilla!

Szívesen.Kép

Terika
terika

Terika!

Köszi ezt is, ezeket egyáltalán nem ismertem, nagyon jó!!!!!
Fulescsacsi

Sziasztok!

Na, most jól beírok! Kép
Sajnos nagyon-nagyon sok a meló mostanában, nagyon összejött. Korán megyek és sokáig maradok. Balázs meg hiányol.
Egyébként nagyon jól vagyunk, rengeteg hülyeséget mond a Fiatalúr és még élvezi is, szóval igazi kis bohóc lett KépKép
A Hull a pelyhes az nála így hangzik: Hull a pelyhes fehér hó, jöjj el kedves Télapó, hoz majd neked csokikát. És utána elkezdi sorolni, hogy hozzon a Mikulás vonatot meg autót meg házikót meg sóóóóksoksok csokikát.

Zsombinak boldok névnapot, Andikának boldog szülinapot, akit kihagytam, az ne haragudjon, nem szándékos, komolyan.
Sajnáljatok egy kicsit, jövőhéten utazom Spanyolországba Kép

Pussz:
Annamari
muter

Sziasztok!

Mutikám: már hiányoltalak!
Hull a pelyhes: hát nem igaza van a kölyöknek! nem árt előre pontosan tisztázni, hogy mit várunk a jó öreg Mikulástól, nehogy galiba legyen! Kép

Egyébként nem ér ilyeneket beírni, hogy Spanyolország! Kép

shine
shine

Na előkerültünkKép

bocsánat, bocsánat, minden kedves ünnepeltet utólag Isten éltessen sokáigKépKépKépKép

