Claire, ugy orulok, hogy jo hirek vannak Feloletek; most biztos huzos a sok torna, de par ev mulva mar el is felejted, es Joni igy nagyon kozel kerul hozzad a sok foglalkozastol!
Abbey - majd ha hazakoltozunk (jan-feb), akkor jarhatunk egyutt jatszoterre vagy csak egymashoz, nagyon kozel lakunk, es sajna nekem is sokszor elutazik a ferjem ;-(.
ROTA - en csak azt tudom, hogy a kisebb lanyom kis hijan elpatkolt bele (marmint a virusba). Egy kozonseges hanyos dolognak indult, igaz, rendszeresen hanyt, de csak hajnalban az elsot; mazlimra a fiammal pont be kellett korhazba mennunk egy kotest cserelni (epp itt voltunk Ausztriaban sielni), ezert ot is vittem magammal. Delelott ertunk oda, meg egy ideig hulyeskedtek, amig ellenoriztek a biztositasunkat (eleg rossz volt nezni, hogy akkor mar a kicsi lanyom nagyon elhagyott volt, csak ossze volt roskadva a foldon mellettem, mig en az ablaknal targyaltam, hanyt is, de senki oda sem jott, le sem tojt minket, amig a bizti rendben nem volt...). Mire felkerultunk az osztalyra, azonnal kotottek az infuziot, es befektettek, nehezen jott rendbe - mondtak, ekkoranal (2 eves epp, hogy elmult) igen gyorsan lesz eletveszelyes a dolog, mar o is gazos allapotban volt. Tenyesztettek, es kiderult, hogy Rotavirus volt. Es ezt a tiszta Ausztriaban kapta valahol el...
Szoval nem tudom; talan ha nagyon biztos vagy magadban, hogy tutti idoben mindig el tudod vinni hanyas/hasmenes eseten orvoshoz (par ora is szamit), akkor talan ki lehet kerulni. Pl. nekem (3. gyerek) nem biztos, hogy eszembe jutott volna 4-5 ora hanyas utan egybol berohanni vele; pedig gaz lett volna.
Abbey es a lencse, stb: en sosem hittem ezekben a puffaszto kajak tiltasaban. Egyreszt, kulfoldi szakirodalomban sosem latom megcsak megemlitve sem (pedig mar jopar terhessegi es babakonyvet befaltam angolul pl.), hogy nem szabadna puffasztot enni; masreszt biologialag sem igazan ertem (de ez csak a laikus hozzaallas): hiszen ami puffaszt, az a magas rosttartalmaval (tehat emeszthetetlen szenhidratlancaival) teszi. De a rostok nem tudnak atmenni az anyatejbe...
En igy mindig mindent ettem (bar eleve is vicces volt a Janosban, az 1. szulesemnel, hogy ki volt irva, milyen K betuseket ne egyunk, erre milyen kajakat hoztak? kelkaposztafozelek, bableves es zoldbabfozelek - szinte csupa olyan, ami a listan volt), es soha nem talaltam semmi korrelaciot a hasfajas es az etrendem kozt (pedig volt eleg hasfajas).
Abbey - szerintem azert fajt ennyire a hasuk, mert meg nem igazan erett az emesztorendszeruk a nem anyatejcsihez... Nem veletlen ez a 6 honapos hatar, amit javasolgatnak. Nekem a 4-bol 2 meg 6 honaposan sem akart rendes etelt elkezdeni; igazabol inkabb 7 - 9 honaposan voltak csak hajlandoak belevagni...
Jukka: egyetertek Abbeyvel. 56-osbol tapasztalatom szerint tenyleg nem erdemes sokat venni; ha nem nottek meg ki szuletesnel (ikrekkel talan erre kisebb az esely, de az en babaimra mar ugy kellett raeroltetni, mert szerettem volna azert a szep kis kelengyeket legalabb lefotozni rajtuk
, akkor is csak 1-2szer tudjak oket felvenni, iszonyu hamar kinovik. A 62-eseket az elejetol rajuk lehet adni, persze picit talan nagy lesz rajtuk, de jo sok penzt lehet rajta megsprorolni (nekem 74-esben jott haza a fiam a korhazbol... Na az azert igazan tul nagy volt; de mikor a sogornom megtudta, milyen nagy a baba (4.3 kg), akkor nem a kikeszitett ruhacskakat, hanem egy nagyobbat kuldott be, ami becslese szerint rajon...
. Azota is jo kis legenda.
Meg azt is kalkulald be, hogy nem nagyon lesz idod es lehetoseged az elso par honapban vasarolgatni, igy erdemes legalabb 62-esig mindent beszerezni, idealis esetben 68-asig. Nekem is a body, rugi (pluss) es bundazsak/overall/sapka kombinacio jott be, mint Abbeynak; de mindenki mast szeret. Pl. itt kulfoldon egybol "rendes" rucikba dugjak a babakat - vagyis farmergatyak, ingecskek, stb, a rugikat csak pizsinek hasznaljak; bar szerintem nem tul praktikus. Meg annyi, hogy az elejen nagyon szamit, milyen a kapcsolasa/gombolasa egy ruginak, vagy hogy egy kispolo milyen konnyen jon at a fejen, mert nagyon tudjak utalni az oltozest, es kulcs a gyors es kenyelmes levetel/feladas. A rugik kapcsolasanal is minden mamanak mas jon be; de ez is leszukitheti az igazan bevetheto ruhatart; nem ritka, hogy tobb rugi hasznalatlanul marad a szekrenyben, mert a kapcsolasat nem birja a baba a felvetelnel...
zsebibabak
Szoval