Sziasztok Lányok!
Kamilla még egyszer szívből Gratulálok Kriszti megszületéséhez
Gyönyörű kisbaba
Mi jól vagyunk, megvagyunk, mondhatni pörög az élet
Június elején elmentünk a Kaáliba, ami első perctől kezdve nagyon jó, kellemes benyomást tett mindkettőnkre
Nyugodt, barátságos környezet veszi körül az embert. Az orvos is és a nővérek is nagyon aranyosak voltak!
Délután 2 órára kaptunk időpontot és igaz csak 1 óra múlva jutottunk be a dokihoz, a várakozás mégis közelről sem volt olyan, mint a soten. Velünk együtt négy pár várt még más orvoshoz is. Egy kisebb váróban ültünk, mint ami a klinikán van. Halkan szólt az egyik rádió csatorna, hallani lehetett az épületet körülvevő fákon csicsergő madarakat, a váró közepére ki volt rakva egy asztalka, amin újságok és egy kancsó víz + poharak voltak kitéve egy tálcára. Két mellékhelyiség volt, női, férfi. A váróból ki lehetett menni és az udavarban is lehetett várakozni, mertha az ember következett, akkor a nővérkék ki szóltak.
Az orvos végig nézte az összes leletünket, elmondtuk az elvégzett vizsgálatokat, kezeléseket, eredményeket. Azt mondta, hogy a következő lombikhoz minden vizsgálatunk megvan, de Ő még mielőtt elkezdené a követekező lombikot, elküld minket kromoszóma és genetikai vizsgálatra. A leletek áttekintése, kérdések feltevése és a genetikus elérhetőségének megadása után számítógépen végig mutatta a lombikprogram menetét. Mondta, hogy tudja, hogy már nem ismeretlen előttünk a beavatkozás, de ez hozzátartozik a konzihoz!
A konzi után még megcsináltatott egy vérvétel vizsgálatot, pajmirigyet és még valamit nézett. Azt mondta ha megvan a genetikai, kromoszómai vizsgálat eredménye, akkor kérjünk majd hozzá ismét időpontot. Szeptemberre előjegyzett lombikprogramra és felírt két havi fogigátlót is, hogy se ciszta, se tüsző, se semmi ne legyen az akadálya a kezdésnek.
A genetikai vizsgálatot, mint kiderült, már a meddőségi probléma elején javasolt elvégeztetni, mert gyorsan ad tájékoztatást az örökletes háttérről, valamint befolyásolja a gyermekvállalást. A kromoszóma vizsgálatot is érdemes elvégeztetni, mert a kromoszóma rendellenességet hormon vérvétel v. sima vérvételből nem lehet kimutatni.
A geneteika és kormoszóma vizsgálatot nem az Istenhegyi Géndiagnosztikán csináltattuk meg, hanem egy másik helyen, mert azt ajánlotta a dokink. Az időpontfoglalás nem ment valami gyorsan, mert a vizsgálatok sokba kerültek, de aztán a Kaáli után nemsokkal időpontot tudtunk aztán kérni és a pénzt is kis besegítéssel (kölcsön felvétel) összetudtuk szedni.
A férjemnek a kromoszóma vizsgálata 20.000,-Ft-ba került.
Nekem a teljes meddőségi panel 40.000,-Ft-ba került. A genetikus doki mondta, ha nálam a vizsgálatokat külön-külön csináltatnánk meg (mert ezt is lehet), akkor 50.000,-Ft-ba kerülne, de így hogy egybe akarjuk megcsináltatni, így 10.000,-Ft kedvezményt kapunk és így akkor 50.000 e helyett 40.000 e-be kerül nekem a vizsgálat. Nálam az összes vizsgálat egybeni elvgézése azért is fontos, mert így egyik vizsgálati eredmény sem függ a másiktól.
