Új privát üzeneted érkezett!

Kriszta!

A diabetológus az belgyógyász, aki kifejezetten a cukorbetegségre specializálta magát!

Vagy én értettem félre valamit abból amit írtál?

Ági
aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Ági!
Igen,a diabetológus kifejezetten a diabetesre specializálódott szakorvos.
gabriela
 
 


Gabi!Kép

Ezzel nekem nincs gondom.
Ezért nem értem a "....ha már nem belgyógyász..." szövegrészt.

NA mindegy. Milyenek azóta az eredményeid?

Remélem minden szépen alakul!!Kép

ÁgiKép
aszemenyei
 
 

 
 

Ági!
Köszi a felvilágosítást.Kép Én valamit nagyon félreértettem. Azt hittem ez két külön terület. A Szabolcs u.-ban a belgyógyász állította be az inzulint, de a diabetológus magyarázta a diétát és amíg nem kellett inzulin csak vele beszéltem. Innen ered a tévedésem, de legalább már ezt is tudom.
Kriszta

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Kriszta!Kép

Nem jönnek az álommanók????

Szóval:
KépDiabetológus: az a belgyogyi, akinek a szakterülete a diabétesz.
KépDietetikus: táplálkozástudományi szakember (a diétás nővér fogalma nem biztos, hogy mindent kifejez), naygon nagy valószínűséggel a diétát ő mondta el részletekbe menően.

Ha a Szabolcs utcára vetítjük: diabetológus-Baranyi Éva, dietetikuss-Bánvölgyiné Judit.

A kavar ott is lehet, hogy a diabetológus is modhatott (mondott) a diétáról elég sok mindent, de ezt a hálás-hálátlan feladatot inkább a dietetikus "végzi".

Bocs, ha körülményes voltam!
Kép
ÁgiKép

Ui.: Remélem napküzben azért tudsz pihizni egy kicsit!!Kép
aszemenyei
 
 


Ági!
Akkor nincs itt félreértés, én ugyanis ezt írtam
"ha már nem belgyógyász, akkor a dietetikus véleményét fogadd meg"
Illetve egy kicsi félreértés most adódott, mert most hírtelen az írásodra azt hittem, hogy dietetikus=diabetológus=belgyógyász.
Na most már tényleg tisztán látok. Remélem Kép
Kriszta

Ui. Most keltem fel Kép

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Kriszta!

Éljen!!Kép

Jó reggelt! Egy sörKép, egy cigi Kép és már indulhat is a nap...Kép
aszemenyei
 
 


Sziasztok,

KÉRDÉS a terhesség miatt az inzulin fajtáját is meg szokták változtatni? Ismeri esetleg valaki a Lantus nevű inzulint? vagy ti milyeneket használtok?

Lécci válaszoljatok - esetleg Gyuri doktor is közbeszólhatna...

Üdv, szép napot
Kriszta
nkriszta
 
 


Ági
Kép

Kép

KépKép
nyanya67
 
 


Kriszta!

Édes...
Az én kedvencem most ez:
Kép
aszemenyei
 
 


Kriszta!

És kávéztál ma már?

http://www.cartoline.it/pics/_zoom_flash.htm?immagine=scherzi_150404_01.swf

Használati utasítás:
1. Dobj be egy érmét.
2. Válaszd ki mit innál, nyomd meg a gombot.
3. Egészségedre...
(Nézd meg mit ittál...)
Ági
aszemenyei
 
 


Nkriszta!

Tudok a Lantusról, de nem ismerem.
Humilin R, N, Semilente: ezeket viszonylag KépKép jobban ismerem, valamennyire emlékszem még a Humalogra is, bár szerencsére régen volt (nekem nagyon nem vált be...).

Szóval, sajnos a Lantust közelebbről nem ismerem, annyit tudok róla, hogy létezik.

Bocs...

Ági
aszemenyei
 
 


Nkriszta!