Naszóval:
most is csak félkézzel írok, mert Anna kezét fogom, itt táncolKép
Mászni még nem tud, bár ma már elég ügyesen szinte térdre nyomta magát. Egyszerűen nem jön össze neki: ha elül kinyomja magát, a segge van lenn, lába meg szét, mit egy békának, ha a térdére (sőt néha kinyújtott lábbal lábujjhegyre nyomja magát, akkor van, hogy a kezét is kiegyenesíti, de a feje marad a földönKép (Szabolcs-módra) Már 10,5 kg, 18 hónaposra való cuccokat hord, a maga 8,5 hónapjávalKép
Zömmel még szopik, bár már nem óránként, sőt napközben néha én kérdezek rá, hogy nem kéne-e...
Ami stabil: az éjszakai-hajnali átlag 2 szopi, a reggeli, a délelőtti alváshoz, a délutáni alváshoz, plusz az esti elalváshoz, de van, hogy még egypár amúgy is becsúszik, vagy egy-egy elmarad, ha az utcán alszik el. Foga jelentem egy hete már van, és már 1,5 !!!!! Viszont irtó csálé.......ogyan, mintha 45 fokban el lenne forgatva.- Igaz, még csak a teteje van kinn, de elég muris. Mintha a másik is u.ilyen ferde lenne, tehát ha szemből benézek a szájába, egy fejenálló V -t látokKép
Petivel is minden ok, leszámítva, kicsit kiakadtam az ovin. Imádja, nagyon szeret odajárni, ott is alszik, elkezdett enni is
(tudjátok, Ő nagyon rossz evő), csak hát..na csak röviden: szóval: a váltó
óvonéni eltörte a lábát, és most egy óvonéni viszi egész nap a "balhét" és
hát enyhén le van strapálva. Csak hogy értsértek, a következőképpen
alakult az elmúlt hónapunk amióta elkezdtük az ovit.:
Első hét, minden ok, eleinte: Ha nem ebédel, nem
alhat ott. A gyerek zokogva jön
haza napokig, hogy ott akar maradni. Csütörtökre megtörik az ellenállás,
ottalhat, pénteken is. Teljes boldogság, hétfőn alig várja, hogy menjünk.Eddig írtam, ugy emlékszem.
Váltó óvonéni eltöri a lábát, ezért: kedden: Anya, du nem én
vagyok, elvinné ebéd után? szerdán: csak délután vagyok, nem én etetem,
altatom, (így be se vittem)......csütörötk: kivételesen nem volt gond.
Péntek: déltől összevonják Őket egy csoportba, ha lehet, vigyem el délben,
mert déltől nem vagyok. Megyek délben: dadus néni értetlenül néz: Peti
hazamegy??? Mondom: Hát nincs az óvonéni du, nem? De, van, már le is raktuk
az ágyát. Én mutogatok, hogy akkor le is lépek, erre óvonéni: Peti, megjött
az anya!!!!!!! Aztán nekem: nagyon köhög ez a gyerek, jobb is hogy elviszi,
jövő héten úgyis őszi szünet, addig kikúrálja (ezt tudtuk, nem is akartam
vinni).
Őszi szünet utolsó napján picit (egyébként egész héten nem) köhögött, ezért következő hétfőn nem vittem.
Nem volt beteg, kaptunk igazolás, de akkor is köhögött, így itthon volt egy hétig. Most kedden kezdtünk, hogy tuti egyet se köhögjön. Hétfőn felhívom
óvonénit, megyünk kedden. Óvonéni: Kedden, szerdán csak délelőtt vagyok,
csütörtökön egész nap, és pénteken is összevont csoport du. Akkor így is
kalkuláltam, hogy csak csütörtökön marad egész nap....(figyelem, akkor van strapás
napja az óvónéninek). Aztán Csabi vitte kedden, monda a dadus, nyugodtan
maradhat. Maradt, evett, aludt. szerdán is. Örünltünk, végre megette a
főzeléket. csütörtökön én vittem reggel, kicsit később. Alig érek haza, telefon az
oviból: - A Petinek hőemelkedése van: 37,4 és sápadt, nagyon folyik az
orra. Megyek, gyerek tök vidám, lelkesen mondja: Anya, most megyünk az
udvarra....hát mondom, cica te nem...irány a doki: semmi de semmi baja. Az
orra azóta se folyt, egész nap, éjjel, most is mértem (amikor hazaértünk, akkor is )a lázát:
36,8.....érdekes......
Felhívom az ovónénit, mondom voltunk dokinál, semmi baja....kérdem: miért mérték meg
egyáltalán a lázát? Nyűgös volt? Nem, csak sápadt....nameg: sírdogált,
hogy anya mikor jön??????? - ezt azért furcsállom nagyon, 1, mert a peti nevetve fogadott, és futott volna az udvarra, csak úgy odaköszönt, hogy szia, megyünk az udvarra..., 2, megkérdeztem, hogy , sírtál any a után? ő: nem... - na de azért megmérni a lázát, mert az anyját keresi??? Bezzeg egy kislány már amikor bevittem petit köhögött, mint a fene....
Szóval nagyon jó. Most mindennel hazaküldik szegényt, pedig nagyon
szeret járni....direkt megkérdeztem, gond-e hogy itthon vagyok a kicisvel,
mert akkor csak ebédig marad alapból. Nem nem gond....úgy látszik mégis. Amúgy örülök neki, hogy ennyire figyelnek a gyerekekre, de fura, hogy a csúnyán köhögő gyerek marad, Peti meg egy hőemelkedéssel, ami a gyerekorvosi rendelőben ami az ovi közvetlen szomszédja rejtélyes módon 36,6 lett, haza lett küldve.............

szóval érdekes, na...

nadejó végre idejutok, erre peti: Dórával akarok játszani a gépen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mindezt félpercenként,....mennem kellKép

Jövök mégKép Mert Peti mamához megy. így idejutok talánKép

Pusz: Maszat
maszat

Sziasztok,

Maszat,

Számomra elég fura az ovitok hozzáállása. Nincs egy olyan kiadvány nálatok, ami szabályozza, hogy mikor nem mehet közösségbe egy gyerek?

A köhögés nem kizáró ok, mert az elhúzódhat hosszú hetekig, anélkül, hogy a gyereknek komolyabb baja lenne.

Föleg most télen , ritka az a gyerek aki nem köhécsel, és ne folyna az orra, föleg ha közösségbe jár. Egy csomó náthán is átesnek, anélkül, hogy megviselné öket, ettöl még mehetnek oviba.

Szerintem egy szülö elég jól fel tudja mérni, hogy mikor beteg a gyereke és akkor természetesen nem adja be.