A lényeg, hogy elvégezte/elvégeztük a vizsgálatot, aminek az eredménye következő hétre lett kész. Se a férjemnél, se nálam nincs eltérés, probléma. Nálam annyi van, hogy a folsav felszívódásom nem valami jó, tehát dupla folsav bevitel ajánlott. Ja és nálam kimutatható volt, hogy 20, 30 év múlva szív-, és érrendszeri problémáim lehetnek, persze ha ezekre odafigyelek 1000 évig is elélhetek. Nem semmi mi!
A genetikus doki végül annyit mondott, hogy az ismeretlen eredetű meddőség kijelentése, diagnosztizálása, addig amíg ezek és más vizsgálatok nincsenek meg, nem szószerint érendő
Mondtam neki, hogy láttam, hogy az egyik kollegéja a soten dolgozik, mondta igen, de mivel ezek a vizsgálatok nem TB által támogatottak, csak így magán úton lehet őket elvégeztetni. Persze kérdezte azt is, hogy a sikertelen lombik után nem küldtek el ezekre a vizsgálatokra, mondtuk, hogy nem, pedig elmentünk volna ha kell!!!!
Végül annyit mondott még, hogy nekem még érdemes lenne elmennem egy immunológiai vizsgálatra + egy általa felírt vérvétel vizsg. elvégzésére. Megadta egy dr. nőnek a nevét, aki az ORFI-ba rendel, immunológai betegségekkel foglalkozik, de mondta, hogy mindig nagyon hosszú a várakozási idő.
Na, a genetikus után fel is hívtam a ORFIT, ahol az asszisztens közölte velem, hogy csak október 22-ére tud időpontot adni.
Nem semmi, júniusban hívtam fel időpontot kérni és csak okt. vége fele van időpontjuk.
Mindegy ez van, kértem aznapra reggel 8 órára.
A genetikus után nemsokkal aztán július elején, mintahogy azt már Neketek is írtam kimerültség miatt az ügyeleten kötöttem ki.
Egyre többször jött rám szédülés, ájulás (zuhanó) érzet, rosszullét stb. Így pénteki napon amikor már nagyon rosszul voltam, elmentem a körzetishez, aki a hétvége közelette miatt jobbnak látta ha beutal a sürgösségire, ahol rövid időn belül pár vizsgálatot eltudnak nálam végeztetni. A sürgüsségin volt általános belgyógyászati vizsgálat (ahol a gyomrom, hasam jobb oldala egy kicsit nyomásérzékeny volt), ekg., vérvétel, vizelet és a hasam érzékenysége miatt uh vizsgálat is + egy ideggyógyász is megvizsgálat. A kimerültség mellett (amire Xanaxot írtak fel), az uh vizsgálatkor számos 5mm-es epekövet is diagnosztizáltak, amikre az uh vizsg-tot végző doki azt mondta, hogy jobb lenne őket minél előbb kivetetni, mert a kiskövek súlyosabb porblémát tudnak okozni, mint a nagyobbak, mert azok megrekedhetetnek az epevezetékben.
Teltek, múltak a napok majd Anya szemorvosa és a férje, akiről kiderült, hogy belgyógyász orvos éppen ismét jöttek hozzánk. Utoljára akkor voltak nálunk amikor én a kimerültség miatt rosszullettem és elrohantam a dokihoz. A pasi mondta is, míg anyánál intézték az ügyeket, hogy vajon mi lehet velem, lehet, hogy tudott volna valamit segíteni stb. A lényeg, hogy miután megtudtam, hogy Ő belgyógyász doki, rákerestem a neten, ahol megtudtam, hogy nemcsak családorvos, belgyógyász, hanem immunológiai betegségekkel is foglalkozó doki is. Ezért amikor ismét eljöttek hozzánk és a pasi érdeklődött, hogyhogy vagyok, mitől voltam rosszul és miután elmondtam neki, megkérdeztem tőle, hogy Ő nem e tudna valakit ajánlani, aki immunológiai vizsgálattal foglalkozik. Persze mondta, hogy de igen, Ő foglalkozik vele és végül másnap délelőttre mondta is, hogy mehetek hozzá a vizsgálat elvégeztetésére, csak beutalót kell hoznom a körzetistől. Nagyon örültem, hogy okt. 22-e hellyett július első hetében eltudom ezt a vizsgálatot végeztetni, aminek az eredményére szintén 3 hetet kellett várni.