A HUMULIN-t ismerem, a HUMILIN-t nem, de gondolom ezt senki más sem...

Bocs.

Ági
aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Ági,
a Humalog miért nem vált be (gondolom ez a Lilly féle ultragyors, vagy nem?)
és a Semilente milyen? valami "tuti"? :-))

Üdv
NKriszta
nkriszta
 
 


Szia Kriszta!

Nem biztos, hogy az inzulinon változtatni kell, de olyan is van, hogy igen. Viszont van egy 3. verzió is: marad az eredeti rövid hatású inzulin, csak többször naponta ( átveszi a hosszú hatású szerepét ). Nálam este 10-kor eredetileg az Inzulatard fut, viszont terhesség alatt az Actrapidot adtam este 10-kor is meg hajnali 3-kor is ( ezzel sokkal jobban be lehetett állítani a hajnali és reggeli cukromat, mint a hosszú hatásúval ). Viszont a jó cukrokért cserébe hajnalban is kelni kell ( szemben a hosszú hatású inzulinnal ) KépKépKép De egyébként ez egyénfüggő, hogy kinek mi válik be, melyik a jó kombináció.

Yndi

Kép
Kép
yndi
 
 


NKriszta!Kép

Igen, ez az extragyors-hatású inzulin!!
Humalog: alapvetően az volt vele a gondom, hogy túl nagy volt a szabadság, megszűnt a rendszeresség (ld. időpont, meghatározott CH).
A gond talán abból adódott, hogy úgy lettem átállítva a Humalogra, hogy nem kaptam meg hozzá a saját használati utasításomat, útravalóként annyit kaptam, hogy "ez akkora szabadságot ad, hogy akkor ehetsz és annyit, amennyit éppen szeretnél, csak a hozzá szükséges inzulint add be".
Mielőtt továbbfolytatnám, LE KELL SZÖGEZNEM: NEM A SZABOLCS UTCÁBAN "állítottak be".
Na a nagy szabadságot én úgy fogtam fel, hogy akartam ettem, ha nem akartam nem ettem. Eredmény meglett: cukrok összevissza, egy idő múlva meg aztán az egész az egekben kötött ki.

Na de ennek a korszaknak már szerencsére régen vége!!! Amikor Baranyi doktornőhöz kerültem, rögtön inzulint váltottunk!! Humulni R és N lett belőle. Sajnos nem volt tökéletes, úgyhogy tavaly november elején átállított a Semilentére (+Humulin R a gyorshatású).

Ennél jobbat nem is tudott volna tenni velem!!! Végre 16 (akkor még csak 15) év után egy inzulin ami NEKEM bevállt. Az eredményeim magukért beszélnek: a 9,9-es hemoglobin A1c-ről eljutottam az 5,8-ra, a fruktózamin pedig 540-ről a 277-es (teljesen normális!!!) értékre csökkent.
Miben más a Semilente? Hát mindenben...
Ez egy inzulin-cink szuszpenzió. (Nem humán-inzulin, mnit pl. a Humalog, vagy a Humulin R, N)
10 ml-s ampullában van, fecsivel felszívandó (Nem penes.)
Ja, legfőképpen kb. fél éve hallom egyre-másra, hogy meg fogják szüntetni a gyártását.

Lényeg a lényeg: NEKEM ez a párosítás (Humulin R+Semilente) vált be eddig, de ez egyáűltalán nem jelenti azt, hogy ez mindenkinek megoldás lehet. A diabetológus a Te közreműködéseddel (pontos vércukor, inzulin és CH meghatározásod alapján) megpróbálja megtalálni a SZÁMODRA, HELYZETEDNEK, EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTODNAK legmegfelelőbb inzulint, vagy mondjuk inkább kezelést fogja megkeresni. De ebben Neked is tevékenyen ki kell venned a részed!!Mondjuk azzal, hogy mindent betartasz...