Puszi

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Maszat,

Még valami, lehet, hogy az nem tetszik nekik, hogy Te otthon vagy és Petit leadod. Van szabályzat erre? Itt, az otthon lévö szülök, heti 25 órára adhatják oviba a gyereket, ez általában naponta 9-14 óra között van. Mohácska biztos tudna felvilágosítást adni.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Csilla !

Én örülnék neki, ha tényleg szólnának, ha beteg, mert tudod, én olyan vagyok, hogy nem viszem, ha köhög vagy folyik az orra. Tehát ha igaz lett volna, hogy hőemelkedése volt, még örülnék is, mert azt mondanám, nahát, de ügyesek, hogy időben egy ekkora hőemelkedést észrevesznek.
DE. A gyereknek 10 perc múlva 36,6 volt a hőmérséklete, és abszolút nem folyt az orra (Azóta se).
Tehát én úgy érzem, azért volt ez az egész, hogy vigyem haza. Amikor beirattuk, előtte megkérdeztem, hogyan viszonyulnak a gyeses anyukákhoz. Határozottan azt mondták, Ők azt szeretik, ha minden gyerek marad uzsonna utánnig. Csaképen ezt z ovodavezető mondta. Amikor az ovonénink váltótársa eltörte a lábát, direkt kérdeztem, segítek-e azzal, hogy amíg meggyógyul hazaviszem ebéd után. Erre: nem, dehogy jöjjön csak a gyerek. Naná, mert hivatalosan nem kérhet meg rá, inkább jön ezekkel a hátulról jövő dolgokkal, lsd. fenn.
Én most azét vagyok mérges, hogy szegénykém nagyon szeret járni eszik, alszik végre 3 év után, és magasról lesz*rják, hogy most ezekkel a "ma itt alszik, holnap nem jön, holnapután hazaküldjük ebéd után, aztán meg 10-kor mert kitaláljuk, hogy hőemelkedése van" úgy bekavarják, hogy csak na a kis lelkét.....

Szóval eszembe sincs őt lepasszolni, de annyira imádja az ovit, egész nap játszik,eszik, ami nagyon nagyon nagy szó nála, szó nélkül alszik ebéd után - itthon két éve nem - itt a panelban a négy fal között én nem tudom már szintjének megfelelően szórakoztatni.

Maszat
maszat

Maszat,

Értelek és igazad is van. Nem is a te hozzáállásodról van itt szó. Szerintem beszélj az ovónövel erröl, vagy a vezetövel. Nehogy már a gyerek igya meg a levét. Föleg, hogy Peti szeret is odajárni.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Egy baj van...az ovodavezető és az óvonéni nagy barátnők.......

Egyébként kb amikor elkezdtük, találkoztam egy ismerős anyukával, akinek előttünk nála végeztek a gyerekei (ikrek), és Ő akkor sok rosszat mondott, hasonlókat, mint amiket tapasztaltam. Akkor tök mérges voltam az anyukára, hogy ugyan, hiszen olyan rendes az óvonéni.....aztán....
Na, de várok, hátha rendeződik a dolog, ha visszajön a másik ovonéni.

MAszat

ui: én is megnéztem a profilodat...hát igen, ritka az ilyen édes pillanat. Gyönyörűek!!
maszat

Maszat,

Ha nem változik a helyzet, vagy megmarad ez az érzésed, szerintem mindenképpen beszélj velük. Fontos a megfelelö kommunikáció a szülök és a dolgozók között.

Van lehetöség fogadóórára, hogy átbeszéljétek azt is, hogy hogy sikerült a beszoktatás, mit gondolnak Petiröl? Persze minden nap ad az ember felvilágosítást a szülöknek, hogy hogy telt a nap stb, de akkor nincs lehetöség arra, hogy komolyabb témákat is megbeszéljünk.

Kellemes hétvégét!

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Sziasztok!
Maszat!
Mint gyakorló dadusnéni, megbotránkoztam azon, amiket írtál. Nálunk ilyet nem csinálhat egyetlen óvónő sem.
Mondanám, hogy hozd hozzánk, de sajna, nincs helyünk. Jövőre lesz...Kép
Na, ezt most jól elvicceltem. Komolyan: mindenképpen beszélj az óvónővel a fiadról, a beswzokásáról, aztán rá lehet térni ezekre a kérdésekre, a miértekre. Nálunk nem gond, ha otthon van az anyuka.

