Ígértem nektek a vitaminkról egy rövid összefoglalót. AKinek szüksége van rá, használja egészséggel!
Ha valakinek megvan ugyanez az ásványianyagokról, akkor legyen szives egészítse ki az összefoglalót!
Mely vitamin miben fordul elő leginkább?
A: zöldfőzelékek, saláta, sárgarépa, paradicsom, sütőtök, sárgadinnye, sárgabarack, máj, csukamájolaj
B1: napraforgómag, búzacsíra, pisztácia, mogyoró, burgonya, máj, sörélesztő
B2: máj, vadhús, sajt, mandula, gomba, tojás, tej, magvak
B3: sovány hús, hal, baromfi, földimogyoró, búzacsíra, sörélesztő, teljes őrlésű gabona, kukorica
B5: teljes őrlésű gabona, máj, vese, sörélesztő, tojássárgája, zöldfőzelék, búzakorpa, méhpempő (???)
B6: sovány hús, máj, teljes őrlésű gabona, búzacsíra, sörélesztő, diófélék, avokádó, banán
Folsav: máj, vese, sovány hús, zöldfőzelékfélék, sajt, búzacsíra
B12: máj, vese, sovány hús, hal, tojás, tejtermékek (vaj kivételével)
Biotin: máj, tojássárgája, paradicsom, szójabab, barnarizs, korpa, sörélesztő
Kolin: tojássárgája, máj, búzacsíra, főzelékek, sörélesztő, lecitin
Inozit: hús, tej, teljes őrlésű gabona, zöldfőzelékek, diófélék, citrusfélék, emlasz, sörélesztő, magvak
Para-aminobenzoesav: máj, sörélesztő, búzacsíra, melasz
C: friss gyümölcs, saláta, főzelékek
D: tojássárgája, hal, csukamájolaj, vaj, tej, véres hurka
E: hidegen sajtolt növényi olajok, magvak, diófélék,teljes őrlésű gabona, tojássárgája, zöldfőzelékek
K:zöldfőzelékek, tojássárgája, saláta, paradicsom, tej, joghurt, csukamájolaj