Kicsit olvastam vissza vegre, Bogi, nagyon gratulalok!!! Mar most nagyon nosztalgikusan gondolok a terhessegre, es bar nem is olyan regen irtam, hogy mennyire unom mar, most azert be kell vallanom, h irigyellek!!!!
Kaptam ma egy konyvet, amelyben egeszsegugyi dolgozok szamara irjak le, hogyan segithetik a sikeres szoptatast. Azt hiszem, raakadtam a problemas reszekre. Eloszor is, a csecsemosok ugy mutatjak meg a mellre helyezest, h osszecsippentik az aldozat mellbimbojat, es belehuzzak a baba szajaba. Ez nem helyes, mert a mellbimbot nem szabad erinteni, kezunk C tartasban alatta es felette kell h legyen. Ha megfogjuk a mellbimbot, a nagyszaju gyerek se tudja bekapni az ujjunktol. Nem szabad a bimbot a gyerek szajaba huzni, hanem a gyereket kell a bimbora emelni, h o maga raharaphasson. tovabba, ami a bimboudvar nagyobb reszet illeti, ugyelni kell arra, h a baba lehetoleg az also ajkaval fogjon be nagy reszt, es persze a felsovel is, de foleg alul. Nekem ugy mutattak, h tessek, most jo helyen van a gyerek, nezzem meg, meddig er az orra, es akkor jo, ha ugyaneddig er mindig, ha raharap. Ezzel szemben az also ajka nagyon szamit a babanak, azt is nagyon figyelni kell, de mashogy mutattak a mercet.
Egyebkent olvastam korabban, h fajdalom elofordulhat, ezert en is probaltam turni, de ket es fel het utan, amikor mar vegigbogtem a szoptatasokat, eleg lett (a ferjemnek is), ugyhogy mast kellett kitalanunk, amig rajovunk, hol a baj. Csutortokon amugy jon hozzam egy baratnom ismerose, aki szulesznonek tanul, es a gyakorlatban is megnezzuk a dolgokat.
A hamarosan korhazba keruloknek egy apro tipp, amit mi meg a bulgariai nyaralas alatt fejlesztettunk ki a kemping mosdojaban uralkodo balkani viszonyok ellen (es ez jol bejott a korhazban is): a zuhanyzashoz szukseg van egy kozepes meretu muanyag vodorre (a felmosovodornel azert kisebb is eleg), ebbe bele lehet pakolni minden cuccot (torolkozo, tusfurdo, betet, valtas bugyi stb), es nyugodtan le lehet rakni a trutyiba, a vodor aljat aztan le lehet obliteni. Ezeknek a dolgoknak semmifele tarto nincs ugyanis a mosdokban. Nehanyan mosolyogtak ugyan, es megdicsertek a kis malnaszedo vodromet, de rettento hasznosnak bizonyult a wcben es a furdoben is.
A masik hasznos dolog, ha vesztek 1-2 csomag Tenafix necchalos bugyit. Nehez elkerulni, h az ember mellé ne verezzen, es ezek a kis rugalmas, vekony kis bugyifelek egyreszt nagyon jol megtartjak a betetet (a Tena Lady normal meretet ajanlom), konnyen ki is moshatok a csap alatt, es egy torolkozobe csavarva meg is szaradnak. tovabbi elonye, h nem csuszik be az ember hatsojaba, igy nem nyomja a betetet a sebbe. Egy csomagban ket darab van, ara kb 400 forint, gyogyszertarban beszerezheto.
Most azert van egy kis idom, mert ferjem es Koni pihiznek. Ez ugy nez ki, h az ember a hatan fekszik, es a hasan hasal kiterulve Nyuszibacsi, es egyutt szunyokalnak. Mindig elerzekenyulok, ha meglatom. Foleg mert Koni tiszta apja, es sut roluk az "apa es fia nagy boldogsagban pihegnek" feeling
.