Puszi - Kriszta

mohácska

Sziasztok!

Maszat, ez tényleg érdekes... De azért ne gondold, hogy az óvónénik az ellenségeitek. ;o)
Meglátod, rendbejön majd minden, ha már ketten lesznek.

Terika,
küldtem mailt faxszámmal, szerintem bármikor küldheted, hétvégén is dolgozniuk kell.

Solya
solya

Sziasztok,

Lányok! Ez egy kicsit hosszú lesz, de meg szeretném veletek osztani. Remélem nem baj, hogy leírom.

Tegnap este voltam egy kétórás elöadáson, beszélgetésen Lundban, az ottani magyar klubb szervezésében. Dr Békássy Albert a lundi gyermekklinika föorvosa, onkológus, sejtkutató, tartott elöadást, egyebek között a köldökzsinórvérröl, az össejtekröl és a legújabb kutatási eredményekröl.

Skandináviában ö volt az elsö orvos, aki 1987-ben össejtátültetést végzett. Nagyon nagy tudású orvos, örülök, hogy személyesen is megismerhettem.

Tehát, a most oly "divatossá" vált köldökzsinórvér begyüjtése és lefagyasztása, amit annyi "vérbank" felajánl és egy csomó pénzbe kerül a szülöknek, nem ér semmit.

Ugye azzal csalogatják a szülöket, hogy majd a jövöben, ha a gyerek esetleg megbetegszik, a levett vérrel meggyógyítják. Nem tudják, mert ezek az anno begyüjtött össejtek is betegek, szóval nem alkalmazhatóak. A gyereknek egy egészséges donorra lesz szüksége mindenképpen.

Szó se róla, a köldökzsinórvér annyi össejtet tartalmaz, ami, egy kb 30-40 kg súlyú egyén kezelésére elegendö. De össejteket egy felnött ember véréböl is ki tudnak választani a következöképpen.

A leendö donor 4-5 napig hormoninjekciót kap, ez fájdalmat okozhat a testben, de majd elmúlik. Az 5. napon, vénán keresztül egy gépbe vezetik a vérét, az kiválasztja az össejteket, a vörösvértesteket pedig egy másik kanülön, a másik kar vénáján keresztül visszajuttatják a testbe.

Ez a procedura kb 3-4 órát vesz igénybe, nem kell a kórházban maradni, de másnap újból megismétlik, hogy megfelelö mennyiségü össejthez jussanak.

Van egy regiszter a világon, amiben az elérhetö donorok szerepelnek, az orvos csak beírja a beteg személy "vérkódját" és feljön, hogy hol található a donor a világban.

Ezután a kórház lekéri a vérmintát, újból leellenörzik betegségek ellen, nem fertözött-e stb. Utána kapcsolatba lépnek a donorral, leellenörzik és közlik, hogy szükség van az össejtjeire.

Ennek a lefutási ideje, ha külföldi országból való donorról van szó, kb 3 hónap. Ezalatt felkészítik a beteget is a transzplantációra.

Tudjátok, én utólag nagyon bántam (tegnapig), hogy nem vetettem le a köldökzsinórvért, amikor Daniella született, mert az utóbbi években sokat olvastam ezekröl a begyüjtökröl, és talán el is hittem, hisz olyan szépen leírnak mindent.

Ezért is volt nagyon tanulságos számomra ennek az orvosnak az elöadása. Hiszek neki, mert lesír róla, hogy ö ennek a kutatására tette fel az életét és az egész orvosteam jól dolgozik a klinikán.

Végülis ez az elöadás, inkább egy baráti beszélgetésre emlékeztetett, mert ö is tagja a lundi magyar klubbnak, ismert mindenkit, csak engem nem. Ha valaki valamit nem értett, közbe lehetett szólni, akkor megpróbálta még egyszerübben elmagyarázni. Hálás vagyok.

Remélem nem untattalak benneteket.

Kellemes vasárnapot.

puszi

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Csilla!