Tuti a felét kihagytam, úgyhogy kérdezz bátran!!

ÁgiKép
aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Kriszta!
Én ismerem a Lantust. Kb. 16 hónapja ezt is kapom a Humalóg mellé. Mire lennél kíváncsi?
Erika
n_erika
 
 


Sziasztok!

Köszi a válaszokat.
Ági és Erika,
ezek szerint ti nem pent használtok, mert azt olvastam, hogy a Lantus is csak fecskendőben van. nem túl problémás ez? Ha pl. társaságban vagy este, hogy adod be? és nem fáj sokkal jobban?
Erika!
igaz, hogy a Lantus nem szerezhető be Magyarországon? és valóban elég napi egyszeri böki? és amellett a cukrod is szépen beállt?

Én egyébként Humulin N-en és Humalogon élek :-)) Ha betartom a diétát, akkor többnyire semmi baj a cukrommal; szóval valószínűleg beválna mindkettő.

Köszi, köszi, köszi a válaszokért,
kellemes napot Nektek
üdv
Nkriszta
nkriszta
 
 


Gabriella!
Nem tudom mire kellene válaszolnom, az 5.8 ebéd után jó érték lehet.

Ági!
Egy cukorbeteg életében nyilván a diabetologus a meghatározó orvos, de az élet igen sok problémát hordoz, folyamatosan, ami miatt bármelyik szakemberre bármikor szükség lehet és lesz is! Tehát mindegyik diabetologiához értő szak egy életen át kisér, mert a cukrobetegnek majd az összes nőgyógyászati problémájakor is jól jön egy olyan pl. nőgyógyász, aki a diabeteszhez is ért (valamit)
gyuri
Szeged
 
 


NKriszta!

Fecskendő: nem gáz, mosdóba, másik szobába, a konyhába (bárhova) bármikor kimehetsz arra a kb. fél percre. Az orvosod tud felírni ún. holttér nélküli fecskendőt, így nem kellsokat bajlódni, felszívod, beadod... (Amúgy is viszed a kis "szütyődet" a vércukormérővel, cukorral és inzulinnal. Ugye???!!!

Fájdalom: szerintem nem nagyobb, a tű sem sokban tér el a pentől (amúgy én is használok pent, mivelk a Humulin R az penes... és N_erika is használ pent, mert a Humalog is penes...), csak egy ici-picit macerásabb, hiszen nem csak beállítod az egységet, és szúrsz, hanem...

A Lantusról tényleg kérdezd Erikát, de a kérdésed egy részére én is szívesen válaszolok: nem hiszem, hogy elég lenne napi egy szuri (mármint ha összesen napi egyre gondolsz...), hiszen Erika is írta, hogy Humalogot használ rövidhatású inzulinként!!
Ha a hosszú, vagy inkább nevezzük elhúzódó hatású inzulinra gondolsz, a Semilentéből pl. nekem is csak egyszer kell beadnom..

Na befejeztem

Ági
aszemenyei
 
 


Kedves Doktor!

Köszönöm, igazából csak arra gondoltam, hogy a terhességgel kapcsolatban fejtegettem a kis véleményemet... És sajnálatosan nem tettem hozzá, hogy kivétel a cukorbetgséghez IS (!!!) értő szakember. Bocs, ha félreérthető voltam, nem akartam..

Ami inkább érdekelne a fehérje-ürítés. De meg kell, hogy valljam, Doktor Úrnak szuper pedagógiai érzéke van!! Legalábbis velem kapcsolatban.. Már utánanéztem, nem lettem boldogabb...

Mégegyszer köszönöm!

Ági
aszemenyei
 
 


Kedves Doktor Úr!Kép

Azért az Ön véleményére is kíváncs lennék!!

A kérdésem itt található:

http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/7484/123660.html?1098820622

Azóta felvettem a jobbik szemüvegemetKép, s látom, hogy mind a Se Kreatinin, mid a húgysav meghaladja a határértéket. A kreatinint sajnos értem...