Szules: azt ugye tudjatok meg, h be kellett mennem a terhespatologiara egy hetfon, mert nem tetszett az orvosomnak az ultrahang eredmenye. harom napig csinaltak egy csomo nst-t, mindegyik jo volt, es egy uh-t is, ami szerint minden rendben. Az orvos megsem engedett haza, azt mondta, nezunk megegy uh-t. Csakhogy szerda ejjel jott a front, es csutortok hajnali egykor arra ebredtem, h csorog a magzatviz. Fura, de rogton egyertelmu volt, h mi is az. Kimentem az ejszakas noverhez szolni. Pont az en orvosom volt az ugyeletes, szerencsere a viz tiszta volt, kaptam egy fertotlenitest, es felkuldtek a szuloszobara. Mondtam, h fajasom egy szal sem, de azert gepre tettek egy kicsit, na meg kaptam egy nagy loket antibiotikumot. A szivhangok jok voltak. Mivel a mehszaj is teljesen zart volt, befektettek a korterembe. Reggel a viziten mondtak, h varni fognak, hatha magatol beindul a szules (fajas meg mindig zero), es ha nem, akkor pentek reggel meginditjak. Elkezdtem antibiotikumot szedni. Csutortok ejjel otpercenkent voltak fajasfelesegeim, de csak a hasam also reszen ereztem oket. Pentek regelre mindossze bo masfel ujjnyira tagultam, de az orvosom elegedettnek tunt, igy en is optimistabb kezdtem lenni. Elokeszitettek. A beontes eleg pocsek dolog. A borotvalast viszont en valasztottam, h mindket oldalon legyen, ne csak a vagas helyen, mert addigra mar ragadtam a magzatviztol. A sokagyas reszen voltam en is, mert totalis telthaz volt a frontok miatt, de gyakorlatilag mindegy volt, a szemem nagyreszt csukva volt. Kilenc korul kezdtem el oxitocint kapni, es mar elegge fajt is, de a fajasmero nem mutatott semit, mert tovabbra is mindent a hasam aljan ereztem csak, azt meg a meh tetejere teszik. Fel ora utan mar nagyon fajt, az orvos megvizsgalt, latta, h megy a tagulas, levettek a geprol. Innen aztan pokolian fajt. A ferjem ekkor erkezett, mert korabban azt mondtak, raerek meg szolni neki, de megis hamar begyorsultak a dolgok. Mire odaert, egyperces fajasaim voltak, amik hamarosan egymast kezdtek erni. A labdan ucsorogni jo volt, de hamarosan felkivankoztan az agyra, es hamar jottek a tolofajasok is. nem emlekszem, mennyi volt, de pokolian fajt. Az utolso fajas alatt harom nyomasra szuletett meg Koni, haromnegyed tizenegykor. Olyan fura volt az egesz, h nem is tudtam, h akkor jon kifele, csak nyomtam, legyen mar valami. Utana megszunt minden fajdalom, a hasamra tettek, nagyon jo volt. Amikor elvittek rendbe tenni, ferjem is vele ment, akkor kellett megszulni a mehlepenyt, meg akkorstoppoltak ossze. nem ereztem kozben a gatmetszest. Jopar oltest raktak belem, meg is kerdeztem a szulesznotol, nagyot vagtak-e, mondta, hat eleg nagyot. Aztan felretoltak, mert kellett az agy masnak, igy ket orat meg eltoltottem ott. Kedvesek voltak, behoztak a korhazi kajat, asszem diosteszta volt, felultem es bekebeleztem, nagyon jolesett. Aztan jott egy csecsemos, segitett Konit mellre tenni, es mar szopizott is. Fura erzes volt, h par oraja meg bennem volt az a kis leny, akit a karomban tartottam. Aztan letelt a ket ora, pisilni kellett volna, de nem ment, igy katetereztek, de nem hagytak bent. Aztan kitoltak a szuleszetre, es innen mar irtam a reszleteket. Az ido elotti burokrepedes miatt Koni is es en is antibiotikumot kaptunk, ami nekem tablettakat, Koninak viszont 10 injekciot jelentett, amit az infuzio branuljen keresztul kapott. Komolyan, ez borzaszto, h mar a kornyezo egitesteken is jartunk, de meg mindig szurkalni kell egy ujszulottet, hogy megkapja a gyogyszeret!!!!! Mintha leallt volna a fejlodes.
Osszessegeben fura elmeny volt a szules. Orultem, h anyukammal es hugommal elentetben (akiknek szinten nem voltak fajasaik) en termeszetes modon szultem, viszont eleg durvan beinditottak, hogy ket oran belul megvolt az egesz. biztosan ezert is fajt olyan piszkosul.
Most mennem kell, mert a fiuk felebredtek, es ez azt is jelenti, hogy ehes lesz mind a ketto.
Majd meg benezek.
Udv
H