Ezt nem értem! Miélrt lenne az őssejt beteg már születéskor? Senkinek nincs beleírva a génjeibe, hogy 15 év múlva leukémiás lesz. Max a hajlamot hordozzuk, de ez is vitatott, csak statisztikai adatokon alapszik.
Mi sem vetettünk le kzs-vért, én őszintén szólva nem bántam annyira, gondolom, ez is, mint egy csomó más kicsit túl ki volt/van hegyezve és nekem nagyon nem tetszik, amikor a lelkiismeretemen keresztül próbálják megközelíteni a pénztárcámat.

Annamari
muter

Csilla,
egyrészt megnyugtattál, másrészt azt én sem értem, miért lenne "beteg" az össejt?

Terika,
köszi! Megkaptam a faxot! Nagyon örülök ezeknek a daloknak,m ert végre megint elövehetem a furulyát! Kép
solya

Annamari,

A köldökzsinórvérben lévö össejteknek már megvan a "beprogramozott" feladatuk.

Hogy valóban össejthez jusson az ember, ahhoz egy 5 napos embriót kellene feláldozni, az ö össejtjei akkor még nincsenek programozva.

Ezt törvény tiltja, hogy ilyet felhasználjanak, poliktikai okokból is, ezért keresnek a kutatók alternatív hozzáférhetö lehetöségeket.

A kutatás mai állása szerint, nem tudják gyógyítani a beteg gyerekeket, a saját kzs-vérrel, mert akkor az is hordozza a betegséget. Az nincs beleírva, hogy 15 év múlva lesz leukémiás, de hogy az össejtje már defektes az biztos.

Igen, ezek a vállalkozók nagyon tudják, hogy hogy jussanak pénzhez. De ha gond lenne a gyerekkel, egy kórházban sem adnák be az általuk tárolt "beteg" vért.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Csilla

Annyi környezeti ártalom van, ami leukémiát okozhat
Hogy mást ne mondja, a radioaktív sugárzás. Csernobil pl. Ilyen esetben sem okés az őssejt?

Annamari
muter

Solya,

Ezt nem tudom megválaszolni, hogy miért beteg az össejt is, ha a gyerek beteg lesz. Közben nézem a jegyzeteim. Gondolom, ha lehetne saját kzs-vérrel gyógyítani egy beteg gyereket, akkor odaadnák neki, de nem tudják. De majd megkérdezem.

Úgy magyarázta, hogy az össejteknek két fö feladatuk van, az egyik, hogy életbe tartsák és örökösen felújítsák magukat ( ha ez a folyamat megszünik, az életnek vége), hogy ezt mennyi ideig képesek, erre kódolva vannak a kezdetektöl. A másik feladat, hogy újabb össejteket hozzanak létre.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Annamari,

Csernobil is szóba került. Mert amikor pl csontvelöátültetést csinálnak, a beteg szervezetét sugárral legyengítik, hogy minél nagyobb legyen a vszínüsége, hogy a sejt megtapad és életre kel.

A Csernobili sugárfertözötteket, elszállították egy moszkvai kórházba, ahol egy amerikai orvoscsoport végzett csontvelöátültetést a betegeken. Öket nem kellett sugarazni elötte, mert ugye a robbanáskor egy sokszoros dózist kaptak.

Csak náluk komplikációk léptek fel amit egy GVHD dolog okozott. Ha ez fellép, felnötteknél 0%-os a túlélés, gyerekeknél ha idöben észreveszik 80%-os.

A gyerekleukémiát 85%-ban meg tudják gyógyítani sugárkezelés nélkül, legalábbis itt. Mindenféle más módszer van rá, amire nem tért ki.

Ha egy gyereket sugárkezelnek, rengeteg mellékhatása és utóhatása van. Pl. ha lány, akkor nem szülhet gyereket, a fiú steril marad, hogy férfi legyen, egy csomó hormont kell neki adni, szemen szürkehályog alakul ki, amit szintén müteni kell. Szóval inkább mellözik.

Dehogynem az össejt jó sok mindenre (kb 50 halálos betegségre), csak az a lényeg, hogy megfelelö donort találjanak. Mert egy beteg, nem tudja a saját kzs-vérét felhasználni, amit ezek az kzs-vér bankok sok pénzért cserébe ígérnek a szülöknek.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Sziasztok!