Bocs a zavarásért!

Ági
aszemenyei
 
 


Ági,

persze hogy csak az elhúzódó hatásúra gondoltam, amikor napi 1 bökit írtam... evéshez kell a gyors is, sajna
egyébként: böngésztem egy kicsit külföldi honlapokon, és ott találtam érdekességeket, pl. hogy az analóg inzulinok (min pl. Humalog, Lantus)rákkeltőek (!) , bár nem tudom, hogy ez bizonyított tény-e (nem hiszem), valamint hogy a Lantushoz már létezik pen!

Szütyőm persze van, naná... de a narancssárga "sokkolós" cukros-injekciós készletet kidobtam már pár éve a kukába...
üdv-üdv
NKriszta
nkriszta
 
 


Nkriszta!

Anno, amikor a dokimtól kérdeztem, hogy a Humalog jó-e terhesség alatt, akkor azt mondta, hogy igazából nincs vele tapasztalat. Gondolom, hogy ez a helyzet a rákkeltéssel is...

Fekete-humor: (gyengébb idegzetűek, kérem ne olvassák!!!) már sokszor gondolkodtam azon, hogy a rákkeltő hatást én biztos nem fogom érzékelni, mert előbb "elvisznek" a szövődmények... he-he-he....

Fecskendőről még egy utolsó szót: amikor tavaly vissza kellett térnem a fecsire (mintegy 8-10 év után), hát először olyan érzésem volt, hogy "ezt most eszik, vagy isszák? Hol kell megfogni, mit kell vele csinálni??" De gyorsan beletanultam újra és csak azon drukkolok, hogy azt ne kelljen újara megtanulni, mint amikor anno kétféle inzulint kellett egy fecskendőbe felszívni...
(Actrapid-Monotard párosítás) Te abban a korszakban már "lőtted" magad???
Most mivel jobbítod napjaidat? Mivel bódítod magad? Vagy kérdezhetném: mivel kerülsz eufórikus hangulatba??

Pusssz

Ági
aszemenyei
 
 


NKriszta!

Amúgy szerinted mi nem rákkeltő manapság????Kép
aszemenyei
 
 


Inzulinokról egész jó kis összefoglaló található itt:

http://www.vitalitas.hu/ismerettar/cu/cu6.htm

Jó böngészést!

Ági
aszemenyei
 
 


Ági,

hogy mi nem rákkeltő? talán a jóízű szex... ha már egyszer a terhesség topicban levelezgetünk. ámbár ki tudja, a túlzott óvszerhasználatnak (rákkeltő gumi?)lehetnek ilyen következményei:-)))

szóval én most a Humalog (napi 3x: reggel 3E, dében 6E, este 6E) és Humulin N (napi 2x: reggel 8E, este 9E) adagon élek. bódító hatásról sajna nem tudok beszámolni :-))

hétvégén nem vagyok (a fekete humorra visszatérve: halottak napját ünnepelek), kedden jövök megint - biztos lesz pár okos kérdésem, vagy hírem, reszkessetek!
Üdv
NKriszta
nkriszta
 
 


Ági!
A húgysav hasonló információt hordoz (vese) mint a kreatinin...
gyuri
Szeged
 
 


Sziasztok!

Egy olyan kérdésem van, hogy van-e valamilyen sütéshez használható édesítőszer a szorbiton kívül, ui. arra úgy tűnik nagyon érzékeny vagyok.

Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Panni
uran
 
 


Szia Panni!

Szorbit... jaj, ezt az "érzést" én is ismerem....

Tapasztalatom szerint a Canderel is jó sütéshez, bár az édességéből egy kicsit veszít hő hatására. A kollegák azért nem panaszkodtak a diabetikus mese-almásomra...

Egyszóval, biztos van más is, de én mindenhez Canderelt használok, nekem bevállt!!! Bár most nem otthon vagyok, így nem tudom megnézni, de emlékeim szerint talán aszpartamot tartalmaz.