Másnap beutalót szereztem, szerencséremre a körzeti doki reggel rendelt, aztán felment hozzá a Kútvölgyibe. Megvizsgálat, 8 kémcsővel vettek le tőlem vért
, majd mondta, hogy az epekövekkel kapcsolatban tudna Nekem egy sebész dokit ajánlani, aki nagyon jó, az Ő édesanyját is Ő operálta, megbízható és Ő megoperálhatna. Mondtam, hogy köszönöm, majd valamikor megoperáltatom magamat, most lombikprogramra készülünk. Azt mondta, hogy az epekövek is állhatnak a meddőség hátterében, befolyásolhatják a kezelést és az epegörcsök miatt a babákat is elveszíthetem. Nem biztos, hogy lennének panaszaim, de mivel a kis kövek veszélyesebbek mint a nagyok, meg programozunk is Ő azt tanácsolja, hogy még a program előtt vetessem ki a köveimet.
Kérdezte vannak-e panaszaim. Mondtam, hogy reggelente egy szelet kis vajjal megkent, szalámis, párizsis kenyér elfogyasztása után annyira felszokott puffadni a hasam, hogy még a levegővétel is időnként nehéz. Teltségérzet fog el, egy szendvics megevése után is úgy érzem magamat, mintha 2,3 tál fő ételt ettem volna meg. Kis olajjal, nem sok fűszerrel elkészített csirkecomb kis rizssel is olyan a gyomromnak, hogy hányinger, haspuffadás jelentkezik és satöbbi. A második programkor pl-ul a beültetés után két nappal éjszaka erős hányingerem volt, fel voltam puffadva és a jobb oldalam nagyon görcsölt, és miután hánytam, utána lettem csak valamivel jobban. A hasam viszont nagyon, nagyon megfeszült, mikor hánytam és a hasam másnap is fájt, mármint a gyormom és jobb oldala a hasamnak, a bordáimnál.
A lényeg, hogy beszéltem a sebész dokival aki mondta, hogy október közepére előtudna jegyezni, hogyha az jó nekem?! Mondtam, hogy igen, jó, mert szeptemberben lomikprogramunk lesz és hogy utána vagy a gyógyszereskezelés alatt jó lenne nekem. Azt mondta, hogy még a lombikprogram előtt megakar műteni, mert amikor már gyógyszeres előkészítés, leszívás, beültetés van, nem szívesen műtik meg az embert. Mondtam neki, hogy akkor elhalasztjuk a programot, mire Ő nem, az nagyon fontos, hívjam vissza aug. végén és akkor hátha tud egy közelebbi időpontot adni. A héten fel is hívtam és mondta, hogy szept 17-re tudna akkor időpontot adni. Hétfőn reggel 8 órára megyünk hozzá a férjemmel, hogy megbeszéljünk mindent, megvizsgáljon, elvégezze a műtét előtt szükséges vizsgálatokat. Ekkor megkapom az immun vizsgálat eredményét is amiről annyit tudok csak, hogy nem valami jó.
Másnap kedden délelőtt pedig megyünk a Kaáliba konzira, hogy megbeszéljük a kormoszóma, genetika, immun vizsgálat eredményét, továbbá azt, hogy akkor most az epekő műtét miatt mikor lenne a lombik. A fogamzásgátlót szept 24-én hagyom abba, elvileg akkor kezdhetnénk ha minden ok, de előtte párnappal fognak epekővel megműteni. Nem tudom, hogy hogy lesz ez az egész!
Hát itt tartunk most!