Érdekes ez az őssejt téma. Ezek szerint ha defektes egy őssejt, és meg tudnák vizsgálni, előre tudható lenne egy baba későbbi betegsége? Ha donorként akarnak felhasználni őssejtet és nem a sajátot, akkor az is előfordulhat, hogy valaki, aki beteg, egy defektes őssejtet kap egy másik betegséggel?
Végülis csak arra lennék kíváncsi, hogy mi alapján szűrik ki azt a donor őssejtet, ami teljesen egészséges?

Amúgy én is a lelkiismereti oldalát találtam nagyon elgondolkodtatónak. De most úgy gondolom, hogy ha nem saját őssejttel gyógyítanak, így mindenkinek esélye van arra, hogy donorhoz jusson, még akkor is, ha a szüleinek nem volt pár százezre annak idején kzs-vért levetetni. Ehhez viszont az kell, hogy minél több donor őssejt rendelkezésre álljon, amit a szülőkkel fizettetnek meg. Csilla, azt nem tudod véletlenül, hogy az őssejt donorként történő felhasználása költségesebb vagy sem, mint pl. egy csontvelőátültetés?

Más.
Pénteken voltam UH-n, már 19 cm a mazsola és láthatóak voltak a végtagcsírák isKép Ma 9+5 vagyok. Sajna továbbra is nagyon pocsék a közérzetem a folyamatos émelygés miatt, Zsombival nem volt ilyen, most duplán megkaptamKép
Azért továbbra is dolgozgatom itthon.

Annamari téged meg nagyon sajnállak Spoanyolo. miatt, részvétemKép

Puszi: Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429

Bocsi, természetesen csak 19mmKép

KépKép
KépKép
piroska

Sziasztok,

Pirus,

Pont a hsz-od elsö részén gondolkodtam én is ma reggel, hogy mi van akkor, ha majd valamikor a donorról is kiderül, hogy beteg és közben felhasználták az ö össejtjeit? Majd megkérdezem.

És azt is, hogy melyik eljárás a költségesebb. De a csontvelöben is az össejtek vannak, azokat szívják ki és különítik el, majd adják be a beteg vérkeringésébe.

A kzsvért, amit ezek a vérbankok öriznek, ök nem használják fel más célra, nem adják ki, azért fizetnek a szülök, hogy ez csak az ö rendelkezésükre álljon.

Itt is alapítottak egy regisztert (1992-ben), amit egy kisfiúról (Tobias) neveztek el, aki három évig várt a donorra és sajnos nem találtak, meghalt. Itt kezelték a lundi klinikán. A szülök alapították, ma kb 40 ezer donort tartanak nyílván az országban. A világon kb 9 millió donor van regisztrálva.

A pocaklakód szépen nöldögél. Az émelygésre próbáld ki a gyömbércukorkát. Nekem egy icipicit segített, de most már rá sem tudok nézni.

Puszi

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Pirus,
Gratula a19 mm-es kis hánytatódhoz! KépKépKép

Annamari
muter

PirusKép

Tuti lányKép Azok ilyen kis rosszcsontokKép

Maszat
maszat

Pirus!

Nekem a jéghideg Canada dry jött be, meg a szódabikarbónaKép

Maszat
maszat

Sziasztok!

Köszi a tanácsokat!Kép Ezek szerint a gyömbérnek van valami kedvező hatása? Canada Dry-t még talán tudok venni, de esetleg tudtok olyan márkát, amiben van gyömbéres cukorka? Vagy rágjak gyömbér-gyökeret?Kép

Igen, mindenki azzal kecsegtet, sőt a környezetemben is az igazolódik, hogy a lányok jobban megkínozzák az anyukát. Ha belegondolok, és van egyáltalán jelentősége, ez a terhességem teljesen más, mint Zsombival volt, így tényleg van rá esély, hogy más nemű a baba. Nem is gondoltam volna, hogy 2 terhesség ennyire különböző lehet. Zsombival ilyenkor már 4 kilót felszedtem a 12. hétig, most meg még 1 sem jött fel, pedig rókakoma még elkerült, de nem is tudom mi a jobb, a folyamatos émelygés vagy VUK. Amúgy most is pont annyi kilóval kezdtem, mint ZsombinálKép
Mondjuk kislányra 'gyúrtunk' így nagyon örülnék, ha az lenne.Kép Persze, ha kisfiú, akkor is nagyon fogunk örülni, ráadásul fiúnevünk már van, de lány még 1 semKép