Jó próbálkozást!

Ági
aszemenyei
 
 


Kedves Doktor Úr!

Köszönöm!

Ez számomra nem a legjobb hír...
Majd ezt is megoldjuk.. Ugye???

Ági
aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Uran!
Anyósom mindent Polisett tablettával(összetörve)süt.Az íze,mint a cukoré és jól bírja a sütést.Olyan sütiknél,ahol lényeges a cukor mennyisége,valamennyi Sorbitumot,vagy Fructosumot tesz,de a főszerep itt is a Polisetté.Sajna én mostanában semmi ilyesmit nem ehetek.Örülni fogok,ha enélkül is beáll a vércukrom.Egyébként van egy olyan szakácskönyv,hogy Cukor nélkül édesen.Elég sokféle lehetőséget sorol fel.A Sorbitum, Glukonon brutális!!!!!!!!!!!

Ági!
Azt mondták nekem,hogy a lejárt tesztcsík is használható.Két napja azzal mérem,(csodálkoztam is,hogy miért magasabbak az értékeim,mint a kórházban)de éreztem,hogy valami nem stimmel.Éreztem,hogy inkább lenn van a cukrom mint fenn és a mérés 5,7-et mutatott.Megmértem a nem lejárt tesztcsíkkal is,és azzal kapásból 4,8 lett.Neked mi a véleményed erről?Úgy tűnik,nem mindegyik lejárt tesztcsík mér fals eredményt.
Gabi.
gabriela
 
 


Szia Gabi!

Szerintem a lejárati dátum, a szavatosság nem véletlenül van rajta bármin! A tesztcsíkoknál mwg ez különösen igaz...
Bár szerintem ez az eltérés nem is annyira jelentős, mert ilyen sajnos előfordulhat akár akkor is, ha régen nem volt kalibrálva a géped. (Elméletileg évente ajánlatos!!!)) Csak az a baj, hogy a lejárt csíknál nincs arra garancia, hogy ez az eltérés mindig ekkora! Hosszú (és rövid) távon én azt mondom, hogy szavatos tesztcsíkkal kell mérni. Nálad meg most különösen, hiszen most aztán különösen fontosak a JÓ és pontos vércukor-értékek!!!
Ezzel kapcsolatban: nem elég, hogy nem járt le a tesztcsík, arra is érdemes (KELL!) figyelni, hogy a tesztcsík a felbontás után 3 (HÁROM) hónapig használható fel....

Nem lehet megoldani, hogy jó csíkokkal mérjél???

Különben még a kórházban, vagy már otthon? Hogy alakulnak a cukraid? A közérzeted? A lelked???

Ági

Ui.: Ötlet: ha a gépedet nem tudod eljuttatni a szervízbe, hogy ellenőrizzék, Te is megteheted, pl. ha a kórházban néznek vénás vérből vércukrot, ugyanabból a vénás vérből mérjél Te is egyet. Így látni fogod, hogy mit mutat a géped és mit a labor. Ne aggódj, egy pár tized (!!!)eltérés valószínűleg lesz... Fontos, hogy ugyanabból a vérből cseppents a tesztcsíkra is, mert amúgy az egyidőben mért vénás és ujjbegyből vett vér nem ugyanazt mutatja!!
aszemenyei
 
 


Szia!
Már itthon,és már normális csíkkal mérek.Naponta 8 x még.Az éjszakaiak általában rendben vannak,úgyhogy a diabetológus szerint azt lassan el lehet hagyni.A mai értékeim kaja előtt és után:
6,6-7,2
4,8-5,2
4,8-6,9
21 órás 5,9;
Az Insulin Actrapid és a három főétkezéshez adom.7-4-2 E.Szerintem már alakul,de majd az okosok megmondják.Azt mondja a diab.doktor,hogy lehet,hogy már egy hónap múlva 5-x kell szúrnom.Nem bánnám,ha nem így lenne!Továbbra is járok be hozzá,ambulanter.
Gabi.
gabriela
 
 


Szia Gabi!Kép

Ezek egészen pofásak!!!
Már otthon? Ahhoz képest, amennyire neki voltál keseredve... Zene-tánc-tombola volt amikor hazaértetek?