Csilla, ezek szerint azt mondod, hogy a kzs-vér levétele és tárolása kidobott pénz? Mert sem az nem juthat hozzá, akitől levették, sem az, aki donorként fel tudná használni? Ha ez így van, akkor tényleg etikátlan és gusztustalan, amit a vérbankok művelnek.
Az a register, amiről írtál, egy széles kör számára elérhető vérbank? Tehát azok is kaphatnak donor őssejtet, akiknél nem vették le?
Ha nyílvánosságra hozzák itthon is, hogy az őssejt nem felhasználható saját gyógyításra, akkor félő, hogy senki nem fogja levetetni, így még esély sem lesz rá, hogy itthon is létrejöjjön egy donor vérbank, bár, ha jól tudom, akkor itthon egyáltalán nem működik vérbank. A világszerte 9 millió regisztrált donorhoz bármely országban élő beteg hozzá tud jutni?

Szép napot mindenkinek!
Pirus

Hol vannak a friss kismamákok, észrevettétek, hogy már jó ideje senki nem jött a topikunkba???Kép

KépKép
KépKép
piroska

Pirus!

Szerintem LányKép, nagyon szurkolok, hogy az legyen. Az Andival tudod mennyit VUK-oztam, meg rosszul voltam az elején. Hát mi a jó?? Nekem semmi nem volt jó csak a krumpli meg ásványvíz.KépKéps csak a sós krumpli. Mindenkinek más.
Nem is kell sokat híznod ,csak a baba hízzon, az meg nem mindig jár együtt a Te növekedéseddel, mert bizony Te fogyhatsz is és közben Ő nőKépKép
Zsomborci? Hogy bírja az óvi féle bölcsitKépKép

Megyek mert az Andi alkotKépKép

Picus
picus

SziasztokKép

PirusKép
NEm akarom rontani a jány esélyeit, de én Danival elég sokat Vukoztam a 12. hétig, szépen fogytam is addigra kemény 6 kilót, oszt egy kis pihi és a 33. héttől ujra randi a nagy fehér kagylóval.
Nekem ami sokat segitett az a felkelés előtt egy két korpovit keksz elrágcsálása, napközben meg egy kis kóla ivászata.

CsillaKép
Megint kiderül a turpisság, kzsvér tárolása igazi maniszerzőprojectKépKép

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi

Sziasztok!

Ha már ennyire hiányolta Pirus a friss kismamákat, hát bejelentkezem:-)(Bár még asszem nem nevezett senki sem kismamának.) Eddig csak olvasgattalak benneteket, de ez felhívás volt egy keringőre!
Nagyon picik vagyunk még, csak pénteken töltöm a nyolcadik hetet.
Nekem Ő lesz az első kisbabám, és nagyon-nagyon várom!

Ja, és majd elfelejtettem, Solyának a húga vagyok :-)

sziasztok

Rita

Rita és a fiúk
Kép
Kép
hrk

Sziasztok,

Pirus,

A gyömbéres cukorkát egy gyógynövényüzletben kérdezd meg. Ha vki szereti, lehet a gyömbérgyökeret is rágcsálni, ezt az egyik szülésznö mondta.

Nem én mondom, az orvos mondta, hogy a kzs-vér levétele és saját célra való tárolása ezekben a vérbankokban, kidobott pénz. Azt már írtam, hogy az össejthez másképp is hozzá lehet jutni.

A Tobias regiszter (Svédo) mindenki számára elérhetö. Donor minden, 18 és 40 év közötti, egészséges személy lehet.

A nemzetközi regiszter is mindenki számára elérhetö, mindenki számára a világon. A kórházak, ahol ezeket a mütéteket végzik, számítógépes összeköttetésben vannak a nemzetközi regiszterrel. Csak beütik a beteg HLH tipusát, és rögtön feljönnek a lehetséges donorok a világban.

Itt Svédo-ban, ha az országban nem találnak donort, egy külföldi donor kb 12 hét alatt lesz "kész" a beavatkozásra. (vérminta lekérése, újboli vizsgálatok, ellenörzések, bürokrácia stb).

Nem tudom a magyar helyzetet közelebbröl, de azt hallottam, hogy Miskolcon van egy nagyon magasszintü orvosteam, akik ezzel foglalkoznak. A hírüket itt hallottam. Ez klassz.

Ágiboszi,

De jó hallani felöletek is. Jól vagytok?

Rita,

Üdvözöllek köztünk. Vidám pocakosodást.

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Heló Ritus! ;o)
solya

Sziasztok!

Ezer eve nem jartam errefeleKép

Picus: Andinak boldog szulinapot!Kép

Pirus: latom novekszik szepen a pocaklakodKép

Rita: gratulalokKép

Csilla: megerositettel hogy a koldokzsinorver telleg inkabb a penztarcankra hajt (vagyis inkabb a tarolojukKép). Viszont nemreg olvastam valahol egy hirt hogy asszem Spanyolorszagban egy asszonynak a sajat ossejtjeivel sikerult meggyogyulnia, es nem eskuszom meg ra, de mintha leukemia lett volna (vagy valami agyi cucc? nem emlekszemKép) de tuti hogy a sajatjaival gyogyitottak meg...szal most nem tom mi vanKép

Mi jol vagyunk, Botond immar 2 honapos, iszonyu gyorsan repul az ido. Lacko meg mindig nagyon finoman banik vele, simogatja, mellefekszikKép Plusz Lacko elkezdett vegre beszelni is, utanozza a szavakat, sokat vegre erteni is lehetKép

orsoly
orsoly

Sziasztok!
Az a kerdesem, hogy programozott csaszarnal milyen helyi erzestelenitest lehet valasztani: csak spinalt, vagy EDA-t is? Valamelyikotok probalta mar ezeket csaszarnal??? Tenyleg lehet a matatast erzni Kép????
Elore is koszi a valaszt!
Udv: dorye (31+6)
dory

Sziasztok,

Pirus,
Itt a nemzetközi regiszter oldala, amit az orvosok is használnak. De a keresöt, csak az orvosok használhatják. Sajnos én nem tudok angolul, ha tudsz, akkor biztos sok info van ezzel kapcsolatban.

http://www.bmdw.org

Orsoly,
Ezt egy kutatóorvostól kellene megkérdezni, aki valóban jártas ebben.

Hogy repül az idö! Már 2 hónapos Botond!

Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah

Sziasztok!

Rita, üdv közöttünkKép Örülök, hogy jelentkeztél. Ezek szerint Solya orvosa a Te orvosod is? Milyen tüneteid vannak? Voltál már a védőnőnél?

Csilla, köszi, megnézem a registert. Éppenséggel tudok angolul (eredetileg angol tanár volnék Kép ) Örülök, hogy bárki elérheti ezt a donorbankot.

Picus, igen emlékszem milyen volt Neked az első időszak. Azóta sem gondoltátok meg magatokat kistesó ügyileg? Valamikor megbeszélhetnénk egy időpontot, amikor tudnánk beszélni a meszin. Sajnos mostanában még feljelentkezni sincsen időm, mert a gépen dolgozom.
Zsombi nagyon jól érzi magát az oviban, teljesen beszokott. Bár most éppen 38 fokot mértem nála, folyik is az orra, így lehet, hogy beteg lesz és most nem megy pár napig.

Ági, nem is tudtam, hogy Dani így megkínzott! Hogy van a kislegény? Miket produkciózik már?
Lekopogom, de tegnap és ma már egész elviselhetően voltam. Holnap kezdem a 11. hetet, lehet, hogy most már egy kicsit enyhülni fognak a panaszaim.

Orsoly, mekkora most Botond? Nagyon aranyos lehet Lackó is, biztosan jó testvérke. Remélem Zsombi sem fog féltékenykedni. Zsombi még nem beszél, vagyis mond néhány szót, de ennyi. Úgy látszik ez nála valahogy később kezdődik el. Amúgy mindent megért, amit mondunk neki, néha még magam is meglepődöm, mennyi mindent is ért.

Puszi Mindenkinek!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?