Szerintem az, hogy 2*, 3*, vagy 4*, esetleg 5-ször kell szúrni, az semmit nem jelent (a szúráson kívül..), a lényeg az eredményen van (azon a kis édes kis pöttömön, aki eglszségesen jön világra).

Úgyhogy kitartás! Vigyázzatok magatokra!
Kép
Ági
aszemenyei
 
 


Szia Gabi!

Ezek egészen pofásak!!!
Már otthon? Ahhoz képest, amennyire neki voltál keseredve... Zene-tánc-tombola volt amikor hazaértetek?

Szerintem az, hogy 2*, 3*, vagy 4*, esetleg 5-ször kell szúrni, az semmit nem jelent (a szúráson kívül..), a lényeg az eredményen van (azon a kis édes kis pöttömön, aki eglszségesen jön világra).

Úgyhogy kitartás! Vigyázzatok magatokra!

Ági
aszemenyei
 
 


Úgy látom, ma nagyon gyors vagyok...

Bocs!Kép

Ági
aszemenyei
 
 


Kép

Kivel mi van? Hogy vagytok?

Remélem azért nem ír senki, mert:
1. Nincs probléma.
2. Mindenki kint van a szabadban!!

Puszi
ÁgiKép
aszemenyei
 
 


Sziasztok!
Ma jöttem meg a genetikai vizsgálatról.Nagyon kellemetlen volt.A cukraim szinte szuperek.Van olyan nap,hogy 5,7 a legmagasabb.Mostanában nem megy 6,2 fölé.Remélem,így is marad.
Sziasztok,Gabi.
gabriela
 
 


Sziasztok!

Sok minden történt velem, ami miatt semmi kedvem nem volt írni, de inkább hagyjuk...

Úgyhogy csak sorrendben...

NKriszta!

A Lantusról a szeptemberi Diabetologia Hungaricában jelent meg egy viszonylag terjedelmes tanulmány, aminek a rövid összefoglalója (szerintem) a következő:
A Lantus<sup>®</sup> olyan humán inzulin, amely egyenletes hatásacsúcsmentessége folytán az ideálishoz jelenleg legközelebb álló bázisinzulin-készítmény.
A cikk szerint a következő betegek számára jelent jó terápia-alternatívát:
- intenzív inzulinkezelésebn részesülő betegek, akiknél a rengeteg hipó életminőség-romláshoz vezet;
- napi többszöri bázisinzulint adók, akiknél a HbA<sub>1c</sub> 7 % felett van;
- olyan 2-es típusú betegek, akik az orális szerek mellett egyszeri inzulin-adással is 7,5 % feletti HbA<sub>1c</sub>-vel rendelkeznek, és többbszöri inzulinadásra szorulnának.
Szerintem ezzel lefedték a sorstársak nagy részét...

Ági
aszemenyei
 
 


Gabi!

Mikor lesz meg a genetikai vizsgálat eredménye? Tulajdonképpen mi miatt kellett elvégezni? (Kor, családi előzmények..??)
Hogy állnak a cukraid? Mi lett az inzulinokkal?
Milyen a szúrkálós-lét??

A napi 8-szori vércukor-mérésről csak annyit, hogy én alapból, nem terhesen is napi 5-ször mérek, hiszen minden inzulinadás előtt jó meghatározni az éppen aktuális kiindulási értéket... A napi ötbern tehát nincs benne az esetleges hipó, vagy az alaklmankénti étkezés utáni visszamérés, esetleg egy-egy hajnali (nálam nagyon fontos!!) vércukormeghatározás.



[color=#ff0000]Ági
aszemenyei
 
 


Panni!

Megoldódott az "édesítő-szer-probléma"?

Van egy csomó klassz oldal, ahol találsz diabetikus recepteket. Pl.
www.canderel.hu

Ági
aszemenyei
 
 


[i]

Tudom, hogy nem igazán illendő dolgot kérek a Doktor Úrtól, de tudna nekem ajánlani a Rókus Kórházból nefrológust? A honlapjukon a szakrendeléshez 3 név volt feltüntetve, de mivel a háziorvosom (az 1,2 g/nap fehérje-ürítés miatt) csak a szakrendelést "nevezte" meg, így nehéz eldönteni, kihez menjek...

Az esetleg segítséget jelenthet a döntésnél, hogy a 3 orvosból egynek hetente kétszer van rendelése, míg a többieknek csak egyszer??
Vagy a rendelési napok (órák) száma - betegszám - szaktudás (tapasztalat) összefüggés nem érvényesül?

Vagy tudomása szerint van-e egyéb nefrológiai szakrenelés, mely specializálódott (legalább részben) diabéteszesekre is??

Válaszát előre is köszönöm!

[b][color=#ff0000]Ági
aszemenyei
 
 


Külön-külön most senkinek nem raktam "mókásokat", így hát küldöm ezt
Kép

[color=#0000ff]Ági
aszemenyei
 
 


Kép

Egy gyors körkérdés:
Milyen tapasztalatotk van azzal kapcsolatban, hogy a diabetológia, szakrendelés, diabetológus mennyi információ ad át nektek az esetleges szövődményekről, azok megelőzési lehetőségeiről?
Kíváncsi vagyok, hogy szerintetek mennyire felmérhető manapság egy cukorbeteg "életkilátása"?Kép

ÁgiKép
aszemenyei
 
 


Szia Ági!
Örülök,hogy végre megjelentél itt.Nélküled nem is él a topic.Genetikára az életkorom(36)és családi előzmények miatt kellett mennem.Az én cukraim rendben vannak,nagy általánosságban 7 alattiak egész nap.A szurkálás nem fáj,már megszoktam.Én a hypózástól féltem nagyon,de jól vagyok beállítva,ilyen nem fordult elő.Egyszer volt talán határon.(3,6)Ezt már éreztem.Igaza volt Gyurinak !!!!!!!!!!!!!!! Azt mondta,ha jó szakember állít be,nem fogok hypózni.
Egyébként ha ideges vagyok,mérhetően magasabb a vércukrom.7,1-7,3,stb.Te mit mondasz erről?
Veled mi van?Valami nephrológiai szövődmény alakult ki Nálad?Mióta vagy cukros?Hányszor szúrsz,mennyit és mit?
Véleményem szerint egy cukorbeteg életkilátásai jók is lehetnek,de ez nagymértékben függ
-a betegség súlyosságának fokától
-a diabetológus odafigyelésétől /beállítás, figyelem,folyamatos felügyelet
-dietetikus hozzáértése
-a beteg hozzáállása/saját jól felfogott érdekében a diéta betartása,rendszeres életmód,a betegségtudat,nem tagadás./Sok beteg a tünetek hiánya miatt nem hajlandó magát betegnek elfogadni,aztán jönnek a szövődmények.Én is ilyen voltam.Van olyan kolléganőm,aki többszöri 7-8 fölötti éhgyomri vércukorérték ellenére sem hajlandó diétázni,mert mértek közben normális értéket is.Ha egy egészségügyis ilyen,mit várjunk el egy laikustól
Egyébként annak ellenére,hogy a diabetest népbetegségnek mondják,nincs megfelelő prevenció,nincs általános felvilágosítás,a társadalomszéles rétegeit érintő szűrés.A veszélyeztetettek szűrése sincs megoldva.(Kövér gyerekek,családi előfordulás,stb.
Befejeze,mert teleírom az oldalt.
Gabi.
gabriela
 
 


Szia Gabi!

Jól látom a cukraidat?? Nekem tetszik....

A hipó nem jő érzés, de néha elkerülhetetlen...

Van egy orvos ismerőseöm, aki szerint egy egészségügyisnél rösszabb beted nincsi s világon...

A hozzászólásoddal egyetértek, kisebb fentartással, bűr ez a tőlem szokásos kis kötözködés inkább..KépKép
Sajnos irodalmi adatok támasztják alá azt, hogy a szövődmények megjelenése és a beteghozzáállás-hozzáértés közötti kapcsolat sztohasztikussága nem teljeskörűen bizonyítható. Na megpróbálok egy kicsit kevésbbé körülményes lenni!!
A szövődmények az esetek nagy százalákában (mintegy 80 %-ban) összefüggnek és párhuzamosságot mutatnak a páciens "állapotával". Fordítok: amennyire sikerül jól karbantartani a cukorbetegséget, olyan szinten sikerül elkerülni a szövődményeket.
Tehát a betegek 80 %-ánál összefüggés mutatható ki az állapot és a szövődmények között.
Van egy másik 10 %, aki bármilyen jól csinálja a dolgait ,akkor is megjelennek a szövődmények és van egy másik 10 %, aki bármilyen gyatrán is áll a dolgokhoz, valahogy elkerüli a szövődményeket.
Az, hogy ki melyik csoportba tartozik... hát ez leginkább a szerencse kérdése....
DE!! Úgy gondolom, hogy mindenkinek egyik legnagyobb (magával szembeni) kötelezettsége, hogy a lehetőségeihez és tudásához képest a legjobban kezelje magát, betegségét, a helyzetét!!!

Na ehhez pedig max. segítséget vérhat el másoktól, a legnagyobb feladat ránk hárul.

Képzés, önképzés!!
Ezért gondolom, hogy nagy szerepet kaphat ez a topik, hogy mindenki megtalálja a neki szükséges információkat.

Szóval, csak bátran!!!

Ági
aszemenyei
 
 


Nagy elméleti fejtegetésemben elfelejtettem leírni: én négyszeri Humulin R-en és esti Semilentén tengetem napjaimat.

Egész pofásan alakul... általában...

Az információ-áramláshoz csak annyit, hogy rengeteg olyan infóhoz hozzájut az ember lánya, ha egy kicsit jobban utánajár...
aszemenyei
 
 


Szia Ági!

Körkérdésedre a válaszom: nem túlzottan.

Bővebben: infót túlzottan nem kaptam a lehetséges szövődményekről a szakrendelésen. Amíg nem kérdeztem. Aztán kérdeztem, kaptam is kb 2-3 mondatos 'nagyvonalú' választ.
Amit tudok, azt 'önszorgalomból' gyűjtöttem össze főleg a netről, nem szakorvostól.
E.

Bár általában bele sem merek gondolni a szövődményekbe....
cseszi
 
 


Sziasztok!

Hozzászólás a körkérdéshez: én már nem emlékszem, annak idején miket mondott el az első doki, aki beállított. De persze tisztában vagyok a következményekkel, mert ez ugye napjainkban népbetegség, szerintem elég sokat hallani magáról a betegségről és a szövődményekről, sőt az okokról is.
Amúgy én már nem is olvasom az ilyen tárgyú írásokat, mert még betegebbnek érzem magam, ha még el is kell olvasnom (meg kell hallgatnom) mi vár(hat) rám...

Ági igazad van, utánajárással (pl. internet) sokkal több dolgot lehet megtudni, mint amennyit a dokik általában elmondanak.
Tapasztalatom szerint a dokik nem szeretik a "túl okos", kérdező, érvelő betegeket. De ez persze az én véleményem.

Szép napot

Nkriszta
nkriszta
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?